Obecní znak
Základní informace
Kraj:Plzeňský
Okres:Plzeň-jih
Správní obvod:Přeštice
GPS souřadnice:49.560428N, 13.197899E
Nadmořská výška:385 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1356 (668 let)
Katastrální výměra:1 701 ha
Počet obyvatel:1 136
PSČ:334 52
Adresa URL:www.merklin.cz

Části obce Merklín: Kloušov, Lhota

Historie obce Merklín

První dochovaná zmínka přímo o Merklínu pochází z roku 1356. V této době byl Merklín již městečkem s farním kostelem a tvrzí. V letech 1362 - 1375 městečko vlastnili bratři Dněpr a Bohuslav, po jejichž smrti jej získala Bohuslavova dcera, provdaná za Konráda Borníka ze Štítar. Ten pak zdejší panství roku 1431 prodal stříbrskému měšťanu Michalovi, později psanému z Merklína. Jeho syn Petr Merklínský z Merklína, velký stoupenec Jiřího z Poděbrad, se do historie městečka zapsal dosti významným činem - dokázal pro ně od krále roku 1465 získat právo konání týdenního trhu. Na konci 15. století se stal novým majitelem Merklína Vilém z Chřínova, který městečko koupil od Petrových synů Jana a Petra. Také Vilém z Chřínova se značně podepsal na vzhledu obce - a výsledky jeho konání můžeme vidět dodnes - Vilém totiž založil zdejší 35 ha rybník, dnes zvaný Merklínský.

Merklínské panství patřilo Chřínovcům z Chřínova téměř po celé 16. století, po Vilémovi majetek spravoval jeho syn Petr, po něm pak následovala Petrova dcera Kateřina, vdaná za Zdislava z Říčan. Roku 1595 prodali Adam, Karel a Petr z Chřínova městečko s tvrzí a pivovarem, dále pak dvůr Horoušany, dvůr a ves Otěšice a část vsi Bolkova svému příbuznému Oldřichovi z Říčan. Nový rod majitelů povolil merklínským měšťanům vařit pivo a také městečku udělil řadu dalších městských privilegií. Brzy však obyvatelům nastaly zlé časy. V roce 1621 byl Merklín vypleněn Mansfeldovými vojsky, jejichž dílo ještě završil zničující požár. Pobělohorskou konfiskací pak Merklín (tehdy značně zadlužený) dostal do rukou nový majitel, Vilém z Klenové. Probíhající třicetiletá válka byla pro městečko doslova pohromou. Krajem táhla řada vojsk, která se nezdráhala plenit a drancovat, obyvatelstvo bylo sužováno značnou bídou, v letech 1624 - 1652 tak Merklín zpustl a vylidnil se.

Vilém z Klenové zemřel roku 1642, vedle značného majetku však po něm zůstaly také velké dluhy, pro jejich zaplacení tedy komisaři zemského soudu prodali roku 1652 Merklín spolu s Horoušany Anně Albertině z Říčan, hraběnce z Fryštemberka a na Olbramovicích. Ta však svůj majetek na Merklíně hned následujícího roku postoupila Janovi Grefovi z Grefenburka. Na jeho žádost byla obec dosídlena početnou skupinou Němců z Horní Falce a Bavorska. Dalším majitelem Merklína se stal roku 1659 Jakub Filip Berchtold svobodný pán z Uherčic, který proslul jako nepříliš dobrý pán - na jeho protiprávní způsoby přisvojování cizího majetku místní lid často poukazoval v peticích. Nicméně to byl právě Jakub Filip, kdo nechal zdejší středověkou tvrz přestavět na barokní zámek a za něj byla k Merklínu také připojena Buková. Po Jakubově smrti v roce 1680 panství získal syn František Ferdinand Berchtold. Ten pak o 12 let později prodal značně zadlužený Merklín se zámkem, tvrzemi Bijadla, Kloušov a Buková a vesnicemi Soběkury, Zemětice, Čelákovy, Buková a dvory Horoušany a Lhota Františku Zdeňkovi, hraběti Novohradskému z Kolovrat. V této době již k merklínskému panství patřilo kromě městečka také pět dalších obcí včetně zpustlých Bijadel. V roce 1685 byl jižně od Merklína na hřebeni dnes zalesněného kopce založen židovský hřbitov. Roku 1695 získal Zdeněk Novohradský od císaře Leopolda pro Merklín právo konat zde tři výroční trhy. V této době měl Merklín přibližně 50 obyvatelných budov. Na konci 17. století došlo k radikální přestavbě zdejšího kostela sv. Mikuláše, v rámci níž došlo také k jeho prodloužení. Roku 1712 byla postavena barokní fara, která areál kostela doplňuje, stejně jako sochy sv. Floriána a sv. Notburgy, datované vročením do roku 1765. Kamenné skulptury byly zhotoveny spolu s další sochou sv. Gotharda ve druhé polovině 18. století nákladem rodu Morzinů.

