Obecní znak
Základní informace
Kraj:Královéhradecký
Okres:Rychnov nad Kněžnou
Správní obvod:Dobruška
GPS souřadnice:50.321459N, 16.255228E
Nadmořská výška:543 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1475 (549 let)
Katastrální výměra:328 ha
Počet obyvatel:266
PSČ:518 01
Adresa URL:www.obecbystre.cz

Historie obce Bystré

Obec se původně jmenovala Zákraví a rozkládala se v místech, kde dosud stojí kaple, zřízená v roce 1893 z kamenného spodku zvonice, která byla průchodní a stála před dřevěným kostelíkem sv. Bartoloměje, kolem kterého se rozprostíral hřbitov. Kaple byla zrekonstruována díky zdejšími farářovi Barvířovi a je zasvěcena Sv. Janu Nepomuckému.
Kdy byla osada založena nevíme, ale jistě už hned na začátku kolonizace zdejšího podhůří a byla postavena na staré zemské stezce, jak se tenkrát osady stavěly.
Jelikož se v této době především pastevničilo, vyhledávali kolonizátoři místa k osídlení také podél potůčků a hledali pastviny. Historik uvádí, že osadu pojmenovali Zákraví, protože se tam páslo větší množství krav, nebo po sousedním území, které se jmenovalo Kraví po chovu krav. Ze začátku se osada jmenovala Krawary. V létech 1344 - 1350, kdy se prováděl soupis far, je zapsána i fara Zákraví. Předpokládáme, že Zákraví s kostelem existovalo o nějakou dobu dříve, než došlo k tomuto soupisu. Při soupisu vesnic na panství frymburském v roce 1363 je také zapsáno Zákraví, ale při prodeji panství Trčkům roku 1537 je už jmenováno jenom Bystré. Ve Sborníku českých měst a vesnic z dob husitských se uvádí, že „ V Zákraví kostel jest, při něm 14 stavení a 76 lidí. " Fara byla asi chudá, protože se faráři (plebáni) často střídali. V době husitské tam byla správa protestantská a dle dokladů se tam v roce 1598 a 1618 konaly bohoslužby s večeří Páně podobojí. Po zániku osady se tam říkalo na Kostelišti. V létech 1653, 1691 a 1703 tam zase sloužili jezuité a zapisovali účast „ věřících " na zpovědích. Bylo to v době násilné protireformace. U kostela stála mimo fary také škola. Na dobřanské faře se zachovala knížka ohlášek, v níž je lístek, na kterém je podepsán „ Matěj Hendrich Jaroměřský, toho času kantor na Dobřanech a na Kostelišti-roku 1672. " Dle farní kroniky dobrušské kostelík na Kostelišti „ sšel " v letech 1710, jen kamenný spodek zvonice zůstal. První písemný doklad o nynější obci Bystré známe z díla Ant. Profouse „ Místní jména v Čechách " , kde je záznam, že Bystré vlastnil až do své smrti roku 1475 Ivan ze Žampachu. Dalším majitelem byl Hanuš z Trutnova. Dohady, proč se obec jmenuje Bystré, se různí. Někteří historici soudí, že podle říčky Bystřiny, nad kterou obec ležela. Jméno Bystré bylo původně mužského rodu Bystrý (potok), v nářečí na koncovku -ej: Bystrej (1544 Bystroj, Bystrroi). Odstupem času přešlo jméno obce do ženského rodu - Bystrá. Od roku 1848 nese obec oficiální název středního rodu - Bystré. Dle dochované pověsti jméno pochází od poustevníka, který zde v době založení obce žil, a který se jmenoval Bystrý. V 16. století se uvádí i tady poplužní dvůr, který podle tradice byl v místech dnešního čísla 1 . (Hartmanova chalupa). Obec patřila až do roku 1789 s Janovem, Tisem a Polomy pod rychtu sněženskou. Tehdy bylo na celé rychtě jen 285 obyvatel v 64 rodinách. Od tohoto roku byla zřízena rychta v Bystrém a do roku 1850, kdy byly první volby, byli tady tři rychtáři - bývalí konšelé. Prvním rychtářem byl Jan Marek z č. 20, druhým Josef Hartman, který byl rychtářem přes 40 roků a třetím Jan Novotný č. 15.
Škola
První škola, jak už je psáno, byla na Kostelišti, druhá v roce 1721 v místech, kde je dnes dům č.36 (vyhořela), třetí dřevěná na témž místě, čtvrtá kamenná v roce 1824 a pátá, dnešní, byla postavena v roce 1886 za 5 měsíců. Škola byla zrušena roku 1977. V létech 1946 - 1951 byla v této budově i škola mateřská. V současné době je budova školy využívána různými společenskými organizacemi.
