Obecní znak
Základní informace
Kraj:Liberecký
Okres:Česká Lípa
Správní obvod:Česká Lípa
GPS souřadnice:50.765412N, 14.442142E
Nadmořská výška:468 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1412 (612 let)
Katastrální výměra:377 ha
Počet obyvatel:794
PSČ:471 13
Adresa URL:www.obecnovyoldrichov.cz

Části obce Nový Oldřichov: Mistrovice

Historie obce Nový Oldřichov

Mistrovice leží na horním toku Bystré při silnici z Kamenického Šenova do Kerhartic, asi 4 km jižně od České Kamenice. Osada je součástí Nového Oldřichova, s nímž dnes již zcela splynula. Vznikla jako lánová ves ve 14. století, kdy již nebyla k dispozici lepší stanoviště a nové obce byly proto zakládány i na chudých horských půdách. Obec se jako "Meystersdorff" poprvé uvádí roku 1412 v kamenické městské knize a od počátku měla vlastního rychtáře. Její jméno bylo patrně odvozeno od osobního jména Meister, které mohlo patřit lokátorovi, ale podle staré místní tradice připomínalo dříve zde usídlené kovářské mistry, známé v širokém okolí výrobou kos a srpů.

Není jasné, zda Mistrovice původně patřily k scharfensteinskému nebo hornolibchavskému panství, ale již v 15. století tvořily samostatný dvůr, jehož nejstaršími známými majiteli byli kolem roku 1457 Blektové z Útěchovic, kteří vlastnili i Červený dvůr v blízkých Markvarticích. Po nich se zde vystřídali páni ze Schönfeldu, Salhausenové a ještě několik dalších rodů, o nichž však nevíme, zda měly v obci i vlastní panské sídlo. Je ale doloženo, že krátce po roce 1598 si nechal Siegmund z Weissenbachu v Mistrovicích postavit zámeček. Zároveň s ním byl asi postaven i hospodářský dvůr, k němuž vrchnost získala potřebné pozemky zakoupením sedmi selských statků. Jako první byl v roce 1585 odkoupen statek rychtáře Simona Knechtela a poslední statky byly vykoupeny až kolem roku 1632. V roce 1756 se u dvora uváděl i malý pivovar.
Mistrovice byly původně selskou vsí, ale již v roce 1654 zde žilo také několik rytců, brusičů a malířů skla. Na konci 17. století byla údajně v obci sklárna, o jejíž existenci však není doposud známo nic bližšího. V pozdější době Mistrovice proslavili znamenití řezáči skla a úspěšní sklářští obchodníci. Umělecké broušení skla a kuličství tu zavedli bratři Christian a Kilian Wanderové, kteří sem přišli na počátku 18. století z tehdejšího Grünwaldu u Jablonce nad Nisou. Z mistrovické větve této slavné sklářské rodiny vynikl hlavně rytec skleněných erbů Florian Wander (*1738).
V roce 1758 Petr Kryštof z Wallbrunu rozparceloval část pozemků mistrovického dvora a založil na nich novou ves Oldřichov. O 6 let později Wallbrunové prodali dvůr Kinským, kteří jej brzy poté zrušili a rozparcelované pozemky pronajali dalším osadníkům.
V roce 1833 měly Mistrovice už 117 domů a 854 obyvatel, z nichž velkou část tvořili sklářští dělníci a obchodníci. O 10 let později bylo v osadě 13 rafinerií skla a významný sklad skleněného zboží Ignaze Pelikana. S rozvojem sklářství v 19. století se obec rychle rozrůstala a v roce 1890 dosáhla nejvyššího počtu 1387 obyvatel.
Při správní reformě v roce 1850 byl k Mistrovicím připojen i sousední Oldřichov, který se však již v roce 1878 opět osamostatnil.
Mistrovice byly od svého založení přifařeny k Volfarticím a v roce 1844 zde byl postaven katolický filiální kostel Povýšení sv. Kříže. Později se tu vytvořila také významná starokatolická obec, které od roku 1897 sloužil novorenesanční starokatolický kostel, postavený v horní části Mistrovic a podléhající faře v Arnultovicích u Nového Boru. Po 2. světové válce ale zchátral a v roce 1977 byl zbořen.
Pro svou horskou polohu a okolní lesy byly Mistrovice od počátku 20. století také vyhledávaným výletním místem a roku 1903 byla na blízkém návrší postavena dřevěná rozhledna "Scheibenwarte", která však dlouho nevydržela.
V roce 1939 měly Mistrovice 963 obyvatel. Vedle 10 větších statků tu bylo ještě několik menších usedlostí, které sloužily jako vedlejší zdroj příjmů zdejším řemeslníkům. Hlavním zdrojem obživy bylo ale zušlechťování skla. Přímo v obci bylo 10 rafinerií skla, 16 ryteckých a 16 malířských dílen, 4 dílny na vyvrtávání skla, 8 kuličství a 2 pasířské dílny. Další obyvatelé pracovali ve sklárnách v Práchni, Oldřichově a Kamenickém Šenově.
V posledních letech druhé světové války byly Mistrovice sloučeny s Oldřichovem, a takto vytvořená obec dostala jméno Nový Oldřichov.

