Současnost obce Liberec

Liberec nabízí v současnosti svým obyvatelům a návštěvníkům nepřeberné možnosti kulturního, společenského i sportovního vyžití.


KULTURA

Kultura zde má své zastoupení v podobě divadla, muzea, knihovny a dalších institucí. Divadelní umění je v Liberci prezentováno hned několika divadly. Nejznámější je Divadlo F. X. Šaldy, které se začalo stavět 6. září 1881 a přesně za dva roky a tři dny se v něm konalo první slavnostní představení. V současné době se na jeho jevišti střídají tři soubory, a to činohra, opera i balet. Kromě něj je v Liberci Malé divadlo, Krátké a úderné divadlo, či loutkové Naivní divadlo. Převážně dětem jsou určena loutková představení Naivního divadla, jenž vzniklo v roce 1949 a je také pořadatelem vyhlášeného festivalu Mateřinka.

Krajská vědecká knihovna je velice významným kulturním centrem města i celého regionu. Díky miliónovému literárnímu fondu, rozsáhlým sbírkám norem, hudebnin, map a přístupem do on-line informačních databází představuje skutečně vydatný zdroj informací.

Dříve v Liberci fungovala např. kina Varšava a Lípa, vytlačila je však multikino Cinestar v OC NISA a multikino Cinema City v OC FORUM. V Liberci každoročně probíhá i oblíbený filmový festival Ozvěny Febiofestu.

Mezi další významná kulturní zařízení patří především: Kulturní a společenské centrum Lidové sady a Dům kultury, neboť se zde konají četné koncerty, společenské akce, plesy, výstavy, veletrhy, semináře, školení, prezentace, svatební hostiny, bankety, rauty, večírky a významné oslavy.

Své "místo na slunci" si ve městě vydobylo i několik pěveckých sborů (dětských, ženských, mužských i smíšených), z nichž pravděpodobně nejznámějším je pěvecký sbor Severáček. Nesmíme však zapomínat ani na jeho kolegy z branže - např. Rosex, Kvintus, Cantemus, Collibet nebo pěvecký sbor Ještěd. Co se hudební oblasti týče, může se Liberec chlubit i hudebními skupinami: Těla, Jarret, Modrotisk, Krucipüsk, Hush. Cimbálovou muzikou B. Eliáše či Dušana Kotlára nebo uznávaným a legendárním Tanečním orchestrem Ladislava Bareše, Tanečním orchestrem Luboše Ottla nebo Tanečním orchestrem Vladimíra Jánského. Důležité místo v kulturní oblasti má i taneční škola manželů Koškových. Žáci této školy úspěšně reprezentují Liberec nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Taneční skupina TAKT je velice známá taneční skupina zabývající se především tancem ve stylu disco formací. Folklór má též své nezanedbatelné zastoupení. Soubor Jizera zpracovává folklór Podještědí, Pojizeří a Podkrkonoší podle původních předloh.

Neměli bychom opomenout ani Severočeské muzeum, které jako stálou expozici nabízí Evropské užité umění od starověku do současnosti, Přírodu, Archeologii a Historii regionu; Umělecký plakát. Pro změnu Oblastní galerie se může pochlubit stálou sbírkou Nizozemského malířství 16. - 18. století, Francouzskou krajinomalbou 19. století a Českým uměním 20. století.


SPORT

Díky své poloze na úbočí hor nabízí Liberec celoročně ideální podmínky pro mnoho druhů sportu. Na Ještědský hřeben nebo Jizerské hory v létě míří vedle turistů také nadšenci cyklistiky (bikepark), v zimě pak lyžaři a snowboardisté, kterým jsou k dispozici tratě všech obtížností. Ještědský areál je ostatně i dějištěm lyžařských skokanských klání nadnárodního charakteru.

Přímo ve městě je pak celá řada různých sportovních klubů, z nichž bezkonkurenčně největší počet fanoušků si přivlastňují: FC Slovan Liberec (fotbalová I. liga) a HC Bílí tygři Liberec (hokejová extraliga). Oba kluby dosahují výborných výsledků a pravidelně obsazují první místa tabulek. Mnoho sportovních oddílů zastřešuje TJ Lokomotiva Liberec, která za dobu svého působení odchovala i řadu mistrů České republiky a někteří z jejích sportovců zamířili také do reprezentačních mužstev.