Tkalcovina, obchod, řemesla
Hlavní obživou našich předků byla kromě zemědělství, tkalcovina. V obci se tkalcovalo v každé chalupě mimo dvou zemědělských usedlostí. Tkalci museli docházet s utkaným zbožím a pro další práci k vydavačům často hodně daleko, ale ke konci minulého století a později bylo i zde několik vydavačů. Ještě před 1. světovou válkou a hlavně po ní bylo na Dolech zřízeno 13 tkalcovniček po obou stranách Zlatého potoka, některé byly budovány z bývalých mlýnů. Pracovalo se tam na 150 až 160 mechanických stavech. Rozvoj tohoto oboru vyvrcholil v polovině 19. století, kdy bysterský podnikatel Ferdinand Přibyl zaměstnával v Bystrém a okolí více než 500 tkalců. V roce 1919 bylo založeno Tkalcovské družstvo pro Bystré a okolí. V té době tady kvetl i textilní obchod, tzv. zasilatelské obchody (celkem 8), které byly známé po celé republice. Mimo toho zde bylo pět obchodů potravinářských, v jednom i železářství, dva obchody hokynářské, trafika a dva hostince. V létech dvacátých a třicátých byla v domě č. 37 opravna motorových vozidel, sklad náhradních dílů a součástek, naproti domu benzínová pumpa. Tehdy měla obec Bystré zajímavý primát. Byla totiž první v republice co do počtu motorových vozidel poměru k počtu obyvatel. Ještě ve 2. světové válce měla obec 18 řemeslníků, pekaře, 2 krejčí, 2 cementáře, 2 truhláře, 2 švadleny, řezníka, klempíře, obuvníka, koláře, kováře, holiče, kadeřnici, mlynáře, vyšívačku, která měla výrobu i prošívaných dek. Celkem bylo v Bystrém 48 živností a všichni občané byli zaměstnáni v místě bydliště.
Kulturní tradice
V místech, kde je dnes dům Kaltexu, stála v 18. století jednopatrová dřevěná hospoda Hercíkova. Jejich syn Josef, narozen v roce 1807 studoval na vídeňské konzervatoři a stal se z něho význačný muzikant. Jako houslový virtuos, skladatel a pianista šířil slávu české hudby po celých Čechách a v Německu. Psali o něm pochvalné články i básně. I jeho bratr Alexandr byl výborným houslistou. Obrozenecká doba v 19. století zasáhla i venkov v našem podhůří. Byly zakládány vzdělávací spolky a knihovny, v první řadě Čtenářské besedy. V roce 1862 byla založena bysterská hudba a v roce 1871 Spolek divadelních ochotníků. První divadla se hrála v hostinci čp. 37, kde byl sál. Jeviště se na každé představení muselo stavět. Hrána zde byla i Prodaná nevěsta. Obec Bystré bývala střediskovou obcí a soustřeďovala se zde činnost spolková i kulturní.
Léta válečná
Naše předky sužovala nejen robota, náboženské pronásledování, ale také války a nemoci. Zvláště cholera a mor likvidovaly občas hromadně naše předky. Zdejší obyvatelstvo trpělo válkami nejvíce v 18. století, kdy časté vpády Prusů neuvěřitelně sužovaly tento kraj. Mnoho vojska procházelo obcí, protože jediná cesta od Olešnice do kraje vedla přes Bystré. Ve válce prusko - rakouské roku 1866, která se odehrávala z části i u Václavic, bylo z obce šest vojáků a všichni se vrátili. V první světové válce 1914 - 1918 padlo 16 zdejších občanů, mezi nimi dva legionáři. V roce 1928 jim byl postaven TJ Sokol památník. V poslední světové válce nebyly v obci ztráty na životech, ale šest mladých lidí bylo totálně nasazeno na práci do Říše. Bohuslav Čtvrtečka z dolů č. p. 53, byl zaměstnán v Dobrém a pracoval tam s majitelem tkalcovny v odbojové skupině Obrana národa. Tam ukrývali občas odbojového vedoucího pracovníka nadporučíka Albína Sládka z Hradce Králové, který od začátku války žil v ilegalitě. V době, kdy už byl vyzrazen a gestapo už vědělo o jeho pobytu, odvedl Bohouš Čtvrtečka nadp. Sládka ke své matce na Doly, kde byl záhy dopaden a gestapem zastřelen. Vše se událo 25. 2. 1943. B. Čtvrtečka pak byl do konce války vězněn v koncentračních táborech v Německu.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1475.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Bystré