Nový Oldřichov vznikl nedlouho po polovině 18. století na pozemcích, které původně patřily k Mistrovicím. Tato obec byla založena ve 14. století a již v 15. století u ní byl samostatný dvůr, jehož nejstaršími známými držiteli byli kolem roku 1457 Blektové z Útěchovic. Po nich se zde vystřídalo několik dalších majitelů, z nichž Siegmund z Weissenbachu si nechal krátce po roce 1598 postavit ve vsi zámeček. Zároveň s ním byl asi postaven vrchnostenský statek, k němuž byly potřebné pozemky získány vykoupením několika selských statků v letech 1585 až 1632.
V polovině 18. století byl držitelem mistrovického dvora Petr Kryštof z Wallbrunnu, jemuž se v roce 1751 narodil syn Oldřich. Na počest kmotra, kterým byl majitel kamenického panství hrabě Oldřich Kinský, rozdělil Petr Kryštof část pozemků svého dvora na parcely, které přenechal novým osadníkům, a v roce 1758 tak založil ves Oldřichov. V roce 1764 Wallbrunnové prodali mistrovický dvůr Kinským, kteří jej brzy poté zrušili, budovy včetně zámečku prodali a rozparcelované pozemky pronajali dalším osadníkům. Část polí ale zřejmě ležela delší dobu ladem, protože v místním nářečí se nové obci říkalo"Brache"(= úhor).
Oldřichov měl patrně již od svého založení vlastní rychtu a brzy poté zde byla otevřena také škola. Obec se rychle rozrůstala a v roce 1787 měla již 75 domů. Hlavním zdrojem obživy jejich obyvatel se stalo zušlechťování skla, které se rozvíjelo zejména v 19. století, kdy zde působila řada schopných řezáčů a brusičů skla. V roce 1830 tu bratři Görnerové postavili rafinerii skla, jejímž majitelem se později stal Franz Pelikan. Roku 1855 ji převzala a rozšířila firma Clemens Rasch a syn, která tu o 30 let později zřídila také vlastní sklářskou huť. V té době bylo v Mistrovicích a Oldřichově 32 sklomalířských ateliérů, 31 dílen rytců skla a 6 pasířských dílen.
Při správní reformě v roce 1850 byl Oldřichov připojen k Mistrovicím, ale již v roce 1878 byl povýšen na samostatnou obec. Roku 1844 byl v Mistrovicích postaven katolický kostel Povýšení sv. Kříže a protože se v obou obcích postupně vytvořila také významná starokatolická obec, byl zde roku 1897 postaven i starokatolický filiální kostel, podléhající faře v Arnultovicích u Nového Boru.
Díky své horské poloze mezi lesnatými kopci s dalekými výhledy se obě obce na přelomu 19. a 20. století staly vyhledávanými výletními místy a v roce 1903 byla na blízkém návrší, zvaném Scheibe, postavena dřevěná rozhledna.
K rozvoji obce přispěla také stavba soukromé dráhy z Kamenického Šenova do České Lípy, jejímž hlavním koncesionářem byl oldřichovský továrník Clemens Rasch. S výstavbou se začalo 2. května 1902 v Mistrovicích a celá trať byla uvedena do provozu 29. srpna 1903. Zahájení provozu ale nebylo příliš šťastné, protože při vjezdu do Mistrovic došlo k sesutí náspu a k vykolejení lokomotivy. Náročná horská trať sloužila až do 29. září 1979, kdy byla zrušena.
V roce 1910 dosáhl Oldřichov nejvyššho počtu 898 obyvatel a poté se už dále nerozrůstal. Po první světové válce se sem přistěhovala řada českých dělníků, čímž v obci vznikla významná česká menšina, čítající roku 1930 asi 140 osob. O 2 roky později byla proto v obci otevřena česká škola.