Na konci 20. let 18. století panství přešlo pod správu hraběte Ferdinanda Františka Morzina, po něm městečko získal Petr Vít Morzín, majitel statků Ježovy a Ptenín. Petr Vít pak všechna panství spojil v jeden celek. Zástupci rodu Morzinů se ukázali být dobrými správci - za jejich správy obec zažívala skutečný rozvoj. V průběhu 18. století zde bylo ustanoveno několik řemeslnických cechů, na konci tohoto století pak v městečku nastala velká stavební expanze, při níž značně stoupl počet zdejších budov. Tato expanze souvisela především s těžbou nerosných surovin v okolí obce, hlavně zinkové, olověné a železné rudy, a s provozem hutí Černovické společnosti. V okolí Merklína bylo také v provozu několik kamenolomů, kamenouhlené doly společnosti O. Zieglera a továrna na zrcadlové sklo. V 80. letech 18. století byl již Merklín počítán mezi města. O jeho významu svědčí také fakt, že zde byl do roku 1765 dokonce i hrdelní soud. Na konci 18. století byla na zdejším zámku postavena vysoká věž, která však byla o několik desetiletí později - snad mezi léty 1824 - 1825 - stržena. V těchto letech byl totiž zámek opravován, pravděpodobně v souvislosti s velkým požárem Merklína z roku 1817. Během tohoto požáru byl značně poškozen také kostel sv. Mikuláše, ten byl však opraven již následujícího roku.

Po smrti Petra Víta v roce 1815 získal merklínské panství dědictvím do správy Jana Karla Krakovského z Kolovrat, který pokračoval ve stopách Petra Víta - také za něj se obci dařilo dobře. V polovině 19. století byl Merklín střediskem panství, k němuž náležely majetky ve dvaceti vsích. Město v této době čítalo na 130 domů a 1100 obyvatel. Přibližně 60 z nich přitom tvořili členové židovské komunity, díky nim byla také v roce 1826 v blízkosti Merklínky postavena synagoga. Rok 1848 přinesl lidem významnou událost - byla zrušena robota, která lid sužovala po staletí. O dva roky později se obce staly samostatnými správními jednotkami. V druhé polovině 19. století odešlo ze zdejšího převážně zemědělského kraje množství lidí hledat práci za moře.

Na přelomu 19. a 20. století bylo ve zdejším okolí otevřeno několik kamenouhelných slojí, v provozu byla také sklárna u nedaleké samoty "na Výtuni" a později i důl na zinkovou rudu. Nástupcem Karla Krakovského se stal Eduard Pálffy z Erdödu. Po něm se roku 1900 správy obce ujal Jan Pálffy. Rod Pálffyů se pak na merklínském zámku zdržoval až do roku 1945. V roce 1903 byl v městečku panský pivovar, o pět let později také lihovar.

