Místopisný seznam obcí České republiky

Server Místopisy.cz Vám přináší ucelené informace o všech městech a obcích v České republice, kterých je v současné době 6 258. Jednotlivé zápisy jsou rozděleny do kategorií a přibližují historicky zajímavá a turisticky atraktivní místa, možnosti sportovního vyžití v obci a jejím okolí, přírodní zajímavosti, občanskou vybavenost obce a další informace. Stále jsou vkládány tzv. Body zájmu – místa, která stojí za zhlédnutí, technické zajímavosti či památky a další objekty. Kartičky Víte, že? Vám řeknou statistickou aktualitu, zajímavost, a nebo Vám představí kulturní akci konající se v obci.

Nyní na Google Play

Reklama

Náhodný výběr obcí České republiky

Borotice

Borotice

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 401

/
Branov

Branov

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 196

/
Chlum

Chlum

Kraj: Plzeňský
Počet obyvatel: 239

/
Chlumčany

Chlumčany

Kraj: Ústecký
Počet obyvatel: 572

/
Dobříň

Dobříň

Kraj: Ústecký
Počet obyvatel: 538

/
Horní Police

Horní Police

Kraj: Liberecký
Počet obyvatel: 706

/
Jizbice

Jizbice

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 378

/ /
Kout na Šumavě

Kout na Šumavě

Kraj: Plzeňský
Počet obyvatel: 1 077

/
Krašovice

Krašovice

Kraj: Plzeňský
Počet obyvatel: 361

/
Křižanov

Křižanov

Kraj: Vysočina
Počet obyvatel: 1 766

/
Machov

Machov

Kraj: Královéhradecký
Počet obyvatel: 1 060

/ /
Poříčany

Poříčany

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 1 489

/
Potůčky

Potůčky

Kraj: Karlovarský
Počet obyvatel: 309

/
Předslav

Předslav

Kraj: Plzeňský
Počet obyvatel: 826

/
Rokytňany

Rokytňany

Kraj: Královéhradecký
Počet obyvatel: 150

/
Třebenice

Třebenice

Kraj: Ústecký
Počet obyvatel: 1 791

/
Únějovice

Únějovice

Kraj: Plzeňský
Počet obyvatel: 112

/
Ústrašice

Ústrašice

Kraj: Jihočeský
Počet obyvatel: 409

/
Vlčice

Vlčice

Kraj: Královéhradecký
Počet obyvatel: 561

/
Vracov

Vracov

Kraj: Jihomoravský
Počet obyvatel: 4 511

/
Vysoká Pec

Vysoká Pec

Kraj: Karlovarský
Počet obyvatel: 376

/ /
Žďár

Žďár

Kraj: Jihočeský
Počet obyvatel: 123

Kategorie bodů zájmu

Reklama
Víte že?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Kařez

Obec Kařez vyhrála v krajském kole soutěže Vesnice roku 2019 Bílou stuhu za činnost mládeže?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Korytná

Obec Korytná vyhrála v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2017 Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Staré Město

KOVOZOO se nachází v zajímavém a netradičním prostředí zrekonstruovaného areálu bývalého cukrovaru ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Spatříte zde mnoho jedinečně propracovaných zvířat v životní velikosti vyrobených z kovového odpadu. Svojí propracovaností a dokonalostí překvapují mnoho našich návštěvníků. V současné době KOVOZOO obývá více než 222 zvířat a stále se rozrůstá.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Dřevěný kostel sv. Jana Křtitele v Lipné

Ačkoliv je kostel v Lipné u Potštátu výtvarně nepříliš výrazný, jedná se o vzácnou historickou památku – poslední dřevěný kostel v oblasti Oderských vrchů.

Boskovice

V první polovině 19. století sídlila v Boskovicích třetí největší židovská obec na Moravě. Větší židovské komunity byly jen v Mikulově a Prostějově.

Preitenštejn - Nečtiny

Zříceniny hradu na stolové hoře u Nečtin. Hrad byl založen po r. 1330 Janem Lucemburským jako vojenský opěrný bod na důležité zemské stezce. Jednalo se o první hrad u nás s čistě vojenskou funkcí a o jedno z mála královských založení z doby Jana Lucemburského. Karel IV. ho uvádí mezi nezcizitelnými královskými hrady v Majestas Carolina. Od konce 14. stol. byl zastavován do šlechtických rukou, r. 1547 vypálen a poté zpustl. Dochovaly se zříceniny tří linií hradeb, které zajišťovaly přístupovou stranu. Rezidenční funkce hradu byla výrazně omezena, hrad byl úspornou vojenskou pevností umožňující táboření a zimování většího vojska.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Zřícenina hradu Vizmburk

Vizmburk je zřícenina hradu nacházející se v katastru obce Havlovice v Královéhradeckém kraji. Od roku 1964 je chráněna jako kulturní památka. Zřícenina je majetkem České republiky a její správu zajišťuje NPÚ. Údržby a konzervace ruin se ujal místní spolek Sdružení pro Vizmburk.

Rotunda Nanebevzetí Panny Marie v Plaveči

Plavečská rotunda, stojící v areálu zámku v obci Plaveč, byla vystavěna ve 12. století.

Ratiboř

Obec Ratiboř se v roce 2019 stala Vesnicí roku Zlínského kraje? V celostátním kole soutěže Vesnice roku získala 1. místo.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Kašava

Obec Kašava se v roce 2016 stala Vesnicí roku Zlínského kraje? V celostátním kole soutěže Vesnice roku získala 1. místo.

Kaplice

Ve městě Kaplice se nachází galerie Krampus, jejíž expozice návštěvníka přenese do démonického světa „Neživých“ tzv. Krampusů a Percht. V podobě srstnaté dvounohé zvířecí bestie, démonického rohatého čaroděje, skřetů nebo čarodějnice se v kaplickém podzemí představí Krampusové ze skupiny Mühlviertler Schloss Teufeln.

Boršov nad Vltavou

Obec Boršov nad Vltavou vyhrála v krajském kole soutěže Vesnice roku 2019 Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu?

Cítoliby

Obec Cítoliby vyhrála v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2017 Modrou stuhu za společenský život?

Řisuty

Obec Řisuty vyhrála v krajském kole soutěže Vesnice roku 2019 Modrou stuhu za společenský život v obci?

Reklama