Před 2. světovou válkou byla nejvýznamnějším oldřichovským podnikem sklářská huť a rafinerie Clemens Rasch, která vyráběla hlavně surovinu pro místní zušlechťovatele a jako jedna z prvních v regionu byla vytápěna generátorovým plynem. Mimoto zde byly ještě další čtyři větší a několik menších rafinerií. Asi 40 rodin se věnovalo zušlechťování skla v domácích dílnách, převážně jako kuliči nebo malíři skla. Dále zde byly pasírny, rytecká dílna a pletárna košů.
Koncem 2. světové války byl Oldřichov sloučen s Mistrovicemi, jako Nový Oldřichov. V letech 1945-1946 byla většina původních německých obyvatel odsunuta a velká část sklářských dílen zanikla. Sklářská huť Clemens Rasch se po válce stala součástí Jabloneckých skláren a pracovala až do roku 1966, kdy byla uzavřena. Její objekty pak ještě nejaký čas sloužily jako sklady a koncem 80. let byly zbořeny.

 

 

 

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Nový Oldřichov

Počasí meteostanice Dolní Chobolice

Vzdálenost meteostanice od obce Nový Oldřichov: 25 km

Poslední data: 20.4.2024 01:00

Umístění: 293 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Dolní Chobolice

Teplota
2,4
°C
Zdánlivá teplota
-0,2
°C
Rosný bod
0,8
°C
Vlhkost
88,9
%
Denní srážky
0,6
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1006,8
hPa
Směr větru
JZ
Rychlost větru
0,9
m/s
Nárazový vítr
1,5
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Dolní Chobolice

Dnes
0/6
°C
Zítra
-2/8
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Nový Oldřichov se také nachází

Arnultovice

Arnultovice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Benešov nad Ploučnicí

Benešov nad Ploučnicí

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (Z)
Počet obyvatel: 3 579

/
Brložec

Brložec

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Častolovice

Častolovice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Česká Kamenice

Česká Kamenice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (SZ)
Počet obyvatel: 5 049

/
Chotovice

Chotovice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 175

/
Dolní Falknov

Dolní Falknov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Dolní Habartice

Dolní Habartice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 595

/
Dolní Kamenice

Dolní Kamenice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Dolní Libchava

Dolní Libchava

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (JV)

/
Dolní Police

Dolní Police

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Dolní Prysk

Dolní Prysk

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 4 km (SV)

/
Dvorsko

Dvorsko

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Falknov

Falknov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Filipov

Filipov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Františkov nad Ploučnicí

Františkov nad Ploučnicí

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 385

/
Františkův Vrch

Františkův Vrch

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (Z)

/
Hillův Mlýn

Hillův Mlýn

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Horní Habartice

Horní Habartice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 444

/
Horní Kamenice

Horní Kamenice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (S)

/
Horní Libchava

Horní Libchava

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 851

/
Horní Police

Horní Police

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 706

/
Horní Prysk

Horní Prysk

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 4 km (SV)

/
Huníkov

Huníkov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Janov

Janov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Janská

Janská

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 220

/
Jezvé

Jezvé

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (J)

/ /
Kamenický Šenov

Kamenický Šenov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 2 km (SV)
Počet obyvatel: 3 798

/
Karlovka

Karlovka

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (JZ)

/
Kerhartice

Kerhartice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (Z)

/
Kunratice

Kunratice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 270

/
Kytlice

Kytlice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 478

/
Lada

Lada

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Lipnice

Lipnice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Líska

Líska

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Malá Bukovina

Malá Bukovina

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/
Malý Šachov

Malý Šachov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Manušice

Manušice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Markvartice

Markvartice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 745

/
Mistrovice

Mistrovice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 1 km (JZ)

/
Mlýny

Mlýny

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Na Výšině

Na Výšině

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Nová Oleška

Nová Oleška

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Nová Ves

Nová Ves

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 2 km (J)

/
Novosedlo

Novosedlo

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Nový Bor

Nový Bor

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 11 389

/
Okrouhlá

Okrouhlá

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 605

/
Pekelský Důl

Pekelský Důl

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Pihel

Pihel

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (JV)

/
Pod Školou

Pod Školou

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Podlesí

Podlesí

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Polevsko

Polevsko

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 432

/
Prácheň

Prácheň

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Prysk

Prysk

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 4 km (SV)
Počet obyvatel: 459

