Obecní znak
Základní informace
Kraj:Středočeský
Okres:Praha-západ
Správní obvod:Černošice
GPS souřadnice:49.895447N, 14.493328E
Nadmořská výška:381 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1331 (693 let)
Katastrální výměra:1 625 ha
Počet obyvatel:4 829
PSČ:254 01
Adresa URL:www.jilove.cz

Části obce Jílové u Prahy: Borek, Kabáty, Luka pod Medníkem, Radlík, Studené, Žampach

Památky a zajímavosti Jílové u Prahy

Mezi nejstarší a historicky nejcennější budovy města patří radnice, postavená ve 14. století, později přestavěná v barokním slohu, a kostel sv. Vojtěcha z první poloviny 13. století s gotickým deskovým oltářem. Mimořádně zdařilý interiér tohoto kostela si vybral i Miloš Forman pro natáčení svého filmu Amadeus.


Radnice

V Jílovém u Prahy stála radnice už v době pozdně gotické na místě domů č.p. 20 a 21. Po požáru pozdější renesanční radnice v roce 1636 byli měšťané dlouho bez budovy městské samosprávy. Věžovou tvrz na náměstí, patrně rychtu založenou pražskými Velfovici ve 14.století, koupil v roce 1686 s ostatními budovami bývalého Beníkovského panství baron z Engelflussu, který však odmítl podepsat městu prohlášení, že se bude řídit městským právem a v případě prodeje budovy vyžadovat totéž od nového kupce. Po dlouhém sporu vykoupil celý majetek, tehdejší primátor města Ignác Ferdinand Schönpflug a věž daroval obci na radnici. Ta však byla v té době zříceninou bez střechy, proto došlo k její úpravě a na prvním sezení v nové radnici v roce 1708 bylo rozhodnuto dostavět horní patro jako radní síň. Toto usnesení se znovu opakovalo v roce 1712 a v roce 1724 stála již radnice v novější podobě.

Z té doby pochází její průčelí. Po snížení terénu náměstí se původní sklep stal dnešním přízemím. Nároží budovy zdobí omítková rustika, okna všech pater jsou zarámována v šambránách a ve druhém a třetím patře vrcholí suprafenestrami, v posledním podlaží klenáky v nadpraží. Věž ukončuje mansardová střecha s věžíčkou vrcholu. V roce 1854 přistavěla obec k věži vedlejší budovu a v roce 1855 vězení.

V letech nedávno minulých, počátkem devadesátých let přistoupila samospráva města za finanční pomoci státu z Programu regenerace městských památkových zón k rozsáhlé rekonstrukci celého radničního komplexu. Poslední část obnovy - budova vězení - byla dokončena v roce 1997 a nyní vévodí městu v celé své kráse.

Kostel sv. Vojtěcha

Je nejstarší budovou ve městě a byl vystavěn na místě dřevěného kostelíka v 1. polovině 13. století a zasvěcen sv. Mikuláši. Již od 13. století u něj stála fara a na ní byl prvním farářem Oldřich ze Sulzbachu. Ten je zajímavý tím, že se záhy stal kaplanem královny Elišky a písařem arcibiskupa. Dalším důležitým farářem Křišťán z Prachatic, jenž se stal univerzitním učitelem a později rektorem Karlovy univerzity.

V 15. a 16. století se zde změnilo náboženství na kališnické, a tudíž faráři přijímali podobojí. Koncem 16. století se více než náboženství kališnické rozmohlo náboženství luteránské.

30. května 1567 zachvátill skoro celé město oheň. Kostel byl také poničen, a opravy začaly téměř ihned. Brzy však došly peníze, což dokazuje to, že výška kněžiště nebyla uzpůsobena výšce věže, čímž byl vzhled kostela velmi narušen a byl napraven až roku 1857.

Přes velikou oblíbenost luteránství zde existovala skupina katolíků v čele se Štěpánem Beníkem z Petrsdorfu. Ta si vymohla povolení postavit v Jílovém katolický kostelík s klášterem. Tento kostelík byl založen až v roce 1623, kdy už nemělo smysl ho stavět, protože většina obyvatelstva se opět obrátila ke katolictví. Byl zasvěcen Panně Marii Loretánské a obsazen řádem minoritů.

