Obecní znak
Základní informace
Kraj:Liberecký
Okres:Liberec
Správní obvod:Frýdlant
GPS souřadnice:50.924911N, 15.229429E
Nadmořská výška:465 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1584 (440 let)
Katastrální výměra:2 893 ha
Počet obyvatel:3 644
PSČ:463 65
Adresa URL:www.nmps.cz

Části obce Nové Město pod Smrkem: Hajniště, Ludvíkov pod Smrkem

Historie obce Nové Město pod Smrkem

Město bylo založeno v roce 1584 Melchiorem z Redernu (vrchnostenské město) a nazváno Nové České Město (Böhmisch Neustatt). V okolí byly objeveny rudné žíly železa a především cínu. Dolování cínu, tehdy velice důležitého a žádaného kovu, bylo podnětem k založení města.
Město bylo vystavěno podle stavebního plánu téměř všech měst, založených vrchností. Má šachovnicový půdorys, v jehož středu je čtvercové náměstí. Obklopeno je dalšími stavebními čtverci. Půdorysem svého středu (staré zástavby) připomíná saská horní města.
Městský znak a privilegia město dostalo až 8 let po svém založení. Mimo horního práva patřilo k právům města právo trhů (právo pořádat 1x týdně svobodný trh, později i jeden roční trh), právo výčepu piva (točilo se vrchnostenské, frýdlantské pivo), právo koupací (povolena veřejná zdravotní péče), právo šesti řeznictví (počet řezníků ale nebýval vždy naplněný, v roce 1651 jsou uváděni jen 4 řezníci). K dalším právům patřila soudní pravomoc a od roku 1592 právo hrdelní, které bylo definitivně městu zrušeno až v roce 1765.

Těžba rud byla impulsem k založení města. V okolí se těžilo i zlato u pramene Goldbronnen, v letech 1330 - 1350. Objeveno bylo i stříbro na Ludvíkovských pozemcích v údolí nazývaném Stříbrný důl (Silbergrűndl). Základem však byl cín a cínová ruda kasiterit. Prvotně se získával vypíráním z náplavů říčky Lomnice (Lomnitz), později i hlubinnou těžbou, štolami raženými do boků Rapické hory a vrchu Měděnce. Vrcholu zdejší dolování dosáhlo v období let 1580 - 1615. Uvádí se až 60 štol. Třicetiletou válkou hornická sláva upadá. Roku 1653 se uvádí 40 pracujících dolů. Koncem 17. stol. byla již těžba ztrátovou. Podle Reussovy zprávy (1797), nezasluhuje důlní činnost „větší pozornosti" a dolování se udržovalo už jen kvůli privilegiím horního města. V průběhu 2. světové války o cín a jeho těžbu projevili zájem Němci. Ale jejich průzkum z roku 1941 potvrdil nízkou a poměrně nákladnou těžbu. Poslední pokusy z let 1955 - 1961 (např. nová štola František) potvrdily netěžitelnost ložiska z důvodů rozptýleného zrudnění a nízkého obsahu cínu. Množství cínu v rudě jsou pouze desetiny procent.

Textil a jeho výroba nerozlučně k městu patřila. V prvních letech po založení města se zde usadili tkalci lnu. Len byl převážně z místní produkce, část se nakupovala v Lužici. Plátenický cech byl jedním z nejpočetnějších. V rroce 1698 bylo ve městě 50 pláteníků. Zánik plátenictví způsobila vlna a hlavně dovážená bavlna. Kolem roku 1840 vzniká ve městě textilní průmysl. Je spojován s osobou Ignaze Klingera. Po něm továrnu vlastnili a řídili jeho synové Oskar a Edmund a po Edmundově smrti r. 1883 do vedení podniku vstoupil i poslední ze synů Ignaze Klingera, Ottomar. V době velké hospodářské krize byla firma Klinger přeměněna na akciovou společnost Lanex. V průběhu 2. světové války byla textilní výroba omezována a podílela se stále více na válečné výrobě pro německou firmu Junkers. Pracovali zde také např. belgičtí dělníci. Po válce byla továrna znárodněna a výroba začala již v červnu r. 1945 s velkou účastí původních německých občanů a zaměstnanců textilky. Továrna se modernizovala a od roku 1952 byla jako závod 02 začleněna do národního podniku Textilana Liberec. Bohužel 90. léta 20. století přinesla celé akciové společnosti Textilana díky ztrátě východních trhů značné existenční problémy. Postupně byly zavírány závody v Ústí nad Labem, Aši a nakonec i v Liberci. V Novém Městě pod Smrkem nakonec zůstal poslední výrobní závod, schopný vyrábět celý sortiment světoznámé značky Textilana. Útlum výroby však i nadále pokračoval a v polovině srpna 2004 byla textilní výroba definitivně zastavena. Z celého výrobního programu Textilany se v regionu udržela pouze tradiční výroba ručně tištěných vlněných šátků, která několik let pokračovala ve Frýdlantu v akciové společnosti Slezan. Výrobní areál je významnou ukázkou průmyslové architektury 19. století.

