Obecní znak
Základní informace
Kraj:Zlínský
Okres:Uherské Hradiště
Správní obvod:Uherský Brod
GPS souřadnice:49.028584N, 17.722050E
Nadmořská výška:225 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1380 (644 let)
Katastrální výměra:1 569 ha
Počet obyvatel:1 632
PSČ:687 74
Adresa URL:www.sumice.cz

Historie obce Šumice

První zmínky o obci pocházejí ze 2. poloviny 14. století, kdy kolem roku 1380 držel Šumice v doživotní zástavě Hynek z Valdštejna. Poté získali Šumice páni z Meziříčí, kteří je prodali pánům z Cimburka. Až do roku 1477 se zde vystřídala řada majitelů. V uvedeném roce je zakoupil i s dvorem Jan Planknar z Kynšperka, čímž se Šumice staly součástí uherskobrodského panství.

V 17. a na počátku 18. století obec zažila několik ničivých nepřátelských vpádů. Kromě toho trpěla častými povodněmi na řece Olšavě, a to v období od 18. až do počátku 20. století.

V roce 1890 byla uvedena do provozu zastávka na železniční trati Brno - Vlára.

Jméno obce bylo odvozeno z názvu „ves lidí Šumových“ a během času se několikrát změnilo. V roce 1391 to bylo Schumitz, 1447 Šumice, 1671 Ssumitz-Šumice a současný název Šumice je z roku 1924. V obci žije okolo 1800 obyvatel.

Obec Šumice bývala typickou řemeslnickou obcí, z které muži vyjížděli za prací na celou sezonu do měst Rakouska-Uherska, především Vídně a Budapešti. Na začátku 20. století pracovala většina mužů jako zedníci a zedničtí pomocníci, tzv. helfři. Z údajů v obecní kronice se dozvídáme, že v roce 1911 měla obec 1490 obyvatel, národnosti české-moravští Slováci. Obyvatelstvo tvořilo 707 mužů a 783 žen. Vyznáním bylo 1 481 římských katolíků a 9 židů. Podle povolání žilo v obci 216 zedníků, 130 nádeníků, 98 rolníků, 6 mlynářů, 5 kovářů a zámečníků, 5 hostinských a obchodníků, 4 perleťáři, 3 tesaři, 2 stoláři, 2 miškáři, 2 obuvníci a 1 řezník. V roce 1911 žili v obci 2 Cikáni. Je zřejmé, že převažovali zedníci a nádeníci. Zdejší zedníci odcházeli za prací do okolních zemí.

Tuto zednickou tradici bude obec připomínat v expozici připravovaného obecního muzea v opravované stavbě lidové architektury čp. 102 (informace ze dne 28.2.2017). Současné obecní muzeum je umístěné v budově pošty, v bývalém bytě pana poštmistra.

Málo známou informací je, že zakladatel Jelínkovy lihovarnické dynastie Jakob Jelínek (*1829 †1911), dědeček Rudolfa Jelínka (†1944) pocházel ze Šumic. Jelínkova rodina vlastnila v Šumicích hospodu čp. 34, kterou i provozovala. Tuto hospodu prodal Šalomoun Jelínek, strýc Rudolfa Jelínka, šumickému občanovi Františku Tlachovi v roce 1904. V té době již bohatá židovská rodina Jelínků bydlela v nedalekém lázeňském městečku Luhačovice. http://www.sumice.cz/clanek/285-hospoda-v-sumicich-vila-v-luhacovicich-a-likerka-v.html

 


DŘÍNY V ŠUMICÍCH

Dřín obecný (Cornus mas),tato listnatá dřevina se vyskytuje nejenom v teplých oblastech Evropy a jihozápadní Asie, kde je původní dřevinou, ale také v teplejších oblastech České republiky. V ČR se vyskytuje ve dvou oblastech. V severozápadních Čechách (Český kras, České středohoří a Dolní Povltaví), druhou oblastí je střední a především jižní Morava včetně oblasti Bílých Karpat. Jistou raritou výskytu dřínu obecného je obec Šumice, nacházející se 5 km východním směrem od Uherského Brodu, na dohled pohoří Bílých Karpat.

