Obecní znak
Základní informace
Kraj:Moravskoslezský
Okres:Opava
Správní obvod:Opava
GPS souřadnice:49.849175N, 17.997898E
Nadmořská výška:434 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1238 (786 let)
Katastrální výměra:1 657 ha
Počet obyvatel:1 355
PSČ:747 69
Adresa URL:www.pustapolom.cz

Historie obce Pustá Polom

Roku 1238 moravský markrabě Přemysl Otakar I. dává Pustou Polom do zboží benediktinského kláštera Hradisko u Olomouce.
Název "Polom" upomíná na její vznik na lesní půdě. Ves byla ve druhé polovině 15. století vylidněná a zpustlá, odtud pak přívlastek "Pustá".

Nově byla osídlena až ve druhé polovině 16. století, ale název Nová Polom, se neujal. V dokumentech se vyskytuje nejdříve název Polom, pak Pustá Polom nebo Wust Pohlom, ves byla ale vždy česká.

O existenci kostela sv. Martina máme jistotu z roku 1276. Kostel v Pusté Polomi představoval církevní správu pro značně široké okolí.

V držení kláštera Hradisko zůstala Pustá Polom až do roku 1440. Od tohoto roku vlastnili obec nepravidelně páni z Kravař a Raduně.

V roce 1692 Pustá Polom s tvrzí, dvěma dvory, pivovarem, mlýny a pilou koupil majitel kyjovického panství, Karl Frydrych Kalkreuter za 9 000 zlatých na hotovosti. Kyjovický zámek se stal od roku 1780 sídlem vrchnostenského úřadu.

Dcera Quida Kalkreutera Terezie, se provdala za hraběte Teodora Falkenhaina z Glošku, kyjovické panství i s Pustou Polomi přešlo na tento rod.

Od roku 1887 byli vlastníky Stollbergové. Od roku 1906 až do znárodnění v roce 1945 pak říšský hrabě Friedrich Stollberg-Stollberg.

Pustá Polom zažila nebývalý hospodářský a kulturní úpadek, hladomory a epidemie v letech třicetileté války 1618-1648. V roce 1629 měla Pustá Polom 48 poddanských usedlostí, dohromady s panským dvorem 112 koní, 133 ks hovězího dobytka a 1182 ks ovcí. Roku 1643, tedy za necelých 15 let ničivých následků třicetileté války poklesl v Pusté Polomi počet rolníků na 14, počet koní na 7 a počet hovězího dobytka na 15 ks. Někdejší početný chov ovcí úplně zanikl.

Popis panského dvora, jeho hospodářství a výnosů z roku 1661 dokládá že po třinácti letech byl dřívější pořádek téměř obnoven. Na panských polích bylo zavedeno trojstranné hospodářství. Do třech rybníků se nasazovalo 24 kop ryb.
V lesích byl dostatek dříví na stavební řezivo a šindel, na otop, na prodej a na zhotovení nářadí. Byl dostatek žaludů pro krmení vepřů. Je tu i zmínka, že byl dostatek velkého a malého ptactva, kvíčal, koroptví, jeřábků a tetřívků a jelení, srnčí a černé zvěře, vlků, lišek, kun, divokých koček a zajíců, jež je však nutno hájit.

Při kostele byla zvonice s velkým, středním a malým zvonem k faře příslušely vsi Hlubočec, Jakubčovice, Podvihov, Budišovice a Těškovice.

Urbáře dokumentují, že počet usedlostí dále vzrostl. Pustá Polom se stala již v 18. století největší a nejvýznamnější vesnicí kyjovického panství s farou a školou.

V roce 1777 byla při farním kostele sv. Martina vybudována nová farní budova a v roce 1803 byl postaven na místě starého nákladem 7 350 zlatých v klasicistním slohu současný farní kostel. V revolučním roce 1848 byla vedle zrušení feudálních povinností Pusté Polomi, přiznána obecní samospráva. V letech 1849-1918 ji reprezentovalo obecní zastupitelstvo, volené podle zámožnosti občanů ve 3 sborech. Nejchudším obyvatelům a všem ženám bylo volební právo upřeno.

