Obecní znak
Základní informace
Kraj:Jihomoravský
Okres:Hodonín
Správní obvod:Kyjov
GPS souřadnice:48.973363N, 17.266859E
Nadmořská výška:183 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1015 (1009 let)
Katastrální výměra:4 034 ha
Počet obyvatel:4 207
PSČ:696 81
Adresa URL:www.bzenec.cz

Památky a zajímavosti Bzenec

Mezi významné historické památky patří kaple Sv. Floriána a Šebestiana, zámek, kostel sv. Jana Křtitele, židovský hřbitov. Starý hrad je název kopce, kde se zachovala zřícenina kaple, ale název dokládá dřívější existenci hradu.

Starý hrad

Existenci bzeneckého hradu dokládá kromě názvu kopce, nacházejícího se severně od města, také celá řada písemných relací. Jeho úplné počátky jsou však zatím zahaleny rouškou tajemství. Podle kroniky biskupa z Merseburku Thietmara byl v roce 1015 dobit a vypálen českým knížetem Oldřichem, který bojoval proti Boleslavovi I. Chrabrému, hrad Businc, o němž se někteří historikové domnívali, že by se mohlo jednat o Bzenec. Tato úvaha bude ale bez řádného archeologického výzkumu dané lokality spíše otázkou spekulací. První bezpečná zmínka o Bzenci a hradu je až z roku 1231, kdy byl Bzenec v držení královny Konstancie. (Existuje několik listin, které jsou sice datovány ještě před rokem 1231 a v nichž se objevují zmínky o Bzenci, tyto byly ale podrobeny textové kritice a posléze označeny za podvrhy.) Pod hradem existovalo nejpozději ve 13. století podhradí tržního charakteru, roku 1235 zde byla doložena existence farního kostela. Hrad Bzenec byl střediskem hradských úřadů, které byly dříve v Břeclavi a koncem 13. století ve Vracově. Na počátku vlády Jana Lucemburského držel bzenecký hrad Jan z Vartenberka, roku 1316 jej byl ale nucen vrátit králi. Hrad s městem odkázal v roce 1371 markrabě Jan Jindřich svému synovi Janu Soběslavovi, později měl Bzenec v držení markrabě Prokop. Od počátku 15. století byl hrad v zástavě šlechtických držitelů. Za husitských válek byl hrad dokonale zničen, snad v roce 1431, kdy probíhaly na jihovýchodní Moravě válečné operace. Roku 1435 se uvádí jako pustý a roku 1491 jako zbořeniště.

Na vrcholu kopce zůstala z hradu oválného půdorysu patrná pouze terénní vyvýšenina. Beze zbytku zmizelo nadpovrchové zdivo, které bylo v průběhu doby zřejmě čile rozebíráno našimi aktivními předky pro stavební účely. Po původním hradním areálu, orientovaném delší osou přibližně ve směru západ-východ, zůstal v terénu obdélníkový půdorys, zřejmý z leteckých snímků. Uprostřed tohoto areálu se dnes tyčí zbytky kaple sv. Floriána, která byla v roce 1945 zničena ustupující německou armádou. Ze severovýchodu obepíná lokalitu koryto vyschlého potoka, k hradnímu jádru přiléhá zbytek původního předhradí (předpokládá se, že dnešní Horní náměstí bylo dříve podhradí a jádro středověkého města). Archeologický materiál nalezený spíše náhodně na této lokalitě je vesměs datován do 14. a 15. století. Po hradu, který se dříve nacházel na vrcholu kopce nad Bzencem, dnes není tedy dochována téměř žádná stopa, jeho existenci dokládá pouze název kopce.