Přečtěte si, co o výskytu dřínu obecného píše šumický kronikář v obecní kronice z let 1918 až 1938:
„...nejzajímavější částí katastru jsou obecní pastviny (lidově „pasinky"). Jsou to Čupy, Trnovec, Páté, Padělky a Žebráčky, poskytující kravám a kozám od jara do podzimu trochu sporé trávy a příjemný chládek pod krásnými, staletými planými hrušněmi. Bohužel, tyto nádherné stromy pomalu mizí hlavně stářím, ale často i bujností pasáků, kteří občas některou hrušeň „vypálí". Založí oheň ve vykotlaném kmeni, čímž strom úplně zničí. Také druhá okrasa pastvin, staré dříny, pomalu mizí. Jednak stářím, jednak krutým zacházením při obíráním dřinek, kdy často i mnozí dospělí klidně olamují větve a tak stromy ničí. Koncem srpna a začátkem září sbírají děti i dospělí krásné, šípkům podobné dřinky, aby bylo v domě trochu marmelády na šumické hody, které se slavívají 8. září. Stalo se prý však často, že mnohý přespolní hodovník dlouho vzpomínal na šumické hody a hlavně na vdolky s dřinkovou marmeládou, když se před tím napil kyšky. Ty dvě věci se prý totiž v žaludcích přespolních hodovníků dobře nesnášejí a proto snad „nevděčný svět" vynašel pro Šumičany přezdívku „DŘINKAŘI", která pravděpodobně přetrvá i ony staré hynoucí dříny v Pátém a Trnovci, s nimiž zmizí bohužel nenávratně poslední zbytek staré poesie venkova."

Tolik zmínka o obecních pasinkoch a starých šumických dřínech v obecní kronice. Bohužel, musím potvrdit, že kronikářovo proroctví se v 60. a 70. letech 20. století vyplnilo. Část pasinků byla zalesněná a část pasinků i s hrušněmi a staletými dříny padla za oběť tehdejšímu extenzivnímu způsobu hospodaření v krajině. Úkolem, zadaným po stranické linii tehdejšími všemocnými okresními stranickými orgány KSČ zemědělským družstvům, bylo zvyšování rozlohy orné půdy i za cenu likvidace obecních pastvin. Od pamětníků vím, že stáří dřínů bylo odhadováno na 150 let. Dříny ze Šumic ale úplně nezmizely. Zůstaly v polních hrázích a v zahradách rodinných domů.

Šumičané jsou na „svůj obecní strom" patřičně hrdí a mají ho i v obecním znaku. Navzdory nelichotivé historické přezdívce „DŘINKAŘI", udržují tradici a dřín obecný hojně vysazují. Dříny jsou nejlépe vidět brzy z jara, když rozkvetou drobnými žlutými květy. Jsou to první jarní kvetoucí keře a stromy. Velikou zásluhu na návratu dřínů do krajiny má Obec Šumice, která v letech 1997–1998 vysadila na ploše 10 ha 3,5 km biokoridorů a jiných krajinných prvků. V biokoridorech a v biocentrech s místními názvy TRHANCE, PÁTÉ nebo KŘIVÉ bylo kromě tisíců listnáčů vysázeno i 1 400 sazenic dřínu obecného. Část sazenic dřínu obecného byla vypěstovaná v obecní školce a tak další desítky sazenic dřínů obecných skončily v šumických zahradách a humnech.
Poslední akcí je projekt současného vedení Obce Šumice nazvaný BIOCENTRUM PASINEK TRNOVEC. Podle projektu vypracovaného projektovou kanceláří

ARVITA P bude v trati bývalého pasinku TRNOVEC na ploše 2,5 ha vysázený polní sad, kde nebude chybět hrušeň polnička ani dřín obecný. Stromků a keřů dřínu obecného bude v novém polním sadu vysázeno celkem 200 ks.

Z dřinek se většinou dělá výborná marmeláda, milovníci ovocných vín vyrábějí z dřinek víno. Ovocný destilát z šumických dřinek jsem ještě nepil. Pověstné dřinky s kyšků jsem nikdy nejedl, myslím si, že je nejedl ani jiný Šumičan, a nejedli je ani ti přespolní, kteří si tuto pomluvu o Šumičanech kdysi vymysleli...

Závěrem mohu konstatovat, že navzdory proroctví ze staré obecní kroniky dřín obecný v Šumicích stále žije, daří se mu a hojně se vyskytuje.

