Obecní znak
Základní informace
Kraj:Moravskoslezský
Okres:Bruntál
Správní obvod:Krnov
GPS souřadnice:50.090583N, 17.703068E
Nadmořská výška:316 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1240 (784 let)
Katastrální výměra:4 440 ha
Počet obyvatel:22 665
PSČ:794 01
Adresa URL:www.krnov.cz
Facebook:www.facebook.com

Památky a zajímavosti Krnov

Mezi památky města Krnov patří krnovská synagoga, kostel sv. Ducha, farní kostel sv. Martina, evangelický kostel, kostel sv. Benedikta, klášter a kostel minoritů, poutní kostel na Cvilíně, rozhledna na Cvilíně nebo na Ježníku a plno dalších.


Církevní památky

Krnovská synagoga

Bývalý židovský templ v hornoslezském Krnově je jedinou v historické podobě dochovanou a turistům přístupnou synagogou v Moravskoslezském kraji. Je to jedna z pouhých dvou staveb v Česku s dochovanými arabskošpanělskými interiéry.

Synagoga se nachází na nároží ulic Soukenické a Barvířské za budovou České pošty. Byla postavena roku 1871 stavitelem Ernstem Latzelem. Exteriér objektu je neorománský. Uvnitř převládají maurské architektonické prvky. Návštěvníka zaujmou podkovovité oblouky vyřezávaného loubí nad ženskými balkony a hnědočerveně laděný kazetový strop. Na nosných litinových sloupech jsou uchyceny rozvody plynového osvětlení, pod okny a ve stropě najdete větrací šachty. V roce 1994 byla navrácena Federaci židovských obcí a od roku 2003 ji provozuje občanské sdružením Krnovská synagoga jako výstavní a koncertní síň. Sdružení rovněž získalo historické lavice z roku 1897, které původně sloužily v synagoze v Olomouci. Orientální architektura a výtečná akustika dávají kulturním pořadům v synagoze neobyčejné kouzlo.

Památkou na zmizelé spoluobčany je také židovský hřbitov v ulici V osadě při výpadovce na Opavu. Byl vážně poškozen částečnou likvidací v letech 1986–1990. Je nadále ve velice špatném stavu, peníze na jeho opravu nepřicházejí.

Kostel Sv. Ducha

Kostel je situován v bezprostřední blízkosti centra města a je to jedna z nejstarších dochovaných budov v Krnově. Jeho počátky spadají do 80. let 13. století, kdy město řešilo potřebu postavit špitál pro nemocné, chudé a hladové. Proto byl povolán do Krnova Řád německých rytířů s cílem ujmout se tohoto úkolu. Chrám byl později barokně přebudován. Největší vzácnosti kostela jsou originály barevných fresek na stěnách kostela od neznámého autora, které pocházejí z poloviny 15. století. V současnosti slouží kostel jako koncertní síň. Místo je doslova prosyceno duchovní atmosférou, která ve spojení s hudbou zanechává na návštěvnících nezapomenutelný dojem.

Na prostranství před Koncertní síni svatého Ducha se nachází plastika Olbrama Zoubka "Radost ze života", která zde stojí od roku 1993.

Farní kostel sv. Martina

Nejstarší písemně doložené dějiny farního kostela sahají až k přelomu 13. a 14. století, kdy nad ním přebírá patronát Řád německých rytířů. V roce 1779 zachvátil město rozsáhlý požár, při němž vyhořel i samotný kostel. V 80. letech 18. století byl interiér kostela zcela přebudován. Na severní straně kostela jsou umístěny cenné renesanční náhrobky pocházející z období 16. století, v boční kapli se nachází polychromovaný náhrobní kámen zámeckého lékaře Kryštofa Bilického z Bilic.

Vedle kostela je k vidění rovněž mariánský sloup se sochou Panny Marie Immaculaty pocházející z 18. století a arkádová zeď, tzv. Švédská zeď, s lunetovým cimbuřím z období 1523–1543.

Evangelický kostel

Kostel byl postaven v letech 1901–1903 v novogotickém stylu. V té době měl krnovský evangelický sbor na 700 členů. Evangelická víra má na Krnovsku téměř pětisetletou tradici, která přetrvala až do dnešních dnů. O její rozšíření se ve stedověku zasloužil značnou měrou markrabí Georg Hohenzollern, zvaný také Pobožný, velký zastánce Lutherova učení, který na počátku 16. století koupil Krnovské knížectví od Šelenberků. Kostel byl v roce 1986 vyhlášen kulturní památkou.

Přibližně 100 m za kostelem se nachází bývalá evangelická fara postavená v roce 1907 (dnes budova obvodního oddělení Policie ČR).

Kostel Sv. Benedikta

Kostel se nachází v městské části Krnov Kostelec, na výpadovce směrem na Bruntál. Podle nejnovějších archeologických výzkumů pochází sakristie kostela z 1. poloviny 13. století a byla kněžištěm původního středověkého kostela. Jedná se o nejstarší dochovanou sakrální stavbu tohoto typu na území Moravskoslezského kraje. Byly zde objeveny vzácné středověké nástěnné malby s náboženskými výjevy.