Rozvoj výroby porcelánu byl zaznamenán ve druhé polovině 19. století, kdy byla druhým nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím ve městě. Porcelánky, které vyráběly např. elektromateriál, lékárenský porcelán, dýmkové hlavičky i běžný kuchyňský porcelán vlastnili Josef Mazel a v Hajništi (budova u benzinové pumpy) Karel Persche. Obě porcelánky zanikly v době hospodářské krize v roce 1935.
Kromě těchto velkých a slavných cechů, později podniků zde existovalo i pasířství a malba porcelánu. Pasíři navázali na cínaře a specializovali se na výrobu dýmkového kování, tabatěrky a jiné drobné zboží. Malíři porcelánu malovali dýmkové hlavičky i nádobí. V roce 1870 se objevují první obtisky na porcelán, které brzy vytlačily malíře. Ještě v roce 1910 bylo ale ve městě 6 pasířů a 5 malířů porcelánu.

Nejstarším novoměstským cechem byl cech horníků - připomínán již roku 1592. Poslední schůze cechu se uskutečnila v roce 1844. K dalším starým a tradičním cechům patřil cech pekařský (rodiny Kőnigů a Streitů). Z dalších můžeme jmenovat cech řeznický, zámečnický, kovářský a výrobců pil, truhlářský, kolářský, koželužský, krejčovský, obuvnický, pilníkářský a další.
Hasičský sbor byl založen roku 1873. Od počátku měl novoměstský sbor 324 členů.
Bratrstvo střelců (ostrostřelci) bylo založeno již v roce 1592. V době protireformace roku 1652 bylo rozpuštěno. Obnoveno bylo v roce 1660 a ukončeno po 2. světové válce.
Okrasný a zkrášlovací spolek byl založen roku 1890. Spolek činnost zahájil postavením vyhlídkové (dřevěné) věže na Smrku v roce 1892. Dále spolek vysázel stromy na náměstí, postavil Schillerův pomník, pomník císaře Josefa II a podílel se i na pomníku císaře Františka Josefa.
Tělovýchovný spolek (Turnverein) byl založen r. 1862, měl 210 členů. Společně s levicovým dělnickým spolkem (Vorwärts), založeným r. 1898, vybudoval v roce 1937 fotbalové hřiště.
Z kulturních spolků zde působil mužský pěvecký sbor Frohsinn a amatérští divadelníci, kteří po 2. světové válce měli dokonce dva soubory, jediné na bývalém okrese Frýdlant.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Nové Město pod Smrkem

Počasí meteostanice Mníšek

Vzdálenost meteostanice od obce Nové Město pod Smrkem: 16 km

Poslední data: 4.5.2024 03:20

Umístění: 430 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Mníšek

Teplota
9,9
°C
Zdánlivá teplota
8,6
°C
Rosný bod
8,4
°C
Vlhkost
90,5
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1015,3
hPa
Směr větru
V
Rychlost větru
1,2
m/s
Nárazový vítr
1,5
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Mníšek

Dnes
9/20
°C
Zítra
11/18
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Nové Město pod Smrkem se také nachází