Kaple sv. Floriána

Stavba kaple sv. Floriána a Šebestiána na místě bývalého hradu byla zahájena v roce 1703 z podnětu hraběte Erdmana z Proskova, který byl držitelem bzeneckého panství od roku 1701. (Mimo jiné uskutečnil také rozsáhlou přestavbu zámku ve městě v letech 1709 a 1710 a podílel se i na stavbě farního kostela.) V interiéru kaple se nacházel obraz sv. Floriána od neznámého umělce, jehož bohatě zdobený rám dal zhotovit donátor, který jej také opatřil svým erbem. Pro věž kaple nechal hrabě Erdman ulít zvon s latinským nápisem. Český překlad tohoto nápisu zní: „Erdman Krištof S. Ř. Ř. hrabě z Pruskova, J. C. V. komoří, tohoto domu zakladatel. Roku 1703." Pod tímto byl nápis „Sv. Florián a Šebestián, patronové bzenečtí". Interiér kaple popsal Josef Hanák následovně: „Má ovální klenbu, spočívající na široké římse, kterou jako by nesly imitované sloupy s jednoduchými hlavicemi. Jak jest až dosud patrno, byly sloupy i římsa z umělého mramoru. Kaple má čtyři pavlače s půlkruhovými okny dovnitř, dvě nazadu a dvě vpředu, na něž se vystupuje po kamenných, pěkně pracovaných schodech. Na pravé zadní pavlači byly i malé varhany. Také zevnějšek kaple působí milý dojem: Průčelí jest ladně rozčleněno imitovanými sloupy a římsami, na každé straně jsou 4 široká okna, dvě a dvě vedle sebe, nad nimiž vystupovaly půlkruhové římsy."

Raně barokní kaple se právem stala poutavou dominantou Bzence i blízkého okolí. Bohužel se ale záhy stala terčem blesků, které několikrát zapálily a zničily věž i střechu kaple. Poprvé se tak stalo již v roce 1731. Na náklady obce byla znovu obnovena. V roce 1783 byla kaple v důsledku josefinských reforem uzavřena a bohoslužby zde byly povoleny až o 10 let později. Nechráněná kaple na návrší byla také poškozována prudkými vichřicemi, a proto se v 60. letech minulého století přistoupilo k zazdění podstatné části kaple, která byla navíc opatřena železnými okenicemi. Tímto byl ovšem její původní vzhled značně pozměněn. V roce 1915 zapálil blesk opět střechu kaple. Opravena byla v roce 1925. Tehdy byly také do věžní báně umístěny bzeneckou obcí a farním úřadem pamětní listiny. Poslední pohromu způsobila kapli ustupující německá vojska, která ji nejprve použila jako vojenskou pozorovatelnu a v dubnu 1945 ji vyhodila do vzduchu.

Zámek

Na místě dnešního zámku původně stála opevněná pozdně gotická tvrz s příkopem a zdí. Tato byla v průběhu 16 století postupně přebudována na renesanční zámek. Podle urbáře z roku 1604 měl zámek dva příkopy, mezi kterými byla umístěna zeď se třemi menšími baštami, vnitřní příkop byl osázen stromořadím. Do zámku se vcházelo směrem od zahrady (dnešní park). Tento zámek, nepříliš reprezentativní, byl barokně přestavěn v letech 1709-1710 podle projektu architekta Domenica Martinelliho v době, kdy byl majitelem bzeneckého panství hrabě Erdman z Pruskova. Ve Bzenci tak vznikl dvouposchoďový barokní zámek čtvercového půdorysu s věží uprostřed, portálem a sály se štukovou výzdobou, v rozích zámku se tyčily čtyři arkýře, nad hlavním vchodem z nádvoří byla umístěna věž s hodinami. Součástí zámku byl honosný park se skleníkem, ve kterém byly palmy, fíkovníky a okrasné rostliny. Před zámkem stála oranžérie se dvěma sochami Apolóna a Diany, parkem protékal potůček, který se vléval do rybníku.

