Obecní znak
Základní informace
Kraj:Jihočeský
Okres:Tábor
Správní obvod:Tábor
GPS souřadnice:49.412989N, 14.677466E
Nadmořská výška:437 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1368 (656 let)
Katastrální výměra:6 222 ha
Počet obyvatel:32 206
PSČ:390 15
Adresa URL:www.tabor.cz

Památky a zajímavosti Tábor

Město, jehož centrum je památkovou rezervací, tvoří významné centrum turistického ruchu. Město je neodmyslitelně spojeno s husitským hnutím a jeho velkými osobnostmi - zejména Janem Žižkou z Trocnova, spoluzakladatelem husitského Tábora.

Táborská radnice patří k nejvýznamnějším památkám pozdní gotiky v českých městech. Radnice má čtyři křídla, která obklopují malé nádvoří. Nejvýznamnější částí radnice je Velký sál s dokonale zvládnutou síťovou klenbou. Ve druhé polovině 17. století byla budova radnice přestavena do barokního stylu, ale v roce 1878 byl radnici vrácen její gotický ráz. V současné době slouží radnice jako vstup do podzemních chodeb, k expozicím Husitského muzea i k pořádání kulturních akcí.


Děkanský kostel Proměnění Páně na hoře Tábor (výšková dominanta Žižkova náměstí) byl budován od roku 1440 a dokončen kolem roku 1512 zaklenutím trojlodí (navrhl i prováděl mistr Staněk z Prahy). V roce 1532 kostel i s věží poškodil požár, byl později opraven v renesančním slohu (1559 renesanční štíty). Opět byl poškozen požárem v roce 1602 , stejně tak střelbou v listopadu 1621 při obléhání císařskými vojsky a za třicetileté války byla Švédy poškozena ještě báň věže (opravena v roce 1677 italským stavitelem Giovanim de Capali). V letech 1896-1898 byl kostel regotizován a byla např. přistavěna druhá sakristie, původní barokní oltář byl nahrazen oltářem neogotickým (od řezbáře Josefa Krejčíka). Chrám je 46 m dlouhý a 26 m široký, gotická věž s barokní bání je vysoká 77,80 m (nejvyšší v jižních Čechách) a vede na ní asi 250 schodů.


Hrad Kotnov a Bechyňská brána

Hrad měl pravděpodobně dvě věže s kruhovým půdorysem a dvě s čtvercovým. Zachována zůstala pouze kruhová věž Kotnov s připojenou Bechyňskou branou. druhá, takřka identická, se nacházela v oblasti dnešní sladovny. Čtvercové (kvadratické) věže se nezachovaly. Jedna z nich, jihovýchodní, byla možná pouhou baštou U Zvoncóv. (Po požáru se mluví o shoření právě této bašty). V místech dnešního pivovaru byla hradní kuchyně. V patnáctém století byl k hradu přistavěn parkán, na jehož jihovýchodním konci stála věž. Parkán existuje dodnes, v Táboře se říká „Na Parkánech". Požárem roku 1532 byl hrad velmi poškozen. Archeologové nalezli 20 cm vrstvu popela. Hrad už ke své bývalé slávě nepovstal. Byl naopak využíván pro hospodářské účely. Vybudován byl pivovar. Ten už v současné době nefunguje, ale v těchto funguje nyní hotel.


Táborské středověké podzemí - je komplex podzemních prostor a chodeb představuje zvlášť vyhledávanou táborskou raritu. Dnes hojně navštěvovaná památka vznikala od 15. století hloubením sklepů, nazývaných "lochy", pod jednotlivými domy v historické části Tábora na Starém městě.

Táborské Husovo náměstí, kterému se obecně říká Husovy sady nebo park u nádraží (o rozloze přibližně 12 000 m2), začalo vznikat po roce 1871 - po vybudování železnice a otevření nádraží v Táboře. Tehdy z nádraží k většině táborských obytných domů a k městské bráně byla vzdálenost přibližně 2 km.

