Obecní znak
Základní informace
Kraj:Zlínský
Okres:Zlín
Správní obvod:Zlín
GPS souřadnice:49.224437N, 17.662764E
Nadmořská výška:230 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1322 (702 let)
Katastrální výměra:11 885 ha
Počet obyvatel:72 449
PSČ:761 40
Adresa URL:www.zlin.eu
Facebook:www.facebook.com

Památky a zajímavosti Zlín

Působením významných architektů (J. Kotěra, F. L. Gahura, V. Karfík, M. Lorenc) získal Zlín evropsky ojedinělý charakter funkcionalistického města, který nemá obdoby v celé Evropě. Charakteristikou většiny dominantních staveb ve městě jsou typické neomítnuté červené cihly, které jsou základním stavebním prvkem všech objektů, železobetonový skelet, rovná střecha a ocelová okna. Ve městě vyrostly i typické kolonie Baťových jednodomků, dvojdomků a čtvrtdomků určené pro ubytování dělníků. Postaveny tak byly celé městské čtvrti - Zálešná, Podvesná, Letná, Lesní čtvrť nebo Díly. Většina objektů je dnes součástí městské památkové zóny.

K historickým objektům patří zdejší zámek, který stojí na místě bývalé středověké tvrze. Původně renesanční objekt byl v 18. století přestavěn do barokní podoby. Poslední přestavba na počátku 20. století však necitlivě změnila jeho vzhled. V současné době v zámku sídlí Muzeum jihovýchodní Moravy.

Zlínský mrakodrap, známý jako „jedenadvacítka", byl dokončen v roce 1938 podle projektu architekta Vladimíra Karfíka. Tato 77,5 m vysoká budova byla před válkou nejvyšším objektem v Československu. Skutečnou technickou lahůdkou je výtah (kancelář šéfa firmy) o rozměrech 6 x 6 metrů s klimatizací a s umývadlem. Samozřejmostí je potrubní pošta či podlahové zásuvky elektrického proudu. Vrcholné Karfíkovo dílo je dnes národní kulturní památkou období funkcionalismu.

Při požáru v roce 1921 byla vážně poškozena budova tehdejší radnice na náměstí Míru. Proto v roce 1923 nechali Zlíňané na stejném místě postavit budovu novou podle architektonických návrhů akademického architekta a sochaře F. L. Gahury. Do dnešní podoby byla radnice dokomponována v letech 1936–1937, kdy došlo k její přístavbě v ulici Bartošově. Architekt Gahura je i autorem sochy kováře na severní fasádě. Naproti radnice můžete zhlédnout sochy světců sv. Floriána a sv. Donáta z 18. století.

V roce 1933 byla zahájena výstavba kulturního centra, které uzavírá stoupající parkový prospekt mezi internáty. Podle původního návrhu měl celý komplex obsahovat skupinu budov studijně vzdělávacího charakteru vrcholících na ose parku objektem Památníku Tomáše Bati. Došlo však jen k částečné realizaci objektu památníku a dvou studijních ústavů. Tvárnost železobetonového skeletu využil architekt Gahura k zajímavému řešení interiérů i exteriérů s působivými zasklenými plochami.
V roce 1954 památník přestavěl akademický architekt J. Staša na Dům umění a vznikly zde prostory galerie výtvarného umění a zlínské filharmonie.
V závěru roku 2010 se Filharmonie Bohuslava Martinů přestěhovala do nově postaveného Kongresového centra Zlín, v roce 2013 galerie do 14I15 Baťova institutu.

Vila Tomáše Bati se začala stavět v roce 1909 a o dva roky později ji dokončil profesor pražské Akademie výtvarných umění architekt Jan Kotěra, zakladatel moderní československé architektury. Na parkových úpravách se podílel pražský zahradní architekt František Thomayer. V současné době je vila sídlem Nadace Tomáše Bati. Prohlídky se zde konají pouze pro větší skupinky a po předchozí domluvě. Bez objednání můžete ve všední dny navštívit volně přístupnou zahradu. Ve vile se také konají různé kulturní akce - přednášky, koncerty, oslavy 1. máje a další.