Poklidnému životu v obci udělala přítrž první světová válka. Ta vypukla v roce 1914 a ihned s sebou odnesla všechnu spokojenost a klid.

Po válce se život v obci pomalu vracel do starých kolejí. V roce 1921 zde žilo na 1759 obyvatel. V roce 1931 proběhla výstavba kvalitní budovy českobratrského kostela Mistra Jana Husa, patřící českobratrské církvi evangelické, která tak navázala na tradici zdejší českobratrské jednoty (za Kateřiny z Chřínova, manželky Zdislava Říčanského z Říčana na Zásmukách, byla v Merklíně jednota bratrská podporována - její sbor je zde uváděn ještě roku 1573). Merklín se začal těšit opětovnému rozvoji, který však ukončila třicátá léta a jejich hospodářská krize. Ke všemu v sousedním Německu stále sílil vliv nacistů a jejich ideologie, s blížícím se rokem 1938 v českém pohraničí rostlo napětí mezi Čechy a Němci. Kvůli německé hrozbě byla dokonce vyhlášena mobilizace československé armády, po podepsání Mnichovské dohody však již byl veškerý odpor silnějšímu nepříteli zbytečný a Německo tak mohlo obsadit Sudety. Merklín se tak dostal do blízkosti Velkoněmecké říše. Vypuknutí druhé světové války na sebe nenechalo dlouho čekat. V květnu roku 1945 byl konec nacistické okupace ohlásen příchodem Pattonových vojáků 3th US Army. Po válce sice ještě nějakou dobu trvalo, než se válkou ochromený kraj vzpamatoval, nakonec ale nastalo období rozvoje a čilého budování.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Merklín

Počasí meteostanice Merklín

Vzdálenost meteostanice od obce Merklín: 1 km

Poslední data: 29.3.2024 15:50

Umístění: 400 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Merklín

Teplota
20,0
°C
Zdánlivá teplota
16,3
°C
Rosný bod
1,3
°C
Vlhkost
28,8
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
338,5
W/m2
Atmosférický tlak
999,8
hPa
Směr větru
JZ
Rychlost větru
2,5
m/s
Nárazový vítr
3,3
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Merklín

Dnes
1/18
°C
Zítra
5/21
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Merklín se také nachází

Biřkov

Biřkov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (JV)
Počet obyvatel: 119

/
Bolkov

Bolkov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (JV)
Počet obyvatel: 55

/
Borovy

Borovy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 229

/
Buková

Buková

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (JZ)
Počet obyvatel: 247

/
Býšov

Býšov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Čelákovy

Čelákovy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Čermná

Čermná

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 260

/
Černotín

Černotín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Červené Poříčí

Červené Poříčí

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 229

/
Chalupy

Chalupy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (S)

/
Dlouhá Louka

Dlouhá Louka

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Dnešice

Dnešice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 801

/
Dolní Kamenice

Dolní Kamenice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Háje

Háje

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/
Hlohová

Hlohová

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 276

/
Hlohovčice

Hlohovčice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 176

/
Holýšov

Holýšov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 4 787

/
Horní Kamenice

Horní Kamenice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 240

/
Horušany

Horušany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Hradec

Hradec

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (SZ)
Počet obyvatel: 585

/
Ježovy

Ježovy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 225

/
Jíno

Jíno

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (JV)

/
Kámen

Kámen

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Kloušov

Kloušov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 2 km (JZ)

/
Krchleby

Krchleby

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Křenice

Křenice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 216

/
Kvíčovice

Kvíčovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (Z)
Počet obyvatel: 445

/
Lažany

Lažany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (S)

/
Lelov

Lelov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Lhota

Lhota

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (Z)

/
Lhovice

Lhovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Líšina

Líšina

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (SZ)
Počet obyvatel: 150

/
Losina

Losina

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Lužany

Lužany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 684

/
Mantov

Mantov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Mezihoří

Mezihoří

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 67

/
Mstice

Mstice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Nezdice

Nezdice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 222

/
Nové Dvory

Nové Dvory

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Ohučov

Ohučov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Oplot

Oplot

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 334

/
Otěšice

Otěšice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 2 km (JV)
Počet obyvatel: 152

