Obecní znak
Základní informace
Kraj:Plzeňský
Okres:Klatovy
Správní obvod:Klatovy
GPS souřadnice:49.137434N, 13.235200E
Nadmořská výška:754 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1569 (455 let)
Katastrální výměra:7 979 ha
Počet obyvatel:1 472
PSČ:340 04
Adresa URL:www.zelezna-ruda.cz

Části obce Železná Ruda: Alžbětín, Debrník, Hojsova Stráž, Pancíř, Špičák

Památky a zajímavosti Železná Ruda

K památkám v Železné Rudě patří kostel Panny Marie Pomocné z hvězdy, kaple svatého Antonína a svaté Barbory, křížová cesta s kaplí Svaté Anny, Muzeum Šumavy Železná Ruda - výstava skla, hamernictví, měšťanský interiér, historie rodu Abele.

Zámeček v Železné Rudě
Zámek se nachází v severozápadní části centra Železné Rudy, na dohled od kostela Panny Marie Pomocné z hvězdy. Zámeček z konce 17. stol. po roce 1945 postupně chátral a v roce 1989 byl dokonce určen k demolici. Jeho zachráncem se stal pan Zdeněk Bálek, který jej v roce 2004 koupil, opravil a provozuje zde Moto muzeum a expozici loutek.

Špičácký železniční tunel - mezi zastávkou Brčálník a stanicí Špičák prochází železniční trať pod Špičáckým sedlem tunelem dlouhým 1747 metrů.

Rozhledna Pancíř
Jednu z našich nejvýše položených rozhleden můžeme již od 20. let minulého století nalézt na 1214 metrů vysokém Pancíři, šumavské zalesněné hoře nedaleko městečka Železná Ruda.

Horská chata s dřevěnou vyhlídkovou nástavbou byla na Pancíři zbudována Klubem českých turistů v roce 1923 a to na místě, kde od roku 1880 stála jednoduchá dřevěná věž zbudovaná Rakouským turistickým klubem (Der Österreichische Touristenklub). V provozu vydržela zhruba do konce 19. století.

Samotná stavba objektu proběhla poměrně rychle. Jestliže bylo o jejím zbudování rozhodnuto v květnu 1923, její slavnostní otevření proběhlo již 28. září téhož roku. Chata, kterou navrhl architekt Janovský z Klatov, byla železnorudským stavitelem Kuchlerem vystavěna za částku mírně přesahující 200 tisíc korun. Byla pojmenována po propagátorovi turistiky na Šumavě, Jaroslavu Mattušovi. Díky rekonstrukcím uskutečněným v roce 1964 a v 90. letech 20. stol. se chata těší dobrému stavu.

Kromě chaty je na Pancíři i horní stanice sedačkové lanovky, která sem vede ze Špičáku s mezistanicí na Hofmankách (v provozu od roku 1970). Nedaleko se nachází novodobý vysílač mobilního operátora a geodetický bod (za oplocením vysílače).

Za výstup na věž budete odměněni překrásným výhledem na okolní panorama Šumavy - kopce Javorná, Boubín, Svatobor, Javorník, Poledník, v Německu Falkenstein i nejvyšší hora Šumavy - Javor. Výhled směrem na sever a západ je částečně kryt okolními vyššími stromy.

Tipy na výlet v obci Železná Ruda a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Železná Ruda

Počasí meteostanice Javorná

Vzdálenost meteostanice od obce Železná Ruda: 10 km

Poslední data: 26.4.2024 14:50

Umístění: 830 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Javorná

Teplota
10,7
°C
Zdánlivá teplota
9,4
°C
Rosný bod
12,0
°C
Vlhkost
100,0
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
130,0
W/m2
Atmosférický tlak
1009,6
hPa
Směr větru
S
Rychlost větru
2,0
m/s
Nárazový vítr
3,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Javorná

Dnes
-1/11
°C
Zítra
3/16
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Železná Ruda se také nachází

Alžbětín

Alžbětín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 2 km (JZ)

/
Debrník

Debrník

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 1 km (JZ)

/
Hojsova Stráž

Hojsova Stráž

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Nová Hůrka

Nová Hůrka

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Pancíř

Pancíř

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (S)

/
Špičák

Špičák

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 2 km (S)


Reklama
Víte že?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Plzeňském kraji 581 436 obyvatel, z toho 288 879 mužů a 292 557 žen?

Nejvyšším bodem v Plzeňském kraji je Velká Mokrůvka (1 370 m n.m.), pohoří Šumavy, nejnižším bodem je údolí Berounky (250 m n.m.) v místě, kde řeka opouští území kraje?

Přehrada Nýrsko

Přehrada Nýrsko je ve vzdušné vzdálenosti 14 km od obce Železná Ruda?

Vodní nádrž byla vybudována nedaleko Nýrska na řece Úhlavě v letech 1964–1969. Slouží jako zdroj pitné vody pro Klatovsko a Domažlicko. Přehrada se nachází ve III. zóně chráněné krajinné oblasti Šumava.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Sušice

Nejbližší obec nad 10 000 obyvatel je Sušice s 10 469 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 23 km?

Bývalé královské město Sušice, často též nazývané Brána Šumavy, leží jižně od Plzně ve Svatoborské vrchovině, v údolí vroubeném zvlněným věncem Kalov.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Železná Ruda snížil o 68?

Název obce Železná Ruda se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

UNESCO - Holašovice

UNESCO - Holašovice je ve vzdušné vzdálenosti 78 km od obce Železná Ruda?

Vesnická rezervace v Holašovicích u Českých Budějovic byla na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsány v roce 1998.

Arboretum Americká zahrada

Arboretum Americká zahrada je ve vzdušné vzdálenosti 37 km od obce Železná Ruda?

Národní přírodní památka Americká zahrada se nachází v lesním komplexu Žďár pod rozhlednou Bolfánek, zhruba 2 km od Chudenic a byla vyhlášena chráněným územím v roce 1969 Ministerstvem kultury.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Koněpruské jeskyně

Koněpruské jeskyně je ve vzdušné vzdálenosti 105 km od obce Železná Ruda?

Koněpruské jeskyně leží ve středních Čechách 7 km jižně od Berouna v chráněném území CHKO Český kras nedaleko hradů Křivoklát a Karlštejn.

Záchranná stanice živočichů Makov

Záchranná stanice živočichů Makov je ve vzdušné vzdálenosti 67 km od obce Železná Ruda?

Záchranná stanice živočichů Makov se nachází asi 7 km od města Písku. Stanice je umístěna v areálu hájenky Makov.

Reklama