V 18. století byl již ukončen proces rekatolizace a údajně všichni se hlásili ke katolictví.

V průběhu 17. a 18. století byl kostel několikrát opravován a barokizován. K jižnímu boku byla přistavěna kaple sv. Anny, v roce 1791 byla opravena věž, jenž byla zakončena zlatou bání.

V roce 1901 byla rozvedena elektrika a o pár let později bylo nutné opravit zdivo kostela, pročež byl kostel opraven zvenku i zevnitř. Od roku 1990 až do roku 1999 probíhaly v kostele další důkladné opravy. Byla staticky zabezpečena věž, která svou vahou drtila zdivo ve své spodní části. Celkové náklady na opravu dosáhly téměř dva a půl milionu korun.

Zajímavostí kostela je, že věž stojí mezi kněžištěm a lodí. Díky této architektonické zajímavosti a krásnému gotickému oltáři zde v roce 1983 natáčel režisér Miloš Forman několik scén pro film Amadeus.

V kostele je pět barokních oltářů včetně toho, který sem byl přenesen z později zrušeného loretánského kostelíka, a jeden moderní, který byl posvěcen 6. listopadu 1999. Nejzajímavějším kusem z vybavení kostela je gotický deskový oltář z roku 1485, který zakoupil již zmíněný Štěpán Beník z Petrsdorfu a byl přivezen z kostela sv. Václava v Praze na Zderaze. Jeden z obrazů na něm namaloval významný český umělec Petr Brandl.

Za zmínku také stojí cínová křtitelnice z 16. století, barokní polychromovaná pieta z 18. století a zvony: klekáníček, umíráček, polední, prostřední a velký. Zvon sv. Vojtěcha váží 260 kg a zvon Panna Maria váží 315 kg.

Z dalších sakrálních památek stojí za zmínku kostel Božího těla a kaple svatého Václava.

V prosinci 1891 nabídl Leopold Čihák městu zdarma svoji soukromou sbírku trojrozměrných předmětů a starých listin pod podmínkou, že obecní zastupitelstvo dá souhlas k založení městského muzea. Nabídka byla přijata a Čihákova sbírka se stala základem muzea, k jehož účelům slouží historická budova ze 14. století zvaná dům Mince. Zaměřilo se na bohatou historii dolování zlata a dějiny trampingu. Každým rokem pořádá řadu výstav, kulturních akcí a přednášek z nejrůznějších oborů.

Jako doplněk stálé expozice regionálního muzea byla v roce 1988 zřízena naučná stezka Jílovské zlaté doly a je stále doplňována a vylepšována. Vede většinou po polních cestách a je přístupná po celý rok. Má dvě trasy, z toho jednu okružní. Obě začínají u kostela sv. Vojtěcha na Masarykově náměstí v Jílovém informačním panelem. Na jednotlivých stanovištích jsou panely s podrobnými informacemi.

Významnou technickou památku tvoří Žampašský most. Leží na posázavské trati v údolí Kocour, směřujícím k Sázavě. O něco výše v témže údolí je zlatokopecká štola, zpřístupněná s průvodci regionálního muzea z Jílového.

Množství historických i kulturních zajímavostí a dodnes zachovalá příroda lákají k návštěvě lokality turisty nejen z české republiky, ale také ze zahraničí.


Rozhledna na Pepři

Další řady z telekomunikačních věží, které zároveň nabízí rozhled do krajiny, naleznou turisté od konce roku 2006 na kopci Pepř (449 m) asi 1 km jižně od městečka Jílové u Prahy. Jedná se o stavbu společnosti Vodafone a T-Mobile s vyhlídkovou plošinou.

Původní plány na zbudování rozhledny u Jílového sahají do roku 1927, kdy místopředseda Spolku rodáků a přátel Jílového p. F. Troníček vypracoval návrh kamenné 21 metrů vysoké vyhlídkové stavby. Podlaha vyhlídky měla být 15 metrů nad zemí a k rozhledně měl přiléhat přístavek pro strážce a turisty. Záměr však nikdy zrealizován nebyl.

