Obecní znak
Základní informace
Kraj:Středočeský
Okres:Beroun
Správní obvod:Beroun
GPS souřadnice:49.967205N, 14.086284E
Nadmořská výška:235 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1303 (721 let)
Katastrální výměra:3 128 ha
Počet obyvatel:18 989
PSČ:266 43
Adresa URL:www.mesto-beroun.cz

Památky a zajímavosti Beroun

Městská památková zóna byla v Berouně vyhlášena 10. září 1992. Do vlastní obnovy historického jádra se město pustilo o dva roky později. Postupně se podařilo s využitím státních, vlastních i soukromých zdrojů opravit desítky památek a historických objektů.

Dne 13. dubna 2010 převzal ve Španělském sále Pražského hradu pro své město starosta Berouna Jiří Besser cenu za nejlepší realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2009 a s ní spojený titul Historické město roku 2009.


Berounská radnice

Budova berounské radnice tvoří dominantu Husova náměstí. Její dnešní, pseudobarokní podoba pochází z roku 1903, kdy byla radnice zcela přestavěna podle plánu místního rodáka Františka Coufala. Další rozsáhlá a náročná přestavba celého radničního areálu byla dokončena v září 1998, kdy bylo zároveň přistavěno moderní křídlo s částečně prosklenými plochami a celý radniční blok byl tak opět uzavřen. Na jeho dvoře vzniklo pěkné atrium s historickou studnou uprostřed a stylovým podloubím.
Jednou z nejpůsobivějších částí radnice je obřadní síň se zajímavým stropem se soškami a bohatými ornamenty, přičemž hlavními motivy jsou trilobiti, kteří představují nejčastěji se vyskytující druhy zkamenělin v okolí Berouna.

Pražská brána

Pražská brána vznikla na přelomu 13. a 14. století přímo proti původnímu brodu přes řeku. Jejím hlavním účelem bylo chránit vstup do města a zároveň sloužit jako pozorovatelna.
V rámci poslední rekonstrukce věžové brány v roce 2004 byla opravena fasáda, včetně obnovy původního kvádrování, dále poškozené části střechy a došlo i na restaurování střešních makovic a korouhví se symbolem českého lva a znakem královského města.
Interiéry brány jsou přístupné veřejnosti. Točité schodiště vede do dvou klenutých místností, v nichž je dnes Výstavní síň Jiřího Jeníčka. Aktuální soubory fotografií zde vystavují studenti pražské FAMU. Z okének brány je krásný výhled na centrum města.

Plzeňská brána

Plzeňská brána je patrně nejstarší částí městského opevnění, svou gotickou podobu si však nedochovala. Po ničivém požáru v roce 1735 byla barokně opravena. Touto branou procházela obchodní stezka z Prahy do Plzně a vybíralo se zde až do roku 1752 clo.
Díky své vyvýšené věži se jde točitým schodištěm, kde je v prostorách bývalé zbrojnice umístěna stálá expozice zaměřená na historii této kulturní památky a celý hradební systém města.
Do druhého patra pak vede původní středověké schodiště v šířce zdi.
Až do roku 1972 zde býval byt hlásného, dnes je zde k vidění expozice věnovaná Berounu a jeho privilegiím.
Pro návštěvníky je zajímavá i prohlídka mechanismu věžních hodin. Z ochozu je krásný výhled na město.

Městské hradby

Berounské městské opevnění je jedním z nejzachovalejších hradebních systémů v Česku a má své nezastupitelné místo také v širším středoevropském prostoru. Vzniklo z popudu krále Václava II. na přelomu 13. a 14. století, kdy byly hradby šest až devět metrů vysoké, asi dva metry silné a bylo do nich vestavěno 37 bašt. V této době bylo typické užívání hranolových, dovnitř otevřených hradebních věží. Z tohoto systému můžeme dnes vidět vedle zbytků hradeb, hradebního příkopu a bašt zejména Plzeňskou a Pražskou bránu postavené patrně jednou stavební hutí, což je samo o soměstské hradby - západní částbě unikátní.
Originální partie zdiva se nacházejí zejména při jihovýchodní a jihozápadní nárožní věži, kde se dochovaly části cimbuří, místy s pozdně gotickou nadezdívkou se střílnami. Dochované hradby na jihu města vytváří ve spojení s městskou zelení malebná a romantická zákoutí. Na severu města se okolo hradeb vine Zámečnická ulička, která svými malými domečky připomíná pražskou Zlatou uličku.