Samotné tělovýchovné jednoty a sportovní kluby libereckého regionu pak sdružuje Liberecká sportovní a tělovýchovná organizace, kde je na 20 000 sportovců, trenérů, rozhodčích a funkcionářů.

Kromě přirozených přírodních lokalit poskytují sportovcům prostor pro vyžití i mnohá sportoviště uměle vybudovaná. Nejvýznamnější z nich je liberecká multifunkční hala pod názvem Tipsport Arena. Tato moderní hala s kapacitou až 9 000 diváků slouží jako sportovní zařízení a zároveň je místem pro pořádání významných kulturních a společenských akcí. Po stránce technické i svým standardem a profesionálními službami je srovnatelná s obdobnými halami v Evropě i ve světě. Arena nabízí vhodné prostory pro mnohé druhy sportu: hokej, tenis, basketbal, volejbal, florbal, krasobruslení, atletiku atd.

Vyhledávaným sportovištěm je rovněž Plavecký bazén na Tržním náměstí, který krom skvělých podmínek pro plavání nabízí i množství doplňkových služeb - např: spinning nebo wellness a beze zbytku tak naplňuje svá 4 hesla: "trénink, kondice, zábava, zdraví".


OSTATNÍ KULTURNÍ STÁNKY

Významným magnetem města pro turisty je Zoologická zahrada v Liberci z roku 1919 - nejstarší svého druhu v ČR. V současné době se specializuje na chov vzácných a v přírodě často kriticky ohrožených druhů zvířat, z nichž největší zájem návštěvníků poutá liberecká rarita - bílí tygři.

Dalším významným turistickým cílem města je Botanická zahrada Liberec. Zahrada sice byla zpřístupněna již roku 1895, avšak zásluhou nedávné rozsáhlé rekonstrukce je nyní nejmodernější zahradou v Čechách a její výstavní skleníky jsou opravdovým rájem rostlin. Svou krásou vás jistě nadchnou noblesní orchideje, půvabná květnice, miniaturní svět bonsají nebo unikátní expozice masožravých rostlin.

Tvář prehistorie planety zachycuje pavilon Pravěk, atmosféru zámeckých oranžérií si pro změnu vychutnáte u pozoruhodné sbírky kamélií.

Mezi nejvýznamnější liberecké atraktivity se v současné době zařadil ještě unikátní projekt rodinné zábavy - Centrum Babylon. Jedná se o rozsáhlý zcela zastřešený komplex vybudovaný v prostoru bývalé továrny, představující v podstatě "městečko pod jednou střechou". Hlavní turistickou atrakcí Babylonu je velký Aquapark se soustavou bazénů s vodními chrliči, děti pak potěší zejména Lunapark - s množstvím pouťových atrakcí nebo "IQparkem", kde je celá řada pozoruhodných exponátů, detailní modely lidské anatomie, různé hlavolamy, hádanky atd. Babylon dále nabízí několik restaurací různého typu, obchůdky, wellness, bowlingovou halu, hotel či casino.


OBČANSKÁ VYBAVENOST

Liberec disponuje školskými zařízeními všech typů. O mateřské a základní školy pečuje statutární město Liberec, školy střední a učiliště spadají pod Krajský úřad Libereckého kraje, vysoké školství pak náleží přímo pod Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Vysoké školství je v Liberci zastoupeno tzv. Technickou univerzitou, která je pravým "centrem vzdělanosti", neboť poskytuje vzdělání více než 5 000 studentů. Univerzita je rozdělena na následující fakulty: fakulta architektury, fakulta mechatroniky a mezioborových inženýrských studií, fakulta hospodářská, fakulta pedagogická, fakulta strojní a fakulta textilní.

Zajímavou možností studia je tzv. centrum dalšího vzdělávání (označované také jako univerzita třetího věku popř. U3V), které nabízí možnost zájmového studia pro občany starší 50 let.

Péči o malé a šikovné školáky se věnuje Základní umělecká škola (ZUŠ), její budova byla v roce 1995 vyhlášena Stavbou roku České republiky. Škola působí jako metodické centrum, pořádá a organizuje koncerty, výstavy a soutěže.

K občanské vybavenosti v Liberci náleží samozřejmě další instituce a zařízení, včetně lékařství, obchodu, podnikání aj.


