Obecní znak
Základní informace
Kraj:Moravskoslezský
Okres:Opava
Správní obvod:Opava
GPS souřadnice:49.903874N, 17.751423E
Nadmořská výška:314 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1289 (735 let)
Katastrální výměra:1 035 ha
Počet obyvatel:926
PSČ:747 55
Adresa URL:www.litultovice.cz

Historie obce Litultovice

Litultovice mají jméno od svého zakladatele Litulta (Lutulta, Litolta).

Nejstarší zachovanou památku na Litultovice máme v seznamu biskupských manů v okolí Opavy z doby 1289-1325, v němž mají jméno německé, ačkoliv seznam je psán latinsky.

Litultovice s okolím byly manským statkem olomouckého biskupství a tvořily moravskou enklávu ve Slezsku, udělovanou v léno jako mužské manství v pokolení sestupném. Dědictví se proto přiznávalo pouze v případě žijícího mužského potomka, syna. Poněvadž tato podmínka nebyla vždy splnitelná, vystřídalo se v držení léna více než deset rodů.

Držitelem tohoto manství byl v letech 1281-1325 Henrik de Oppal (Boček z Opole) a jeho bratři. Zakladatelem Litultovic nebyl, protože kdyby tomu tak bylo, jmenovaly by se po něm. V kterém roce je nabyl a jak dlouho je držel, nevíme. Jeho jméno se nám ztrácí, tak jako Litultovice samy.

Teprve roku 1368 se setkáváme opět s Litultovicemi, za držitele rytíře Vavříka z Lutholtowitz (1368-89). V těch letech dominoval vesnici hrádek, opevněný pravděpodobně dřevěnými palisádami a příkopem od strany severní a valy ze strany jižní, které byly znatelné ještě začátkem 20. století.

Roku 1412 držel dědinu lénem Zikmund z Litultovic, v letech 1432 - 46 Václav Jindřich Kosíř, purkrabí na hradě Vikštejně. Z roku 1446 máme první zmínku o tvrzi (baště), kterou dal postavit bezpochyby Kosíř a to na obranu vesnice v nebezpečné válečné době a spíše proti vpádu loupeživých rytířů, než za své sídlo, neboť jako vikštejnský purkrabí sídlil na hradě Vikštejně. Šlo tehdy o tvrz s ochrannými rohovými věžemi, obehnanou příkopy se soustavou rybníků.

Zmínku o dvoru máme až z roku 1451, kdy Litultovice přejímal Bernart Běrka z Nasilé. V zápise se praví: "- ves se dvorem vlastním - „, tj. takovým, který sám vystavěl a nemusel jako držitel dávat z něho biskupovi poplatky, jaké by dávat musel ze statku, na který léno přijal. Bernart Běrka z Nasilé byl osobním komořím krále Vladislava II. Jagellonského a hejtmanem knížectví Opavského. Byl skutečným rytířem-bohatýrem, diplomatem a politikem, slavným válečníkem, jež zasahoval svým vlivem do celostátního dění. Byla to jedna z nejvýraznějších postav v dějinách Litultovic.

Vnuk Bernarta - Jiří Běrka z Nasilé prodal r. 1516 Litultovice Janu Stošovi z Kounic, sezením na Litultovicích, Lhotce a dílu Hertic. Jeho syn Matouš Stoš z Kounic postoupil r. 1558 Litultovice s tvrzí a Lhotku Bedřichu Stošovi z Kounic a ten opět r. 1560 Otíkovi z Kounic, který přijal r. 1565 na toto zboží léno. Toto léno potom spadlo na olomouckého biskupa, který dal r. 1567 Litultovice a Lhotku lénem Bohuslavu z Víckova a Janu Bohuslavu ze Zdědína. Ale už r. 1573 je prodal za 7000 moravských zlatých Otíkovi Stošovi z Kounic, jenž však 3. dubna 1573 tragicky zahynul v rozvodněné Ostravici. Mrtvého strýce převezl do Litultovic synovec, Jan Stoš, sídlící na Paskově. Bez pohřbu ho nechali spočívat ve sklepě téměř půl roku, proto na podzim pověřil biskup Jiříka Vlka z Konecchlumí a na Slavkově, aby přibral některé další many a zařídili pohřeb.

Magdalena (Otíkova sestra) se však obávala, že po pohřbu vypraveném biskupem spadne na něho dle práva zpět celý statek, a tak pohřbu všemožně bránila, nicméně přesto byl Otík pochován v kostele sv. Ducha v Opavě.

Do zámku se pak nastěhovala dosud svobodná sestra Dorota Stošová, která odmítla sídlo opustit bez ohledu na skutečnost, že se jednalo o odúmrť, a proto o majetek biskupův.

O získání léna usilovala také sestra Magdalena, s jejímž druhým manželem, Mikulášem Stošem z Kounic, sepsal biskup kupní smlouvu na Litultovice a Deštné. Nenabyla však platnosti.