Husovo náměstí

Husovo náměstí tvoří přirozené centrum města. Po ničivé povodni v srpnu 2002 prošlo náměstí komplexní opravou, při níž se výrazně změnila jeho tvář. Vynikly opravené fasády domů i starobylost historického jádra města, kterou podtrhl stylový mobiliář.
Do jeho horní části se vrátila po 85 letech historická kašna z roku 1729 s replikou sochy sv. Jana Nepomuckého. Ta společně se sochou Záboje na pomníku padlým v I. světové válce od sochaře Karla Opatrného z roku 1924 a sochou mistra Jana Husa od kameníka Františka Velíka z roku 1908 připomíná historický původ náměstí.

Měšťanské domy

Pro berounské náměstí je charakteristická skupina měšťanských domů na jeho jižní straně. Domy se zachovalými kamennými klenutými sklepy, renesančními prvky a barokními štíty stojí na místě původních gotických domů. Patří mezi ně hotel Český dvůr, kde byla v roce 1720 zřízena první berounská pošta s hostincem či dům U Tří korun, kde podle pověsti měla být mincovna a kde je uschován poklad, který ještě nikdo nevyzvedl. V dalším měšťanském domě čp. 89, zvaném též Frišmanovský, se narodil významný matematik Václav Řehořovský. Dům dnes využívá Drogerie Endrle, včetně nádherného středověkého klenutého sklepení v podzemí.

Jenštejnský dům

Nejstarším historicky doloženým a architektonicky nejcennějším domem v Berouně je Jenštejnský dům. Původně zde stával dům gotický, který byl patrně celý zničený při požáru na konci 16. století. Nový dům nechal postavit císařský rychtář a ve své době nejbohatší a nejvlivnější muž Berouna Jindřich Čížek z Jenštejna.
Překrásný renesanční obloukový portál z červeného mramoru od stavitele Jiříka Táborského nese datum přestavby 1612. Od roku 1965 sídlí v Jenštejnském domě Muzeum Českého krasu, stejně jako v domě sousedním z druhé poloviny 17. století.
Při prohlídce portálu Jenštejnského domu by neměly pozornosti návštěvníků ujít také tabulky na levé straně domu. Je na nich zaznamenána hladina vody při povodních v roce 2002, kdy voda dosáhla v tomto místě náměstí výšky 186 cm, i také v roce 1872, kdy se hladina zastavila na 259 cm.

Kostel sv. Jakuba

Kostel vznikl patrně ve 13. století současně s městem a až do 16. století byl obklopen hřbitovem. V polovině 17. století byla přistavěna barokní zvonice. Uvnitř kostela zaujmou obrazy sv. Jakuba a sv. Jana Nepomuckého od Jana Petra Molitora, Snímání z kříže Van Dyckovy školy či cínová křtitelnice a vyřezávaná kazatelna. Zvláštní památkou je železná deska manželů Henikových, připomínající konstituční rok 1848, umístěná na východní vnější straně kostela. Nad deskou je vysoký litinový kříž s Kristem, vyrobený v nedalekém Novém Jáchymově.

Kostel se od konce roku 2000 může pochlubit i čtyřmi novými zvony, které vyrobila zbraslavská zvonařská dílna Rudolfa Manouška. Zvony získaly jména po českých světcích - Václavovi, Ludmile, Anežce a Vojtěchovi. Obnovení svatojakubských zvovarhany v kostele sv. Jakubanů v berounském děkanském chrámu bylo financováno z veřejné sbírky.