PRŮMYSL

Liberecký průmysl se v historii prosadil zejména zásluhou textilní výroby, jejiž začátky byly již v 16. století v oblasti soukenictví a plátenictví. Významný rozvoj soukenictví nastal v 17. století za Albrechta z Valdštejna v souvislosti s jeho postavením v čele armády. Objem vévodových objednávek nových uniforem byl značný, platil však údajně málo a vyžadoval krátké termíny dodávek. V 19. století rodina Liebiegů vybudovala v Liberci ve své době jeden z největších průmyslových podniků v celém Rakousko-Uhersku. Po vzniku samostatné republiky došlo z důvodu zmenšeného trhu a dalších vlivů ke stagnaci, přesto však i nadále zůstávala textilní výroba pro Liberec charakteristickým znakem.

Po sametové revoluci, která přinesla zásadní změny ve všech oblastech života (průmysl nevyjímaje), došlo k jednoznačnému přerodu výroby. Textilní oblast nemohla vzdorovat přílivu zboží ze zahraničí, čehož výmluvným dokladem je např. ukončení činnosti zdejší mamutí firmy Textilana, a.s.

Naopak rozmach prožívá automobilový průmysl, zejména výroba součástek a náhradních dílů do automobilů. V současnosti je srdcem výroby tzv. Průmyslová zóna Liberec - Jih (125 ha) v jihozápadní části Liberce, kde během krátké doby vyrostlo několik výrobních závodů. V přípravě je i další lokalita tzv. Průmyslová zóna Liberec - Sever (67 ha) v severozápadní části města.

Pomocnou ruku a především poskytování poradenských a konzultačních služeb v otázkách souvisejících s podnikatelskou činností nabízí Okresní hospodářská komora Liberec, která spolupracuje s Českou agenturou na podporu obchodu / CzechTrade.

Vývoj počtu obyvatel obce Liberec od roku 2013.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Liberec

Počasí meteostanice Liberec

Vzdálenost meteostanice od obce Liberec: 2 km

Poslední data: 19.4.2024 12:00

Umístění: 400 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Liberec

Teplota
3,9
°C
Zdánlivá teplota
2,3
°C
Rosný bod
2,9
°C
Vlhkost
95,7
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
117,5
W/m2
Atmosférický tlak
1007,0
hPa
Směr větru
JV
Rychlost větru
0,0
m/s
Nárazový vítr
0,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz


V okolí obce Liberec se také nachází

Andělská Hora

Andělská Hora

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Bedřichov

Bedřichov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 374

/
Bohdánkov

Bohdánkov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Chrastava

Chrastava

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 6 139

/
Dlouhý Most

Dlouhý Most

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 975

/
Dolení Paseky

Dolení Paseky

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Dolní Chrastava

Dolní Chrastava

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Fojtka

Fojtka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Hodky

Hodky

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Hoření Paseky

Hoření Paseky

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Horka

Horka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Horní Chrastava

Horní Chrastava

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Hrabětice

Hrabětice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Hraničná

Hraničná

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 43 299

/
Janov nad Nisou

Janov nad Nisou

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 1 339

/
Javorník

Javorník

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Jeřmanice

Jeřmanice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 636

/
Jindřichov

Jindřichov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Jiříčkov

Jiříčkov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Křižany

Křižany

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Kryštofovo Údolí

Kryštofovo Údolí

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 416

/ / /
Liberec III-Jeřáb

Liberec III-Jeřáb

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 1 km (JZ)

/ / / /
Liberec VI-Rochlice

Liberec VI-Rochlice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 1 km (JV)

/ / / / / / / / / / / / / / / / / /
Liberec XXV-Vesec

Liberec XXV-Vesec

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 3 km (J)

/ / / / / / / /
Loučná nad Nisou

Loučná nad Nisou

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Lukášov

Lukášov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Milíře

Milíře

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Minkovice

Minkovice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Mlýnice

Mlýnice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Mníšek

Mníšek

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 1 730

/
Mšeno nad Nisou

Mšeno nad Nisou

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Nová Ves

Nová Ves

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 934

/
Nová Víska

Nová Víska

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Novina

Novina

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Oldřichov v Hájích

Oldřichov v Hájích

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 834

/
Padouchov

Padouchov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Panenská Hůrka

Panenská Hůrka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Proseč nad Nisou

Proseč nad Nisou

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Proseč pod Ještědem

Proseč pod Ještědem

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 421

/
Rádlo

Rádlo

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 976

/
Rašovka

Rašovka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Rozstání

Rozstání

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Růžek

Růžek

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Rýnovice

Rýnovice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Šimonovice

Šimonovice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 1 471

/
Stráž nad Nisou

Stráž nad Nisou

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 3 km (SZ)
Počet obyvatel: 2 415