Drobná a zaostalá zemědělská výroba a drobné řemeslo nebyly s to zajistit základní životní podmínky rychle rostoucího vesnického obyvatelstva. Jeho stále větší počet byl nucen odcházet za prací do okolních měst a obcí. Nejčastěji do služeb k velkým sedlákům, do továren ve městech, ale hlavně do ostravských šachet a Vítkovických železáren, kde se někteří trvale usadili. Přestože většina z nich zůstala nadále věrná svému rodišti a rodinným vztahům, měnilo se poměrně rychle sociální složení vesnice, neboť stále větší počet obyvatel tvořili dělníci a zaměstnanci.

K pozoruhodným jevům patří rozvoj českého společenského a kulturního života a spolkové činnosti:
· 1876 - v obci vznikl spolek vysloužilých vojínů
· 1882 vznikl sportovní spolek zájemců o bruslení
· 1883 vznikl tzv. kostelní konkurenční spolek
· 1889 90 založení dobrovolného hasičského sboru
· 1899 založeno tzv. hospodářské společenstvo
· 1902 založen včelařský spolek pro vévodství slezské se sídlem v Pusté Polomi
· 1911 založena místní skupina Sdružení venkovské omladiny na Moravě a ve Slezsku

V posledních desetiletích 19. století a v posledních letech rakousko-uherské monarchie nastal v Pusté Polomi vzestup českého národního uvědomění, který se projevil v rozvoji kulturního života, ochotnického divadla a v činnosti pěvecké a hudební, jež přispívaly k celkovému vzestupu kulturnosti.

Obecní zastupitelstvo bylo dvanáctičlenné. V jeho čele stál představený (starosta), dále je tvořili 2 radní a 9 tzv. výborů. Jeho schůzí se účastnil pravidelně zástupce velkostatku, jímž býval zpravidla nadlesní kyjovického panství. Členy zastupitelstva bylo v té době 5 sedláků, 5 zahradníků, farář a hostinský.

Z nejdůležitějších stavebních a zvelebovacích akcí v té době nutno jmenovat:
· 1882 opravy obecních cest
· 1894 stavba nové dvoutřídní školní budovy
· 1890-1905 obec zřídila v pazderně (sušírně) byty pro obecní chudé
· 1899-1900 vybudována silnice do Budišovic a obecní studna
· 1907 byl zřízen na pustopolomské poště obecní telefon
· 1908 jedinou úřední řečí pro Pustou Polom je řeč česká
· 1910 zřízena ordinace obvodního lékaře s domácí lékárnou.
· 1911 nová obecní budova pro účely obecní kanceláře, dva učitelské byty a nová hasičská zbrojnice.

Těžce zasáhla do života Pusté Polomi první světová válka, povolání desítek mužů do vojenské služby v rakousko-uherské armádě, z níž se mnozí již nevrátili.

Již v prvních válečných letech se začal projevovat citelný nedostatek životních potřeb, hlavně potravin, který přerůstal v hlad a bídu. Pamětník Richard Stoniš uvádí, že chleba se v té době pekl i z kaštanů a žaludů, drobil se a byl hořký.

Po vzniku a vyhlášení samostatného československého státu 28. října 1918 se konaly obecní volby v roce 1920. Obecní zastupitelstvo bylo osmnáctičlenné a prvním starostou v osvobozeném státě byl zvolen Josef Kudela.

Na politický život v obci měly v průběhu první republiky největší vliv sociálně demokratická strana, československá strana lidová a postupně také strana živnostenská a republikánská. Z ostatních organizací a spolků to byly Dělnická tělocvičná jednota, Sokol, Jednota československého Orla, Ochotnický spolek Havlíček, místní družina československých katolických zemědělců a malorolníků atd.

Zvelebování obce probíhalo opravami a výstavbou silnic, údržbou obecního majetku, elektrifikací (1930), zřízením 5. třídy národní školy a úsilím o zřízení pokračovacího školství.

Finanční situace obce a značného počtu jejího obyvatelstva se silně zhoršila v době velké hospodářské krize 1929-1933. Počet nezaměstnaných v roce 1932 stoupl v obci na 86. Pro zmírnění nezaměstnanosti byly zahájeny obecní práce, hlavně při stavbě silnic. Starosta obce dokonce povolil žebrání těm nejnuznějším na základě potvrzené legitimace.

