Obecní znak
Základní informace
Kraj:Plzeňský
Okres:Plzeň-jih
Správní obvod:Přeštice
GPS souřadnice:49.572982N, 13.333499E
Nadmořská výška:345 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1226 (798 let)
Katastrální výměra:2 539 ha
Počet obyvatel:6 442
PSČ:334 01
Adresa URL:www.prestice-mesto.cz

Části obce Přeštice: Skočice, Zastávka, Žerovice

Památky a zajímavosti Přeštice

Kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Monumentální vrcholně a pozdně barokní stavba je dominantou Přeštic i okolní krajiny. Středověkým předchůdcem byl pravděpodobně původně raně gotický kostel, zmiňovaný poprvé roku 1245 a renesančně přestavěný roku 1590. Po dokončení barokní novostavby v západním sousedství byl starý kostel zbořen a do vzniklého prostoru vloženo velké schodiště. Stavba nového chrámu byla zahájena roku 1750 podle návrhu Kiliána Ignáce Dientzenhofera, který též stavbu až do své smrti řídil. Na stavbě se poté vystřídali nejvýznamnější architekti své doby. Po Dientzenhoferovi stavbu řídil až do roku 1756 František Ignác Prée. Po delší přestávce na stavbě pokračoval Anselmo Lurago, až roku 1775 kostel dokončil Antonín Haffenecker, ovšem bez zastřešení věží, které byly provizorně zakryty roku 1855. Po požáru v roce 1892 byl kostel opatřen novými krovy a presbyterium bylo v letech 1897 - 1898 upraveno podle návrhu Bedřicha Ohmana. Vnější fasády byly obnoveny roku 1932. Nové báně byly vztyčeny až roku 1995 při celkové opravě, trvající několik let. Průčelí chrámové budovy je dvouvěžové s předstupující konkávně prohnutou střední částí, zdůrazněnou sloupy a ukončenou rozeklaným štítem. Věže mají rovněž prohnuté boční stěny, vytvářející společně výrazně dynamickou kompozici. Druhým exponovaným průčelím je severní, obrácené k městu, k němuž stoupá svahem výrazné schodiště. Ústředním motivem je Kasulové okno, štuková výzdoba je v dnešní podobě z velké části dílem mladších rekonstrukcí.

Trojlodní interiér se středním křížením má polokruhový závěr. K presbyteriu z obou stran přiléhají zajímavé polygonální prostory, z nichž jeden slouží jako kaple sv.Barbory a druhý jako sakristie. Interiéry, zaklenuté plackami jsou ztvárněny bez výraznější štukové výzdoby.

Na klenbu presbytáře byla roku 1898 vytvořena Arnoštem Hofbauerem a Janem Preislerem freska. Obrazy maloval Josef Redeimayer, vybavení pochází z let 1772 - 75. Na hlavním oltáři divotvorný obraz Bolestné Panny Marie z roku 1686. Při sloupech jsou umístěny sochy sv. Bonifáce, Patrika, Benedikta a Scholastiky. Oltář sv. Kiliána daroval kostelu stavitel chrámu Dientzenhofer, oltář sv. Benedikta souvisí s právy benediktinů ke kostelu.

Děkanství

Dnešní barokní budova byla postavena v letech 1744- 1751 zčásti na místě starého děkanství, postaveného roku 1696 Dominikem Bossim a zbořeného roku 1752. Budova určená pro obnovené proboštství kladrubských benediktinů je pouhým torzem původního architektonického záměru, připisovaného Kiliánu Ignáci Dientzenhoferovi. Mělo se pravděpodobně jednat o trojkřídlou stavbu, uzavírající s kostelem vnitřní dvůr. Po vystavění dochované části se však pozornost obrátila na výstavbu nového velkolepého kostela a práce byly pozastaveny. Po zrušení proboštství roku 1786 již k dokončení nebyli podmínky, v přízemí pak sídlil správce a patro dodnes slouží jako fara, povýšená roku 1808 na děkanství. Barokní patrová budova je obrácena k údolí řeky, jednoduché fasády jsou členěny pouze římsami a bohatě profilovanými ostěními oken a dveří. Při kostele vystupuje rizalit, stejný na protější straně nebyl dokončen - tato část byla roku 1869 pouze provizorně upravena. Dispozice je dvoutraktová s chodbou při dvorní straně, která vede do sakristie kostela. Přízemí je kompletně zaklenuté valeně, plackami a klášterními klenbami. Do plochostropého patra stoupá ve středu dispozice dvouramenné schodiště. Kromě zbytků štukových hlavic pilastrů v chodbě se výzdoba interiéru nedochovala.

Hlávkův rodný dům

Při ulici z náměstí ke kostelu stojí přízemní dům čp.16 s polokruhovým vjezdem a krámskými dveřnicemi, ve kterém se narodil 15 února 1831 významný architekt a mecenáš Josef Hlávka (+11.3. 1908). Na fasádě je umístěna pamětní deska. Dům je barokního původou a představuje hodnotný doklad starší podoby typické městské zástavby.

