Obecní znak
Základní informace
Kraj:Jihomoravský
Okres:Břeclav
Správní obvod:Břeclav
GPS souřadnice:48.740693N, 16.754991E
Nadmořská výška:192 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1193 (831 let)
Katastrální výměra:4 785 ha
Počet obyvatel:3 455
PSČ:691 42
Adresa URL:www.valtice.eu

Části obce Valtice: Úvaly

Památky a zajímavosti Valtice

Valtice nabízí nejen nepřeberné množství historických památek a turistických zajímavostí, ale také zážitků v oblasti vinařské turistiky, několik desítek vinných sklepů a spousty vyškolených sommeliérů či sklepiérů, kteří jsou milovníkům a znalcům vína ve Valticích neustále k dispozici.


Zámek

Nejpozoruhodnější architektonickou stavbou a dominantou města Valtice je bezesporu ZÁMEK, jedna z nejrozsáhlejších světských barokních staveb na Moravě. Byl vybudován nedaleko někdejšího středověkého hradu, připomínaného již ve 12. století. Ve 13. století byl valtický hrad známým dějištěm rytířských turnajů a soutěží minnesängerů.

Zámek byl několikrát přestavován. Místnosti jsou bohatě zdobeny zlacenými štukami a překrásnými malbami. Je zde také významná sbírka středoevropského barokního malířství. Interiéry prvního patra kdysi sloužily jako reprezentační a svou honosností soupeřily s vybavením císařských rezidencí ve Vídni.

Z hlediska uměleckého zpracování je velmi pozoruhodná i zámecká kaple. Má bohatou štukovou a malířskou výzdobu, podlaha je vykládaná bílým a černým mramorem. Pro svou jedinečnou akustiku bývá kaple využívána pro pořádání komorních koncertů.

Zámecký park byl založen v roce 1727 a budován podle návrhů D. Girarda. Začátkem 19. století byla zahrada rozšířena a přebudována v přírodně krajinářský park s dalekými průhledy. Park má rozlohu 14,6 ha a roste v něm 22 druhů jehličnanů a 63 druhů listnáčů.


Druhou nejvýznamnější historickou stavbou ve městě Valtice je farní kostel Nanebevzetí Panny Marie. V letech 1631–1671 jej nechal postavit kníže Karel Eusebius z Lichtenštejna. Tato raně barokní stavba, která udivuje svou velikostí, byla vybudována na místě staršího chrámu staviteli J. Carlonem, G. G. Tencallou a O. Ernou. V roce 1638 se kopule kostela zřítila. Stěny a klenby jsou bohatě vyzdobeny štukovými výjevy.

Nedaleko kostela se nachází morový sloup. Je zdoben čtyřmi sochami, které směřují na všechny světové strany.


Uprostřed valtického náměstí stojí od roku 1816 kašna s pískovcovou sochou dívky ve staroněmeckém kroji.

Novorenesanční radnice z roku 1887 má pozoruhodnou obřadní síň zdobenou krásnými štukami.


Dalším významným komplexem zdejší barokní architektury je klášter Milosrdných bratříkostelem sv. Augustina a řádovou nemocnicí. Základní kámen pro stavbu konventu byl položen 17. července 1662 Karlem Eusebiem z Liechtensteinu a jeho manželkou Beatrix. Současně v této době došlo i k rozšíření původního špitálu na 12 lůžek. V roce 1668 byl položen základní kámen pro kostel sv. Augustina. Dokončení chrámu je datováno do roku 1670, ale stavba byla v roce 1673 ještě doplněna dvěma nízkými kostelními věžemi, které pak v roce 1873 byly knížetem Janem II. z Liechtensteinu zvýšeny o 12 m a opatřeny barokními báněmi. V konventní kvadratuře je umístěna socha sv. Jana z Boha z roku 1715 jako poděkování za záchranu Valtic před morem. Stálý nedostatek nemocničních lůžek vedl knížete Jan II. z Liechtensteinu k rozhodnutí, že je třeba vybudovat novou nemocnici. Základní kámen k ní byl položen 31. července 1890. V roce 1949 byla nemocnice Milosrdných bratří zestátněna a bratřím odebrána.

Na původním rozhraní cest lednické a břeclavské byl umístěn kříž ze zrušeného hřbitova tzv. malá Kalvárie. Kamenný kříž zdobí barokní sochy Panny Marie a sv. Jana z roku 1760. 

Mezi členy řádu milosrdných bratří bylo mnoho osobností, které vynikaly jako lékaři, vědci i historikové. Nejporozuhodnější osobností byl však R. P. Norbertus Boccius (1729–1806), profesor anatomie, chirurgie a botaniky, ředitel chirurgicko-ošetřovatelské školy, převor a později i provinciál řádu. Je autorem mnoha spisů z oboru botaniky, z nichž nejpozoruhodnějším je herbář – čtrnáctisvazkové dílo „Liber regni vegetabilis" (1777–1790), které patří k unikátům v celé Evropě a odborníky jsou velmi ceněny.