V průběhu první republiky měla obec 7 obchodů se smíšeným zbožím, 3 hostince, fakticky všechny potřebné živnosti, od 30. let také pravidelné autobusové linky na Ostravu, zubní ambulanci, spolkový lihovar a další.

Slibně se rozvíjel politický, společenský a kulturní život obce, byl však násilně přerušen po dvaceti letech národní svobody okupací. Pustá Polom byla Němci okupována již 10. října 1938. Poté byla zakázána činnost českých politických stran, organizací a spolků a rozpuštěno obecní zastupitelstvo.

Do čela obce byl dosazen Adam Silbermann, nadlesní velkostatku, který se dvěma tzv. přísedícími a 6 radními, vesměs Němci a zaměstnanci velkostatku, správcem lihovaru a majitelem pily spravoval obec.

V Pusté Polomi byl zřízen také tzv. „úřad amtsleitra", který vykonával dohlížecí, správní a úřední činnost i pro okolní obce. K němu přibyla i německá četnická stanice s obdobnou funkcí.

Pustá Polom byla osvobozena až v posledních dnech války a padlo při něm 18 bojovníků Sovětské armády. Stalo se tak v sobotu 28. dubna 1945.

K významným událostem po osvobození patřilo zřízení měšťanské školy v Pusté Polomi v roce 1945 i pro školní mládež z okolních obcí. Postupně se podařilo obnovit i autobusové linky, které zajistily spojení s tehdejším okresním městem Bílovcem, ale také s Opavou a Ostravou, kam obyvatelé, obce dojížděli za prací a vzděláním.

Pustá Polom v roce 1960, dosud obec okresu Bílovec , byla začleněna do nynějšího okresu Opava. Téměř za 750 let od svého vzniku, v roce 1987 dosáhla počtu 1 346 obyvatel a 408 domů.

Nepřátelský politický systém jediné strany přivedl zemi k ekonomickému krachu a v roce 1989 musel byl nahrazen parlamentní demokracií. Přechod k ní proběhl pokojně. V Pusté Polomi bylo založeno po listopadových událostech Občanské fórum, jež koordinovalo na jaře 1990 účast do té doby politicky diskriminovaných občanů na novém systému obecní samosprávy. V Pusté Polomi proběhly první novodobé demokratické volby v roce 1990.

V období od r. 1989 došlo k obnově demokratických principů v životě i při správě obce. Na cestě k uznání poctivé a odpovědné práci a zaslouženému a nezáviděnému úspěchu, ke svobodě slova, obnově svobody vyznání i úctě k původním tradičním hodnotám však budeme ještě dlouho překonávat důsledky totální nadvlády zvrácené ideologie komunistů.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Pustá Polom

Počasí meteostanice Štěpánkovice

Vzdálenost meteostanice od obce Pustá Polom: 12 km

Poslední data: 26.4.2024 02:20

Umístění: 277 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Štěpánkovice

Teplota
1,4
°C
Zdánlivá teplota
-1,1
°C
Rosný bod
1,1
°C
Vlhkost
98,8
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1009,9
hPa
Směr větru
V
Rychlost větru
0,9
m/s
Nárazový vítr
0,9
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Štěpánkovice

Dnes
2/14
°C
Zítra
5/17
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Pustá Polom se také nachází

Bítov

Bítov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 500

/
Bohučovice

Bohučovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Branka u Opavy

Branka u Opavy

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 060

/
Budišovice

Budišovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (SV)
Počet obyvatel: 793

/
Čavisov

Čavisov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 521

/
Chabičov

Chabičov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Chvalíkovice

Chvalíkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 694

/
Dolní Lhota

Dolní Lhota

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 1 531

/
Dvořisko

Dvořisko

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Háj ve Slezsku

Háj ve Slezsku

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 3 263

/
Hlubočec

Hlubočec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 2 km (JZ)
Počet obyvatel: 570

/
Horní Lhota

Horní Lhota

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 877

/
Hrabství

Hrabství

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/
Hrabyně

Hrabyně

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 1 138

/
Hradec nad Moravicí

Hradec nad Moravicí

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 5 434

/
Hýlov

Hýlov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JV)