Městské domy

Historická městská zástavba se ve své podstatě dochovala po četných požárech až v klasicistní a slohově mladší podobě. U některých domů nelze vyloučit ještě renesanční jádra či sklepy, komplexní stavebně historický průzkum však dosud nebyl proveden. Mezi nenápadnými patrovými domy na náměstí nevyniká ani radnice, postavená po požáru roku 1832 a novodobě upravená. K nejstarším domům patří barokní přízemní městský dům čp. 286 s mansardovou střechou se středovým polokruhovým portálem. Představuje nejlépe dochovaný příklad staré zástavby městského charakteru. Na východním okraji města stojící bývalý panský dvůr dolnolukavického velkostatku pomalu ustupuje výstavbě nové školy. Zachována je nárožní pozdně barokní budova s mansardovou střechou. Před dvorem stojí při silnici velká klasicistní skladová budova s valbovou střechou, řada domů má v přízemí dochovány klasicistní plackové nebo valené klenby. Z množství novodobých staveb stojí za pozornost budovy sokolovny, zdravotního střediska a záložny čp.111 na náměstí s keramickým reliéfem v průčelí.

Sochy a pomníky

Na náměstí stojí několik soch. Na severozápadní straně je to socha sv. Jana Nepomuckého, barokní, postavená na náklad němčického faráře Jakuba Xavera Hlávky roku 1707. Na jihovýchodní straně stojí socha sv. Kiliána, pozdně barokní z roku 1784. Na jihozápadní straně je mezi stromy mariánský sloup. Na vrcholu vztyčena socha Panny Marie a po stranách na konzolách sv. Václav a sv. Vojtěch, na soklu je nápis s letopočtem 1676.

Raně barokní pololidovou práci dal zřídit Adalbert Schramm z Přeštic. Tento pozoruhodný soubor doplňovala na severovýchodní straně náměstí velmi kvalitní plastika sv. Benedikta z roku 1729, vandalsky zničená v 80.letech. Uprostřed náměstí stojí kašna se sochou sv.Václava. Pozdně barokní kamenná kašna byla roku 1887 doplněna sloupkem s hlavicí, osazenou plastikou v nazarenském stylu od litomyšlského sochaře Blažka. Nejnovější plastikou je obnovený pomník T.G. Masaryka. Na náměstí je umístěn pomník padlích za světové války. V parčíku pod kostelem, na místě staré školy, je vsazen buližníkový balvan s měděním reliéfním portrétem Jakuba Jana Ryby, narozeného roku 1765 v Přešticích. Pomník od pražského sochaře Kořána pochází z roku 1935. Na fasádě bývalé okresní záložny čp.111 na náměstí je pamětní deska s nápisem: „Zde se narodil 9.června 1757 Václav Stach, spisovatel český". V parčíku před sokolovnou je na sloupu busta K.H. Máchy od plzeňského sochaře Šípa, věnována spolkem přeštického studentstva roku 1937. Na mostě přes Úhlavu stojí kvalitní barokní socha sv. Jana Nepomuckého od Antonína Brauna z roku 1735.Na nynější místo byla přenesena kolem roku 1785 z průčelí kostela sv. Mikuláše na Starém Městě v Praze. Při silnici do Lužan stojí asi 1 km za hřbitovem barokní plastika sv. Josefa na soklu s erbem Příchovických datovaná do roku 1741.

Ve středu hřbitova stojí novogotická kaple Pozdvižení sv. Kříže z r.1862 se sochou sv. Salvátora ve štítě a interiérem sklenutým křížovou klenbou. Kaple byla postavena podle návrhu malíře Waschmanna. Při ohradní zdi je hrobka Josefa Hlávky v novogotickém slohu z roku 1887, vyzdobená v interiéru výjevy z mariánského cyklu od vídeňského malíře Karla Jobsta v nazarenském stylu.

Židovský hřbitov

Dobře dochovaný hřbitov ohražený omítanou zdí leží o samotě při silnici k Vícovu. Založen byl roku 1907, z této doby pocházejí náhrobky v nejvzdálenější části a márnice. Je zde pohřben i poslední přeštický rabín Leopold Singer.

Tipy na výlet v obci Přeštice a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Přeštice

Počasí meteostanice Merklín

Vzdálenost meteostanice od obce Přeštice: 9 km

Poslední data: 26.4.2024 05:50

Umístění: 400 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Merklín

Teplota
-0,6
°C
Zdánlivá teplota
-3,3
°C
Rosný bod
-1,4
°C
Vlhkost
93,8
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1006,3
hPa
Směr větru
J
Rychlost větru
0,6
m/s
Nárazový vítr
0,7
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Merklín

Dnes
-1/13
°C
Zítra
2/18
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Přeštice se také nachází

Babice

Babice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (JV)

/
Biřkov

Biřkov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (JZ)
Počet obyvatel: 119

/
Bolkov

Bolkov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 55

/
Borovy

Borovy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 229

/
Černotín

Černotín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Červené Poříčí

Červené Poříčí

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 229

/
Chlumčany

Chlumčany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 2 275

/
Čižice

Čižice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (SV)
Počet obyvatel: 566