V roce 2004 získala farnost darem od farníků z holandského partnerského města Rijswijk plně funkční varhany s nádherně měkkým zvukem, které doprovázejí chrámový sbor při koncertech. Ty se v kostele sv. Jakuba konají zejména v době adventu a vánočních svátků.

Morový sloup

Před hlavním vchodem do kostela sv. Jakuba stojí morový sloup, který byl vztyčen na náměstí v době moru v roce 1680. Této nemoci tehdy padlo v Berouně za oběť 341 lidí, což byla téměř polovina obyvatel města.
Obrázky na stěnách sloupu jsou mnohem mladší než vlastní stavba a byly zde nainstalovány v roce 1936 náhradou za plechové malby z 19. století, které jsou nyní ve sbírkách Muzea Českého krasu v Berouně.

Areál děkanství

Mezi kulturní památky patří také barokní budova děkanství římskokatolické farnosti naproti kostelu. Stavba s pětiosým průčelím, členěná římsami a osazená okny se srdčitými mřížemi, nahradila na počátku 18. století původní gotickou faru. Z té se dochovaly pouze sklepy s valenou klenbou, které jsou propojeny chodbami.

Duslova vila

Nejkrásnějším a zároveň i jediným pseudorenesančním domem v Berouně je Duslova vila. Byla postavena architektem Antonínem Wiehlem v roce 1890 pro místního podnikatele Martina Dusla. Pro své architektonické kvality byla v roce 1996 zapsána do státního seznamu kulturních památek. Vila se zahradou hostila i takové osobnosti, jako byl korunní princ Rudolf či francouzský paleontolog Joachim Barrand. V letech 2002 - 2003 prošel objekt rekonstrukcí, po níž se do zrestaurovaných místností v přízemí přestěhovala Městská galerie Beroun.
Součástí galerie je i zimní zahrada, která vede do Pakostova sadu. Interiéry vily s překrásnými nástropními malbami a štukovou výzdobou jsou přístupné veřejnosti vždy druhý zářijový víkend, v rámci oslav Dnů evropského dědictví.


Památky mimo památkovou zónu

Zábranský kostel

Hřbitovní kostel Zvěstování Panny Marie je často nazýván Zábranský podle toho, že byl postaven za branami města. Vznikl v roce 1528 za času moru společně se hřbitovem. Původně pozdně gotický kostel byl však v průběhu třicetileté války zpustošen a časem zchátral natolik, že musel být zbourán, a v letech 1739–1744 byl postaven znova v barokní podobě. Poté, co byla v Berouně nedaleko kostela zřízena v roce 1773 piaristická kolej, kterou v letech 1785–1787 navštěvoval i slavný buditel Josef Jungmann, sloužili zde piaristé mše svaté každý den, a to až do roku 1870. Po jejich odchodu kostel chátral. Přesto se v roce 1875 podařilo namísto staré dřevěné zvonice postavit novou věž. Úplného restaurování se kostel dočkal až v roce 1923, kdy byla opravena i hřbitovní zeď.
Uvnitř kostela zaujme rokoková kazatelna s reliéfy Nabevzetí a Beránka božího, hlavní oltář od pražského řezbáře Ferdinanda Ublakera a starobylé varhany, na jejichž obnovu proběhla veřejná sbírka.