Nový městský hřbitov nechal počátkem 30. let vybudovat Tomáš Baťa podle návrhu architekta F. L. Gahury. Lesní hřbitov byl koncipován na roštovém pravoúhlém půdorysu jako společný ústřední hřbitov pro obce Velkého Zlína. Dominuje mu kamenný kříž s Gahurovou plastikou Ukřižovaného Krista v průsečíku os. Podnikatel Tomáš Baťa a pilot A. Brouček byli po leteckém neštěstí jedni z prvních pohřbených.

Trantírkův dům, nárožní činžovní objekt, byl vystavěn na začátku 40. let v samém středu Zlína. Přízemí bylo vyhrazeno bohatě proskleným obchodním plochám, v dalších čtyřech patrech byly nadstandardní byty. V 90. letech 20. století byl vypracován návrh na rekonstrukci a dostavbu celého komplexu.

Římskokatolický kostel sv. Filipa a Jakuba pochází pravděpodobně z 15. až 16. století a je jednou z dominant města. Jeho dnešní podoba vznikla po přestavbě v letech 1800-1830. Oproti barokní podobě má širší a vyšší hlavní loď, okna jsou darem zlínských farníků. Ve zvonici jsou ocelové zvony z Vítkovic a varhany od bratří Riegrových z Krnova.

Architektura evangelického kostela je pojata střídmě a jednoduše. Stavbě dominuje štíhlá věž zvonice navazující na dvě hranolovité stavby. Autorem projektu je architekt Vladimír Karfík.


Zámek Zlín

Zámek je čtyřkřídlá budova s vnitřním nádvořím uprostřed sadu Svobody v centru Zlína. Zámek byl původně gotická tvrz.

Zápisem v deskách zemských z r. 1571 je nezvratně doložena existence tvrze v místech dnešního zámku. Počátky objektu sahají podle archeologických výzkumů do 2. poloviny 15. století. Podstatný význam pro jeho vývoj měla renesanční fáze výstavby, spadající do 2. poloviny 16. století. Přestavba zámku do barokní podoby proběhla ve 2. polovině 18. století. Poslední přestavba, která však dost necitlivě změnila vzhled zámku, se uskutečnila na počátku 20. století.

Dějiny zámku jsou samozřejmě spojeny s dějinami Zlína, jako střediska zlínského panství. Majiteli panství se od 3. čtvrtiny 15. století, kdy je získal Vilém Tetour z Tetova, stali na téměř sto let Tetourové, kteří je v roce 1571 prodali Janu Kropáčovi z Nevědomí. V roce 1589 je zakoupil Kryštof Cedlar Pačlavský a od roku 1622 užívali výnosu panství věřitelé Cedlarů, z nichž nejvlivnější, Kryštof Karel Podstatský z Prusinovic, byl od počátku 30. let faktickým majitelem panství. Až do poloviny 17. století byl zámek trvale obýván. V r. 1655 koupil panství Gabriel Serényi, který obvykle sídlil jinde. Podobně tomu bylo za Rotalů (1712-1763). V r. 1763 zdědila panství nejmladší dcera Jáchyma Adama Rotala, Marie Terezie, provdaná Khevenhüllerová. V letech 1804 až 1857 vlastnili panství Brettonové, od roku 1860 Hauptové. 25. 6. 1929 koupilo zámek město Zlín. Na konci 50. let 20. století do něj bylo umístěno muzeum a výstavní prostory.

V zámku sídlí Muzeum jihovýchodní MoravyKrajská galerie výtvarného umění. Mezi stálé výstavy patří expozice S inženýry Hanzelkou a Zikmundem pěti světadíly, Pamětní síň Františka Bartoše a Zlínské filmové studio od reklamy k tvorbě pro děti. V přízemí západního křídla se nachází Zámecká restaurace a vinárna.


