Místopisný seznam obcí České republiky

Server Místopisy.cz Vám přináší ucelené informace o všech městech a obcích v České republice, kterých je v současné době 6 258. Jednotlivé zápisy jsou rozděleny do kategorií a přibližují historicky zajímavá a turisticky atraktivní místa, možnosti sportovního vyžití v obci a jejím okolí, přírodní zajímavosti, občanskou vybavenost obce a další informace. Stále jsou vkládány tzv. Body zájmu – místa, která stojí za zhlédnutí, technické zajímavosti či památky a další objekty. Kartičky Víte, že? Vám řeknou statistickou aktualitu, zajímavost, a nebo Vám představí kulturní akci konající se v obci.

Nyní na Google Play

Reklama

Náhodný výběr obcí České republiky

Dolní Dvůr

Dolní Dvůr

Kraj: Královéhradecký
Počet obyvatel: 260

/
Dřenice

Dřenice

Kraj: Pardubický
Počet obyvatel: 419

/
Fulnek

Fulnek

Kraj: Moravskoslezský
Počet obyvatel: 5 465

/
Hlavatce

Hlavatce

Kraj: Jihočeský
Počet obyvatel: 396

/
Hradiště

Hradiště

Kraj: Plzeňský
Počet obyvatel: 46

/ /
Krakovany

Krakovany

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 923

/
Krhov

Krhov

Kraj: Vysočina
Počet obyvatel: 181

/
Ktiš

Ktiš

Kraj: Jihočeský
Počet obyvatel: 476

/
Libochovice

Libochovice

Kraj: Ústecký
Počet obyvatel: 3 346

/
Lipovec

Lipovec

Kraj: Pardubický
Počet obyvatel: 242

/
Mezihoří

Mezihoří

Kraj: Plzeňský
Počet obyvatel: 67

/
Nedachlebice

Nedachlebice

Kraj: Zlínský
Počet obyvatel: 773

/
Nový Kramolín

Nový Kramolín

Kraj: Plzeňský
Počet obyvatel: 219

/
Onšov

Onšov

Kraj: Jihomoravský
Počet obyvatel: 77

/ /
Pěčice

Pěčice

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 222

/ /
Šestajovice

Šestajovice

Kraj: Královéhradecký
Počet obyvatel: 166

/
Strahovice

Strahovice

Kraj: Moravskoslezský
Počet obyvatel: 905

/
Věžná

Věžná

Kraj: Vysočina
Počet obyvatel: 228

/ /
Vystrčenovice

Vystrčenovice

Kraj: Vysočina
Počet obyvatel: 122

/
Žáravice

Žáravice

Kraj: Pardubický
Počet obyvatel: 119

/
Zlatá

Zlatá

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 377

Kategorie bodů zájmu

Reklama
Víte že?

Neubuz

Obec Neubuz vyhrála v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2018 Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu?

Nový Jičín

V Novém Jičíně je od prosince 2014 nově otevřena expozice Generál Laudon?

Jeskyně Na Špičáku

Jeskyně Na Špičáku se nachází pod kopcem Velký Špičák mezi obcemi Supíkovice a Písečná na Jesenicku. Jsou to nejstarší písemně doložené jeskyně ve střední Evropě.

Dřevěný kostel sv. Markéty ve Vysočanech

První písemná zmínka o obci Vysočany u Nového Bydžova pochází z roku 1364. V té době zde již stál dřevěný kostel sv. Markéty

Tatobity

Obec Tatobity vyhrála v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2017 Modrou stuhu za společenský život?

Vysoké Mýto

Poblíž města Vysoké Mýto, na kraji lesa v jižním sousedství osady Na Vinicích roste památný strom Dub Na Vinicích? Dub požívá ochrany od roku 1997. Jeho výška není oficiálně udána, měřený obvod kmene dosahuje 370 cm.

Mikulov

Svatý kopeček u Mikulova není pouze známé poutní místo, ale především chráněná přírodní lokalita, kde se nalézá množství zákonem chráněných druhů rostlin.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Velatice

Obec Velatice vyhrála v krajském kole soutěže Vesnice roku 2019 Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí?

Záchranná stanice Pavlov

V severní části malebné Vysočiny v malé vesničce Pavlov nedaleko Ledče nad Sázavou najdete rozlehlý areál jediné záchranné stanice pro živočichy na Vysočině.

Třebotov

Obec Třebotov vyhrála v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2017 Bílou stuhu za činnost mládeže?

Malé Svatoňovice

Obec Malé Svatoňovice vyhrála v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2018 Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí?

Kaplice

Ve městě Kaplice se nachází galerie Krampus, jejíž expozice návštěvníka přenese do démonického světa „Neživých“ tzv. Krampusů a Percht. V podobě srstnaté dvounohé zvířecí bestie, démonického rohatého čaroděje, skřetů nebo čarodějnice se v kaplickém podzemí představí Krampusové ze skupiny Mühlviertler Schloss Teufeln.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Petrovice

Obec Petrovice vyhrála v krajském kole soutěže Vesnice roku 2019 Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Zámek Mělník

Mimořádně působivou a půvabnou dominantou královského věnného města na táhlém návrší porostlém vinicemi nad soutokem Labe s Vltavou stojí hrad Mělník přestavěný na zámek.

Reklama