Obecní znak
Základní informace
Kraj:Plzeňský
Okres:Domažlice
Správní obvod:Domažlice
GPS souřadnice:49.559710N, 12.771466E
Nadmořská výška:432 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1247 (777 let)
Katastrální výměra:3 851 ha
Počet obyvatel:1 198
PSČ:345 25
Adresa URL:www.hostoun.cz

Historie obce Hostouň

Hostouň byla v minulosti též městečkem obdařeným městskými právy a znakem. Ve středověku byla centrem samostatného šlechtického statku a významným tržním místem s poměrně rozvinutou řemeslnickou výrobou. Před 2. světovou válkou zde sídlily úřady hostouňského soudního okresu a velice známý byl v té době rovněž hostouňský hřebčín. Po odchodu německého obyvatelstva v roce 1946 nastává stagnace a dochází i k demolicím městské zástavby. K výraznějšímu rozvoji Hostouně, po níž v současné době spadá 11 okolních vsí, dochází od 90. let minulého století.

Nejstarší zmínka o Hostouni se objevuje v roce 1238, kdy se po ní psal Gumpert z Hostouně, který měl 4 syny Pavlíka, Zdeslava, Lva a Dobrohosta. Podle českých jmen Gumpertových synů můžeme předpokládat český původ tohoto rodu, který užíval napříč dělený štít červeno-stříbrné barvy. V 1. polovině 13. století patřili hostouňští vladykové k významné pohraniční šlechtě, jejíž zástuptupci se zúčastňovali důležitých jednání na královském dvoře v Praze a náleželi k panovníkově družině. V téže době se taky objevuje první písemná o obci z roku 1247.

V roce 1510 získává Hostouň s tvrzí, dvorem a městečkem Jan z Rabštejna. K panství tehdy náleželo 7 celých vsí, části dvou dalších a 2 vsi pusté. Jan potvrdil osadníkům stará privilegia a přidal i ustanovení, na jehož základě byli obyvatelé Hostouně, kteří se v městečku narodili a dožili se 70 let, osvobozeni od všech poplatků, daní a robot. Jednalo se jistě o akt velice chvályhodný, musíme si však uvědomit, že v této době se 70 let dožívali sotva 3-4 poddaní na celém panství. Od platů a povinností, vyjma poplatků z vaření bílých piv, osvobodil i hostouňskou obec. Rabštejnové drželi Hostouň až do období před rokem 1586, kdy hostouňské panství zdědil manžel Anežky z Rabštejna Jiří hrabě z Gutštejna. Nový majitel se výrazně zasloužilo rozvoj městečka. V roce 1587 získala Hostouň na jeho přímluvu polepšený městský znak s gutštejnským erbem tří jeleních parohů. Tímto rokem počínaje přidal městečku k prvnímu výročnímu trhu 2 trhy další a speciální trh koňský a povýšil je na město.

Městečko bylo v té době ještě výrazně české, z okolních vsí, především ze strany od Přimdy, sem však přicházelo nové německé obyvatelstvo. V důsledku tohoto jevu potvrdil Gutštejn roku 1598 hostouňským kostelům výsadu, že členem městské rady se může stát jen Čech a rovněž všechny právní záležitosti se měly na radnici projednávat pouze česky. Jiří z Gutštejna vlastnil též významný pohraniční hrad Rýzmberk u Kdyně, kde rovněž pobýval, k Hostouni však přilnul a věnoval jí stálou pozornost.
Po připojení k rozlehlému dominiu horšovskotýnských Trauttmansdorffů pozbývá hostouňské šlechtické sídlo funkci rezidence. Centralizace trauttmansdorffských držav se částečně dotýká i městečka, jehož rozvoj stagnuje. Avšak i v této době si Hostouň udržuje postavení správního a obchodního centra oblasti mezi Poběžovicemi a Bělou. V průběhu I. poloviny 17. století, kdy ve střední Evropě zuří třicetiletá válka, dochází v Hostouni k rychlé výměně obyvatelstva. Z příjmení uvedených v berní rule i soupisu poddaných dle víry vyplývá, že v polovině 17. století bylo obyvatelstvo Hostouně již převážně německé.