/
Dlouhá Louka

Dlouhá Louka

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/
Dnešice

Dnešice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 801

/
Dobřany

Dobřany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (S)
Počet obyvatel: 6 087

/
Dolce

Dolce

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (JV)
Počet obyvatel: 288

/
Dolní Lukavice

Dolní Lukavice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (S)
Počet obyvatel: 1 094

/
Háje

Háje

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Horní Lukavice

Horní Lukavice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (S)
Počet obyvatel: 405

/
Horšice

Horšice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 429

/
Horušany

Horušany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (Z)

/
Hradčany

Hradčany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Jíno

Jíno

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Kaliště

Kaliště

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Kbel

Kbel

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 280

/
Kbelnice

Kbelnice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Knihy

Knihy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Krasavce

Krasavce

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (SV)

/
Kucíny

Kucíny

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Lažany

Lažany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Letiny

Letiny

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 693

/
Lhovice

Lhovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Libákovice

Libákovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Lišice

Lišice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Lužany

Lužany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (JZ)
Počet obyvatel: 684

/
Merklín

Merklín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (Z)
Počet obyvatel: 1 136

/
Mstice

Mstice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (JZ)

/
Nebílovy

Nebílovy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 378

/
Netunice

Netunice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 196

/
Nezdice

Nezdice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (J)
Počet obyvatel: 222

/
Nová Ves

Nová Ves

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Oplot

Oplot

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (Z)
Počet obyvatel: 334

/
Osek

Osek

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Otěšice

Otěšice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 152

/
Plevňov

Plevňov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Předenice

Předenice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 258

/
Přestavlky

Přestavlky

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 219

/
Příchovice

Příchovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 1 km (J)
Počet obyvatel: 1 165

/
Radkovice

Radkovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (JV)
Počet obyvatel: 104

/
Řenče

Řenče

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 902

/
Roupov

Roupov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 276

/
Skašov

Skašov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 214

/
Skočice

Skočice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (JZ)

/
Snopoušovy

Snopoušovy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Soběkury

Soběkury

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 605

/
Střížovice

Střížovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (SV)
Počet obyvatel: 375

/
Stropčice

Stropčice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Třebýcinka

Třebýcinka

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Týniště

Týniště

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 53

/
Újezd

Újezd

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (JV)

/
Únětice

Únětice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 153

/
Vlčí

Vlčí

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 72

/
Vodokrty

Vodokrty

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Vřeskovice

Vřeskovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 330

/
Zálesí

Zálesí

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (J)

/
Zastávka

Zastávka

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Zelená Hora

Zelená Hora

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (J)

/
Zelené

Zelené

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (J)

/
Žerovice

Žerovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (SZ)


Reklama
Víte že?

Zřícenina hradu Skála

Zřícenina hradu Skála je ve vzdušné vzdálenosti 5 km od obce Přeštice?

Skála je zřícenina hradu v katastrálním území Zálesí u Příchovic (část obce Příchovice) v západních Čechách nedaleko Přeštic.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Plzeň

Nejbližší obec nad 150 000 obyvatel je Plzeň s 153 649 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 19 km?

Plzeň je statutární město na západě Čech a metropole Plzeňského kraje. Leží na soutoku řek Radbuza, Mže, Úslava a Úhlava. V počtu obyvatel je čtvrtým největším městem v České republice (po Praze, Brnu a Ostravě) a druhým největším městem v Čechách (po Praze).

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Název obce Přeštice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Přeštice 3 089 mužů a 3 353 žen?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Rozhledna Kožich

Rozhledna Kožich je ve vzdušné vzdálenosti 8 km od obce Přeštice?

Na vrchu Kožich (584 m) nad Libákovicemi (obec Řenče), zhruba 20 km jihovýchodně od Plzně byla v roce 2008 zpřístupněna železná telekomunikační věž slouží zároveň jako rozhledna.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci

Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci je ve vzdušné vzdálenosti 23 km od obce Přeštice?

Selský dvůr čp. 1 U Matoušů v Plzni je součástí vesnické památkové zóny Bolevec. Představuje významnou památku lidového stavitelství západních Čech.

Arboretum Americká zahrada

Arboretum Americká zahrada je ve vzdušné vzdálenosti 18 km od obce Přeštice?

Národní přírodní památka Americká zahrada se nachází v lesním komplexu Žďár pod rozhlednou Bolfánek, zhruba 2 km od Chudenic a byla vyhlášena chráněným územím v roce 1969 Ministerstvem kultury.

Nejvyšším bodem v Plzeňském kraji je Velká Mokrůvka (1 370 m n.m.), pohoří Šumavy, nejnižším bodem je údolí Berounky (250 m n.m.) v místě, kde řeka opouští území kraje?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Plzeňském kraji 581 436 obyvatel, z toho 288 879 mužů a 292 557 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Lom Hradec u Stoda

Lom Hradec u Stoda je ve vzdušné vzdálenosti 17 km od obce Přeštice?

Zatopený lom u obce Hradec, nedaleko města Stod nabízí příjemné přírodní koupání a místo je vhodné i k potápění.

Reklama