Dnešní rozhledna byla zbudována přesně po 80 letech. Na počátku všeho stála iniciativa společnosti Oskar Mobil postavit na Pepři svou základovou stanici. Představitelé města souhlasili, ale jen za předpokladu, že součástí vysílače bude i veřejně přístupná vyhlídková plošina. Konstrukce byla vystavěna plzeňskou firmou GES na podzim roku 2006. Celková výška stavby činí 30,7 metrů. Vyhlídkový ochoz je umístěn ve výši 18 metrů a dovede nás na něj 91 schodů.

Rozhledna byla v říjnu 2007 zkolaudována a zároveň zpřístupněna veřejnosti.

Tipy na výlet v obci Jílové u Prahy a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Jílové u Prahy

Počasí meteostanice Jílové u Prahy - Borek

Vzdálenost meteostanice od obce Jílové u Prahy: 2 km

Poslední data: 28.3.2024 10:10

Umístění: 295 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Jílové u Prahy - Borek

Teplota
11,2
°C
Zdánlivá teplota
8,0
°C
Rosný bod
4,3
°C
Vlhkost
62,7
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
507,9
W/m2
Atmosférický tlak
992,5
hPa
Směr větru
J
Rychlost větru
2,6
m/s
Nárazový vítr
3,4
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Jílové u Prahy - Borek

Dnes
6/15
°C
Zítra
6/19
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Jílové u Prahy se také nachází

Babice

Babice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Bohuliby

Bohuliby

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 3 km (JZ)

/
Borek

Borek

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 2 km (JV)

/
Břežany

Břežany

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Březová

Březová

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (Z)

/
Březová-Oleško

Březová-Oleško

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 1 382

/
Brunšov

Brunšov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Čakovice

Čakovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Čenětice

Čenětice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Černíky

Černíky

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Chleby

Chleby

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 47

/
Chlomek

Chlomek

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Chotouň

Chotouň

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 2 km (SV)

/ /
Davle

Davle

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 1 726

/
Dolní Břežany

Dolní Břežany

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 4 247

/
Dolní Jirčany

Dolní Jirčany

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Dolní Požáry

Dolní Požáry

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Herink

Herink

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (SV)
Počet obyvatel: 914

/
Hlubočinka

Hlubočinka

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Hodkovice

Hodkovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Horní Jirčany

Horní Jirčany

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Hostěradice

Hostěradice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (J)

/
Hradištko

Hradištko

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 2 348

/
Hvozdnice

Hvozdnice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 573

/
Jarov

Jarov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Jesenice

Jesenice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 8 750

/
Kabáty

Kabáty

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 2 km (J)

/
Kamenice

Kamenice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 4 707

/
Kamenný Přívoz

Kamenný Přívoz

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (J)
Počet obyvatel: 1 518

/
Kamenný Újezdec

Kamenný Újezdec

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (JV)

/
Kostelec u Křížků

Kostelec u Křížků

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 742

/
Krhanice

Krhanice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 1 036

/
Křížkový Újezdec

Křížkový Újezdec

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 299

/
Krňany

Krňany

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 498

/
Ládeves

Ládeves

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Ládví

Ládví

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Lešany

Lešany

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 809

/
Lhota

Lhota

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Lhota

Lhota

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Libeň

Libeň

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Libeř

Libeř

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 3 km (S)
Počet obyvatel: 1 523

/ /
Masečín

Masečín

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Maskovice

Maskovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Měchenice

Měchenice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 817

/
Nebřenice

Nebřenice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (SV)

/
Nechánice

Nechánice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (SV)

/
Netvořice

Netvořice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 1 130

/
Nová Hospoda

Nová Hospoda

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Nová Ves

Nová Ves

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Ohrobec

Ohrobec

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 464

/
Okrouhlo

Okrouhlo

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (SZ)
Počet obyvatel: 743

/
Oleško

Oleško

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (Z)

/
Olešky

Olešky

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Olešovice

Olešovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Osnice

Osnice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Petříkov

Petříkov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 596

/
Petrov

Petrov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (Z)
Počet obyvatel: 775

/
Pikovice

Pikovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Podělusy

Podělusy

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Pohoří

Pohoří

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 2 km (V)
Počet obyvatel: 400

/
Prosečnice

Prosečnice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (JV)