Bílý Potok

Bílý Potok

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 685

/
Bulovka

Bulovka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 904

/
Dětřichovec

Dětřichovec

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 4 km (SV)

/
Dolní Řasnice

Dolní Řasnice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 5 km (SZ)
Počet obyvatel: 560

/
Ferdinandov

Ferdinandov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Hajniště

Hajniště

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 2 km (Z)

/
Hejnice

Hejnice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 2 688

/
Horní Řasnice

Horní Řasnice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 5 km (SZ)
Počet obyvatel: 229

/
Jindřichovice pod Smrkem

Jindřichovice pod Smrkem

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 4 km (S)
Počet obyvatel: 614

/
Krásný Les

Krásný Les

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 482

/
Lázně Libverda

Lázně Libverda

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 459

/ /
Raspenava

Raspenava

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 2 770

/
Srbská

Srbská

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (S)

Rozhledna Smrk

Rozhledna Smrk

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 5 km (JV)

/ / / / / /
Rozhledna Královka

Rozhledna Královka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 16 km (J)

/
Přehrada Fojtka

Přehrada Fojtka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 16 km (JZ)

/ / /
Ski areál Severák

Ski areál Severák

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 17 km (J)

/
Rozhledna Slovanka

Rozhledna Slovanka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 17 km (J)

/ / /
Rozhledna Bramberk

Rozhledna Bramberk

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 19 km (J)

/ /
Curia Vítkov

Curia Vítkov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 19 km (JZ)

/ / / /
ZOO Liberec

ZOO Liberec

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 20 km (JZ)

/

Reklama
Víte že?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Libereckém kraji 435 220 obyvatel, z toho 215 420 mužů a 219 800 žen?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Curia Vítkov

Curia Vítkov je ve vzdušné vzdálenosti 19 km od obce Nové Město pod Smrkem?

Curia Vitkov (dříve Wothanburg) je projekt stavby volné repliky velmožského sídla (tzv. curia) z 12. století na terénní vyvýšenině nad vsí Horní Vítkov poblíž obce Chrastava

Aquapark Centrum Babylon

Aquapark Centrum Babylon je ve vzdušné vzdálenosti 22 km od obce Nové Město pod Smrkem?

Největší zábavní komplex na severu Čech, CENTRUM BABYLON, vzdálený pouhých 60 minut jízdy autem z Prahy, je opravdovou „továrnou" na zábavu.

Nejvyšším bodem v Libereckém kraji je vrchol Kotel v Krkonoších (1 435 m n.m.), nejnižším bodem je hladina řeky Smědá (208 m n.m.) v místě, kde řeka opouští území ČR.

Název obce Nové Město pod Smrkem se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Bozkovské dolomitové jeskyně

Bozkovské dolomitové jeskyně je ve vzdušné vzdálenosti 32 km od obce Nové Město pod Smrkem?

Bozkovské dolomitové jeskyně leží na severním okraji obce Bozkov ve svahu plošiny Na Vápenci (485 m n. m.) v Krkonošském krasu.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Nové Město pod Smrkem snížil o 161?

ZOO Liberec

ZOO Liberec je ve vzdušné vzdálenosti 20 km od obce Nové Město pod Smrkem?

ZOO Liberec je nejstarší zoologickou zahradou v České republice, která během století vyrostla v mezinárodně uznávané chovatelské zařízení, jímž prošly tisícovky nejrůznějších zvířat, stovky zaměstnanců a milióny návštěvníků.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Liberec

Nejbližší obec nad 20 000 obyvatel je Liberec s 96 919 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 21 km?

Město Liberec leží asi 91 km severovýchodně od Prahy a s hlavním městem ho spojuje R10 resp. R35. Liberec leží blízko trojmezí státních hranic s Německem a Polskem. Liberec je statutárním městem a sídlem Libereckého kraje.

Zřícenina hradu Nístějka

Zřícenina hradu Nístějka je ve vzdušné vzdálenosti 32 km od obce Nové Město pod Smrkem?

Zřícenina hradu Nístějka stojí na skále nad údolím řeky Jizery a Farského potoka, zhruba 4 km jižně od Jablonce nad Jizerou.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Reklama