/
Svárov

Svárov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Světlá pod Ještědem

Světlá pod Ještědem

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 996

/
Vesec

Vesec

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Víska

Víska

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (SZ)

/
Vlčetín

Vlčetín

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Vysoká

Vysoká

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Záskalí

Záskalí

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Žďárek

Žďárek

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Přehrada Harcov

Přehrada Harcov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 2 km (V)

/
ZOO Liberec

ZOO Liberec

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 2 km (SV)

/ / /
Skiareál Ještěd

Skiareál Ještěd

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 6 km (JZ)

/ / /
Přehrada Fojtka

Přehrada Fojtka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (S)

/ /
Rozhledna Rašovka

Rozhledna Rašovka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (J)

/ / / / / /
Přehrada Mšeno

Přehrada Mšeno

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Ski areál Severák

Ski areál Severák

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (V)

/ /
Rozhledna Slovanka

Rozhledna Slovanka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Rozhledna Bramberk

Rozhledna Bramberk

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 11 km (V)

/
Curia Vítkov

Curia Vítkov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 11 km (SZ)

/ /
Rozhledna Nisanka

Rozhledna Nisanka

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 12 km (V)

/
Rozhledna Vrchovina

Rozhledna Vrchovina

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 13 km (J)

/ /
Rozhledna Kopanina

Rozhledna Kopanina

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 14 km (JV)

/ / /
Hrad Grabštejn

Hrad Grabštejn

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 15 km (SZ)

/
Zámek Sychrov

Zámek Sychrov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 16 km (J)

/ / /
Ski Centrum Zásada

Ski Centrum Zásada

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 16 km (JV)

/ /
Hamerské jezero

Hamerské jezero

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 16 km (JZ)

/ / /
Zámek Lemberk

Zámek Lemberk

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 19 km (Z)

/ /
Skiareál Plavy

Skiareál Plavy

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 19 km (V)

/
Dlaskův statek

Dlaskův statek

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 20 km (JV)


Reklama
Víte že?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Přehrada Harcov

Vodní nádrž postavená v letech 1902–1904 na Hracovském potoce slouží dnes k rekreaci, chovu ryb i sportovnímu rybolovu.

Botanická zahrada Liberec

Botanická zahrada Liberec je nejstarší v České republice, překročila již 120 let věku. Botanická zahrada Liberec se stará o nejpestřejší soubory exotických rostlin v České republice.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Liberec snížil o 1 799?

Podivný tvar všeobecně známé liberecké televizní věže je odborně označován jako „rotační hyperboloid“.

Hrad Grabštejn

Hrad Grabštejn je ve vzdušné vzdálenosti 15 km od obce Liberec?

Hrad Grabštejn, dříve zvaný také Ulsytz, Vlsycz nebo Grafenstein, leží v severních Čechách při německých a polských hranicích, v údolí Lužické Nisy, nad obcí Chotyně nedaleko Hrádku nad Nisou.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejvyšším bodem v Libereckém kraji je vrchol Kotel v Krkonoších (1 435 m n.m.), nejnižším bodem je hladina řeky Smědá (208 m n.m.) v místě, kde řeka opouští území ČR.

Ústí nad Labem

Nejbližší obec nad 50 000 obyvatel je Ústí nad Labem s 87 590 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 71 km?

Město se nachází zhruba 26 km jihozápadně od Děčína. Ústí nad Labem je sedmé největší město České republiky. Město se dělí na městské části:

ZOO Liberec

ZOO Liberec je nejstarší zoologickou zahradou v České republice, která během století vyrostla v mezinárodně uznávané chovatelské zařízení, jímž prošly tisícovky nejrůznějších zvířat, stovky zaměstnanců a milióny návštěvníků.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Název obce Liberec se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Rozhledna Lidové sady

Vyhlídková věž s hrázděnou vyhlídkovou nástavbou je dominantou památkového objektu Lidových sadů v Liberci, v blízkosti liberecké zoo.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

V 18. století se Liberec stal největším manufakturním městem Království českého. Pracovalo zde na 800 soukenických mistrů, 480 tovaryšů a více než 1 000 jejich pomocníků.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Libereckém kraji 435 220 obyvatel, z toho 215 420 mužů a 219 800 žen?

Reklama