Památky a zajímavosti Liberec

Město se pyšní mnoha významnými budovami a památkami. Snad nejznámější ze všech je hotel a vysílač na Ještědu.

Unikátní stavba vysílače na vrcholu Ještědu se stala dominantou Liberce i celého regionu. Již v roce 1876 byla na Ještědu postavena první pětimetrová dřevěná rozhledna, v roce 1889 ji nahradila další dřevěná rozhledna, která však musela být v roce 1902 pro špatný stav stržena. O pět let později byl na vrcholu Ještědu postaven horský hotel, jehož architektem byl Ernst Schäfer. Tento hotel však v roce 1963 vyhořel. V letech 1966–1973 probíhala stavba současného televizního vysílače, který byl postaven podle projektu arch. Karla Hubáčka. Stavba byla později oceněna prestižní Perretovou cenou Mezinárodní unie architektů - Ještěd získal titul Stavba století. Výška vysílače je 93 m. Na vrchol Ještědu vede kabinová lanovka. V přízemí je volně přístupný krytý vyhlídkový ochoz, pěkný výhled je také z restaurace nebo kavárny v patře. V dalších patrech je hotel.

Jedním ze symbolů města Liberec je novorenesanční budova liberecké radnice, která byla postavena v roce 1893 podle projektu vídeňského architekta F. Neumanna. Známá je její blízká podoba s radnicí ve Vídni. Budova je zdobena sochařskými díly Johana Friedela, Josefa Elsnera a Fritze Rutsche. Radniční věž je vysoká 65 m a je zpřístupněna návštěvníkům, kterým se z ní otvírá krásný pohled na celý Liberec. V roce 1968 se v Liberci zdvihl odpor proti okupaci ČR sovětskými vojsky, který si vyžádal 9 obětí. Pomník je umístěn na budově liberecké radnice a je stylizován do podoby části tankového pásu s otisky jmen obětí.


Kostel sv. Antonína Velikého na Sokolovském náměstí tvoří díky své 70 m vysoké věži jednu z dominant Liberce (radniční věž v sousedství měří "pouze" 65 m) již po několik staletí. Byl postaven na místě původního dřevěného kostelíku s nímž je spjata současně i první zmínka o Liberci z roku 1352 v souvislosti s placením desátků. Nynější kostel byl postaven v letech 1579–1587 pravděpodobně dle návrhu stavitele M. Spazia a je první zděnou stavbou města. Interiér je zdoben střídmě v protestanstském duchu, cenný je zejména hlavní oltář vysoký 10 m, který znázorňuje patrony české země.

Kostel sv. Kříže z padesátých let 18. století je nejcennější barokní stavbou Liberce. Vystavěn byl na místě kostelíku z roku 1696 dle projektu panského stavitele J. J. Kunze. Název získal kostel zřejmě díky svému půdorysu, který se dříve skutečně podobal kříži, vzhledově zase nápadně připomíná kostel v Hejnicích. Zajímavá je jistě i skutečnost, že právě v kostele sv. Kříže byla roku 1759 zřízena první veřejná knihovna v Liberci. Zásluhu na tom měl především Anton Kopsch, který také financoval bohatou výzdobu kostela. Cenná umělecká díla zde zůstala zachována až do dnešních dnů, nejvzácnější z nich je soška Matky Boží, jež se může pochlubit také zajímavou historií. V zahradě kostela je totiž umístěn krásný morový sloup z dílny slavného sochaře M. B. Brauna, kolem něj je křížová cesta s obrazy J. Führicha - rodáka z nedaleké Chrastavy.