Kaple Bolestné Panny Marie

Kaple Bolestné Panny Marie byla postavena u studánky, u níž se v roce 1723 udála řada zázraků a jejíž vodě byla připisována léčebná moc. Kapli nechal v roce 1724 postavit berounský děkan Jiří Procházka de Lauro. V roce 1737 byl do kaple darován obraz Bolestné Panny Marie, který dnes zdobí jeden z vedlejších oltářů v kostele sv. Jakuba.
K prameni se zázračnou vodou se často konala procesí věřících zblízka i zdaleka. Z tohoto důvodu byla ke kapli zřízena křížová cesta. V letech 1733–1786 u kapličky postupně žili různí poustevníci, aby tuto svatyni ochraňovali a zároveň udržovali. Císař Josef II. však v letech 1786 a 1787 vydal dekrety, kterými zrušil kapli i poustevnu. Kaple byla později obnovena a v roce 1893 podle návrhu architekta Josefa Mockera přestavěna v novogotickém slohu. V té době se však už procesí nekonala a věhlas kaple i sláva zázračné studánky definitivně pohasly.
Kaplička je přístupná veřejnosti jednou v roce, a to vždy druhý zářijový víkend v rámci oslav Dnů evropského dědictví.

Duslova vila

Pro průmyslníka a mecenáše Martina Dusla navrhl v roce 1890 významný pražský architekt Antonín Wiehl vilu v pseudorenesančním slohu. Patrový dům s mansardovou střechou je směrem do zahrady protažen o zasklenou přízemní lodžii. V roce 1924 koupilo vilu město Beroun a umístilo sem městskou knihovnu a muzejní sbírky.

Městské kino

V roce 1914 postavil stavitel Josef Jelínek na místě městského příkopu kinematografické divadlo. V březnu téhož roku bylo otevřeno pro veřejnost pod názvem Bio Excelsior a v této budově existuje dodnes. Od roku 1930, po instalování zvukové aparatury, byly promítány zvukové filmy. V roce 1945 bylo kino znárodněno a z Bia Excelsior se stalo Kino Stalingrad. V roce 1957 prošlo kino modernizací, bylo zavedeno promítání širokoúhlých filmů a přešlo do vlastnictví města. V roce 1968 bylo přejmenováno na Kino Mír. Nyní nese název Městské kino Beroun.

Stará pošta

V ulici Plzeňská najdeme dům čp. 27 – patrový barokní dům ze druhé třetiny 18. století s nádvorním křídlem. Průčelí budovy má plochý střední rizalit s vjezdem se štukovou výzdobou. V letech 1845–1935 zde sídlila berounská pošta, a proto je v písemnostech nazýván Stará pošta.

Zajíčkův mlýn

Mlýn se připomíná již v roce 1437 jako dřevěný dolejší ostrovní mlýn. V 17. století měl vedle mlecího zařízení i pilu a stoupu. Byl několikrát vážně poškozen požáry a povodněmi, ale vždy byl opraven a dostavěn.

Talichova vila

V zalesněném údolí Brdatky postupně vybudoval berounský okrašlovací spolek s klubem českých turistů lesopark. V roce 1936 koupil secesní vilu od stavitele Františka Dudy významný český dirigent Václav Talich. V roce 1958 byla část údolí, kde stojí umělcova vila, pojmenována na jeho počest Talichovým údolím.

Lehké opevnění - řopík

Pevnůstka, oficiálně označovaná jako LO vz. 37 A-160 Z, byla součástí opevnění, které mělo chránit Prahu. Byla vybudován v roce 1938.


Městská rozhledna

Téměř 13,6 m vysoká rozhledna na Městské hoře byla poprvé otevřena o velikonočních svátcích roku 1936. Provozovalo ji město a za návštěvu rozhledny vybíralo vstupné, které v té době činilo 50 haléřů. Částečně zchátralá rozhledna byla v devadesátých letech uzavřena. Po rekonstrukci firmou Radiomobil je od roku 1999 opět přístupná veřejnosti. V současné době spravují rozhlednu Technické služby Beroun, s. r. o. Každý návštěvník obdrží za symbolické vstupné pamětní list s razítkem.