Vedle kostela stojí pískovcová socha sv. Jana Křtitele z 30. let 18. století od sochaře Andrease Zahnera, která je stejně jako kostel kulturní památkou.

Kostel Narození Panny Marie a klášter minoritů

Dějiny minoritského kláštera a přilehlého kostela Narození Panny Marie jsou úzce spjaty s dějinami města Krnova již od konce 13. století. Podle tradice měl klášter vzniknout v roce 1273 za vlády českého krále Přemysla Otakara II. Největší význam měl klášter v 15. století, kdy zde sídlili provinciálové českopolské provincie minoritů. V první polovině 16. století resp. v období reformace byla v klášteře zřízena mincovna. V interiéru kláštera i kostela se dodnes nacházejí nádherné fresky malíře Josefa Sterna z let 1765–1766. Roku 1950 byl klášter zrušen. Obnoven byl opět v roce 1989. Proto dnes můžete ve městě Krnov potkat minority. Nejstarší dochovanou částí je kaple kostela z jižní strany. Na této straně byl původně i klášter až později byl postaven ze severní strany kostela. Část kláštera je využívaná jako ubytovací zařízení Betanie. Klášter i kostel leží přímo v centru města.

Poutní kostel na Cvilíně

Poutní kostel Povýšení svatého kříže a Panny Marie Sedmibolestné na Cvilíně byl postaven v letech 1722–1728 poblíž místa, kde stávala starší dřevěná kaple. Tradice poutí na vrch Cvilín je stará více než 400 let a zachovala se až do dnešních dnů.
Již od středověku se také traduje legenda o léčivé moci obrazu Panny Marie Sedmibolestné, který je umístěn za hlavním oltářem.


Ostatní historické památky

– Na hlavním náměstí stojí reprezentativní budova radnice a spořitelny.

Švédská zeď je nejvýraznější částí krnovského opevnění, která se dochovala do dnešních časů. Byla pojmenována podle nepřátel, kteří za třicetileté války obléhali naše město. Před zdí se nachází krásná zrekonstruovaná Neptunova kašna.

– Na Smetanově okruhu stojí budova gymnázia.

– Na Náměstí Hrdinů nalezneme budovu bývalé nemocniční pojišťovny, dnes poliklinika. U vstupní části budovy najdeme sgrafity, na kterých jsou vyobrazeny různá řemesla krnovských občanů, např. pekaři, kováři, soukeníci, sládci, hrnčíři, kloboučníci, kožešníci a ševci.

Hotel Tiroler - dnes Slezský domov byl významným hostincem v historii Krnova. Hotel byl pojmenován U bílého koníčka a byl postaven pod podmínkou zkrášlení města.

– Na Zámeckém náměstí a Hobzíkové ulici stojí pěkné dochované měšťanské a právovárečné domy.

– Na okraji města Krnov je Střelecký dům postavený v letech 1907–1908 na počest šedesátiletého jubilea panování císaře Františka Josefa I. Autorem této kulturní památky je významný krnovský rodák a vídeňský architekt Leopold Bauer. Stavitelem byl Josef Hartel. Je to volně stojící budova s bohatou sochařskou a štukovou výzdobou. Ve štítu stojí v životní velikosti sochy středověkých střelců v dobovém oblečení. Uvnitř je mnoho místností, velký sál a v přízemí menší, který byl původně střeleckým stanovištěm, z něhož se střílelo na terče v zahradě, chráněné valy a stěnami. Střelecký spolek se stal v Krnově nejoblíbenější organizací městské buržoazie. Tento spolek existoval ještě za I. republiky. Budova nesloužila pouze střeleckému spolku, ale také pro konání honosných večírků.


Zřícenina hradu Šelenburk

Poprvé se hrad uvádí pod jménem Lobenštejn v roce 1238. Byl založen Přemyslovci, brzy jej ovládli Benešovicové. Král po roce 1493 udělil zdejší panství i s hradem v léno Janovi ze Šelenberka a Kosti, který okamžitě zahájil opravu a rozsáhlou přestavbu hradu. Také Janovi potomci v přestavbě hradu pokračovali a začali ho nazývat Šelenburk. Za Jana ze Šelenburka na přelomu 15. a 16. století byly postaveny další budovy kolem nádvoří. V 16. století sídlo sloužilo jako lovecký hrádek. Od roku 1622 vlastnili hrad Lichtenštejnové. Po třicetileté válce byl Šelenburk nadobro opuštěn a začal chátrat. Dochované jsou příkopy a valy, zbytky zdí a kleneb paláce a budov, studny a velké válcovité věže.