Zámek byl v 90. letech 18 století opravován a obehnán příkopy. V 50. letech 19. století byl zámek zcela zbořen a na jeho místě byl v letech 1853-1855 se značnými finančními náklady postaven zámek nový ve stylu anglické gotiky. Při této přestavbě došlo rovněž k úpravě zámecké zahrady, která byla přeměněna na krajinářský park o rozloze 7,60 ha. Náročná finanční přestavba zámku vedla k zadlužení majitele bzeneckého panství Viléma, hraběte z Reichenbachu a z Lesonic, který roku 1866 spáchal sebevraždu.

Nově vystavěná volně stojící dvoutraktová budova s vysunutými věžemi má při vstupním průčelí stan s arkýři, na zahradní straně cimbuří na krakorcích. V hlavním průčelí vyniká balkónový portikus na pilířích. Fasády jsou prolomeny okny s kamenným ostěním. Nádvoří, které je obklopeno hospodářskými budovami, je při vstupu chráněno zdí s cimbuřím. Pod zámkem se nacházejí rozsáhlé sklepní prostory.

V roce 1938 získalo budovu zámku i se sklepy vinařské družstvo. V březnu 1952 došlo v půdních prostorách zámku k rozsáhlému požáru, který značně poškodil celou střechu, při opravě již nedošlo k obnově původních věžiček a původní ráz stavby tím byl částečně narušen.

V přilehlém anglickém parku je velmi stará lípa, která se nazývá Bzenecká lípa a patří mezi nejstarší stromy na Moravě, její věk se odhaduje na více než 900 let.

Kostel sv. Jana Křtitele

O existenci farní správy a kostela ve Bzenci již v první polovině 13. století lze soudit z listiny královny Konstancie z roku 1235, ve které se objevuje zmínka o bzeneckém faráři Absolonovi. Původní malý kostelík stál na místě dnešního, v roce 1615 při něm vzniklo literátské bratrstvo sv. Jana Křtitele. Nevyhovující kostelní budova byla zbourána koncem 17. století a na jejím místě byl 3. května 1696 položen základní kámen dnešního kostela. Stavba byla dokončena v roce 1702.

Vchod barokního kostela s valenou klenbou je zdoben portálem s erbem Kryštofa Pruskovského z Pruskova a jeho manželky. Jednolodní stavba, ke které přiléhá na severní straně čtyřboká sakristie, je 45 metrů dlouhá, 13 metrů široká a 12 metrů vysoká. Průčelí kostela dominovala původně vyšší věž, na kterou byl dán velký zvon z roku 1613. V roce 1768 byl objednán zvon nový. Dnešní podoba věže je z roku 1746, tehdy byla do věžní báně vložena pamětní listina. Nezměněnou součástí původního kostela zůstaly krypty, které sloužily pro členy hraběcí rodiny a duchovní. Vnitřnímu vybavení kostela dominuje hlavní oltář se sloupovým retabulem z první poloviny 18. století s obrazem křtu Krista, při sloupech jsou rozmístěny figury evangelistů Matouše a Jana, figury Lukáše a Marka jsou posazeny na konzolách nástavce, na hlavní oltář navazují dřevořezby sv. Petra a Pavla. I další vybavení kostela pochází vesměs z 18 století. U kostela stojí sloup sv. Trojice z roku 1764.

Prostor kolem kostela byl využíván do roku 1812 jako hřbitov, později byl upraven na park. V roce 1812 byl zbudován nový, současný hřbitov.

Židovský hřbitov a synagoga

Od druhé poloviny 19. století nastal ve městě pokles počtu Židů, na počátku 20. století je zde zaznamenáno 416 osob, v roce 1930 již jen 138 osob. Během 2. světové války bylo ze Bzence odvlečeno do koncentračních táborů na 130 osob židovské národnosti, jak starousedlíků, tak i jejich příbuzných, kteří přišli do města z okupovaného pohraničí. Z bzeneckých Židů se zpět vrátili jen čtyři. Po 2. světové válce byl ve městě ustanoven synagogální sbor, to znamená, že ve Bzenci vznikla nepříliš početná židovská pospolitost s vlastní modlitebnou, která příslušela k některé židovské náboženské obci. Sbor byl ale později zrušený.