Rozhledna na vrchu Děd

Na vrcholku kopce Děd (492 m. n. m.), jež se zvedá západně nad městem Beroun, stojí uprostřed lesního porostu stejnojmenná cihlová rozhledna, vysoká 12 m. Výhled z rozhledny již částečně omezily přerostlé okolní stromy.
Rozhledna v podobě romantické hradní věže byla dokončena v roce 1893 a byla první, kterou postavil Klub českých turistů. Na vyhlídkový ochoz s cimbuřím vystoupáme po 56 schodech. Rozhledna je volně přístupná. Z Berouna se k rozhledně můžeme vydat po modré a nebo po červené turistické značce. Z města Králův Dvůr vede k rozhledně zelená turistická značka.

Tipy na výlet v obci Beroun a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Beroun

Počasí meteostanice Beroun

Vzdálenost meteostanice od obce Beroun: 1 km

Poslední data: 27.4.2024 07:40

Umístění: 310 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Beroun

Teplota
8,1
°C
Zdánlivá teplota
5,8
°C
Rosný bod
3,1
°C
Vlhkost
67,0
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
176,1
W/m2
Atmosférický tlak
1011,5
hPa
Směr větru
JZ
Rychlost větru
0,8
m/s
Nárazový vítr
0,9
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Beroun

Dnes
8/19
°C
Zítra
6/22
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Beroun se také nachází

Běleč

Běleč

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Beroun-Centrum

Beroun-Centrum

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 1 km (Z)

/
Beroun-Hostim

Beroun-Hostim

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 3 km (V)

/
Beroun-Jarov

Beroun-Jarov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 3 km (JZ)

/
Beroun-Město

Beroun-Město

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 0 km (S)

/
Beroun-Zavadilka

Beroun-Zavadilka

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 2 km (JZ)

/
Beroun-Závodí

Beroun-Závodí

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 0 km (JZ)

/
Beroun-Zdejcina

Beroun-Zdejcina

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (Z)

/
Bítov

Bítov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (J)

/
Borek

Borek

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Bubovice

Bubovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 561

/
Bykoš

Bykoš

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (J)
Počet obyvatel: 245

/
Černín

Černín

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Chrustenice

Chrustenice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 1 008

/
Chyňava

Chyňava

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 1 834

/
Dolní Vlence

Dolní Vlence

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Hlásná Třebaň

Hlásná Třebaň

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 1 189

/
Hudlice

Hudlice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 1 225

/
Hýskov

Hýskov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (SZ)
Počet obyvatel: 2 042

/
Jánská

Jánská

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Karlova Huť

Karlova Huť

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/
Karlštejn

Karlštejn

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 791

/
Koda

Koda

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 2 km (JV)

/
Koněprusy

Koněprusy

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (J)
Počet obyvatel: 251

/
Korno

Korno

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 125

/
Kozolupy

Kozolupy

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Králův Dvůr

Králův Dvůr

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (JZ)
Počet obyvatel: 9 680

/
Křižatky

Křižatky

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (JZ)

/
Leč

Leč

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (JV)

/
Levín

Levín

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Lhotka u Berouna

Lhotka u Berouna

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 3 km (S)

/
Libečov

Libečov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Liteň

Liteň

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 1 226

/
Loděnice

Loděnice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 1 706

/
Lounín

Lounín

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Lužce

Lužce

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 133

/
Malé Přílepy

Malé Přílepy

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Málkov

Málkov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (JZ)
Počet obyvatel: 107

/
Měňany

Měňany

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 307

/
Mořina

Mořina

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 817

/
Nenačovice

Nenačovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 292

/
Nesvačily

Nesvačily

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (J)
Počet obyvatel: 173

/
Nižbor

Nižbor

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 2 088

/
Otročiněves

Otročiněves

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 485

/
Počaply

Počaply

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/
Podkozí

Podkozí

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Popovice

Popovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 6 km (JZ)

/
Sedlec

Sedlec

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Slavíky

Slavíky

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Srbsko

Srbsko

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (JV)
Počet obyvatel: 542

/
Stradonice

Stradonice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Suchomasty

Suchomasty

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 510

/
Svatá

Svatá

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 515

/
Svatý Jan pod Skalou

Svatý Jan pod Skalou

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 3 km (V)
Počet obyvatel: 190

