Místopisný seznam obcí České republiky

Server Místopisy.cz Vám přináší ucelené informace o všech městech a obcích v České republice, kterých je v současné době 6 258. Jednotlivé zápisy jsou rozděleny do kategorií a přibližují historicky zajímavá a turisticky atraktivní místa, možnosti sportovního vyžití v obci a jejím okolí, přírodní zajímavosti, občanskou vybavenost obce a další informace. Stále jsou vkládány tzv. Body zájmu – místa, která stojí za zhlédnutí, technické zajímavosti či památky a další objekty. Kartičky Víte, že? Vám řeknou statistickou aktualitu, zajímavost, a nebo Vám představí kulturní akci konající se v obci.

Nyní na Google Play

Reklama

Náhodný výběr obcí České republiky

Boharyně

Boharyně

Kraj: Královéhradecký
Počet obyvatel: 592

/
Čeradice

Čeradice

Kraj: Ústecký
Počet obyvatel: 325

/
Chrbonín

Chrbonín

Kraj: Jihočeský
Počet obyvatel: 155

/
Dalečín

Dalečín

Kraj: Vysočina
Počet obyvatel: 649

/
Dlouhá Lhota

Dlouhá Lhota

Kraj: Jihomoravský
Počet obyvatel: 133

/
Horní Loděnice

Horní Loděnice

Kraj: Olomoucký
Počet obyvatel: 346

/
Jivina

Jivina

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 185

/
Kojatín

Kojatín

Kraj: Vysočina
Počet obyvatel: 93

/
Kunčina

Kunčina

Kraj: Pardubický
Počet obyvatel: 1 374

/
Kunvald

Kunvald

Kraj: Pardubický
Počet obyvatel: 931

/ /
Maleč

Maleč

Kraj: Vysočina
Počet obyvatel: 622

/
Mažice

Mažice

Kraj: Jihočeský
Počet obyvatel: 134

/
Míškovice

Míškovice

Kraj: Zlínský
Počet obyvatel: 699

/ / /
Radvanice

Radvanice

Kraj: Královéhradecký
Počet obyvatel: 965

/
Sedletín

Sedletín

Kraj: Vysočina
Počet obyvatel: 300

/
Seloutky

Seloutky

Kraj: Olomoucký
Počet obyvatel: 528

/
Sklené

Sklené

Kraj: Vysočina
Počet obyvatel: 101

/
Štěpánov

Štěpánov

Kraj: Olomoucký
Počet obyvatel: 3 534

/
Stříbrnice

Stříbrnice

Kraj: Olomoucký
Počet obyvatel: 215

/
Tušovice

Tušovice

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 91

/
Velká Turná

Velká Turná

Kraj: Jihočeský
Počet obyvatel: 173

/
Vlastec

Vlastec

Kraj: Jihočeský
Počet obyvatel: 226

Kategorie bodů zájmu

Reklama
Víte že?

Svojkov

Obec Svojkov se v roce 2019 stala Vesnicí roku Libereckého kraje?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Podsedice

Nejvíce granátů pochází v současnosti z ložiska Podsedice u Lovosic? Zde byl začátkem 18. století nalezen náš největší granát, dlouhý 35 mm.

Jablůnka

Nejhlubší vrt najdeme u obce Jablůnka v okrese Vsetín a dosáhl hloubky 6 506 m. Byl zaměřen na ověření možností výskytu ropy a zemního plynu v hlubších vrstvách karbonských a devonských sedimentů.

Lozice

Obec Lozice se v roce 2019 stala Vesnicí roku Pardubického kraje?

Lobendava

Obec Lobendava (okres Děčín) je nejsevernější obec České republiky, je vzdálena 4 328 km od severního pólu?

Velké Hoštice

Obec Velké Hoštice se v roce 2016 stala Vesnicí roku Moravskoslezského kraje?

Aquapark Vyškov

Aquapark Vyškov vás zve do krytého areálu s mnoha atrakcemi, ale také do letního koupaliště, vířivé vany či finské sauny.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Chodský hrad - Domažlice

Domažlice, též Chodský hrad, jsou hrad ve stejnojmenném okresním městě. Stojí na Chodském náměstí v nevýrazné údolní poloze nad říčkou Zubřinou

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Poniklá

Obec Poniklá vyhrála v krajském kole soutěže Vesnice roku 2019 Bílou stuhu za činnost mládeže?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Staré Město

KOVOZOO se nachází v zajímavém a netradičním prostředí zrekonstruovaného areálu bývalého cukrovaru ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Spatříte zde mnoho jedinečně propracovaných zvířat v životní velikosti vyrobených z kovového odpadu. Svojí propracovaností a dokonalostí překvapují mnoho našich návštěvníků. V současné době KOVOZOO obývá více než 222 zvířat a stále se rozrůstá.

Boskovice

V Boskovicích se nachází jeden z největších a nejcennějších židovských hřbitovů v České republice. Na rozloze 14 528 m2 se zde nachází přibližně 2 500 náhrobků (macev).

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Vedrovice

Obec Vedrovice vyhrála v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2017 Modrou stuhu za společenský život?

Lomnice

Hrad přestavěný na zámek na návrší nad středem stejnojmenné obce poblíž Tišnova. V predikátu se uvádí prvně r. 1281, založen byl zřejmě nedlouho před tím jako centrum kolonizace okolního území na okraji Českomoravské vrchoviny. Po tři staletí byl rodovým sídlem významného moravského rodu pánů z Lomnice. Rozvržení středověkého hradu se zachovalo v dvojdílné dispozici zámku, vzniklého přestavbou započatou na přelomu 16. a 17. stol.
Kvůli využití zámku jako školy je dobré návštěvu místa plánovat ideálně na dny prázdnin – pokud ale přijedete jako já v době, kdy se v kostele koná významná bohoslužba (např. o Velikonoční neděli), možná nenajdete v celé Lomnici místo k zaparkování...

UNESCO - Kutná Hora

Historické jádro Kutné Hory s chrámem sv. Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci byly na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsány v roce 1995.

Reklama