Obecní znak
Základní informace
Kraj:Jihomoravský
Okres:Břeclav
Správní obvod:Břeclav
GPS souřadnice:48.799920N, 16.803393E
Nadmořská výška:173 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1222 (802 let)
Katastrální výměra:3 127 ha
Počet obyvatel:2 118
PSČ:691 44
Adresa URL:www.lednice.cz

Části obce Lednice: Nejdek

Památky a zajímavosti Lednice

Památkovou ochranu požívá v Lednici 37 objektů, počínaje komplexem zámeckých budov přes romanticko-klasicistní salety a stavby a plastiky v zámeckém parku, několik novogotických domů z poloviny minulého století až po zajímavou stavbu nádražní budovy z konce 19. století, postavenou podle návrhu lichtenštejnského stavitele Karla Weinbrennera. Skloubení architektury s krajinou dalo vyniknout kráse Lednice i jejího okolí, která se tak stala jedním z turisticky nejatraktivnějších a nejnavštěvovanějších míst v České republice.

Farní kostel je zasvěcen sv. Jakubovi staršímu. Jeho původní stavba byla husity rozbořena, a tak byl v roce 1495 vybudován kostel nový. Také ten podlehl, jak bylo řečeno výše, záměrům lichtenštejnských architektů a byl v roce 1731 snesen a v areálu zámku byl postaven nový kostel, který sloužil jako zámecká kaple i jako kostel farní. Podle plánů Jiřího Wingelmullera byl pak v roce 1856 upraven do dnešní podoby.

Zámek Lednice vznikl v letech 1544–1585 a patří k našim nejkrásnějších a nejnavštěvovanějším památkám. Na sklonku 17. století byl barokně přestavěn - z této přestavby se zachovala monumentální architektura zámecké jízdárny a konírny na západní straně zámeckého komplexu - dílo J. B. Fischera z Erlachu. V letech 1766–1772 proběhla klasicistní přestavba zámku a v roce 1815 byly zámecké budovy upraveny ve stylu empíru. Dnešní podoba zámku pochází z poslední přestavby zahájené v roce 1846 v historizujícím novogotickém slohu podle návrhů J. Wingelmüllera a dokončené v roce 1858 J. Heidrichem. Přestavba zachovala půdorys zámku a projevila se především v úpravě fasád a ve výzdobě zámeckých interiérů. Zámek Lednice je národní kulturní památkou a byl také zapsán do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Zámek stojí na pravém břehu řeky Dyje, uprostřed romantické krajiny. Návštěvníci mohou zhlédnout zrekonstruovanou zámeckou knihovnu i knížecí apartmány.

Palmový skleník na východní straně zámku byl zbudován v letech 1843–1845 podle návrhů anglického architekta P. H. Desvignese. Ve skleníku je pěstováno cca 250 druhů tropických a subtropických rostlin a vytváří předěl mezi parterovou a přírodně krajinářskou částí zámeckého parku.

Na západní straně zámeckého komplexu se zachovala monumentální architektura zámecké jízdárny a konírny – dílo J. B. Fischera z Erlachu. V barokní zámecké jízdárně se nachází akvárium Malawi.

Minaret - Když se na konci 18. století rozhodl kníže Alois I. Josef z Liechtensteinu rozšířit a zvelebit lednický park, pověřil svého architekta Josefa Hardtmutha, aby velkorysou zahradní úpravu doplnil zajímavými stavbami. Vznikl v letech 1797–1802 jako velkolepá monumentální rozhledna. Minaret je nejstarší stavbou Lednicko-valtického areálu a je zároveň i největší stavbou svého druhu v neislámských zemích.

„Mešita" vytváří 8 sálů zdobených arabeskami, které vytvořili zřejmě umělci z arabských zemí. V přízemí nalezneme 12 arkád, střechu zdobí kopule a věžice vycházející z motivu tureckých důtek a ozdobené pozlacenými půlměsíci. Celá stavba je vysoká 216 stop (64,8 m), na poslední galerii vedou 302 schody. Vrchol věže je ukončen pozlaceným půlměsícem.

Janův hrad (Janohrad) - romantická napodobenina zříceniny hradu z roku 1807 postavená podle návrhu J. L. Hardtmutha. Objekt je stylově upraven a zpřístupněn a obsahuje ornitologické a lovecké expozice Národního zemědělského muzea v Lednici. Pořádají se zde svatby.

Lovecký zámeček byl postaven v letech 1805–1806 podle návrhu J. L. Hardtmutha. Je to klasicistní jednopatrová stavba s průčelím prolomená v přízemí třemi arkádami. Stavba sloužila jako hájovna a umožňovala z terasy sledovat hon. Rozsáhlý Lednicko-valtický areál nabízí obrovské množství památek v čele se zámkem.

Zámecký park - poprvé byl doložen polovině 16. století. Od 30. let 17. století je postupně měněn ve velkorysý barokní park vybavený severně od zámeckého průčelí terasou přístupnou rampami se sochařskou výzdobou. Koncem 19. století probíhaly klasicistní úpravy parku, jež vyvrcholily v letech 1805–1811 v romantickou přeměnu podle projektu architekta Fantiho na přírodní krajinářský park řešený na principu kompozičně ztvárněných průhledů.

