Místopisný seznam obcí České republiky

Server Místopisy.cz Vám přináší ucelené informace o všech městech a obcích v České republice, kterých je v současné době 6 258. Jednotlivé zápisy jsou rozděleny do kategorií a přibližují historicky zajímavá a turisticky atraktivní místa, možnosti sportovního vyžití v obci a jejím okolí, přírodní zajímavosti, občanskou vybavenost obce a další informace. Stále jsou vkládány tzv. Body zájmu – místa, která stojí za zhlédnutí, technické zajímavosti či památky a další objekty. Kartičky Víte, že? Vám řeknou statistickou aktualitu, zajímavost, a nebo Vám představí kulturní akci konající se v obci.

Nyní na Google Play

Reklama

Náhodný výběr obcí České republiky

Chodová Planá

Chodová Planá

Kraj: Plzeňský
Počet obyvatel: 1 831

/
Čučice

Čučice

Kraj: Jihomoravský
Počet obyvatel: 449

/
Deštná

Deštná

Kraj: Jihočeský
Počet obyvatel: 734

/
Hlasivo

Hlasivo

Kraj: Jihočeský
Počet obyvatel: 141

/
Hostějov

Hostějov

Kraj: Zlínský
Počet obyvatel: 41

/ /
Kozmice

Kozmice

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 406

/
Lelekovice

Lelekovice

Kraj: Jihomoravský
Počet obyvatel: 1 973

/
Liblice

Liblice

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 486

/
Lutopecny

Lutopecny

Kraj: Zlínský
Počet obyvatel: 610

/
Nevratice

Nevratice

Kraj: Královéhradecký
Počet obyvatel: 187

/
Opatovec

Opatovec

Kraj: Pardubický
Počet obyvatel: 731

/
Panoší Újezd

Panoší Újezd

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 280

/
Pavlovice

Pavlovice

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 269

/ /
Puchlovice

Puchlovice

Kraj: Královéhradecký
Počet obyvatel: 113

/ /
Sázavka

Sázavka

Kraj: Vysočina
Počet obyvatel: 326

/
Sedlčany

Sedlčany

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 6 728

/
Seletice

Seletice

Kraj: Středočeský
Počet obyvatel: 203

/
Slavětice

Slavětice

Kraj: Vysočina
Počet obyvatel: 226

/
Smolné Pece

Smolné Pece

Kraj: Karlovarský
Počet obyvatel: 232

/
Strýčice

Strýčice

Kraj: Jihočeský
Počet obyvatel: 55

/
Třemešné

Třemešné

Kraj: Plzeňský
Počet obyvatel: 361

/
Zbrašín

Zbrašín

Kraj: Ústecký
Počet obyvatel: 406

Kategorie bodů zájmu

Reklama
Víte že?

Minizoo Aqua Terra Štramberk

Expozice Aqua Terra ve Štramberku funguje jako součást zařízení pro chov a odchov akvarijních a terarijních zvířat, pěstování kaktusů a tropických rostlin.
Je provozována od dubna roku 2003 Markem Jeřábkem a jeho rodinou.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Břasy

Obec Břasy se v roce 2017 stala Vesnicí roku Plzeňského kraje?

Tištín

Obec Tištín vyhrála v krajském kole soutěže Vesnice roku 2019 Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu?

Nový Jičín

Přes město Nový Jičín prochází 18. poledník východní délky, který vede západní částí města?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

UNESCO - Praha

Praha – historické centrum bylo na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992.

Lipník nad Bečvou

V první polovině 19. století sídlila v Lipníku pátá největší židovská obec na Moravě. Větší židovské komunity byly jen v Mikulově, Prostějově, Boskovicích a Holešově.

Zámek Doksany

Klášter a zámek Doksany je ženský premonstrátský klášter v Doksanech v okrese Litoměřice, nejstarší této řehole v zemích Koruny české. Zámek Doksany není běžně otevřen pro veřejnost.

Blatnice pod Svatým Antonínkem

Obec Blatnice pod Svatým Antonínkem vyhrála v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2018 Bílou stuhu za činnost mládeže?

Vysoké Mýto

Poblíž města Vysoké Mýto, na kraji lesa v jižním sousedství osady Na Vinicích roste památný strom Dub Na Vinicích? Dub požívá ochrany od roku 1997. Jeho výška není oficiálně udána, měřený obvod kmene dosahuje 370 cm.

Vyskeř

Obec Vyskeř vyhrála v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2017 Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Rudník

Obec Rudník vyhrála v krajském kole soutěže Vesnice roku 2019 Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu?

Rabštejn nad Střelou

Zbytky hradu na výrazném hřebeni nad řekou Střelou ve stejnojmenném městečku (nejmenší město v ČR), přihrazeném k hradu. Hrad byl založen ve 30. letech 14. stol., podhradní městečko s ním bylo spojeno v jeden celek hradbami, z nichž dosud zbyly některé části. R. 1357 hrad koupil Karel IV., který zde často pobýval, r. 1397 se vrátil do šlechtických rukou a často střídal majitele. Podobu hradu neznáme, většina částí byla pohlcena pozdějšími přestavbami. Po požáru r. 1532 byl hrad znovu nákladně obnoven. V areálu bývalého hradu se nyní nachází významné barokní stavby: zámek (založen r. 1705), klášter servitů (založen r. 1669) a kostel (dnešní podoba pochází z let 1766-1769).
Na hřebeni proti areálu rabštejnského hradu se nacházel druhý hradní objekt v Rabštejně nad Střelou. Vztahy středověkých staveb nejsou zcela jasné; okrouhlou věž na hřebeni před hradem považují někteří badatelé za jeho předsunuté opevnění, naproti tomu Tomáš Durdík zastává názor, že tvořila součást hradu Sychrova. Tento objekt se prvně připomíná r. 1439, po r. 1523 byl ponechán osudu a r. 1560 je už zmiňován jako hradiště.

Králíky

Okolí města Králíky je poseto velkým počtem pěchotních srubů – pozůstatek Československého opevnění z let 1935–1938.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Bousov

Obec Bousov je rodištěm Jiřího Schelingera?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Reklama