O získání zboží usiloval navíc synovec Jan Stoš z Kounic. Léno bylo nakonec uděleno Janu Stošovi za 8 500 moravských zlatých.

29. listopadu 1580 převzal tvrz, ves a dvůr v Litultovicích z rukou biskupových Karel Bítovský z Bítova.

Roku 1582 Litultovice úplně, až na tvrz, vyhořely.

Roku 1601 drželi léno synové Karla Bítovského - Václav a Jiří Bítovští z Bítova. Do dob Bítovských spadá založení „nového zámku", jak svědčí i zachovalý letopočet 1609.

Václav Bítovský prodal r. 1614 léno za 14 000 moravských zlatých Mikulášovi Rohrovi ze Stínavi a jeho manželce Barboře Adlšpachové z Nyklštorfu.

Roku 1618 tu seděl Kašpar Rejbnic z Petrovic. Ten o zdejší statek málem přišel poté, co vstoupil do vojenských služeb Jana Jiřího Hohenzollerna. Když se v lednu 1622 vzdal nedaleko Bílovce, byla mu udělena milost a směl v Litultovicích zůstat.

Roku 1628 je tu doložen Jan Kryštof Orlík, hejtman na Hukvaldech, který se jako katolík vyznamenal za třicetiletí války.

Před r. 1647 dal biskup Litultovice a Lhotku lénem Janu Kryštofovi, Stanislavovi a Mikulášovi, mladším Orlíkům z Laziska.

Po smrti posledního spadlo léno zpět na biskupa, který je udělil sirotkům Görtzům z Steina, ale r. 1704 bylo panství vydraženo.

Za 20 000 zlatých vše získal Jan Arnošt Tetzler, po němž pak dědili synové Jan Fridrich, Josef Ignác a Jiří Antonín, jimž Litultovice připadly v roce 1718. Ti dali přestavět renesanční zámek v barokní sídlo. Interiéry zámeckého objektu přitom dostaly barokní štukovou výzdobu.

Posledním lenním držitelem Litultovic se stal Jan Jáchym Bedřich, svobodný pán z Tetzlernů, který zemřel 25. února 1792.

Po jeho smrti převzal celý dvůr řádnou koupí od olomouckého biskupa Maxmilián Putz z Rolsbergu za 48 000 zlatých.

Maxmilián Putz z Rolsbergu, jenž byl guberniálním radou a okresním hejtmanem v Olomouci, z počátku vládl panství společně se svým bratrem Janem z Rolsbergu, jenž byl kanovníkem, prelátem a kapitolním děkanem v Olomouci. V nepřítomnosti obou držel práva Antonín, rytíř Bojanovský z Knůrov, neboť nový majitel zámek neobýval, poněvadž jeho stav neodpovídal rodinným tradicím. Rolsbergové patřili k českým či moravským rytířským stavům.

Po smrti barona Maxmiliána Putze z Rolsbergu převzal panství baron Josef Putz z Rolsbergu.

9. května 1841 zemřel, a panství přešlo na jeho bratrance Maxmiliána, barona z Rolsbergu.

Za jeho vlády byl v letech 1844 - 1847 v Litultovicích nově postaven kostel sv. Bartoloměje a roku 1849 byl posvěcen.

Obec Litultovice přísluší od roku 1850, kdy byla zrušena patrimoniální správa, ve které správní jednotky představovala panství, k okresu Opava.

Od roku 1875 vlastnil Litultovice Karel Putz z Rolsbergu, který byl poslancem vídeňského říšského sněmu.

10. března 1877 byla povolena a zavedena v Litultovicích četnická expositura.

V roce 1885 byl v Litultovicích založen sbor dobrovolných hasičů a jeho prvním předsedou byl Isidor Lhotský.

V roce 1887 získaly Litultovice právo výročního trhu, staly se tržní obcí a byly neoficiálně považovány za městečko. Tento statut ztratily po roce 1945.

Roku 1892 se začala stavět škola a 14. srpna se světil základní kámen.

Roku 1920 umírá baron Karel z Rolsbergu, a jelikož jeho jediný syn Maxmilián padl v 1. světové válce v Haliči, přebírá správu panství generál Waldsttäten, který zde hospodařil až do roku 1945, kdy byl jako německý státní příslušník zatčen.

V roce 1938 byly Litultovice spolu s Opavskem v důsledku mnichovské dohody zabrány hitlerovským Německem.

Osvobozeny byly 6. května 1945.