Text: Josef Jančář, starosta obce Šumice (údaj z 28.2.2017)

Staré foto: Zdeněk Opluštil, 40. léta 20. století, bývalé pasinky

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Šumice

Počasí meteostanice Pohořelice

Vzdálenost meteostanice od obce Šumice: 22 km

Poslední data: 23.4.2024 20:40

Umístění: 272 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Pohořelice

Teplota
6,2
°C
Zdánlivá teplota
0,0
°C
Rosný bod
-0,3
°C
Vlhkost
62,6
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1008,7
hPa
Směr větru
S
Rychlost větru
5,9
m/s
Nárazový vítr
7,6
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Pohořelice

Dnes
-1/9
°C
Zítra
4/6
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Šumice se také nachází

Bánov

Bánov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (J)
Počet obyvatel: 2 128

/
Biskupice

Biskupice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 691

/
Bojkovice

Bojkovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 4 285

/
Bystřice pod Lopeníkem

Bystřice pod Lopeníkem

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 841

/
Bzová

Bzová

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Dobrkovice

Dobrkovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 244

/
Drslavice

Drslavice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 500

/
Havřice

Havřice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Kaňovice

Kaňovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 272

/
Kladná Žilín

Kladná Žilín

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Komňa

Komňa

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 542

/
Krhov

Krhov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Ludkovice

Ludkovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (S)
Počet obyvatel: 727

/
Luhačovice

Luhačovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 4 903

/
Maršov

Maršov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Nezdenice

Nezdenice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 3 km (JV)
Počet obyvatel: 716

/
Nivnice

Nivnice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 3 326

/
Pašovice

Pašovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 706

/
Pitín

Pitín

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 922

/
Polichno

Polichno

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (S)

/
Prakšice

Prakšice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 006

/
Přečkovice

Přečkovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Rudice

Rudice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 3 km (S)
Počet obyvatel: 418

/
Rudimov

Rudimov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (SV)
Počet obyvatel: 242

/
Suchá Loz

Suchá Loz

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 1 158

/
Těšov

Těšov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 3 km (Z)

/
Uherský Brod

Uherský Brod

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (Z)
Počet obyvatel: 15 897

/
Újezdec

Újezdec

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 3 km (Z)

/
Velký Ořechov

Velký Ořechov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (SZ)
Počet obyvatel: 737

/
Záhorovice

Záhorovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (V)
Počet obyvatel: 1 007


Reklama
Víte že?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Přehrada Bojkovice

Přehrada Bojkovice je ve vzdušné vzdálenosti 9 km od obce Šumice?

Přehrada Bojkovice na Kolelačském potoce se nachází asi 2 km severovýchodně od obce Bojkovice. Veřejnosti je nepřístupná.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Šumice 833 mužů a 799 žen?

Zlín

Nejbližší obec nad 40 000 obyvatel je Zlín s 72 449 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 22 km?

Krajské město Zlín leží v údolí řeky Dřevnice na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů a je průmyslově-podnikatelským centrem širšího regionu.

Zřícenina hradu Lukov

Zřícenina hradu Lukov je ve vzdušné vzdálenosti 31 km od obce Šumice?

Hrad Lukov, jednen z nejrozlehlejších moravských hradů, je zasazen do malebné přírody Hostýnských hor nad stejnojmennou obcí blízko Zlína.

Název obce Šumice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 2x?

Název obce Šumice v jednotlivých krajích: Jihomoravský: 1x, Zlínský: 1x.

Zbrašovské aragonitové jeskyně

Zbrašovské aragonitové jeskyně je ve vzdušné vzdálenosti 56 km od obce Šumice?

Zbrašovské aragonitové jeskyně leží v malebném údolí řeky v lázních Teplicích nad Bečvou v Hranickém krasu. Jde o jedinečný jeskynní systém evropského významu vzniklý současným působením atmosférických vod a teplých minerálních vod

Ke dni 26.3.2021 žilo ve Zlínském kraji 564 331 obyvatel, z toho 277 146 mužů a 287 185 žen?

Zakladatel Jelínkovy dynastie v Luhačovicích se jmenoval Jakob (1829–1911) a pocházel ze Šumic? Jakob Jelínek byl palírníkem a byl členem židovské komunity.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Rotunda sv. Oldřicha v Hrádku

Rotunda sv. Oldřicha v Hrádku je ve vzdušné vzdálenosti 110 km od obce Šumice?

Románská rotunda sv. Oldřicha se nachází v obci Hrádek nedaleko Znojma.

Nejvyšším bodem ve Zlínském kraji je Čertův Mlýn (1 206 m n.m.) v pohoří Moravskoslezské Beskydy, nejnižším bodem je hladina Moravy (173 m n.m.).

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Živá voda Modrá

Živá voda Modrá je ve vzdušné vzdálenosti 24 km od obce Šumice?

V expozici Živá voda v obci Modrá u Velehradu se seznámíte s životem ve vodě i kolem vody, s vodními živočichy i rostlinami řeky Moravy, přilehlých potoků i tůní.

Reklama