/
Radeč

Radeč

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Rynartice

Rynartice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Skalice u České Lípy

Skalice u České Lípy

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 1 578

/
Slunečná

Slunečná

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 4 km (JV)
Počet obyvatel: 147

/
Srbská Kamenice

Srbská Kamenice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 272

/
Stará Oleška

Stará Oleška

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Starý Šachov

Starý Šachov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 231

/ /
Stružnice

Stružnice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 1 012

/
Studený

Studený

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Velká Bukovina

Velká Bukovina

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 513

/
Veselé

Veselé

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (SZ)
Počet obyvatel: 379

/
Veselíčko 1.díl

Veselíčko 1.díl

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (Z)

/
Vesnička

Vesnička

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 3 km (S)

/
Víska pod Lesy

Víska pod Lesy

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Volfartice

Volfartice

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 4 km (J)
Počet obyvatel: 727

/
Všemily

Všemily

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Žandov

Žandov

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 1 903

/ / /
Rozhledna Studenec

Rozhledna Studenec

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (S)

/ /
Skalní hrad Sloup

Skalní hrad Sloup

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 10 km (V)

/ / /
Rozhledna Kohout

Rozhledna Kohout

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 11 km (JZ)

/
Vodní hrad Lipý

Vodní hrad Lipý

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 11 km (JV)

/ /
Rozhledna Jedlová

Rozhledna Jedlová

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 13 km (SV)

/ /
Ski areál Jedlová

Ski areál Jedlová

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 13 km (SV)

/ / / / / /
Rozhledna Janov

Rozhledna Janov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 16 km (SZ)

/
Zámek Děčín

Zámek Děčín

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 16 km (Z)

/
Zámek Zákupy

Zámek Zákupy

Kraj: Liberecký
Vzdálenost: 17 km (JV)

/ / / /
ZOO Děčín

ZOO Děčín

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 17 km (Z)

/
Víťova rozhledna

Víťova rozhledna

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 17 km (JZ)

/

Reklama
Víte že?

Zřícenina hradu Kamenice - Zámecký vrch

Zřícenina hradu Kamenice - Zámecký vrch je ve vzdušné vzdálenosti 3 km od obce Nový Oldřichov?

Mohutná zřícenina hradu Kamenice stojí na kopci Zámecký vrch nad městečkem Česká Kamenice.

Zámecký komplex Benešov nad Ploučnicí

Zámecký komplex Benešov nad Ploučnicí je ve vzdušné vzdálenosti 10 km od obce Nový Oldřichov?

Zámecký komplex v Benešově nad Ploučnicí je jedinečnou ukázkou architektury z období přerodu vladislavské gotiky a renesance – tzv. saské renesance, proto se právem řadí mezi nejvýznamnější dochované památky České republiky.

Nejvyšším bodem v Libereckém kraji je vrchol Kotel v Krkonoších (1 435 m n.m.), nejnižším bodem je hladina řeky Smědá (208 m n.m.) v místě, kde řeka opouští území ČR.

Název obce Nový Oldřichov se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Praha

Nejbližší obec nad 100 000 obyvatel je Praha s 1 129 145 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 77 km?

Praha je hlavní a zároveň největší město České republiky. Leží mírně na sever od středu Čech na řece Vltavě, uvnitř Středočeského kraje, jehož je správním centrem, ale jako samostatný kraj není jeho součástí.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha na hoře Říp

Rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha na hoře Říp je ve vzdušné vzdálenosti 43 km od obce Nový Oldřichov?

Románská rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha na vrcholku hory Říp byla postavena na místě dřevěného kostela roku 1126 na památku vítězné bitvy knížete Soběslava I.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Libereckém kraji 435 220 obyvatel, z toho 215 420 mužů a 219 800 žen?

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Nový Oldřichov zvýšil o 20?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Rajské ostrovy Děčín

Rajské ostrovy Děčín je ve vzdušné vzdálenosti 17 km od obce Nový Oldřichov?

Rajské ostrovy jsou oddělenou expozicí děčínské zoo, kterou najdete v centru města Děčína na Teplické ulici.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Máchovo jezero

Máchovo jezero je ve vzdušné vzdálenosti 25 km od obce Nový Oldřichov?

Největší umělá vodní plocha (278 ha) Máchova kraje byla založena jako Velký rybník císařem Karlem IV. v roce 1367. Nachází se v nadmořské výšce 266 m.

Reklama