Z dalších kostelů jmenujme:

  • kostel Božského Srdce Páně a bývalý klášter a škola Voršilek – postavený v novogotickém stylu v roce 1896, v klášteře se dnes nachází poliklinika
  • kostel sv. Antonína Paduánského
  • kostel Matky Boží U Obrázku
  • kostel sv. Bonifáce v Dolním Hanychově
  • kostel sv. Máří Magdalény – novobarokní kostel z let 1910–1911, sálová stavba s postranními kaplemi, otevřenou předsíní a obytnou přístavbou (kapucínská rezidence) v zahradě
  • kostel sv. Vincence z Pauly na Perštýně, z let 1864–1868, v novorománském slohu, se dvěma věžemi
  • kostel Navštívení Panny Marie – pozdně empírový kostel ve Starém Harcově z let 1858–1860
  • kostel sv. Jana Křtitele v Rochlicích – na začátku 17. století založen jako evangelický náhradou za středověký dřevěný kostel. Jde o barokní stavbu s půlkruhově zakončeným presbytářem a věží na západě. Po požáru roku 1800 byl upraven a věž byla postavena znovu. V kostele se nachází hrobka Appeltů z roku 1746.

Valdštejnské domky ve Větrné uličce jsou nejstaršími dochovanými domy v Liberci. Pocházejí z let 1678–1681 a jsou dnes v Liberci jedinou památkou na tento klasický typ měšťanských domů, které kdysi zdobily celé Nové Město. Sám název "Valdštejnské domky" je velice pozoruhodný, neboť byly vystavěny teprve několik desetiletí po smrti Albrechta z Valdštejna. Tyto domy sloužily původně řemeslníkům a hlavně soukeníkům. Pravděpodobně nejvíce však upoutávaly pozornost kolemjdoucích každoročně zde konané vánoční trhy s prodejem ozdob, figurek a cukroví. Postupem času tyto cenné objekty chátraly do té míry, že ohrožovaly své okolí, proto se začalo uvažovat i o případném zboření. Smutnému osudu unikly zásluhou sousední střední průmyslové školy, jejích studentů a profesorů, kteří provedli náročnou rekonstrukci a zachovali tak vzácnou památku na libereckou historii i pro příští generace.

Významnou památkou je také liberecký zámek, jenž má základy z rodinné usedlosti postavené někdy v polovině 16. století. Redernové začali roku 1583 nedaleko správcova domu budovat renesanční zámek, který měl odrážet jejich stále významnější postavení v politice habsburského císařství. Tehdy to byla patrně jednoduchá budova, později však proběhly dostavby, přestavby, také například přístavba kaple, dále zámek vyhořel a opět byl dostavěn. Poslední úpravy proběhly v letech 1852–1854, kdy byl Nový zámek přestavěn v duchu tehdejšího romantismu. Právě při této poslední přestavbě byla vybudována nová dominanta objektu – čtyřboká věž, propojující Nový zámek a nosticovské křídlo. Zámek však již v té době přestal sloužit jako šlechtické sídlo. Roku 1850 byl do redernského křídla umístěn okresní soud a Nový zámek se roku 1927 změnil v ubytovnu zámecké zprávy. V 70. letech 20. století převzal budovy Skloexport a dnes je zámek na prodej.

Koncem 18. století byl Liberec proslulý jako středisko textilní výroby. Kupec plátna Bedřich Šolc si v roce 1771 postavil svůj dřevěný a roubený patrový domek. V současné době zde sídlí Správa chráněné krajinné oblasti Jizerských hor. Krása této v Liberci ojedinělé roubené stavby vynikla po provedené parkové úpravě okolí. Šolcův dům je zajímavým dokladem dovednosti podještědských tesařů z konce 18. století. V údolí Harcovského potoka se nachází novorenesanční bývalé sídlo rodiny textilních průmyslníků Liebiegů z roku 1897, tzv. Liebiegův zámeček. Naopak u městského zámku je možné navštívit Liebiegovu vilu, postavenou též v novorenesačním slohu mezi roky 1871 a 1872, kde se dnes nachází Oblastní galerie v Liberci.

Nádherná neorenesanční budova Městských lázní vznikla v letech 1901–1902 dle projektu vídeňského architekta Branga. Celý objekt, jeho exteriér i výzdoba interiéru, je přizpůsoben původnímu poslání městských lázní. Štít je zdoben sochou Poseidona a jeho ženy, plastiky nad okny zase představují vodní hry. V současné době je ovšem budova uzavřena, její poslání převzal nedaleký plavecký stadion. Turisté tak už mohou obdivovat pouze exteriér lázní, který i přes částečnou omšelost stále zůstává dokladem zručnosti našich předků.