Koncem 20. století dostal tento - časem již okolo zcela zastavěný - vnitroměstský prostor krásnější a vzdušnější tvář. Po roce 1991 došlo k rozsáhlému přebudování celého areálu bývalé c.k. tabákové továrny z konce 19. století, v městě známé „Tabačky" (po roce 1950 do 1990 kasáren); zmizely neprůhledné ploty a zdi i různé „stavby a boudy" a rozlehlé budovy byly přeměněny na pracoviště okresních úřadů, obchodů a byly vybudovány podzemní garáže a provedena sadová úprava okolí. Slavnostní předání proběhlo v listopadu 1997.

Při vstupu do Husových sadů - parku ze směru z centra města - od třídy 9.května (v letech 2005-2006 také zrekonstruované) - můžeme obdivovat velkou sochařskou kompozici „Mistr Jan Hus" od významného čs.sochaře Františka Bílka (1872-1941). Pomník byl vybudován z iniciativy táborského „Spolku pro postavení Husova pomníku" a odhalen dne 6. července 1928 (u příležitosti 513. výročí Husova upálení v Kostnici).


Měšťanské domy - stávající měšťanské domy dostaly svou podobu převážně až po velkých požárech v letech 1532 a 1559. Jejich jádra i exteriéry jsou u mnohých pozdně gotické, především však renesanční. V malé míře je zastoupeno baroko, rokoko či empír.

Městské hradby - opevnění města budované od založení husitské pevnosti a zdokonalované i dalšími generacemi se právem stalo chloubou Tábora. V době svého vzniku, tj. kolem poloviny 15. století, představovaly táborské hradby značně komplikovaný opevňovací systém, který ve střední a západní Evropě jen stěží nalézal konkurenci.

Klášterní kostel Narození Panny Marie je na bývalém Klášterním náměstí (dnes nám. Mikuláše z Husi) vznikla stavba, která, jak je v Táboře zvykem, opět představuje významného svědka bohaté minulosti města.

Hřbitovní kaple sv. Filipa a Jakuba a park pod Kotnovem
Téměř ve stínu kotnovské věže a Bechyňské brány se rozkládá městský park "pod Kotnovem". Vznikl v letech 1969 - 1973 na místě starého táborského hřbitova.

Renesanční kašna na Žižkově náměstí, Špitální kaple Svatého kříže - Pravoslavný chrám Povýšení sv. Kříže, pomník Jana Žižky z Trocnova a barokní zámek Tábor - Měšice je dominantou městské části Měšice, na jejímž místě stála původní vesnice založená roku 1296 Zdislavem z Měšic.


Housův Mlýn v Táboře

Housův mlýn byl vystavěn na základech mlýna z 13. století, těsně pod starobylými hradbami města Tábora, na břehu Tismenického potoka, vytékajícího z rybníka Jordán. V dávné minulosti se v těchto místech konaly bohoslužby husitských radikálů - Adamitů. Údajně zde byli pohřbeni švédští dobyvatelé, kteří zahynuli při obléhání města v roce 1645.

V 18. století vyrostl v tomto malebném zákoutí první umělecký parní mlýn, spojený s lázněmi. Mystičnost Housovu mlýnu dodává pověst, která praví, že právě zde ústil tajný východ z táborského podzemí.

CO NAJDETE NA HOUSOVĚ MLÝNĚ?
* středověkou krčmu
* mučírnu
* výstavy zbrojí a rekvizit
* hry a zábavu pro celou rodinu (vrh sekerou, metání prasetem... a mnoho dalšího)
* pravidelné a nepravidelné oslavy svátků
* hudební večery u krbu

