Obecní znak
Základní informace
Kraj:Ústecký
Okres:Děčín
Správní obvod:Rumburk
GPS souřadnice:50.913033N, 14.509988E
Nadmořská výška:426 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1361 (663 let)
Katastrální výměra:3 139 ha
Počet obyvatel:3 351
PSČ:407 46
Adresa URL:www.krasnalipa.cz

Památky a zajímavosti Krásná Lípa

Krásná Lípa, která je od roku 2000 sídelním městem Správy Národního parku České Švýcarsko se díky rozsáhlým investicím nejen do turistické infrastruktury dynamicky rozvíjí. Nový pohled pro návštěvníky nabízí zrekonstruované náměstí s kašnou, v jehož těsné blízkosti je vybudovaný tzv. Lípa Resort tvořený z penzionu Lípa, hostelu Lípa a aparthotelu Lípa. K dispozici je zde ubytování v příjemném prostředí, sauna, solárium, restaurace, galerie, solárium a fitcentrum.

Každoročně je město dějištěm řady kulturních a sportovních akcí, k nímž např. patří sraz majitelů motocyklů Čechie – Böhmerland, Mezinárodní folklorní festival, Parkmaraton, Den Českého Švýcarska, pochod skalními hrádky labských pískovců, mezinárodní cyklistický závod žen Tour de Feminin, koncerty a mnoho dalšího.

Krásná Lípa je dnes nejen ideálním výchozím místem pro výlety do národního parku, Lužických hor, Labských pískovců a Saska, ale také místem pro aktivní odpočinek a relaxaci.

 

Několik zajímavých odkazů

České Švýcarsko, http://www.ceskesvycarsko.cz

Národní park České Švýcarsko, http://www.npcs.cz

Klub českých turistů Krásná Lípa, http://www.kctkrasnalipa.cz

Lužické hory, http://www.luzicke-hory.cz

 

Dům Českého Švýcarska (Informační centrum s interaktivní expozicí a nabídkou turistických služeb pro celý region)

Od r. 2007 na náměstí funguje zcela nový dům určený především pro návštěvníky regionu, který se stal významným turistickým cílem Ústeckého kraje. Roční návštěvnost se pohybuje na úrovni 35 tis. návštěvníků. Těm poskytuje širokou nabídku informačních i dalších služeb, nabízí regionální výrobky, průvodcovské služby i ubytování. Dům disponuje i dostatečnými prostorami pro setkávání či kongresovou turistiku. Je zde umístěna interaktivní expozice o krajině Českého Švýcarska, jež nabízí zábavu a poučení pro celou rodinu. V podkroví je možné se i ubytovat.

Lípa Resort

Hostel Lípa - Původně zdevastovaný tovární objekt, který prošel citlivou rekonstrukcí a z části podařilo udržet jeho "tovární" ráz. Dnes zde najdeme doplňkové služby jako je fitness, sauna, solárium, masáže a bowling. V horní části pak najdete jednodušší, ale přesto kvalitní ubytovací možnosti.

Penzion Lípa - Památkově chráněný (původně bytový) dům v sousedství se přeměnil pod dohledem památkářů a v rukách citlivého investora v mimořádně působivý penzion. Nabízí luxusní ubytování a ve spojení s dobrou kuchyní poskytuje zázemí pro náročnější klientelu.

Aparthotel Lípa (Stavba roku ČR 2013) - Tvoří společně s oběma předchozími objekty rekreační areál Lípa Resort. Moderní, architektonicky zajímavá stavba architekta Patrika Hoffmana uzavírá po letech plochu Křinického náměstí. Přes třicet nadstandardně vybavených apartmánových bytů, spolu s možností podzemního parkování je připraveno poskytnout příjemné a luxusní zázemí především rodinám s dětmi.

Křinické náměstí

Náměstí je v mnoha svých podobách zachyceno na řadě dobových fotografií a obrazů, kdy je zpravidla protnuto protékající říčkou Křinicí. Svoji současnou moderní tvář získalo po nákladné rekonstrukci v roce 2010. Je rámováno pestrou směsicí domů, které zůstávají připomínkou různých historických zvratů, kterými město prošlo. Najdeme zde jeden z nejstarších podstávkových domů Krásnolipska, zdobné domy měsťanské, ale i hodnotné objekty moderní architektury. Již zmíněnou říčku Křinici, která pramení v lesích nad městem a protéká pod náměstím, symbolicky připomíná v ploše náměstí i kamenné koryto, vyskládané jako mozaika v dlažbě, přes které se klene mostek střežený čtyřmi živly. Pískovcové sochy Země, Vzduchu, Vody a Slunce vytvořil akademický sochař Herbert Kizsa z Kadaně. Moderní kašna, vkusný mobiliář a pečlivé parkové úpravy lákají ke klidnému posezení. V roce 2010 bylo po rekonstrukci Křinické náměstí oceněno titulem Dopravní stavba roku.