Počasí meteostanice Pohoří

Vzdálenost meteostanice od obce Bystré: 12 km

Poslední data: 29.3.2024 02:50

Umístění: 268 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Pohoří

Teplota
1,7
°C
Zdánlivá teplota
-1,3
°C
Rosný bod
-1,0
°C
Vlhkost
82,5
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1004,3
hPa
Směr větru
JV
Rychlost větru
1,0
m/s
Nárazový vítr
1,3
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Pohoří

Dnes
4/17
°C
Zítra
10/22
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Bystré se také nachází

Bačetín

Bačetín

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (JZ)
Počet obyvatel: 387

/
Běstviny

Běstviny

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Bílý Újezd

Bílý Újezd

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 719

/
Blažkov

Blažkov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Bohdašín

Bohdašín

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (SZ)
Počet obyvatel: 209

/
Borová

Borová

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 222

/
Brocná

Brocná

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Česká Čermná

Česká Čermná

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 503

/
Chábory

Chábory

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Chábory

Chábory

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Chlístov

Chlístov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 84

/
Chmeliště

Chmeliště

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (JV)

/
Deštné v Orlických horách

Deštné v Orlických horách

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 540

/
Dlouhé

Dlouhé

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Dobřany

Dobřany

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 2 km (V)
Počet obyvatel: 125

/
Dobré

Dobré

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 859

/
Dobrošov

Dobrošov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Dobruška

Dobruška

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 6 467

/
Domašín

Domašín

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/
Hlinné

Hlinné

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Hluky

Hluky

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Janov

Janov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 1 km (S)
Počet obyvatel: 119

/
Jestřebí

Jestřebí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 168

/
Jizbice

Jizbice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Kamenice

Kamenice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Kounov

Kounov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (J)
Počet obyvatel: 235

/
Krahulčí

Krahulčí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Krčín

Krčín

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (Z)

/
Křovice

Křovice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Lhota Netřeba

Lhota Netřeba

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Libchyně

Libchyně

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 75

/
Lipí

Lipí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Lomy

Lomy

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Masty

Masty

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Mělčany

Mělčany

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Mezilesí

Mezilesí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (SZ)
Počet obyvatel: 254

/
Nedvězí

Nedvězí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 2 km (JV)

/
Nová Ves

Nová Ves

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Nové Město nad Metují

Nové Město nad Metují

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 9 035

/
Nový Hrádek

Nový Hrádek

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (S)
Počet obyvatel: 850

/
Ohnišov

Ohnišov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (Z)
Počet obyvatel: 512

/
Olešnice v Orlických horách

Olešnice v Orlických horách

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 391

/
Osečnice

Osečnice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 293

/
Podbřezí

Podbřezí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 578

/
Podchlumí

Podchlumí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Polom

Polom

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Přibyslav

Přibyslav

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 204

/
Proloh

Proloh

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Provoz

Provoz

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Pulice

Pulice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Roudné

Roudné

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Rovné

Rovné

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (JV)

/
Rozkoš

Rozkoš

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (J)