STRUČNÁ HISTORIE
* první zmínky z oblasti husitství - první bohoslužby Adamitů na tomto místě
* za třicetileté války skrze pozemky vedou Švédští i Císařští nejeden útok na město
* 1894 původně parní mlýn
* 1923 budovy zničeny požárem
* 1948 obnovený mlýn zabavují komunisté
* 1950–1995 sklady materiálu školství Tábor
* 1995 první návrh k přebudování na areál kultury a historie se stylovými historizujícími programy
* 1997 budovy v pronájmu agentury A.R.G.O. - zahájena etapová rekonstrukce budov
* 1998 budovy ve vlastnictví A.R.G.O.
* 1999–2007:
   * vybudována historická krčma
   * vybudován první dobývací stroj
   * Vzniká sdružení Housova mlýna a postupně realizuje vytyčené cíle areálu historizující zábavy, tímto výrazně doplňuje kulturní vyžití ve městě. Pravidelně od června do října připravujeme víkendové programy pro děti i dospělé, pořádáme koncerty, výstavy, festivaly a další akce.

www.housuvmlyn.cz


Rozhledna Hýlačka 

Rozhlednu nechal postavit v roce 1920 táborský odbor Klubu českých turistů. Ke slavnostnímu otevření došlo 4. července 1920. Tehdy se rozhledna nazývala rozhlednou Svobody.
Za 2. světové války obsadili věž Němci, kteří ji používali jako pozorovatelnu. Po válce sloužila věž opět jako rozhledna a to až do roku 1967, kdy byla pronajata Svazarmu.
Táborský odbor KČT ji získal zpět v restituci v roce 1990 a po nezbytných úpravách ji o rok později znovu uvedl do provozu. Roku 1995 prohlásilo ministerstvo kultury rozhlednu za kulturní památku.

Tipy na výlet v obci Tábor a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Tábor

Počasí meteostanice Sezimovo Ústí

Vzdálenost meteostanice od obce Tábor: 3 km

Poslední data: 19.3.2024 06:30

Umístění: 405 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Sezimovo Ústí

Teplota
-4,9
°C
Zdánlivá teplota
-7,7
°C
Rosný bod
-5,6
°C
Vlhkost
94,2
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1020,4
hPa
Směr větru
J
Rychlost větru
0,0
m/s
Nárazový vítr
0,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Sezimovo Ústí

Dnes
-1/10
°C
Zítra
1/14
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Tábor se také nachází

Balkova Lhota

Balkova Lhota

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 149

/
Bečice

Bečice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (Z)
Počet obyvatel: 79

/
Beranova Lhota

Beranova Lhota

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Bezděčín

Bezděčín

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Borek

Borek

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (JV)

/
Broučkova Lhota

Broučkova Lhota

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Čekanice

Čekanice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 2 km (S)

/
Čelkovice

Čelkovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 1 km (Z)

/
Čenkov

Čenkov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/ /
Chotoviny

Chotoviny

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 1 805

/
Chýnov

Chýnov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 2 499

/ /
Dražice

Dražice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 825

/
Dražičky

Dražičky

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 172

/
Drhovice

Drhovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 222

/
Dub

Dub

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Hejlov

Hejlov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Hlinice

Hlinice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (SV)

/
Hnojná Lhotka

Hnojná Lhotka

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (Z)

/
Horky

Horky

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 3 km (JZ)

/
Jedlany

Jedlany

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 72

/
Jeníčkova Lhota

Jeníčkova Lhota

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Klokoty

Klokoty

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 2 km (Z)

/
Kloužovice

Kloužovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Košín

Košín

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (S)
Počet obyvatel: 95

/
Lhota Samoty

Lhota Samoty

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Libějice

Libějice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 120

/
Liderovice

Liderovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Lom

Lom

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 158

/
Malšice

Malšice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 1 843

/
Maršov

Maršov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Měšice

Měšice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 2 km (JV)