Dům U Frinda, Křinické nám. 4

Nejstarší dochovaný dům v katastru města je učebnicovou ukázkou kombinace barokního vesnického roubeného domu s odstávkou s městským brázděným domem se dřevěným podloubím. Dům byl postaven v roce 1729 a více než 100 let sloužil jako zázemí místních felčarů a ranhojičů, Zillichů. Se jménem Philippa Zillicha je spojen veliký rozvoj zdravotní péče nejen v oblasti Krásnolipska. Např. jako první v tehdejších Čechách zahájil roku 1801 očkování proti černým neštovicím. Dům, jemuž díky zanedbání péče hrozila v devadesátých letech demolice byl nakonec opraven.

Křinický pivovar

V letech 2012 až 2013 byl na Křinickém náměstí zrekonstruován objekt bývalé restaurace (dříve banka, později hostinec) na minipivovar. Po mnoha desítkách let se tak opět ve městě obnovila tradice vaření piva. Pivo je zde vyráběno pomocí moderních technologií. Původní Häusslerův pivovar byl v 60. letech zbourán. V pivovaru je pro hosty připraven nekuřácký pivovarský lokál, který bude příjemným prostorem nejenom pro konzumaci, ale i komunikaci a zábavu.

Zámeček

Původně Hilleho vila, architektonicky mimořádně významná a hodnotná stavba z dob největšího předválečného rozkvětu krásnolipského textilního průmyslu. Po nepodařených pronájmech z první poloviny devadesátých let a po mnohaletých soudních sporech byl objekt téměř zdevastovaný. Naštěstí se podařilo spory ukončit a objekt byl prodán soukromé osobě, která jej velmi precizně a důkladně opravuje. Připravuje i obnovu okolního parku.

Cyklostezka - komunikační kříž

Je to z velké části nově vytvořená komunikace vedoucí z náměstí směrem k rybníku Cimrák, dále kolem Správy Národního parku ČŠ a na Děčín. Příčným směrem je to komunikace od sportovního areálu, přes městský park k fotbalovému hřišti. Spojuje všechna důležitá místa v centru města. Nabízí řadu odpočinkových míst i hřiště pro děti.

Kostel sv. Máří Magdaleny

Stojí na svahu nad náměstím na místě původního kostelíku z roku 136l. Dnešní pozdně barokní podoba je z roku 1754, kdy byla zahájena jeho stavba p. Hoffmannem z Lipové. V roce 1777 byla postavena věž, v letech 1816- 1818 potom monumentální schodiště před kostelem. V interiéru se nacházejí bohaté barokní, rokokové a klasicistní oltáře a kazatelny. Rokokové jsou taktéž lavice. Před kostelem vévodí schodišti veliký kříž, vytesaný roku 1818 z jednoho kusu kamene. V bývalém hřbitovním areálu, který obklopuje kostel, se nacházejí dva dochované rokokové náhrobky z let 1792 a 1794 a další klasicistní náhrobky z přelomu 18. a 19. století. Ke kostelu patří pozdně barokní fara s mansardovou střechou. Na její zahradě je socha sv. Barbory z roku 1812. Ve druhé polovině 19. století byl v sousedství zřízen Křížový vrch s kaplí a křížovými zastaveními. Dnes, bohužel, zničen. V roce 2012 byly po mnoha letech zprovozněny i mimořádně cenné kostelní varhany.

Socha lva

Odhalena v roce 1908 u příležitosti 60. jubilea vlády Františka Josefa I. a k 50. výročí za ložení Spolku veteránů v Krásné Lípě. Socha znázorňuje Českého lva trhajícího pruskou orlici, na svém žulovém soklu měla bronzové desky se jmény padlých v prusko-rakouské válce z roku 1866. Autorem sochy je Klement Grundig z Drážďan, odlita byla za 30.000 korun firmou Brinling.