Kavárna Pošta ve vídeňském stylu je jednou z perel náměstí Dr. E. Beneše. Neorokokový sloh, keramické obklady, zlacené štuky, nádherná zrcadla, to vše vytváří útulnou atmosféru v duchu minulého století.

Novodobá secesní rotundová stavba filiálního kostela Matky Boží U obrázku se stala dominantou a ozdobou nejen Liberce, ale i celého kraje. K původu kostelíku se vztahuje celá řada pověstí. Podle nich zde byla studánka s léčivou vodou, u které byl nejprve vztyčen kamenný kříž a v roce 1907 zde byl postaven kostel. Z bohatého vnitřního chrámového zařízení se dodnes zachovala pouze vzácná plastika Panny Marie, která zdobí loď farního chrámu v Liberci-Rochlici. Ke kostelu vede kaštanová alej s poutavou křížovou cestou.

Významnou stavbou je i Severočeské muzeum z let 1897–1898 s hranolovou věží (kopií věže původní liberecké radnice), před nímž se na Masarykově třídě nalézá busta T. G. Masaryka, odhalená Přemyslem Sobotkou v roce 2010 k prezidentovým 160. narozeninám.


V Liberci se dochovala řada historických budov různých stavebních slohů.

Je zde celá řada novorenesančních staveb – zejména Divadlo F. X. Šaldy, postavené vídeňskými architekty Fellner a Helmer v letech 1882–1883. Divadelní opona pochází od Gustava Klimta. Dále městské lázně z let 1901–1902 nebo budova spořitelny, vystavěná v letech 1888–1891 dle projektu Miksche a Niedzielskiho.

V Liberci jsou i doklady baroka nebo klasicismu. Jde o domy například na Sokolovském náměstí – čp. 264 z roku 1793, klasicistní se sloupovým portálem a balkónem, tzv. Appeltův dům, na Barvířské ulici – čp. 122 z roku 1800 s lomenou atikou se sochami čtyř ročních období; čp. 46 kolem roku 1820 s portálem, Růžové ulici – čp. 299, náměstí Dr. E. Beneše – čp. 14 z roku 1796 se štítem a bohatou štukovou výzdobou, tzv. Krausův dům.

Od roku 1823 se na dnešním náměstí Dr. E. Beneše nachází empírová Neptunova kašna.


Neobvyklá stavba rozhledny Liberecká výšina vznikla v letech 1900–1901 na popud Heinricha Liebiega, stavitelem byl architekt Schmitz. Výšina byla určena zejména turistům a výletníkům jako místo odpočinku a občerstvení, sloužit ovšem měla i jako rozhledna. Pozoruhodný je především půvabný starobylý vzhled budovy, který získala díky jednoduchému triku stavitelů. Na její zbudování se totiž použily kamenné kvádry ze zbořených středověkých domů z Norimberku. Samotná stavba prožila bouřlivé časy, postupem času chátrala, až musela být zavřena. Nový nájemce na sebe převzal závazek zpřístupnit Libereckou výšinu turistům.

Dějiny rozhledny Lidové sady – společenského a kulturního centra se začaly psát v roce 1874, když v lokalitě dnešních libereckých Lidových sadů otevřel místní restauratér Emil Sieber zahradní restauraci Belvedere s kapacitou 2 tisíce míst. Obliba místa nazvaného Volksgarten byla tak veliká, že v roce 1897 městští radní rozhodli o výstavbě nového restauračního areálu, jehož součástí měla být i vyhlídková věž. Stavba byla zrealizována v letech 1900–1901 podle projektu norimberského architekta Jakoba Schmeissnera libereckým stavitelem Adolfem Hornem. Dominantou objektu se stala vyhlídková věž o výšce 32 m s hrázděnou vyhlídkovou nástavbou.
Rozhledna sloužila svému účelu až do 50. let minulého století, kdy musela být z bezpečnostních důvodů uzavřena. Kompletní rekonstrukce podle projektu ing. Františka Čejky provedla v letech 1995–1998 firma Prosperita-Horák Liberec. Od srpna 1998 opět slouží návštěvníkům.