/
Jakubčovice

Jakubčovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (Z)

/
Josefovice

Josefovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Kajlovec

Kajlovec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Karlovice

Karlovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Komárov

Komárov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (S)

/ /
Kouty

Kouty

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Krásné Pole

Krásné Pole

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Krásné Pole

Krásné Pole

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 2 782

/
Kravaře

Kravaře

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 6 740

/
Kyjovice

Kyjovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (JV)
Počet obyvatel: 859

/
Kylešovice

Kylešovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Leskovec

Leskovec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Lhota

Lhota

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Lhotka

Lhotka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Lubojaty

Lubojaty

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Mokré Lazce

Mokré Lazce

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 1 179

/
Nové Sedlice

Nové Sedlice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 505

/
Nový Svět

Nový Svět

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Ohrada

Ohrada

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Olbramice

Olbramice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 722

/
Podvihov

Podvihov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Raduň

Raduň

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 198

/
Skřipov

Skřipov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 994

/
Slatina

Slatina

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 764

/
Smolkov

Smolkov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Stará Ves

Stará Ves

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Štítina

Štítina

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 1 293

/
Suché Lazce

Suché Lazce

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Těškovice

Těškovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (JV)
Počet obyvatel: 823

/
Tísek

Tísek

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 984

/
Velká Polom

Velká Polom

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 2 141

/
Velké Hoštice

Velké Hoštice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (S)
Počet obyvatel: 1 854

/
Vřesina

Vřesina

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 2 844

/
Vršovice

Vršovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 518

/
Výškovice

Výškovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Zbyslavice

Zbyslavice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 654

/ / /
Zámek Raduň

Zámek Raduň

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/ / / / /
Skiareál Skalka

Skiareál Skalka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 11 km (V)

/ /
Zámek Studénka

Zámek Studénka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 15 km (J)

/ / / / / /

Reklama
Víte že?

Arboretum Nový Dvůr

Arboretum Nový Dvůr je ve vzdušné vzdálenosti 19 km od obce Pustá Polom?

Arboretum Nový Dvůr, nedaleko města Opavy, bylo založeno v roce 1958 na místě jednoho z dendrologicky nejcennějších parkových objektů ve Slezsku.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Rozhledna Slatina

Rozhledna Slatina je ve vzdušné vzdálenosti 5 km od obce Pustá Polom?

Nová rozhledna vznikla v letech 2018–2019 nad obcí Slatina na vršku Okrouhlík s nadmořskou výškou 467 m.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Moravskoslezském kraji 1 162 841 obyvatel, z toho 570 091 mužů a 592 750 žen?

Nejvyšším bodem v Moravskoslezském kraji je Praděd (1 491 m n.m.) v pohoří Jeseníky, nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m n.m.).

Poruba

Nejbližší obec nad 10 000 obyvatel je Poruba s 59 195 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 12 km?

Poruba je někdejší obec, roku 1957 připojená k Ostravě, od 24. listopadu 1990 jeden z městských obvodů statutárního města Ostravy. Rozkládá se na západě města, v jeho slezské části a je jedním z nejlidnatějších ostravských obvodů.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové je ve vzdušné vzdálenosti 111 km od obce Pustá Polom?

Rotunda sv. Kateřiny, kterou najdeme na okraji města Česká Třebová směrem na Skuhorv, pochází zřejmě z počátku 13. století.

Název obce Pustá Polom se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Pustá Polom snížil o 83?

Zámek Raduň

Zámek Raduň je ve vzdušné vzdálenosti 6 km od obce Pustá Polom?

Areál zámku Raduň je v regionu ojediněle dochovaný zámecký komplex ležící jižně od města Opava, obklopený z jedné strany zámeckým parkem a z druhé strany Zámeckým rybníkem.

Buly aréna - Aquapark Kravaře

Buly aréna - Aquapark Kravaře je ve vzdušné vzdálenosti 10 km od obce Pustá Polom?

Aquapark Buly Aréna Kravaře provozuje aquapark s hlavním bazénem, bazény pro děti, atrakcemi a barem.

Reklama