Lidová architektura - podstávkový dům

Pro zdejší oblast je typická především zástavba tradičního, půdorysně trojdílného, vesnického roubeného podstávkového domu s roubeným či hrázděným patrem, jehož různé varianty zde byly až do sklonku 19. století hlavním stavebním typem. Nejstarší domy z druhé poloviny 18. století a počátku 19. století jsou výrazově pozdně barokní s vysokými sedlovými nebo mansardovými střechami a především s výrazně tesařsky zdobenými podstávkami. V závislosti na dostupných materiálech i potřebách a finančních možnostech jejich majitelů vznikla řada odlišných konstrukčních typů. Podstávka je konstrukce ze svislých trámů, která nese střechu nebo patro domu. Roubená světnice se nachází "uvnitř" podstávky a tvoří samostatnou jednotku, která nemá nosnou funkci. Patro domu bývá hrázděné s jílovou nebo cihlovou výplní. Pro lepší ochranu před povětrnostními vlivy byly domy často opatřeny prkenným opláštěním a břidlicovou krytinou. Učebnicovou ukázkou je jeden z nejstarších dům č. 4 na náměstí. Nejbohatší zástavbu podstávkových domů najdeme ve Fibichově údolí, v Krásném Buku, ve Sněžné a Dlouhém Dole.

Palmeho vila

Jde patrně o největší funkcionalistickou vilu v České republice. Pestrá prostorová skladba jednotlivých částí domu vyvedená v pěti výškových úrovních dává stavbě, i přes její monumentálnost, překvapivou vzdušnost. Pětipodlažní Palmeho vila skrývá desítky pokojů. Ve stavbě se vedle funkcionalismu odráží také vlivy expresionismu, symbolizované hlavovým převýšením a silně vysutou římsou. Vila se po dostavbě setkala s odsudkem většiny obyvatel Krásné Lípy. Přezdívali jí opičí pavilon. V současnosti je vila užívána jako domov se zvláštním režimem.

Kaple Panny Marie Karmelské ve Vlčí Hoře

Jednolodní kaple v obci Vlčí Hora pochází z 19. století. Vysvěcena byla 17. 10. 1870. Roku 1930 byl pořízen nový oltářní obraz. Kopii Sixtinské madony namaloval Josef Neumann z Horního Jindřichova, vyhledávaný malíř pozadí pro betlémy na Šluknovsku. Roku 1929 byla kaple elektrifikována. O šest let později byla po pořízení věžních hodin postavena druhá věžička nad vchodem. K celkové rekonstrukci kaple došlo v letech 2009-2010. Pořízena byla nová věž, obnovena okna, fasády, hodinový stroj a zvonkohra. Opravilo se přístupové schodiště. Ošetřeno bylo původní vybavení interiéru. Kaple byla znovu vysvěcena 18. 12. 2010.

Kostel Panny Marie Sněžné

Dominanta osady Sněžná. Základní kámen byl položen 29. 7. 1732. Stavitelem kaple Panny Marie Sněžné se stal Zacharias Hoffmann z Lipové. Jednolodní barokní kaple byla dostavěna roku 1734. Papež Klement XII. udělil kapli ve Sněžné roku 1738 odpustky o svátku Panny Marie Sněžné a položil tak tradici poutního místa. V letech 1843 1845 došlo pod vedením Lipovského stavitele Franze Eiselta k rozšíření kaple. Z původní soukromé kaple manželů Liebschových se stal presbytář kostela. Před kostelem se nachází socha sv. Jana Nepomuckého v osadě naproti arboretu pak socha sv. Josefa. Tyto sochy původně zdobily na Krásnolipském náměstí most přes Křinici. U kostelní zdi je cenný náhrobek manželů Liebschových. Sněžná se může také pochlubit zachovanou bohatou lidovou architekturou vč. barokní kapličky na rozcestí a soukromým arboretem rodiny Fritscheových.

Pomník padlých obyvatel Zahrad v 1. světové válce

Pomník v Zahradách (původně byl odhalený již v roce 1922 a až do šedesátých let minulého století byl na křižovatce silnic vedoucích do Vlčí Hory a Starých Křečan) se v roce 2012 podařilo po dlouhých padesáti letech obnovit díky osobnímu nasazení nadšenců Klubu českých turistů z Krásné Lípy ve spolupráci s městem Krásná Lípa. Díky společné iniciativě se na původní místo vrátily kameny, které byly do té doby deponované na hřbitově ve Sněžné. Místo samé se dočkalo sadové úpravy dle projektu Ing. Karla Hieka.