PAMĚTNÍ SÍŇ FRANTIŠKA BARTOŠE
(1837–1906)
národopisce, folkloristy, jazykovědce a pedagoga, seznamuje návštěvníka s nejvýznamnějšími událostmi jeho života a s jeho díly, ohlasem a oceněním Bartošova díla. Doplněna je částí zařízení Bartošovy pracovny z jeho rodného domku v Mladcové. V Muzeu jihovýchodní Moravy existuje také Studijně-dokumentační středisko Františka Bartoše.


MĚSTSKÉ DIVADLO

Profesionální divadelní scéna byla ve Zlíně založena v roce 1946 a zpočátku sídlila v budově Malé scény na Štefánikově ulici. Městské divadlo, tehdy s názvem „Divadlo pracujících", bylo postaveno jako první po válce v tehdejším Československu. Dokončeno bylo v roce 1967 podle návrhu architektů M. Řepy a F. Rozhona. Kapacita sálu je 800 diváků. Městské divadlo Zlín je v současnosti považováno za jedno z nejkvalitnějších regionálních činoherních divadel v ČR a kromě vlastního repertoáru nabízí řadu představení hostujících divadel. Zlín pořádá tradičně na začátku května mezinárodní divadelní festival Setkání - Stretnutie. Několikrát ročně mohou zájemci během dnů otevřených dveří nahlédnout do divadelního zákulisí.

VELKÉ KINO

Velké kino bylo postaveno v roce 1933 původně jako provizorium. Budovu navrhovalo stavební oddělení firmy Baťa, a. s., Zlín. Autorství je připisováno F. L. Gahurovi, ale prokázáno je až při úpravě interiéru na divadelní sál v roce 1939. Po výstavbě bylo kino vlastně prvním objektem kulturního vybavení města, určeným pro masové návštěvy a dimenzovaným pro tehdy neuvěřitelných 2 270 osob! Bylo určitě největším kinem v předválečném Československu a zřejmě i ve střední Evropě. Stalo se svým jednoduchým kubusem neodmyslitelnou součástí náměstí a podtrhlo dominantní postavení Společenského domu na jeho jižní straně.
Před vstupem do Velkého kina se nachází "Chodník slávy", na kterém každý rok během konání Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež přibude jedna či více nových hvězd.

Tipy na výlet v obci Zlín a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Zlín

Počasí meteostanice Zlín

Poslední data: 29.3.2024 16:50

Umístění: 227 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Zlín

Teplota
16,4
°C
Zdánlivá teplota
14,3
°C
Rosný bod
8,9
°C
Vlhkost
61,4
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
50,5
W/m2
Atmosférický tlak
1007,0
hPa
Směr větru
V
Rychlost větru
2,6
m/s
Nárazový vítr
4,2
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Zlín

Dnes
3/15
°C
Zítra
10/21
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Zlín se také nachází

Bohuslavice u Zlína

Bohuslavice u Zlína

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 735

/
Březnice

Březnice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (J)
Počet obyvatel: 1 454

/
Březůvky

Březůvky

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 705

/
Chlum

Chlum

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (Z)

/
Dolní Ves

Dolní Ves

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Doubravy

Doubravy

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 601

/
Fryšták

Fryšták

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 3 873

/
Horní Lapač

Horní Lapač

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 275

/
Horní Ves

Horní Ves

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Hostišová

Hostišová

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 543

/
Hvozdná

Hvozdná

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 1 306

/
Jaroslavice

Jaroslavice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (JV)

/
Karlovice

Karlovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 232

/
Klečůvka

Klečůvka

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Kostelec

Kostelec

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Kudlov

Kudlov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Kvítkovice

Kvítkovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Lechotice

Lechotice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 454

/
Lhota

Lhota

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 909

/
Lhotka

Lhotka

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Lípa

Lípa

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 860

/
Louky

Louky

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 3 km (Z)

/
Lukov

Lukov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 1 747

/
Lukoveček

Lukoveček

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 458

/
Lužkovice

Lužkovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Machová

Machová

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 700

/
Malenovice

Malenovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Mladcová

Mladcová

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 2 km (SZ)