/
Rybníčky

Rybníčky

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Rzy

Rzy

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (S)

/
Šediviny

Šediviny

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (JV)

/
Šediviny

Šediviny

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (JV)

/
Sedloňov

Sedloňov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (SV)
Počet obyvatel: 209

/
Sekyrka

Sekyrka

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Sendraž

Sendraž

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 103

/
Slavoňov

Slavoňov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (SZ)
Počet obyvatel: 313

/
Sněžné

Sněžné

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (SV)
Počet obyvatel: 139

/
Spáleniště

Spáleniště

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Spy

Spy

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Sudín

Sudín

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (J)

/
Svinná

Svinná

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Tis

Tis

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 2 km (S)

/
Val

Val

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (Z)
Počet obyvatel: 297

/
Vanovka

Vanovka

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (Z)

/
Vrchoviny

Vrchoviny

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Vršovka

Vršovka

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (Z)
Počet obyvatel: 139

/
Zákraví

Zákraví

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (Z)

/ / / / / / / / / / / / / /
Zámek Opočno

Zámek Opočno

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 12 km (JZ)

/
Zámek Náchod

Zámek Náchod

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 13 km (SZ)

/ / / / / / / / / /

Reklama
Víte že?

Hradec Králové

Nejbližší obec nad 40 000 obyvatel je Hradec Králové s 87 668 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 33 km?

Metropole východních Čech leží na okraji polabské nížiny na soutoku Labe s Orlicí. Mezi místní části města patří: Březhrad, Hradec Králové, Kukleny, Malšova Lhota, Malšovice, Moravské Předměstí, Nový Hradec Králové, Piletice, Plačice, Plácky, ...

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Královéhradeckém kraji 538 303 obyvatel, z toho 266 017 mužů a 272 286 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Zřícenina hradu Rýzmburk

Zřícenina hradu Rýzmburk je ve vzdušné vzdálenosti 19 km od obce Bystré?

Pozůstatky hradu Rýzmburk stojí na zalesněném ostrohu nad údolím řeky Úpy západním směrem od Žernova, nedaleko Babiččina údolí.

Aquapark Hradec Králové

Aquapark Hradec Králové je ve vzdušné vzdálenosti 33 km od obce Bystré?

Aquacentrum v Městských lázních Hradec Králové nabízí řadu atrakcí, ze kterých si jistě vyberete! Můžete se projet tobogánem, zaplavat si v bazénu, užít si umělé vlnobití, poležet si ve vířivce či horkém bazénku. V bazénu jsou instalovány vodní trysky a umělý proud.

Dřevěný kostel sv. Jana Křtitele ve Slavoňově

Dřevěný kostel sv. Jana Křtitele ve Slavoňově je ve vzdušné vzdálenosti 5 km od obce Bystré?

Kostel sv. Jana Křtitele ve Slavoňově, nedaleko Nového Města nad Metují, byl postaven v roce 1553 Janem Koltačkou.

Nejvyšším bodem v Královéhradeckém kraji je nejvyšší hora ČR Sněžka (1 602 m n.m.), nejnižším bodem je hladina Labe (202 m n.m.).

Skanzen Uhřínov

Skanzen Uhřínov je ve vzdušné vzdálenosti 10 km od obce Bystré?

Archeologické muzeum v přírodě Villa Nova se nachází v malebné oblasti Orlických hor na cestě mezi Rychnovem nad Kněžnou a Deštným v Orlických horách.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Název obce Bystré se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 4x?

Název obce Bystré v jednotlivých krajích: Plzeňský: 1x, Královéhradecký: 2x, Pardubický: 1x.

Vodní nádrž Rozkoš

Vodní nádrž Rozkoš je ve vzdušné vzdálenosti 15 km od obce Bystré?

Vodní nádrž Rozkoš bývá někdy přezdívaná Východočeské moře a najdeme ji u České Skalice. Vodní sypaná zemní hráz na Rozkošském potoce slouží ve své severní části k účelům rekreace a v jižní části k vodohospodářským účelům.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Bystré zvýšil o 10?

Reklama