/
Poděvousy

Poděvousy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 248

/
Přestavlky

Přestavlky

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 219

/
Přeštice

Přeštice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 6 442

/
Přetín

Přetín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Ptenín

Ptenín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (J)
Počet obyvatel: 213

/
Roupov

Roupov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (JV)
Počet obyvatel: 276

/
Skočice

Skočice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Soběkury

Soběkury

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (SV)
Počet obyvatel: 605

/
Srbice

Srbice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 383

/
Staňkov

Staňkov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 3 179

/
Staňkov I

Staňkov I

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Staňkov II

Staňkov II

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Stod

Stod

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 3 457

/
Střelice

Střelice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 141

/
Strýčkovice

Strýčkovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Těšovice

Těšovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Trnčí

Trnčí

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Újezdec

Újezdec

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Vřeskovice

Vřeskovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 330

/
Zastávka

Zastávka

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Zderaz

Zderaz

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Zelená Hora

Zelená Hora

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Zemětice

Zemětice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 2 km (SZ)
Počet obyvatel: 315

/
Žerovice

Žerovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Zichov

Zichov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (JZ)


Reklama
Víte že?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Plzeňském kraji 581 436 obyvatel, z toho 288 879 mužů a 292 557 žen?

Nejvyšším bodem v Plzeňském kraji je Velká Mokrůvka (1 370 m n.m.), pohoří Šumavy, nejnižším bodem je údolí Berounky (250 m n.m.) v místě, kde řeka opouští území kraje?

Plzeň

Nejbližší obec nad 100 000 obyvatel je Plzeň s 153 649 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 23 km?

Plzeň je statutární město na západě Čech a metropole Plzeňského kraje. Leží na soutoku řek Radbuza, Mže, Úslava a Úhlava. V počtu obyvatel je čtvrtým největším městem v České republice (po Praze, Brnu a Ostravě) a druhým největším městem v Čechách (po Praze).

Název obce Merklín se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 2x?

Název obce Merklín v jednotlivých krajích: Plzeňský: 1x, Karlovarský: 1x.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Rotunda sv. Petra a Pavla ve Starém Plzenci

Rotunda sv. Petra a Pavla ve Starém Plzenci je ve vzdušné vzdálenosti 26 km od obce Merklín?

Rotunda sv. Petra a Pavla je situovaná v jihovýchodní části dolního předhradí bývalého hradiště nad obcí Starý Plzenec.

Aquapark Horažďovice

Aquapark Horažďovice je ve vzdušné vzdálenosti 45 km od obce Merklín?

Moderně vybavený krytý aquapark Horažďovice nabízí zdejším obyvatelům i turistům mnoho atrakcí a sportovních možností, v ceně vstupného.

Dřevěná kaple sv. Britty v Datelově

Dřevěná kaple sv. Britty v Datelově je ve vzdušné vzdálenosti 35 km od obce Merklín?

Původní dřevěná kaple v Datelově byla zbořena v roce 1968.

Arboretum Americká zahrada

Arboretum Americká zahrada je ve vzdušné vzdálenosti 11 km od obce Merklín?

Národní přírodní památka Americká zahrada se nachází v lesním komplexu Žďár pod rozhlednou Bolfánek, zhruba 2 km od Chudenic a byla vyhlášena chráněným územím v roce 1969 Ministerstvem kultury.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Vodní hrad Švihov

Vodní hrad Švihov je ve vzdušné vzdálenosti 11 km od obce Merklín?

Hrad Švihov je jeden z nejmladších a nejlépe dochovaných českých hradů, ležící v údolí řeky Úhlavy při okraji stejnojmenného městečka severně od Klatov.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Merklín zvýšil o 15?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Reklama