Dr. Josef Hoff, který působil v letech 1897-1921 jako rabín ve Bzenci, uvádí, že v roce 1859 došlo ke zbourání synagogy, jejíž stáří se tehdy odhadovalo na 500 let.

Dobová pohlednice Bzence z počátku 20. století. Vlevo je patrná dominantní budova bzenecké synagogy. Zbořena 1960.V roce 1863 byla zbudována před zámkem podle projektu vídeňského architekta L. von Förstera nová synagoga v tzv. orientálním (novorománském) slohu, která se stala jednou z výškových dominant města. V synagoze probíhaly až do 2. světové války bohoslužby. V prosinci 1941 byla synagoga a její okolí zdemolována členy NSDAP. V 50. letech se zvažovala možnost adaptace synagogy na kulturní dům, tento záměr nebyl ale pro značné finanční náklady a technickou náročnost celé akce nakonec realizován a v roce 1960 byla synagoga zbořena.

Na židovském hřbitově, který se nachází východně od náměstí, jsou umístěny cenné náhrobky barokního a klasicistního stylu. Nejstarší náhrobky pocházejí z počátku 17. století. Jedná se o deskové náhrobní kameny zapuštěné kolmo do země - stély, část z nich je završena půlkruhovými nástavci zdobenými reliéfními motivy (květy a květinové koše, rozety). Nejstarší stély na bzeneckém hřbitově jsou z pískovce, tyto se ale zachovaly jen zčásti. Z přelomu století pocházejí náhrobky ze žuly nebo mramoru. Dalším druhem náhrobku jsou tzv. tumby, sestavené zpravidla z několika kamenných desek, které připomínají svým tvarem antický sarkofág. Od poloviny 19. století se tvary židovských náhrobků přizpůsobovaly běžným typům náhrobních kamenů známých z křesťanských hřbitovů. Nápisy na náhrobcích bývaly do 19. století hebrejské, později se začaly objevovat dvojjazyčné hebrejsko-německé a po nich hebrejsko-české. Na posledním řádku se zpravidla objevuje pět písmen TNCBH, které představují náhrobní formuli Ať je jeho / její / duše zahrnuta do svazku živých. Podle židovských tradic se nesměly hroby narušovat, proto se na staré hroby vozila vrstva zeminy a zemřelí byli pohřbíváni o něco výš, nad původními hroby. V průběhu staletí se tak mohlo navršit na některých hřbitovech i více vrstev najednou s hustě nahromaděnými náhrobky.

Před židovským hřbitovem ve Bzenci byla ve druhé polovině minulého století postavena obřadní síň, opravena byla v roce 1985

Tipy na výlet v obci Bzenec a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Bzenec

Počasí meteostanice Bzenec

Poslední data: 19.4.2024 12:40

Umístění: 183 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Bzenec

Teplota
9,2
°C
Zdánlivá teplota
5,7
°C
Rosný bod
1,6
°C
Vlhkost
59,0
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
428,8
W/m2
Atmosférický tlak
1012,0
hPa
Směr větru
SV
Rychlost větru
2,2
m/s
Nárazový vítr
2,8
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz


V okolí obce Bzenec se také nachází

Domanín

Domanín

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 3 km (S)
Počet obyvatel: 1 015

/
Hostějov

Hostějov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 41

/
Hýsly

Hýsly

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 404

/
Ježov

Ježov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 700

/
Kelčany

Kelčany

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 247

/
Labuty

Labuty

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 176

/
Lidéřovice

Lidéřovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Medlovice

Medlovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 463

/
Milokošť

Milokošť

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Milotice

Milotice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 1 908

/
Moravský Písek

Moravský Písek

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 2 003

/
Ořechov

Ořechov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 761

/ /
Osvětimany

Osvětimany

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 865

/
Polešovice

Polešovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 1 977

/
Ratíškovice

Ratíškovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 4 005

/
Skalka

Skalka

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 151

/
Skoronice

Skoronice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 503

/
Strážnice

Strážnice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 5 245

/
Stříbrnice

Stříbrnice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (S)
Počet obyvatel: 424