/
Tetín

Tetín

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 2 km (JV)
Počet obyvatel: 845

/
Tmaň

Tmaň

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 1 200

/
Tobolka

Tobolka

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Trněný Újezd

Trněný Újezd

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Trubín

Trubín

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 537

/
Trubská

Trubská

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 193

/
Vinařice

Vinařice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 102

/
Vráž

Vráž

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (SV)
Počet obyvatel: 1 182

/
Vysoký Újezd

Vysoký Újezd

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 1 586

/
Zahořany

Zahořany

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Záhrabská

Záhrabská

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 3 km (V)

/
Zdice

Zdice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 10 km (JZ)
Počet obyvatel: 3 917

/
Železná

Železná

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 5 km (S)
Počet obyvatel: 307

Aquapark Beroun

Aquapark Beroun

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 1 km (JZ)

/ / /
Rozhledna Děd

Rozhledna Děd

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 4 km (Z)

/ /
Zámek Nižbor

Zámek Nižbor

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 7 km (SZ)

/
Hrad Karlštejn

Hrad Karlštejn

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/ / / / /
Hamousův statek

Hamousův statek

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 14 km (SZ)

/
Rozhledna Veselov

Rozhledna Veselov

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 15 km (S)

/ / /
Hrad Točník

Hrad Točník

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 17 km (JZ)

/ /
Hrad Křivoklát

Hrad Křivoklát

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 17 km (SZ)

/ / /
Aquapark Kladno

Aquapark Kladno

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 19 km (S)

/ / /
Zámek Hořovice

Zámek Hořovice

Kraj: Středočeský
Vzdálenost: 19 km (JZ)


Reklama
Víte že?

Ski areál Chotouň

Ski areál Chotouň je ve vzdušné vzdálenosti 32 km od obce Beroun?

Ski areál Chotouň se rozprostírá východně od obce Jílové u Prahy v nadmořské výšce 350 až 400 m.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Rozhledna Městská hora

Městská hora (290 m) je kopec v Berouně, západně od historického centra města, v části Beroun-Město. U vrcholu se nachází rozhledna postavená v roce 1936

Název obce Beroun se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 2x?

Název obce Beroun v jednotlivých krajích: Středočeský: 1x, Karlovarský: 1x.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Ke dni 26.3.2021 žilo ve Středočeském kraji 1 415 463 obyvatel, z toho 702 541 mužů a 712 922 žen?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Beroun zvýšil o 738?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Koněpruské jeskyně

Koněpruské jeskyně je ve vzdušné vzdálenosti 6 km od obce Beroun?

Koněpruské jeskyně leží ve středních Čechách 7 km jižně od Berouna v chráněném území CHKO Český kras nedaleko hradů Křivoklát a Karlštejn.

UNESCO - Praha

UNESCO - Praha je ve vzdušné vzdálenosti 27 km od obce Beroun?

Praha – historické centrum bylo na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992.

Praha 13

Nejbližší obec nad 40 000 obyvatel je Praha 13 s 51 785 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 19 km?

Městská část Praha 13 leží v jihozápadní části metropole na vyvýšenině, kterou ohraničují výrazné krajinné prvky, a to Prokopské a Dalejské údolí na jihu a Motolské údolí na severu.

Nejvyšším bodem ve Středočeském kraji je vrchol brdských hřebenů Tok (862 m n.m.), nejnižším bodem je řečiště Labe u Dolních Beřkovic (158 m n.m.).

Hrad Karlštejn

Hrad Karlštejn je ve vzdušné vzdálenosti 8 km od obce Beroun?

Symbol české státnosti, monument, připomínka významu a moci Karla IV. a národní kulturní památka stojí na skalnatém výběžku poblíž levého břehu řeky Berounky.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Reklama