Místní část Litultovic Choltice, založené Antonínem Sedlickým z Choltic roku 1846, byly k Litultovicím připojeny roku 1945. Do té doby patřily k Jezdkovicím.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Litultovice

Počasí meteostanice Slavkov

Vzdálenost meteostanice od obce Litultovice: 6 km

Poslední data: 20.4.2024 02:00

Umístění: 318 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Slavkov

Teplota
6,2
°C
Zdánlivá teplota
4,4
°C
Rosný bod
2,0
°C
Vlhkost
74,4
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1002,1
hPa
Směr větru
SV
Rychlost větru
0,0
m/s
Nárazový vítr
0,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Slavkov

Dnes
2/7
°C
Zítra
0/5
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Litultovice se také nachází

Benkovice

Benkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Bohdanovice

Bohdanovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Branka u Opavy

Branka u Opavy

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 1 060

/
Bratříkovice

Bratříkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 159

/
Deštné

Deštné

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Dolní Životice

Dolní Životice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 2 km (V)
Počet obyvatel: 1 055

/
Domoradovice

Domoradovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Filipovice

Filipovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Hertice

Hertice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (V)

/
Hlavnice

Hlavnice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (SZ)
Počet obyvatel: 687

/ /
Hradec nad Moravicí

Hradec nad Moravicí

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 5 434

/
Jakartovice

Jakartovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (Z)
Počet obyvatel: 1 081

/
Jaktař

Jaktař

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Jamnice

Jamnice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Jánské Koupele

Jánské Koupele

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Jezdkovice

Jezdkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (SV)
Počet obyvatel: 251

/
Kamenec

Kamenec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Košetice

Košetice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Kružberk

Kružberk

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 233

/
Lhotka u Litultovic

Lhotka u Litultovic

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (JZ)
Počet obyvatel: 226

/
Lipina

Lipina

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JV)

/
Malé Heraltice

Malé Heraltice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Melč

Melč

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 681

/
Mikolajice

Mikolajice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (JV)
Počet obyvatel: 298

/
Milostovice

Milostovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Mladecko

Mladecko

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (Z)
Počet obyvatel: 143

/
Moravice

Moravice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 236

/
Nové Lublice

Nové Lublice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 184

/
Nový Dvůr

Nový Dvůr

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (SV)

/
Otice

Otice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 1 463

/
Radkov

Radkov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 498

/
Sádek

Sádek

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Slavkov

Slavkov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 2 125

/
Šťáblovice

Šťáblovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JV)
Počet obyvatel: 727

/
Štáblovice

Štáblovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JV)

/
Staré Heřminovy

Staré Heřminovy

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (Z)
Počet obyvatel: 204

/
Stěbořice

Stěbořice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (SV)
Počet obyvatel: 1 467

/
Štemplovec

Štemplovec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Svobodné Heřmanice

Svobodné Heřmanice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 560

/
Uhlířov

Uhlířov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 412

/
Velké Heraltice

Velké Heraltice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 1 619

/
Vlaštovičky

Vlaštovičky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Zadky

Zadky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Zálužné

Zálužné

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Žimrovice

Žimrovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Zlatníky

Zlatníky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SV)


Reklama
Víte že?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Moravskoslezském kraji 1 162 841 obyvatel, z toho 570 091 mužů a 592 750 žen?

Hrad a zámek Fulnek

Hrad a zámek Fulnek je ve vzdušné vzdálenosti 24 km od obce Litultovice?

Zámek ve Fulneku je nemovitá kulturní památka na Zámeckém návrší východně od centra města. Památková ochrana od roku 1958 zahrnuje komplex budov Dolního a Horního zámku.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Litultovice 469 mužů a 457 žen?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Ostrava

Nejbližší obec nad 100 000 obyvatel je Ostrava s 275 766 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 38 km?

Ostrava je statutární město na rozhraní Slezska a Moravy. Metropole Moravskoslezského kraje je rozlohou třetím největším městem republiky, a také třetím největším počtem obyvatel. Má výhodnou strategickou polohu – nachází se 10 km jižně od státní hranice s Polskem

UNESCO - Olomouc

UNESCO - Olomouc je ve vzdušné vzdálenosti 50 km od obce Litultovice?

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci byl na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsán v roce 2000.

Nejvyšším bodem v Moravskoslezském kraji je Praděd (1 491 m n.m.) v pohoří Jeseníky, nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m n.m.).

Ski areál Vaňkův kopec

Ski areál Vaňkův kopec je ve vzdušné vzdálenosti 23 km od obce Litultovice?

AREÁL Vaňkův kopec leží v nadmořské výšce 404 m a najdete jej v malebném prostředí Nízkého Jeseníku v obci Horní Lhota

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Arboretum Nový Dvůr

Arboretum Nový Dvůr je ve vzdušné vzdálenosti 4 km od obce Litultovice?

Arboretum Nový Dvůr, nedaleko města Opavy, bylo založeno v roce 1958 na místě jednoho z dendrologicky nejcennějších parkových objektů ve Slezsku.

Název obce Litultovice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Zřícenina hradu Vikštejn

Zřícenina hradu Vikštejn je ve vzdušné vzdálenosti 11 km od obce Litultovice?

Hrad Vikštejn stával na vysokém skalnatém vrchu nad řekou Moravicí u obce Radkov, asi 5 km severně od Vítkova.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Reklama