Místopisný seznam obcí České republiky

Server Místopisy.cz Vám přináší ucelené informace o všech městech a obcích v České republice, kterých je v současné době 6 258. Jednotlivé zápisy jsou rozděleny do kategorií a přibližují historicky zajímavá a turisticky atraktivní místa, možnosti sportovního vyžití v obci a jejím okolí, přírodní zajímavosti, občanskou vybavenost obce a další informace. Stále jsou vkládány tzv. Body zájmu – místa, která stojí za zhlédnutí, technické zajímavosti či památky a další objekty. Kartičky Víte, že? Vám řeknou statistickou aktualitu, zajímavost, a nebo Vám představí kulturní akci konající se v obci.

Nyní na Google Play

Reklama

Náhodný výběr obcí České republiky

Chlum

Chlum

Kraj: Liberecký
Počet obyvatel: 259

/
Choustník

Choustník

Kraj: Jihočeský
Počet obyvatel: 479

/
Chudenice

Chudenice

Kraj: Plzeňský
Počet obyvatel: 737

/
Dobroslavice

Dobroslavice

Kraj: Moravskoslezský
Počet obyvatel: 790

/
Hošťalovice

Hošťalovice

Kraj: Pardubický
Počet obyvatel: 139

/
Hrusice

Hrusice

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 904

/ / /
Kyje

Kyje

Kraj: Královéhradecký
Počet obyvatel: 81

/
Lázně Kynžvart

Lázně Kynžvart

Kraj: Karlovarský
Počet obyvatel: 1 401

/
Ledce

Ledce

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 389

/
Líšná

Líšná

Kraj: Plzeňský
Počet obyvatel: 197

/
Lošany

Lošany

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 313

/
Mankovice

Mankovice

Kraj: Moravskoslezský
Počet obyvatel: 541

/
Nedrahovice

Nedrahovice

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 470

/
Podhradí

Podhradí

Kraj: Zlínský
Počet obyvatel: 202

/
Předmíř

Předmíř

Kraj: Jihočeský
Počet obyvatel: 291

/
Řídelov

Řídelov

Kraj: Vysočina
Počet obyvatel: 84

/
Rudice

Rudice

Kraj: Zlínský
Počet obyvatel: 418

/
Šebestěnice

Šebestěnice

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 79

/
Sedlec-Prčice

Sedlec-Prčice

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 2 850

/
Slapy

Slapy

Kraj: Jihočeský
Počet obyvatel: 499

/
Soběchleby

Soběchleby

Kraj: Olomoucký
Počet obyvatel: 602

/
Svésedlice

Svésedlice

Kraj: Olomoucký
Počet obyvatel: 306

/
Voděrady

Voděrady

Kraj: Pardubický
Počet obyvatel: 336

Kategorie bodů zájmu

Reklama
Víte že?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Rozhledna Kelčský Javorník

Na vrchu Kelčský Javorník (865 m) u obce Rajnochovice, cca 30 km severovýchodně od Kroměříže byla v roce 2015 postavena rozhledna. Stavba vysoká 35 m byla navržena tak, aby citlivě zapadala do okolní přírody.

Cítoliby

Obec Cítoliby vyhrála v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2017 Modrou stuhu za společenský život?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

UNESCO - Telč

Historické centrum města Telč bylo na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992.

Velehrad

Obec Velehrad vyhrála v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2018 Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí?

Bílý Kostel nad Nisou

Obec Bílý Kostel nad Nisou vyhrála v krajském kole soutěže Vesnice roku 2019 Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Svojkov

Zříceniny skalního hradu ze 14. stol. u stejnojmenné obce, mezi Českou Lípou a Cvikovem. Nejstarší zmínka v písemných pramenech je z r. 1355, založen byl zřejmě pány ze Svojkova. Kolem r. 1445 dobyt jako sídlo loupeživého rytíře, opuštěn v pol. 16. stol. V r. 1750 koupil statek hrabě Josef Maxmilián Kinský a připojil ho k sousednímu sloupskému panství. Kolem r. 1780 byl hrad romanticky upraven a začleněn do zámeckého parku (zámek je dnes zcela zaniklý) – skalní jádro zpřístupnilo vyhlídkové dřevěné schodiště a později vznikl i výletní letohrádek. Zbytky romantických úprav se dochovaly do poloviny 20. stol., v současné době už jejich stopy nejsou patrné. Z hradu se zachoval skalní suk se světničkami, průchodem a schody a zbytky zdiva paláce.
Aktualizace 2015/5: Podle posledních zjištění lokalita prodělala nesporně složitější stavební vývoj a hrad byl zřejmě daleko mohutnější a mnohem rozsáhlejší. Má předhradí a vzhledem k jeho poloze byl rozložen na a mezi skalními suky. Při podrobnějším průzkumu byly nalezeny stopy po základech hospodářských budov, snad strážnice, a dalších objektech zatím neznámého určení, přitesané oblouky a základy vysokých věží, mnoho stop po trámech (tesané draže), půloblouky věžovitých staveb – někde i relikty zdiva. Nesporně se jedná o mohutný šlechtický hrad, který ve své nejširší části mohl měřit až 350-400 m a zabíral velkou plochu "skalního městečka", které je doslova prošpikováno od Sloupu a Dolního Pihelu různými opevňovacími prvky (viz naprosto dokonale rovné plošinky s pozůstatky draží dřevěných pavlačí, přístupových schodišť či mistrně přitesaných skalních suků). Rozhodně doporučuji při návštěvě Svojkova projít si i pravou (zatím neznámou) část hradu. Možná se najde dobrá duše, která by mi pomohla se zaměřením a zakreslením terénních pozůstatků do notně předělaného obrázku s přibližnou lokalizací průběhu hradeb a celkového stavebního vývoje lokality. (Z. Coněk)

Česká Třebová

Městský znak České Třebové patří z hlediska heraldiky do kategorie tzv. záhadných znaků, tj. znaků, u nichž není jasný jejich původ, ani význam.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Bousov

Obec Bousov je rodištěm Jiřího Schelingera?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Žižice

Obec Žižice vyhrála v krajském kole soutěže Vesnice roku 2019 Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu?

Hněvotín

Obec Hněvotín se v roce 2016 stala Vesnicí roku Olomouckého kraje?

Koclířov

Obec Koclířov vyhrála v krajském kole soutěže Vesnice roku 2019 Modrou stuhu za společenský život v obci?

Strakonice

Ve Strakonicích lze shlédnout expozici České zbrojovky a jejího výrobního programu zbraní ale také i motocyklů - známých "čezet".

Sebranice

Obec Sebranice se v roce 2016 stala Vesnicí roku Pardubického kraje?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Lyžařské středisko Klema Bumbálka

Ski areál Klema je situován na hranicích České a Slovenské republiky ve výšce 900 m n. m.

Reklama