/
Psáry

Psáry

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (S)
Počet obyvatel: 3 998

/
Rabyně

Rabyně

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (JZ)
Počet obyvatel: 281

/
Radějovice

Radějovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 493

/
Radlík

Radlík

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 1 km (S)

/
Rajchardov

Rajchardov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Řepčice

Řepčice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Sázava

Sázava

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Skalsko

Skalsko

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 3 km (V)

/
Skuheř

Skuheř

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Sloup

Sloup

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Štěchovice

Štěchovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 2 135

/
Štiřín

Štiřín

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Struhařov

Struhařov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Studené

Studené

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 2 km (JZ)

/
Sulice

Sulice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 2 355

/
Teletín

Teletín

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Těptín

Těptín

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Točná

Točná

Kraj: Hlavní město Praha
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Třebenice

Třebenice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Třebsín

Třebsín

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/
Trnová

Trnová

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (Z)
Počet obyvatel: 444

/
Týnec nad Sázavou

Týnec nad Sázavou

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 5 588

/
Vavřetice

Vavřetice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Vestec

Vestec

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 2 296

/
Větrov

Větrov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Vrané nad Vltavou

Vrané nad Vltavou

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 2 603

/
Všedobrovice

Všedobrovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Vysoký Újezd

Vysoký Újezd

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 190

/
Zahořany

Zahořany

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Zálepy

Zálepy

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Žampach

Žampach

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 3 km (J)

/
Žampach

Žampach

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 3 km (J)

/ /
Zdiměřice

Zdiměřice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Želivec

Želivec

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Zlatníky

Zlatníky

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Zlatníky-Hodkovice

Zlatníky-Hodkovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 1 271

/
Zvole

Zvole

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 817

Rozhledna Pepř

Rozhledna Pepř

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 1 km (JZ)

/ / / /
Rozhledna Mandava

Rozhledna Mandava

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/ / / / / / / /
Zámek Průhonice

Zámek Průhonice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 13 km (S)

/ / / / / / / / / / / / / / / / /

Reklama
Víte že?

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Jílové u Prahy zvýšil o 600?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Koněpruské jeskyně

Koněpruské jeskyně je ve vzdušné vzdálenosti 30 km od obce Jílové u Prahy?

Koněpruské jeskyně leží ve středních Čechách 7 km jižně od Berouna v chráněném území CHKO Český kras nedaleko hradů Křivoklát a Karlštejn.

Skanzen Řepora

Skanzen Řepora je ve vzdušné vzdálenosti 21 km od obce Jílové u Prahy?

Skanzen Řepora (dříve nazývaná Tuležim) leží v okrajové části Prahy část Řeporyje v údolí mezi několika rybníky se snaží navodit co nejvěrnější představu české lidové architektury 14. století a života ve středověkém městečku.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Název obce Jílové u Prahy se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Ke dni 26.3.2021 žilo ve Středočeském kraji 1 415 463 obyvatel, z toho 702 541 mužů a 712 922 žen?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Zřícenina hradu Zbořený Kostelec

Zřícenina hradu Zbořený Kostelec je ve vzdušné vzdálenosti 8 km od obce Jílové u Prahy?

Rozsáhlé zříceniny kdysi pevného hradu Kostelec se nacházejí přibližně 3 km severně od města Týnec nad Sázavou, na skále nad soutokem Kamenického potoka se Sázavou.

Ski areál Chotouň

Ski areál Chotouň se rozprostírá východně od obce Jílové u Prahy v nadmořské výšce 350 až 400 m.

Praha 12

Nejbližší obec nad 40 000 obyvatel je Praha 12 s 51 561 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 14 km?

Městská část Praha 12 leží v jižní části hlavního města na pravém břehu řeky Vltavy při jejím soutoku s Berounkou. Od středu metropole je vzdálena zhruba 9 km.

Rotunda sv. Martina v Kostelci u Křížků

Rotunda sv. Martina v Kostelci u Křížků je ve vzdušné vzdálenosti 5 km od obce Jílové u Prahy?

Rotunda sv. Martina, jež je součástí chrámu, stojí v obci Kostelec u Křížků nedaleko Říčan.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvyšším bodem ve Středočeském kraji je vrchol brdských hřebenů Tok (862 m n.m.), nejnižším bodem je řečiště Labe u Dolních Beřkovic (158 m n.m.).

Reklama