Ve 20. letech 18. století rozvířily poklidný život venkovského města zázraky dřevěné sošky, na podobné události byla česká krajina v období zbožného baroka velice bohatá. Obyvatelé Hostouně i okolních vesnic začali v hojném počtu navštěvovat sošku Bolestné Matky Boží, která byla umístěna v malé dřevěné kapli u městečka a tvrdili o ní že je zázračná. Pražská arcibiskupská konzistoř tento církví neschválený akt nelibě nesla a nechala roku 1727 sošku přemístit do farního kostela. V roce 1728 přijela do Hostouně komise, která měla zázraky způsobené soškou přezkoumat. Moc sošky byla s největší pravděpodobností prokázána. Svědčí o tom nejen obsáhlé archivní zápisy s vyobrazením zmíněné sochy, ale především nákladný portál hostouňského kostela datovaný chronogramem do roku 1731, v němž je kamenná kopie zázračné sošky zasazena. Originál sošky zmizel neznámo kam, zapomenuty jsou i zázraky, které způsobila. Uvědomíme-li si však, že v době barokní zbožnosti učinila z Hostouně známé poutní místo a kvůli její předpokládané zázračné moci byl přestavěn a obnoven i hostouňský kostel, v němž byla uložena, vykonala pro město užitečnou službu.

V průběhu 2. poloviny 18. století a ve století 19. se život v městečku výrazně nezměnil. V 18. století byla Hostouň známým krajkářským střediskem. Na trzích byla vyhledávána též kvalitní hostouňská keramika. K rozvoji hrnčířského řemesla dochází v Hostouni především v průběhu I. poloviny 19. století. Roku 1838 je tu uváděno 8 hrnčířských mistrů. V roce 1858 počet hrnčířů v Hostouni kulminoval, tehdy je v Hostouni a jejím okolí uvedeno 18 hrnčířů. Do konce 19. století se jejich počet pohyboval kolem 10-13. Od počátku 20. století ale dochází k úpadku řemesla, po 1. světové válce pracoval v Hostouni již jen jediný hrnčíř, Josef Karl. Hostouňská keramika se vyznačovala prostými tvary džbánů lahvicového tvaru. Z hrnců jsou typické především soudkovité krajáče se širokým dnem. Keramika byla glazována ponejvíce sytě hnědými lesklými glazurami.
Podobu městské zástavby poznamenalo několik požárů, po nichž byly původně zčásti ještě dřevěné domy přestavěny do zděné podoby. Nejstarší plán Hostouně přináší tzv. josefské vojenské mapování z let 1764-1768, kde je Hostouň zachycena jako sídliště, jehož páteř tvoří dlouhé ulicové náměstí, jehož západní nejvýše položené části vévodí kostel svatého Jakuba Většího, za nímž stojí v izolované podobě zámek a rozlehlý panský dvůr. Paralelně s městskou zástavbou se začíná rozvíjet i jižní předměstí situované v údolí bezejmenné vodoteče.

První zcela přesný plán Hostouně přináší však až tzv. indikační skica z roku 1838, z níž vyplývá, že zástavba soustředěná kolem ulicového mírně se rozšiřujícího náměstí byla již beze zbytku nespalná - zděná. V roce 1850 se Hostouň stala střediskem soudního okresu Hostouň, který se udržel až do roku 1949. Spolu se soudními okresy Poběžovice a Horšovský Týn tvořily tyto celky politický okres Horšovský Týn, který zanikl teprve v roce 1960.

