Obecní znak
Základní informace
Kraj:Královéhradecký
Okres:Trutnov
Správní obvod:Trutnov
GPS souřadnice:50.658561N, 15.819753E
Nadmořská výška:527 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1541 (483 let)
Katastrální výměra:2 847 ha
Počet obyvatel:929
PSČ:542 26
Adresa URL:www.hornimarsov.cz

Památky a zajímavosti Horní Maršov

Ke zdejším pamětihodnostem patří zámek, kostel Nanebevzetí Panny Marie, socha sv. Jana Nepomuckého, pekárna, bývalý pivovarský sklep či vodní mlýn. Nedaleko obce, za Temným dolem, je hrádek Aichelburg.


Zámek

V roce 1744 se Maršov, který tehdy vlastnil významný krkonošský šlechtický rod Schaffgotschů, stal samostatným panstvím. Z panského domu, postaveném kolem roku 1700, úředníci spravovali horské obce a lesy východních Krkonoš. V roce 1792 Jan Berthold Schaffgotsch se svým zetěm Alfonsem Aichelburgem postavili na místě panského domu dvoupodlažní klasicistní zámek s jednou hlavní budovou. V roce 1829 se majitelem stal nezletilý Berthold Aichelburg. Za je života se zámek nezměnil. Po hádce s manželkou Theodorou Ernestinou Aichelburgovou rozenou Schulpovou, se Berthold A. v prostředním pokoji prvního patra zámku 13. května 1861 zastřelil. Jeho syn Alfons A. přistavěl v roce 1869 tři zadní křídla zámku, která vytvořila uzavřené čtvercové nádvoří. V letech 1907 až 1910 provedli v novorenesančním stylu celkovou přestavbu hlavního křídla zámku Czernin-Morzinové. Tehdy vznikla i čtyřboká věž s kopulí, mansardovou střechu měl zámek od samého počátku. Po konfiskaci rakouského majetku v roce 1945 získala zámek i anglický park založený v 18. století obec Horní Maršov, která jej v roce 1997 prodala do soukromých rukou. Zámek je chráněnou kulturní památkou.

Dříve byl používán jako základní škola, dětský domov a dokonce i jako kino. V současné době je zámek pro veřejnost uzavřen, otvírá se pouze v období pořádání různých akcí. Od roku 1997 se nachází v soukromém vlastnictví.


Hřbitovní areál

Renesanční kostel Nanebevzetí Panny Marie na maršovském hřbitově je jednou z nejstarších a nejcennějších památek Krkonoš. Byl postaven italským stavitelem Carolo Valmadim v letech 1605 až 1608 na místě dřevěného kostelíka, který tu stál od roku 1568. Rekatolizace Čech po roce 1620 vyhnala z Maršova luterány. V roce 1622 odtud odešlo mnoho rodin i farář Zacharias Schmidt, který se o stavbu kostela přičinil. Z protestantských časů se uvnitř kostela dochovala kamenná křtitelnice z roku 1572. Barokní oltář z konce 17. století byl teprve nedávno kvůli zlodějům demontován a uložen ve střeženém depozitu. Po úderu bleskem 3. 6. 1868 shořel celý krov kostela a roztavily se staré zvony. Ještě do Vánoc byly do opravené věže osazeny nové. V roce 1899 zvony přenesli do věže dokončeného dolního kostela, odkud odešly do l. světové války. Fara z konce 16. století je barokně přestavěna, stejně jako její hospodářský dvůr. Barokní je i socha sv. Jana Nepomuckého. Rok vzniku 1717 je uveden v textu formou chronogramu. Na hrobce Aichelburgů, přestavěné v roce 1865 pro důstojné uložení Bertholda Aichelburga, nesou štítonoši jeho hraběcí znak s textem DE DEO AUXILIUM - Od Boha pomoc. Mezi mnoha zajímavými náhrobky vyniká třetí u zdi, vpravo od vstupního portálu. Pro příbuznou rodinu Friesů ho zhotovil významný sochař Emil Schwantner. Celý areál, včetně velké lípy staré 400 let, je kulturní památkou chráněnou státem.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Aloise Czernin-Morzinová koupila maršovské panství od Aichelburgů 31. 12. 1882. Již tehdy věděla, že stavba nového kostela je nezbytná. Osvícená hraběnka Czerninová, která se synem Rudolfem hradila 80% nákladů, prosadila zadání projektu významnému českému architektu Josefu Schulzovi, mezi jehož díla patří velké pražské stavby jako Národní muzeum, Rudolfinum i Národní divadlo. Ještě v roce 1894 byly vyhloubeny základy. 22. 9. 1895 byla stavba slavnostně zahájena. Za léto 1896 byla postavena celá loď včetně krovu, v roce 1897 přibyla věž a vše se připravilo ke vztyčení krovu věže. Ovšem obrovská povodeň z 29. na 30. 7. 1897 odnesla připravenou vazbu věže a zaplavila i uvnitř stavbu štěrkem a balvany. V roce 1898 byly dokončeny vnitřní klenby, vztyčen nový krov věže do výšky 53 metrů a celá střecha kostela pokryta dvoubarevnou břidlicí. Poslední rok stavby patřil interiéru a zařízení, 15. 10. 1899 byl nový kostel Nanebevzetí Panny Marie vysvěcen. Zdejší zvony byly zničeny v 1. a znovu ve 2. světové válce. 15. 8. 1998 věnoval 750 kg těžký zvon Duch svatý pravnuk Aloisie Josef Czernin-Kinsky s manželkou Theresií. Nese český a německý nápis "Pro smíření a mír". Kostel je chráněnou kulturní památkou.