/
Syrovín

Syrovín

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 361

/
Těmice

Těmice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 3 km (S)
Počet obyvatel: 897

/
Tučapy

Tučapy

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (SV)
Počet obyvatel: 261

/
Uherský Ostroh

Uherský Ostroh

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 4 189

/
Újezdec

Újezdec

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 257

/
Vacenovice

Vacenovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 2 170

/
Vážany

Vážany

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 430

/
Veselí nad Moravou

Veselí nad Moravou

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 10 582

/
Vlkoš

Vlkoš

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 1 042

/
Vnorovy

Vnorovy

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 2 951

/
Vracov

Vracov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (Z)
Počet obyvatel: 4 511

/
Žádovice

Žádovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 729

/
Zarazice

Zarazice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Žeravice

Žeravice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 1 002

Rozhledna Doubí

Rozhledna Doubí

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (S)

/ / / / /
Zámek Milotice

Zámek Milotice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (Z)

/ /
Rozhledna Radošov

Rozhledna Radošov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 13 km (JV)

/
Zámek Buchlovice

Zámek Buchlovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 13 km (S)

/ / / / / /
Hrad Buchlov

Hrad Buchlov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 15 km (S)

/ / /
ZOO Hodonín

ZOO Hodonín

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 17 km (JZ)

/
Živá voda Modrá

Živá voda Modrá

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 18 km (SV)

/
Archeoskanzen Modrá

Archeoskanzen Modrá

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 18 km (SV)

/ / /
Rozhledna Modrá

Rozhledna Modrá

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 19 km (SV)

/ /
Cihelna Lužice

Cihelna Lužice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 20 km (JZ)

/
Rozhledna Salaš

Rozhledna Salaš

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 20 km (S)


Reklama
Víte že?

UNESCO - Kroměříž

UNESCO - Kroměříž je ve vzdušné vzdálenosti 37 km od obce Bzenec?

Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži byly na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsány v roce 1998.

Záchranná stanice volně žijících živočichů Buchlovice

Záchranná stanice volně žijících živočichů Buchlovice je ve vzdušné vzdálenosti 14 km od obce Bzenec?

Záchranná stanice volně žijících živočichů je součástí areálu Státního zámku Buchlovice

Ke dni 26.3.2021 žilo v Jihomoravském kraji 1 197 651 obyvatel, z toho 589 553 mužů a 608 098 žen?

Nejvyšším bodem v Jihomoravském kraji je hora Čupec (819 m n.m.), okres Hodonín, nejnižším bodem je soutok řek Moravy a Dyje (150 m n.m.).

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Název obce Bzenec se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Ski Park Osvětimany

Ski Park Osvětimany je ve vzdušné vzdálenosti 11 km od obce Bzenec?

Ski areál Osvětimany leží severovýchodním směrem od Kyjova, rozprostírá se v nadmořské výšce 278 m

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Bzenec snížil o 62?

Jeskyně Na Turoldu

Jeskyně Na Turoldu je ve vzdušné vzdálenosti 49 km od obce Bzenec?

Jeskyně Na Turoldu se nachází v přírodní rezervaci vrchu Turold, který je součástí města Mikulova. Je naším největším jeskynním systémem v druhohorních vápencích a je to mimořádně členitý systém chodeb, síní a dómů o sedmi patrech.

Zlín

Nejbližší obec nad 30 000 obyvatel je Zlín s 72 449 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 40 km?

Krajské město Zlín leží v údolí řeky Dřevnice na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů a je průmyslově-podnikatelským centrem širšího regionu.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Aquapark Uherské Hradiště

Aquapark Uherské Hradiště je ve vzdušné vzdálenosti 18 km od obce Bzenec?

Aquapark Uherské Hradiště je skvělé místo pro vodní radovánky, plavání a relaxaci.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Reklama