Dějiny Hostouně ve 2. polovině 19. století poznamenal tragický požár města, při němž shořelo 43 domů včetně hospodářského příslušenství. Jelikož byl právě čas žní, shořela i svezená úroda. Požár vypukl 19. srpna 1877 o půl jedenácté v noci ve stodole Antonína Kolbeka čp. 137. Prudký vítr rozšířil požár i na střechu a věž kostela, která vzplála jako pochodeň a osvětlovala dílo zkázy. Při požáru se propadla kostelní klenba, která prorazila poklop hrobky, v níž byly objeveny rakve a tělesné pozůstatky bývalých majitelů hostouňského statku Gutštejnů. Jednalo se o poslední velký požár města, který změnil i nejvýraznější hostouňskou siluetu - věž farního kostela. Ta získala nový jehlancový krov na místo původní cibulovité báně. Na základě této úpravy je možné datovat stará vyobrazení městečka do období před a po roce 1877.

Roku 1910 byla zprovozněna železniční trať Tachov - Domažlice, na níž byla napojená i Hostouň. V roce 1914, po vypuknutí I. světové války, byl do Hostouně z Haliče přemístěn vojenský hřebčín, jehož součástí se staly i okolní panské dvory. V roce 1918 převzala hřebčín československá armáda. Roku 1945 byla část koní odehnána do Německa. Ke zrušení hřebčína dochází v roce 1962, kdy byl přemístěn do Albertova u Opavy.

V období 2. světové války připadl celý hostouňský okres, jako součást Sudet, k velkoněmecké říši. Válečná léta a poválečný vývoj zapříčinily značný pokles počtu obyvatel, teprve po roce 1970, kdy bylo v Hostouni evidováno pouze 659 obyvatel, dochází k postupnému nárůstu obyvatelstva.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Hostouň

Počasí meteostanice Horšovský Týn

Vzdálenost meteostanice od obce Hostouň: 13 km

Poslední data: 20.4.2024 09:10

Umístění: 396 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Horšovský Týn

Teplota
3,9
°C
Zdánlivá teplota
1,4
°C
Rosný bod
1,5
°C
Vlhkost
85,2
%
Denní srážky
0,9
mm/den
Osvit
55,0
W/m2
Atmosférický tlak
1010,6
hPa
Směr větru
V
Rychlost větru
0,8
m/s
Nárazový vítr
1,5
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Horšovský Týn

Dnes
2/7
°C
Zítra
0/8
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Hostouň se také nachází

Babice

Babice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Bělá nad Radbuzou

Bělá nad Radbuzou

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 653

/
Bernartice

Bernartice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Bezděkov

Bezděkov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Borek

Borek

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Bystřice

Bystřice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Čečín

Čečín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Černá Hora

Černá Hora

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Chřebřany

Chřebřany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Dehetná

Dehetná

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Doubravka

Doubravka

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Drahotín

Drahotín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (J)
Počet obyvatel: 206

/
Dubec

Dubec

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Erazim

Erazim

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 2 km (J)

/
Hašov

Hašov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Hleďsebe

Hleďsebe

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (Z)

/
Holubeč

Holubeč

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (S)

/
Hora Svatého Václava

Hora Svatého Václava

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 65

/
Horní Metelsko

Horní Metelsko

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Horoušany

Horoušany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 1 km (JV)

/
Hvožďany

Hvožďany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 39

/
Libosváry

Libosváry

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Meclov

Meclov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 1 170

/
Medná

Medná

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (JV)

/
Mělnice

Mělnice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Mířkov

Mířkov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 303

/
Mírkovice

Mírkovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (SV)

/
Mnichov

Mnichov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 229

/
Mostek

Mostek

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Mutěnín

Mutěnín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (JZ)
Počet obyvatel: 267

/
Načetín

Načetín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Nový Dvůr

Nový Dvůr

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Nový Kramolín

Nový Kramolín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 219

/
Ohnišťovice

Ohnišťovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Oplotec

Oplotec

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Ostrov

Ostrov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/
Otov

Otov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 103

/
Pavlíkov

Pavlíkov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (SZ)