V okolí Liberce je řada menších či větších rozhleden, vyhlídek a odpočívacích stanovišť s posezením.

Tipy na výlet v obci Liberec a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Liberec

Počasí meteostanice Liberec

Vzdálenost meteostanice od obce Liberec: 2 km

Poslední data: 29.3.2024 08:20

Umístění: 400 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Liberec

Teplota
5,3
°C
Zdánlivá teplota
3,7
°C
Rosný bod
3,5
°C
Vlhkost
87,0
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
102,3
W/m2
Atmosférický tlak
1003,2
hPa
Směr větru
SV
Rychlost větru
0,0
m/s
Nárazový vítr
0,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Liberec

Dnes
4/14
°C
Zítra
9/20
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Liberec se také nachází

Andělská Hora

Andělská Hora

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Bedřichov

Bedřichov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 374

/
Bohdánkov

Bohdánkov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Chrastava

Chrastava

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 6 139

/
Dlouhý Most

Dlouhý Most

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 975

/
Dolení Paseky

Dolení Paseky

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Dolní Chrastava

Dolní Chrastava

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Fojtka

Fojtka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Hodky

Hodky

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Hoření Paseky

Hoření Paseky

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Horka

Horka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Horní Chrastava

Horní Chrastava

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Hrabětice

Hrabětice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Hraničná

Hraničná

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 43 299

/
Janov nad Nisou

Janov nad Nisou

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 1 339

/
Javorník

Javorník

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Jeřmanice

Jeřmanice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 636

/
Jindřichov

Jindřichov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Jiříčkov

Jiříčkov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Křižany

Křižany

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Kryštofovo Údolí

Kryštofovo Údolí

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 416

/ / /
Liberec III-Jeřáb

Liberec III-Jeřáb

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 1 km (JZ)

/ / / /
Liberec VI-Rochlice

Liberec VI-Rochlice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 1 km (JV)

/ / / / / / / / / / / / / / / / / /
Liberec XXV-Vesec

Liberec XXV-Vesec

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 3 km (J)

/ / / / / / / /
Loučná nad Nisou

Loučná nad Nisou

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Lukášov

Lukášov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Milíře

Milíře

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Minkovice

Minkovice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Mlýnice

Mlýnice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Mníšek

Mníšek

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 1 730

/
Mšeno nad Nisou

Mšeno nad Nisou

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Nová Ves

Nová Ves

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 934

/
Nová Víska

Nová Víska

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Novina

Novina

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Oldřichov v Hájích

Oldřichov v Hájích

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 834

/
Padouchov

Padouchov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Panenská Hůrka

Panenská Hůrka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Proseč nad Nisou

Proseč nad Nisou

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Proseč pod Ještědem

Proseč pod Ještědem

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 421

/
Rádlo

Rádlo

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 976

/
Rašovka

Rašovka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Rozstání

Rozstání

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Růžek

Růžek

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Rýnovice

Rýnovice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Šimonovice

Šimonovice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 1 471

/
Stráž nad Nisou

Stráž nad Nisou

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 3 km (SZ)
Počet obyvatel: 2 415

/
Svárov

Svárov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Světlá pod Ještědem

Světlá pod Ještědem

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 996

/
Vesec

Vesec

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Víska

Víska

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (SZ)

/
Vlčetín

Vlčetín

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Vysoká

Vysoká

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Záskalí

Záskalí

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Žďárek

Žďárek

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Přehrada Harcov

Přehrada Harcov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 2 km (V)

/
ZOO Liberec

ZOO Liberec

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 2 km (SV)

/ / /
Skiareál Ještěd

Skiareál Ještěd

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 6 km (JZ)

/ / /
Přehrada Fojtka

Přehrada Fojtka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (S)

/ /
Rozhledna Rašovka

Rozhledna Rašovka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (J)