Historický Důl Kovárna

Navštivte podzemí nejvyšší české hory Sněžky - důl Kovárna. Právě tady, v divočině Obřího dolu, vznikaly pověsti o Krakonošovi a v nitru hory můžete spatřit jeho ukryté "poklady". Překvapí Vás, jak velké prostory zanechali horníci po těžbě železa, arzenu a mědi.


Pila

Maršovskou pilu a strojní šindelárnu založil hrabě Berthold Aichelburg v roce 1859. Zpracovávala část dřeva z panských lesů, větší díl spotřebovaly sklárny v Temném Dole a brusírny dřeva. Trámy, prkna a dřevěné šindele, které pokrývaly v 19. století všechny krkonošské střechy, vyráběli horalé dříve ručně. Využití vodního pohonu pro pořez kulatiny i štípání šindelů přispělo ke stavebnímu ruchu té doby. Povodeň 30. 7. 1897 pilu úplně zničila a majitel panství Rudolf Czernin-Morzin ji postavil v roce 1898 znovu. Dodnes slouží vodní dílo s turbínou, pilnice i přilehlá hala. Později přibyly další provozy. Nyní pilu provozuje společnost KUMIHAL, v jejím areálu je i sídlo lesní správy.


Na hrádek Aichelburg se můžeme dostat několika cestami. Nejlepší bude zastavit se v Temném dole v galerii Veselý Výlet a zapůjčit si klíč od hrádku. Odtud se vydáme směrem na Pec pod Sněžkou. Za Temným dolem překročíme řeku Úpu a hned za mostem nalevo je již vidět informační tabule a značená cesta k hrádku. Samotný výstup je sice středně náročný ale jsme ve východních Krkonoších tak s nějakým kopcem musíme počítat. Cesta je tvořena z kamenných schodů a vede strmým lesem až k hrádku. Zde si můžeme vychutnat romantickou vyhlídku do údolí Úpy.

Zřícenina lesního hrádku Aichelburg je zajímavou ukázkou romantického životního stylu 19. století. Lesní hrádek vybudoval v roce 1863 lesní personál velkostatku Maršov dva roky po smrti bývalého majitele panství Bertholda Aichelburka. Chtěl tím vzdát hold tomuto osvícenému šlechtici, který se významně zasloužil o zlepšení životní úrovně svých poddaných a rozvoj průmyslového podnikání na Maršovsku. Hrádek napodoboval středověké tvrze, do hlavní haly se vstupovalo z nádvoří přes příkop po padacím mostě. Z haly se vstupovalo na vyhlídku na věži. Klenutý sklep sloužil jako stáj pro dva poníky. Později zde byl zřízen občasný hostinec a na nádvoří a okolních terasách se tancovalo. Už v roce 1875 byl objekt zpustlý. V roce 1901 se již hovoří o hrádku jako o zřícenině. V současné době je hrádek opraven a zpřístupněn veřejnosti.


Mlýn na Lysečinském potoce

V Maršově bývalo několik mlýnů, ale tento byl největší. Náhonem přivedená voda z Lysečinského potoka poháněla mlýnské kolo na pravé, horní straně domu. Kromě obilí se tu mačkal olej ze lněných semínek, který byl po staletí důležitou součástí jídla horalů. Současná stavba s polovalbovou střechou je z první poloviny 19. století. Reliéf nad hlavním vchodem připomíná poslední stavební úpravy provedené mlynářem Vinzenzem Adolfem. K mlýnu patřilo i velké hospodářství a pozemky na okolních stráních. Po roce 1945 dům ztratil původní význam. Část mlýnského náhonu dnes využívá umělá líheň pstruhů.