/
Pivoň

Pivoň

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Poběžovice

Poběžovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 1 491

/
Polžice

Polžice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Přes

Přes

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Roudná

Roudná

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Rybník

Rybník

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 159

/
Sedlec

Sedlec

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (JV)

/
Sezemín

Sezemín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Šibanov

Šibanov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Šidlákov

Šidlákov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (JZ)

/
Šitboř

Šitboř

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Skařez

Skařez

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Slatina

Slatina

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Smolov

Smolov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Srby

Srby

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 480

/
Starý Kramolín

Starý Kramolín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 2 km (Z)

/
Štítary

Štítary

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (V)

/
Strachovice

Strachovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Svinná

Svinná

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Svržno

Svržno

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 2 km (S)

/
Sychrov

Sychrov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Tasnovice

Tasnovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Třemešné

Třemešné

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 361

/ /
Valcha

Valcha

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Vidice

Vidice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 172

/
Vítání

Vítání

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Vlkanov

Vlkanov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 119

/
Vranov

Vranov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Zámělíč

Zámělíč

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Závist

Závist

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (JZ)


Reklama
Víte že?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Hostouň 607 mužů a 591 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Plzeňském kraji 581 436 obyvatel, z toho 288 879 mužů a 292 557 žen?

Rozhledna Březinka

Rozhledna Březinka je ve vzdušné vzdálenosti 8 km od obce Hostouň?

Telekomunikační věž, která slouží zároveň jako rozhledna, byla postavena v roce 2001 na úpatí mírného návrší V Březince (576 m) zhruba 1 km jihovýchodně od osady Bernartice (obec Stráž) a 30 km jihovýchodně od Tachova.

Aquaforum Františkovy Lázně

Aquaforum Františkovy Lázně je ve vzdušné vzdálenosti 69 km od obce Hostouň?

Bazénové centrum Aquaforum se nachází nedaleko vlakové zastávky Františkovy Lázně - Aquaforum, 10 minut chůze od hlavní lázeňské promenády

Nejvyšším bodem v Plzeňském kraji je Velká Mokrůvka (1 370 m n.m.), pohoří Šumavy, nejnižším bodem je údolí Berounky (250 m n.m.) v místě, kde řeka opouští území kraje?

Rotunda sv. Petra a Pavla ve Starém Plzenci

Rotunda sv. Petra a Pavla ve Starém Plzenci je ve vzdušné vzdálenosti 53 km od obce Hostouň?

Rotunda sv. Petra a Pavla je situovaná v jihovýchodní části dolního předhradí bývalého hradiště nad obcí Starý Plzenec.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Název obce Hostouň se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 2x?

Název obce Hostouň v jednotlivých krajích: Středočeský: 1x, Plzeňský: 1x.

Zřícenina hradu Přimda

Zřícenina hradu Přimda je ve vzdušné vzdálenosti 15 km od obce Hostouň?

Přimda je zřícenina nejstaršího známého kamenného hradu na území ČR. Nachází se nad městem Přimda v okrese Tachov, na stejnojmenném kopci Přimda (848 m n. m.).

Plzeň

Nejbližší obec nad 150 000 obyvatel je Plzeň s 153 649 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 48 km?

Plzeň je statutární město na západě Čech a metropole Plzeňského kraje. Leží na soutoku řek Radbuza, Mže, Úslava a Úhlava. V počtu obyvatel je čtvrtým největším městem v České republice (po Praze, Brnu a Ostravě) a druhým největším městem v Čechách (po Praze).

Koněpruské jeskyně

Koněpruské jeskyně je ve vzdušné vzdálenosti 101 km od obce Hostouň?

Koněpruské jeskyně leží ve středních Čechách 7 km jižně od Berouna v chráněném území CHKO Český kras nedaleko hradů Křivoklát a Karlštejn.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Reklama