Tipy na výlet v obci Krásná Lípa a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Krásná Lípa

Počasí meteostanice Lobendava

Vzdálenost meteostanice od obce Krásná Lípa: 18 km

Poslední data: 5.5.2024 12:40

Umístění: 354 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Lobendava

Teplota
16,5
°C
Zdánlivá teplota
17,0
°C
Rosný bod
11,7
°C
Vlhkost
73,3
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
124,9
W/m2
Atmosférický tlak
1009,1
hPa
Směr větru
JZ
Rychlost větru
0,0
m/s
Nárazový vítr
0,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Lobendava

Dnes
10/17
°C
Zítra
10/14
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Krásná Lípa se také nachází

Brtníky

Brtníky

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Chřibská

Chřibská

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 1 335

/
Dlouhý Důl

Dlouhý Důl

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (Z)

/
Dolní Chřibská

Dolní Chřibská

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (JZ)

/
Dolní Podluží

Dolní Podluží

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 1 152

/
Doubice

Doubice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (JZ)
Počet obyvatel: 111

/
Filipov

Filipov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (SV)

/
Hely

Hely

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (Z)

/
Horní Chřibská

Horní Chřibská

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Horní Podluží

Horní Podluží

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (JV)
Počet obyvatel: 834

/
Jedlová

Jedlová

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Jiřetín pod Jedlovou

Jiřetín pod Jedlovou

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 612

/
Jiříkov

Jiříkov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (SV)
Počet obyvatel: 3 497

/
Kamenná Horka

Kamenná Horka

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 2 km (Z)

/
Kateřina

Kateřina

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (JV)

/
Knížecí

Knížecí

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Kopec

Kopec

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (SZ)

/
Království

Království

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Krásné Pole

Krásné Pole

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Krásný Buk

Krásný Buk

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 2 km (SZ)

/
Kunratice

Kunratice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Kyjov

Kyjov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (Z)

/
Ladečka

Ladečka

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (JV)

/
Lesné

Lesné

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Nová Chřibská

Nová Chřibská

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Nové Křečany

Nové Křečany

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Nový Jiříkov

Nový Jiříkov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Panský

Panský

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Rozhled

Rozhled

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Rumburk

Rumburk

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (SV)
Počet obyvatel: 10 547

/
Rumburk 1

Rumburk 1

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (SV)

/ / /
Rybniště

Rybniště

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (J)
Počet obyvatel: 699

/
Rynartice

Rynartice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Sněžná

Sněžná

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Staré Křečany

Staré Křečany

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (S)
Počet obyvatel: 1 242

/
Starý Jiříkov

Starý Jiříkov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (SV)

/
Studánka

Studánka

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Studený

Studený

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Světlík

Světlík

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Světliny 1.díl

Světliny 1.díl

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Světliny 2.díl

Světliny 2.díl

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (JV)

/
Valdek

Valdek

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Varnsdorf

Varnsdorf

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 14 634

/
Vlčí Hora

Vlčí Hora

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Zahrady

Zahrady

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Žofín

Žofín

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (JV)


Reklama
Víte že?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aquapark Centrum Babylon

Aquapark Centrum Babylon je ve vzdušné vzdálenosti 42 km od obce Krásná Lípa?

Největší zábavní komplex na severu Čech, CENTRUM BABYLON, vzdálený pouhých 60 minut jízdy autem z Prahy, je opravdovou „továrnou" na zábavu.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Zřícenina hradu Tolštejn

Zřícenina hradu Tolštejn je ve vzdušné vzdálenosti 8 km od obce Krásná Lípa?

Zříceninu středověkého hradu Tolštejn najdeme na jihu Šluknovského výběžku, zhruba 2 km jižně od centra obce Jiřetín pod Jedlovou.

Hamerské jezero

Hamerské jezero je ve vzdušné vzdálenosti 33 km od obce Krásná Lípa?

Hamr na Jezeře – rekreační středisko a lázeňská obec leží uprostřed překrásné, nedotčené přírody s borovými lesy a výraznými pískovcovými útvary u Hamerského jezera pod vrcholem Děvín a sousedním vrcholem Ostrý (Hamerský špičák).

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Krásná Lípa snížil o 250?

Nejvyšším bodem v Ústeckém kraji je vrchol Macecha (1 113 m n.m.) v Krušných horách, nejnižším bodem je hladina Labe u Hřenska (115 m n.m.).

Název obce Krásná Lípa se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 3x?

Název obce Krásná Lípa v jednotlivých krajích: Karlovarský: 1x, Ústecký: 2x.

Skalní hrad Sloup

Skalní hrad Sloup je ve vzdušné vzdálenosti 20 km od obce Krásná Lípa?

Liberec

Nejbližší obec nad 50 000 obyvatel je Liberec s 96 919 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 42 km?

Město Liberec leží asi 91 km severovýchodně od Prahy a s hlavním městem ho spojuje R10 resp. R35. Liberec leží blízko trojmezí státních hranic s Německem a Polskem. Liberec je statutárním městem a sídlem Libereckého kraje.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

UNESCO - Praha

UNESCO - Praha je ve vzdušné vzdálenosti 92 km od obce Krásná Lípa?

Praha – historické centrum bylo na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Ústeckém kraji 789 098 obyvatel, z toho 388 965 mužů a 400 133 žen?

Reklama