Řeka Dyje byla spoutána do systému kanálů a rybníků, byly navršeny ostrovy navzájem propojené mosty. Poslední úprava zámeckého parku proběhla v letech 1884–1887, kdy byla parterová část upravena podle plánů architekta Michelliho v novobarokním francouzském stylu s pravidelnou osovou formací stříhaných křovin s kašnami a antickými sochami a fragmenty. Park je významný po stránce dendrologické - obsahuje 112 druhů jehličnanů a 462 druhů listnáčů.

V zámeckém parku je také možné navštívit přehlídku dravých ptáků.

Chrám Tří grácií je vystavěn do polokruhu na 12 jónských sloupech. Před chrám bylo postaveno sousoší antických bohyň, Athény, Afrodité a Artemis. Je součástí Lednicko-valtického areálu. Klasicistní kolonáda, pocházející z roku 1825, ukrývá nevelký sál, který je velmi krásně vyzdoben mozaikovou podlahou. Obdivovat můžete také sousoší tří antických bohyní (Aglaia, Eufrosyné a Tháliá), které je vytesáno pouze u jednoho jediného kusu kamene. Autorem tohoto pozoruhodného díla je sochař M. Fischer.

Nejdecký mlýn - monumentální, nově zrekonstruovaná stavba se zbytky technického zařízení někdejšího mlýna. Stojí na břehu Dyje v obci Nejdek.


V samotné obci Lednice se nachází tyto památky a technické zajímavosti:

– budova nádraží, kde končí lokální trať z Břeclavi se sezónním víkendovým provozem,

– několik měšťanských domů na Zámeckém náměstí,

socha sv. Jana Nepomuckého,

kašna a další.

Tipy na výlet v obci Lednice a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Lednice

Počasí meteostanice Mikulov

Vzdálenost meteostanice od obce Lednice: 13 km

Poslední data: 18.4.2024 03:50

Umístění: 185 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Mikulov

Teplota
-0,2
°C
Zdánlivá teplota
-3,0
°C
Rosný bod
-1,8
°C
Vlhkost
88,5
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1007,2
hPa
Směr větru
J
Rychlost větru
0,6
m/s
Nárazový vítr
0,8
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Mikulov

Dnes
1/11
°C
Zítra
0/10
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Lednice se také nachází

Břeclav

Břeclav

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 23 656

/
Bulhary

Bulhary

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (SZ)
Počet obyvatel: 729

/ /
Hlohovec

Hlohovec

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (JZ)
Počet obyvatel: 1 278

/
Ladná

Ladná

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 1 221

/
Milovice

Milovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (SZ)
Počet obyvatel: 485

/
Nejdek

Nejdek

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Nové Mlýny

Nové Mlýny

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Podivín

Podivín

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (SV)
Počet obyvatel: 2 838

/
Poštorná

Poštorná

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Přítluky

Přítluky

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 757

/
Rakvice

Rakvice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 2 124

/
Sedlec

Sedlec

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 846

/
Úvaly

Úvaly

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Valtice

Valtice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 3 455

/
Velké Bílovice

Velké Bílovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 3 820

/
Zaječí

Zaječí

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 1 508


Reklama
Víte že?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Jihomoravském kraji 1 197 651 obyvatel, z toho 589 553 mužů a 608 098 žen?

Skanzen Strážnice

Skanzen Strážnice je ve vzdušné vzdálenosti 39 km od obce Lednice?

Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy ve Strážnici, jak zní oficiální název zdejšího skanzenu, se rozprostírá podél severozápadní okraje města Strážnice. Od města jej dnes odděluje Baťův kanál (v původním korytě Morávka)

Název obce Lednice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 2x?

Název obce Lednice v jednotlivých krajích: Plzeňský: 1x, Jihomoravský: 1x.

Nejvyšším bodem v Jihomoravském kraji je hora Čupec (819 m n.m.), okres Hodonín, nejnižším bodem je soutok řek Moravy a Dyje (150 m n.m.).

Břeclav

Nejbližší obec nad 20 000 obyvatel je Břeclav s 23 656 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 8 km?

Břeclav je město ležící zhruba 50 km jihovýchodně od Brna na řece Dyji, poblíž hranic s Rakouskem a Slovenskem.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Rozhledna Minaret v Lednici

Ve známém Lednicko-valtickém areálu, cca 2 km severně od Lednice, stojí zděný minaret sloužící dnes jako rozhledna. Minaret, také tzv. Turecká věž, nechal postavit kníže Alois I. Josef z Liechtensteinu

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Rotunda sv. Oldřicha v Hrádku

Rotunda sv. Oldřicha v Hrádku je ve vzdušné vzdálenosti 39 km od obce Lednice?

Románská rotunda sv. Oldřicha se nachází v obci Hrádek nedaleko Znojma.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Zámek Lednice

Zámek Lednice se nachází v obci Lednice na pravém břehu Dyje, přibližně 12 km východně od Mikulova. Lednické panství získali roku 1249 Lichtenštejnové a patřilo jim bezmála 700 let.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Jeskyně Na Turoldu

Jeskyně Na Turoldu je ve vzdušné vzdálenosti 12 km od obce Lednice?

Jeskyně Na Turoldu se nachází v přírodní rezervaci vrchu Turold, který je součástí města Mikulova. Je naším největším jeskynním systémem v druhohorních vápencích a je to mimořádně členitý systém chodeb, síní a dómů o sedmi patrech.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Lednice snížil o 197?

Reklama