/
Mysločovice

Mysločovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 672

/
Oldřichovice

Oldřichovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 382

/
Ostrata

Ostrata

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 412

/
Otrokovice

Otrokovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (Z)
Počet obyvatel: 16 566

/
Příluky

Příluky

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Provodov

Provodov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 785

/
Prštné

Prštné

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 2 km (Z)

/
Racková

Racková

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 823

/
Salaš

Salaš

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (JZ)

/
Šarovy

Šarovy

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 253

/
Sazovice

Sazovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 835

/
Štípa

Štípa

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Tečovice

Tečovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (Z)
Počet obyvatel: 1 369

/
Velíková

Velíková

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Veselá

Veselá

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 823

/
Vítová

Vítová

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Želechovice nad Dřevnicí

Želechovice nad Dřevnicí

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 1 845

/
Žeranovice

Žeranovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 812

/
Hrad Malenovice

Hrad Malenovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/ /
ZOO Zlín

ZOO Zlín

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (SV)

/ / /
Zámek Vizovice

Zámek Vizovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 14 km (V)

/ /
Rozhledna Doubrava

Rozhledna Doubrava

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 16 km (V)

/
Skanzen Rymice

Skanzen Rymice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 16 km (SZ)

/ / /
Skiareál Troják

Skiareál Troják

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 18 km (SV)

/
Skiareál Tesák

Skiareál Tesák

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 18 km (SV)

/ /
Rozhledna Maruška

Rozhledna Maruška

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 20 km (SV)


Reklama
Víte že?

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Zlín snížil o 2 704?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Zámek Vizovice

Zámek Vizovice je ve vzdušné vzdálenosti 14 km od obce Zlín?

Zámek Vizovice se nachází uprostřed města Vizovic, zhruba 15 km východně od města Zlín. V roce 2001 byl zámek zařazen mezi národní kulturní památky.

Rotunda sv. Oldřicha v Hrádku

Rotunda sv. Oldřicha v Hrádku je ve vzdušné vzdálenosti 114 km od obce Zlín?

Románská rotunda sv. Oldřicha se nachází v obci Hrádek nedaleko Znojma.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Lyžařský areál Rusava

Lyžařský areál Rusava je ve vzdušné vzdálenosti 14 km od obce Zlín?

Ski areál Rusava leží v Hostýnských horách v obci Rusava ve výšce 410 m n. m.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Název obce Zlín se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Ke dni 26.3.2021 žilo ve Zlínském kraji 564 331 obyvatel, z toho 277 146 mužů a 287 185 žen?

Tomáš Baťa během 25 let své podnikatelské kariéry několikrát zkrachoval a přesto vybudoval prosperující podnik.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejvyšším bodem ve Zlínském kraji je Čertův Mlýn (1 206 m n.m.) v pohoří Moravskoslezské Beskydy, nejnižším bodem je hladina Moravy (173 m n.m.).

Město Zlín svou polohou zasahuje do tří národopisných oblastí – Valašska, Hané a Slovácka.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Olomouc

Nejbližší obec nad 50 000 obyvatel je Olomouc s 97 608 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 51 km?

Olomouc patří mezi nejkrásnější města střední Evropy a nejvýznamnější centra v České republice, je sídlem Olomouckého kraje, moravského biskupství a arcibiskupství.

Skanzen Rymice

Skanzen Rymice je ve vzdušné vzdálenosti 16 km od obce Zlín?

Soubor lidových staveb východní Hané Rymice u Holešova je známý rovněž jako Muzeum Kroměřížska v Rymicích. Muzeum představuje několik objektů situovaných v historickém jádru obce a v místní části Hejnice.

ZOO Zlín

ZOO Zlín je ve vzdušné vzdálenosti 6 km od obce Zlín?

ZOO Zlín je od centra Zlína vzdálena asi 10 km a známější je pod označením ZOO Lešná. Jde o jednu z nejoblíbenější zoologických zahrad v České republice.

Zlín se v letech 1949–1990 jmenoval Gottwaldov.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Reklama