Tipy na výlet v obci Horní Maršov a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Horní Maršov

Počasí meteostanice Horní Lánov

Vzdálenost meteostanice od obce Horní Maršov: 12 km

Poslední data: 28.3.2024 11:20

Umístění: 517 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Horní Lánov

Teplota
5,3
°C
Zdánlivá teplota
2,5
°C
Rosný bod
2,4
°C
Vlhkost
81,2
%
Denní srážky
11,4
mm/den
Osvit
107,4
W/m2
Atmosférický tlak
992,3
hPa
Směr větru
V
Rychlost větru
1,3
m/s
Nárazový vítr
2,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Horní Lánov

Dnes
5/12
°C
Zítra
2/13
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Horní Maršov se také nachází

Babí

Babí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Bobr

Bobr

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Černý Důl

Černý Důl

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 655

/ / / / /
Hertvíkovice

Hertvíkovice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (J)

/ / / / /
Janské Lázně

Janské Lázně

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (JZ)
Počet obyvatel: 648

/
Javorník

Javorník

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Kalná Voda

Kalná Voda

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Křenov

Křenov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Lampertice

Lampertice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 351

/
Malá Úpa

Malá Úpa

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (S)
Počet obyvatel: 141

/
Mladé Buky

Mladé Buky

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 2 202

/
Pec pod Sněžkou

Pec pod Sněžkou

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 630

/
Prkenný Důl

Prkenný Důl

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Sklenářovice

Sklenářovice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Svoboda nad Úpou

Svoboda nad Úpou

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (J)
Počet obyvatel: 1 806

/
Temný Důl

Temný Důl

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 2 km (SZ)

/
Velká Úpa

Velká Úpa

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Žacléř

Žacléř

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 3 010

/
Zlatá Olešnice

Zlatá Olešnice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 214

/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /
Skiareál Benecko

Skiareál Benecko

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 19 km (Z)


Reklama
Víte že?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Královéhradeckém kraji 538 303 obyvatel, z toho 266 017 mužů a 272 286 žen?

Název obce Horní Maršov se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Praha

Nejbližší obec nad 150 000 obyvatel je Praha s 1 129 145 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 118 km?

Praha je hlavní a zároveň největší město České republiky. Leží mírně na sever od středu Čech na řece Vltavě, uvnitř Středočeského kraje, jehož je správním centrem, ale jako samostatný kraj není jeho součástí.

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové je ve vzdušné vzdálenosti 95 km od obce Horní Maršov?

Rotunda sv. Kateřiny, kterou najdeme na okraji města Česká Třebová směrem na Skuhorv, pochází zřejmě z počátku 13. století.

Dřevěná kaple sv. Vavřince na Sněžce

Dřevěná kaple sv. Vavřince na Sněžce je ve vzdušné vzdálenosti 10 km od obce Horní Maršov?

Nejstarší budovou na Sněžce (1 603 m n. m.) je 14 m vysoká rotundová kaple sv. Vavřince.

Hrad a zámek Trutnov

Hrad a zámek Trutnov je ve vzdušné vzdálenosti 13 km od obce Horní Maršov?

V objektu někdejšího trutnovského hradu, později přestavěného na zámek, dnes sídlí Muzeum Podkrkonoší v Trutnově.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Arboretum Bukovina

Arboretum Bukovina je ve vzdušné vzdálenosti 46 km od obce Horní Maršov?

Arboretum Bukovina u Hrubé skály (uváděno také jako Arboretum Hrubá Skála) je arboretum, které se nachází v okolí hájovny a samoty na Hruboskalské skalní plošině asi 1 km jihozápadně od obce Sedmihorky.

SkiResort - Svoboda nad Úpou

SkiResort - Svoboda nad Úpou je ve vzdušné vzdálenosti 3 km od obce Horní Maršov?

Skiareál Svoboda nad Úpou náleží do ski regionu Černá Hora, je jeho nejvýchodnějším areálem.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Horní Maršov snížil o 120?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Nejvyšším bodem v Královéhradeckém kraji je nejvyšší hora ČR Sněžka (1 602 m n.m.), nejnižším bodem je hladina Labe (202 m n.m.).

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Reklama