/
Meziříčí

Meziříčí

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 179

/
Moraveč

Moraveč

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Náchod

Náchod

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Nasavrky

Nasavrky

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (SZ)
Počet obyvatel: 94

/
Nová Ves u Chýnova

Nová Ves u Chýnova

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 325

/
Nové Lány

Nové Lány

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Nový Kostelec

Nový Kostelec

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Obora

Obora

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Paseka

Paseka

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Planá nad Lužnicí

Planá nad Lužnicí

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 4 124

/
Podolí

Podolí

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Polánka

Polánka

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Radimovice u Tábora

Radimovice u Tábora

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 64

/
Radimovice u Želče

Radimovice u Želče

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 426

/
Radkov

Radkov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 165

/
Ratibořice

Ratibořice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Ratibořské Hory

Ratibořské Hory

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 792

/
Řevnov

Řevnov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Rzavá

Rzavá

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Sedlečko

Sedlečko

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Sezimovo Ústí

Sezimovo Ústí

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 3 km (J)
Počet obyvatel: 6 804

/
Slapy

Slapy

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 499

/
Smyslov

Smyslov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 3 km (V)

/
Staré Lány

Staré Lány

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Stoklasná Lhota

Stoklasná Lhota

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (S)

/
Strkov

Strkov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Svrabov

Svrabov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (SZ)
Počet obyvatel: 51

/
Třemešná

Třemešná

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Turovec

Turovec

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 283

/
Ústrašice

Ústrašice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 409

/
Velmovice

Velmovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Větrovy

Větrovy

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (JZ)

/
Vlásenice

Vlásenice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Vrážná

Vrážná

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Vřesce

Vřesce

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Všechov

Všechov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Zahrádka

Zahrádka

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (Z)

/
Záluží

Záluží

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 3 km (SV)

/ /
Zhoř u Tábora

Zhoř u Tábora

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 165


Reklama
Víte že?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Jihočeském kraji 631 803 obyvatel, z toho 312 168 mužů a 319 635 žen?

Zřícenina hradu Kozí Hrádek

Zřícenina hradu Kozí Hrádek je ve vzdušné vzdálenosti 4 km od obce Tábor?

Nejpamátnější hrad Táborska je bezesporu Kozí hrádek, jehož zřícenina leží na ostrožně na levém břehu Kozského potoka asi 2,5 km východně od Sezimova Ústí.

Rotunda sv. Václava v Libouni

Rotunda sv. Václava v Libouni je ve vzdušné vzdálenosti 27 km od obce Tábor?

Rotunda sv. Václava je dnes součástí kostela v obci Libouň nedaleko Vlašimi.

Nejvyšším bodem v Jihočeském kraji je Plechý, pohoří Šumavy (1 378 m n.m.), nejnižším bodem je hladina Orlické přehrady (330 m n.m.).

Název obce Tábor se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 2x?

Název obce Tábor v jednotlivých krajích: Jihočeský: 1x, Moravskoslezský: 1x.

Praha 4

Nejbližší obec nad 100 000 obyvatel je Praha 4 s 112 695 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 74 km?

Část Praha 4 se rozkládá na pravém břehu řeky Vltavy, jižně od pražského historického centra.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Tábor snížil o 2 436?

Veselské pískovny

Veselské pískovny je ve vzdušné vzdálenosti 27 km od obce Tábor?

Písčité pláže a třpytící se vodní hladina – to jsou Veselské pískovny u Vlkova, nedaleko Veselí nad Lužnicí. Pět samostatných jezer vzniklých po těžbě štěrkopísku

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Skanzen Vysoký Chlumec

Skanzen Vysoký Chlumec je ve vzdušné vzdálenosti 31 km od obce Tábor?

Muzeum vesnických staveb středního Povltaví ve Vysokém Chlumci se nachází v údolí potoka pod dominantou stejnojmenného hradu.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Zámek Bechyně

Zámek Bechyně je ve vzdušné vzdálenosti 20 km od obce Tábor?

Hrad, přebudovaný na zámek, na rozsáhlém strmém skalnatém ostrohu mezi Lužnicí a Smutnou, je výraznou dominantou a ozdobou městské památkové zóny v Bechyni.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Reklama