/ / / / / /
Přehrada Mšeno

Přehrada Mšeno

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Ski areál Severák

Ski areál Severák

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (V)

/ /
Rozhledna Slovanka

Rozhledna Slovanka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Rozhledna Bramberk

Rozhledna Bramberk

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 11 km (V)

/
Curia Vítkov

Curia Vítkov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 11 km (SZ)

/ /
Rozhledna Nisanka

Rozhledna Nisanka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 12 km (V)

/
Rozhledna Vrchovina

Rozhledna Vrchovina

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 13 km (J)

/ /
Rozhledna Kopanina

Rozhledna Kopanina

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 14 km (JV)

/ / /
Hrad Grabštejn

Hrad Grabštejn

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 15 km (SZ)

/
Zámek Sychrov

Zámek Sychrov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 16 km (J)

/ / /
Ski Centrum Zásada

Ski Centrum Zásada

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 16 km (JV)

/ /
Hamerské jezero

Hamerské jezero

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 16 km (JZ)

/ / /
Zámek Lemberk

Zámek Lemberk

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 19 km (Z)

/ /
Skiareál Plavy

Skiareál Plavy

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 19 km (V)

/
Dlaskův statek

Dlaskův statek

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 20 km (JV)


Reklama
Víte že?

Nejvyšším bodem v Libereckém kraji je vrchol Kotel v Krkonoších (1 435 m n.m.), nejnižším bodem je hladina řeky Smědá (208 m n.m.) v místě, kde řeka opouští území ČR.

Podivný tvar všeobecně známé liberecké televizní věže je odborně označován jako „rotační hyperboloid“.

V 18. století se Liberec stal největším manufakturním městem Království českého. Pracovalo zde na 800 soukenických mistrů, 480 tovaryšů a více než 1 000 jejich pomocníků.

Dřevěný kostel sv. Kryštofa v Kryštofově Údolí

Dřevěný kostel sv. Kryštofa v Kryštofově Údolí je ve vzdušné vzdálenosti 9 km od obce Liberec?

Dřevěný kostel sv. Kryštofa je vskutku jedinečnou památkou s bohatou historií. Kostelík stojí uprostřed hřbitova, ve stráni, na pravém břehu Rokytky

Jablonec nad Nisou

Nejbližší obec nad 20 000 obyvatel je Jablonec nad Nisou s 43 299 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 10 km?

Město Jablonec nad Nisou je správním, kulturním i sportovně rekreačním střediskem Jizerských hor. Obec má tyto části: Jablonec nad Nisou, Jablonecké Paseky, Kokonín, Lukášov, Mšeno nad Nisou, Proseč nad Nisou, Rýnovice a Vrkoslavice.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Hrad Grabštejn

Hrad Grabštejn je ve vzdušné vzdálenosti 15 km od obce Liberec?

Hrad Grabštejn, dříve zvaný také Ulsytz, Vlsycz nebo Grafenstein, leží v severních Čechách při německých a polských hranicích, v údolí Lužické Nisy, nad obcí Chotyně nedaleko Hrádku nad Nisou.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Přehrada Harcov

Vodní nádrž postavená v letech 1902–1904 na Hracovském potoce slouží dnes k rekreaci, chovu ryb i sportovnímu rybolovu.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Libereckém kraji 435 220 obyvatel, z toho 215 420 mužů a 219 800 žen?

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Liberec snížil o 1 799?

Zřícenina skalního hradu Valečov

Zřícenina skalního hradu Valečov je ve vzdušné vzdálenosti 28 km od obce Liberec?

Zříceniny nejrozsáhlejšího skalního hradu u nás – Valečov se tyčí na skalních útvarech nad obcí Boseň poblíž Mnichova Hradiště, při západním okraji Českého ráje.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Název obce Liberec se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Skiareál Ještěd

Skiareál Ještěd je ve vzdušné vzdálenosti 6 km od obce Liberec?

Lyžařské středisko na Ještědu ležící v nadmořské výšce 540–1000 m je nejpřístupnějším areálem v České republice.

Reklama