Lednicko-valtický areál

Ve Valticích a jejich nejbližším okolí nechali Lichtenštejni postavit ojedinělé romantické stavby:

  • Belvedér – empírový zámeček z let 1802–1806 podle návrhu J. L. Hardmutha. Stojí uprostřed bývalé bažantnice na severním okraji města Valtice. Byl využíván akademií věd, je veřejnosti nepřístupný.
  • Kolonáda na Rajstně – vyhlídkový objekt stojící na vrchu Homole cca 1,5 km jihozápadně nad městem. Byl postaven v letech 1817–1823 stavitelem J. Popellackem podle vzoru Schönbrunnské kolonády. Panoramatický výhled od Mikulova přes Pavlovské vrchy na lužní lesy u Lednice až po luhy na Moravském poli.
  • Rendez-vous (Dianin chrám) – romantická stavba v podobě římského triumfálního oblouku vybudovaná v letech 1810–1812 podle návrhu J. L. Hardmutha v lesích asi 1,5 km východně od zámku Valtice.
  • Svatý Hubert – romantická novogotická kaple se třemi arkádami uprostřed parkově upravené paseky, zaklenutá síťovou klenbou, postavená v roce 1855 podle návrhu J. Wingelmüllera asi 3 km severovýchodně od zámku Valtice

Tipy na výlet v obci Valtice a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Valtice

Počasí meteostanice Mikulov

Vzdálenost meteostanice od obce Valtice: 13 km

Poslední data: 20.4.2024 01:00

Umístění: 185 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Mikulov

Teplota
4,9
°C
Zdánlivá teplota
1,7
°C
Rosný bod
2,2
°C
Vlhkost
82,9
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1005,1
hPa
Směr větru
SZ
Rychlost větru
2,0
m/s
Nárazový vítr
2,9
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Mikulov

Dnes
3/8
°C
Zítra
0/8
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Valtice se také nachází

Břeclav

Břeclav

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 23 656

/ /
Hlohovec

Hlohovec

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (S)
Počet obyvatel: 1 278

/
Lednice

Lednice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 2 118

/
Nejdek

Nejdek

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Poštorná

Poštorná

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Sedlec

Sedlec

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 846

/
Úvaly

Úvaly

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (Z)

Zámek Valtice

Zámek Valtice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 0 km (J)

/ /
Zámek Lednice

Zámek Lednice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Janův hrad

Janův hrad

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Zámek Břeclav

Zámek Břeclav

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (V)

/ /
Zámek Mikulov

Zámek Mikulov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 11 km (SZ)

/ /
Rozhledna Maják

Rozhledna Maják

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 14 km (S)

/
Rozhledna Dalibor

Rozhledna Dalibor

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 14 km (S)

/ /

Reklama
Víte že?

Nejvyšším bodem v Jihomoravském kraji je hora Čupec (819 m n.m.), okres Hodonín, nejnižším bodem je soutok řek Moravy a Dyje (150 m n.m.).

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Jediná svého druhu je Střední vinařská škola Valtice, jejíž součástí je i zahradní centrum, pálenice, lihovar či zemědělské muzeum.

Rozhledna Minaret v Lednici

Rozhledna Minaret v Lednici je ve vzdušné vzdálenosti 9 km od obce Valtice?

Ve známém Lednicko-valtickém areálu, cca 2 km severně od Lednice, stojí zděný minaret sloužící dnes jako rozhledna. Minaret, také tzv. Turecká věž, nechal postavit kníže Alois I. Josef z Liechtensteinu

Brno

Nejbližší obec nad 30 000 obyvatel je Brno s 374 627 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 52 km?

Brno, krajské město Jihomoravského kraje, leží v centrální části Evropy. Je druhým největším městem České republiky. Statutární město Brno je rozděleno do 29 městských částí:

Lednicko-valtický areál má rozlohu 283,09 km2. Tento krajinný celek je pokládán za nejrozsáhlejší komponovanou krajinu v Evropě, možná i na světě a je zapsán do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Centrum léčivých rostlin Brno

Centrum léčivých rostlin Brno je ve vzdušné vzdálenosti 50 km od obce Valtice?

Centrum léčivých rostlin, které se nachází na jižním svahu Kraví hory, vedle plaveckého bazénu, je speciální botanickou zahradou Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Jihomoravském kraji 1 197 651 obyvatel, z toho 589 553 mužů a 608 098 žen?

Od května 2013 je nedaleko Valtic otevřena nevšední Stezka bosou nohou, která je v České republice raritou. Návštěvníci se můžou projít bosi po kůře, šiškách, písku, kamenech...

V centru Lednicko-valtického areálu byla vybudovaná jedinečná bylinková zahrada s více než 300 druhy bylin.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Valtice nejsou jen historická krajinná památková zóna Lednicko-valtického areálu, ale především jsou městem vína. Dobrého vína. Tady se tradice výroby vína předává z pokolení na pokolení již hezkou řádku let.

Název obce Valtice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

ZOO Hodonín

ZOO Hodonín je ve vzdušné vzdálenosti 29 km od obce Valtice?

ZOO Hodonín je jedna z nejmladších zoologických zahrad v České republice a oceňována je především díky svému přírodnímu rázu v krásném prostředí lužního lesa. Chová se zde zhruba 173 druhů zvířat, mezi které patří exotické ptactvo, primáti a terária plná rozličných zvířátek. Půvabný je pavilonek pro plameňáky.

Dřevěný kostel v Blansku

Dřevěný kostel v Blansku je ve vzdušné vzdálenosti 69 km od obce Valtice?

Dřevěný kostelík Církve československé husitské v Blansku je evidován v ústředním seznamu kulturních památek České republiky.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Valtice snížil o 89?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Aqualand Moravia Pasohlávky

Aqualand Moravia Pasohlávky je ve vzdušné vzdálenosti 22 km od obce Valtice?

Aqualand Moravia je nejmodernější aquapark s největším počtem zastřešených atrakcí v ČR a leží pouhých 20 minut jízdy od Brna, na břehu Novomlýnských nádrží.

Reklama