Most přes řeku Opavu

Technickou památkou je nýtovaný most spojující centrum Krnova s Opavskou ulicí, který byl vyroben v roce 1900 v železářském podniku bratrů Kleinů v Sobotíně. Jednalo se o moderní konstrukci, která zvýšila prestiž rozvíjejícího se města a dokazovala technickou zručnost zhotovitelské firmy, neboť ocelové konstrukce na přelomu století byly na počátku svého rozvoje.


Rozhledna na Cvilíně 

Vrch jménem Cvilín se zvedá na jihovýchodním okraji Krnova. Rozhlednu vybudovala na začátku 20. století krnovská sekce Moravsko-slezského sudetského horského spolku podle projektu architekta Ernsta Latzela. Rozhledna je válcovitá kamenná romantická stavba zakončena vyhlídkou s cimbuřím. Je vysoká 26 m, uvnitř s dřevěným schodištěm a nabízí krásný pohled na Krnov a okolí.

Rozhledna Ježník

Ježník se těší znamenité pověsti jako letovisko a výletní místo. A to nejen pro svou malebnou a chráněnou polohu. Na severu se zvedá 558 m vysoký vrch Vyhlídka s dřevěnou rozhlednou. Současná rozhledna byla otevřená až v roce 2001. Celková výška je 17,5 m. Byla vystavěna podle dobových fotografií. Od hlavního vlakového nádraží v Krnově dovede pěší turisty na Ježník zelená turistická značka. Ježníkem vede také naučná stezka Bezručův vrch.

Tipy na výlet v obci Krnov a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Krnov

Počasí meteostanice Staré Purkartice

Vzdálenost meteostanice od obce Krnov: 14 km

Poslední data: 26.4.2024 01:40

Umístění: 570 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Staré Purkartice

Teplota
-3,5
°C
Zdánlivá teplota
-6,2
°C
Rosný bod
-4,7
°C
Vlhkost
91,9
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1009,8
hPa
Směr větru
JZ
Rychlost větru
0,0
m/s
Nárazový vítr
0,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Staré Purkartice

Dnes
0/11
°C
Zítra
6/14
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Krnov se také nachází

Brantice

Brantice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 1 406

/
Brumovice

Brumovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 1 542

/
Býkov

Býkov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (J)

/
Býkov-Láryšov

Býkov-Láryšov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (J)
Počet obyvatel: 166

/
Dubnice

Dubnice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Hošťálkovy

Hošťálkovy

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 642

/
Kolná

Kolná

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Krásné Loučky

Krásné Loučky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Láryšov

Láryšov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/
Linhartovy

Linhartovy

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Loučky

Loučky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Opavice

Opavice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Pocheň

Pocheň

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (J)

/ /
Pod Cvilínem

Pod Cvilínem

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 1 km (J)

/
Pustý Mlýn

Pustý Mlýn

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Radim

Radim

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Úblo

Úblo

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Úvalno

Úvalno

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 987


Reklama
Víte že?

Vodní nádrž Slezská Harta

Vodní nádrž Slezská Harta je ve vzdušné vzdálenosti 24 km od obce Krnov?

Vodní nádrž Slezská Harta byla vybudována v letech 1987–1997 na řece Moravici u osady Slezská Harta. Kromě zásobování Ostravska pitnou vodou slouží také jako ochrana před povodněmi. Nabízí i pestré rekreační využití.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Arboretum Nový Dvůr

Arboretum Nový Dvůr je ve vzdušné vzdálenosti 18 km od obce Krnov?

Arboretum Nový Dvůr, nedaleko města Opavy, bylo založeno v roce 1958 na místě jednoho z dendrologicky nejcennějších parkových objektů ve Slezsku.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové je ve vzdušné vzdálenosti 92 km od obce Krnov?

Rotunda sv. Kateřiny, kterou najdeme na okraji města Česká Třebová směrem na Skuhorv, pochází zřejmě z počátku 13. století.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Moravskoslezském kraji 1 162 841 obyvatel, z toho 570 091 mužů a 592 750 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Krnov snížil o 2 045?

Buly aréna - Aquapark Kravaře

Buly aréna - Aquapark Kravaře je ve vzdušné vzdálenosti 29 km od obce Krnov?

Aquapark Buly Aréna Kravaře provozuje aquapark s hlavním bazénem, bazény pro děti, atrakcemi a barem.

Název obce Krnov se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Ski areál Vraclávek

Ski areál Vraclávek je ve vzdušné vzdálenosti 12 km od obce Krnov?

Ski areál Vraclávek se nachází u obce Vraclávek ležící mezi městy Krnov a Vrbno pod Pradědem.

Opava

Nejbližší obec nad 40 000 obyvatel je Opava s 55 056 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 22 km?

Město Opava se nachází v Moravskoslezském kraji na řece Opavě ve Slezsku. Město Opava má v současné době celkem 8 městských částí:

Nejvyšším bodem v Moravskoslezském kraji je Praděd (1 491 m n.m.) v pohoří Jeseníky, nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m n.m.).

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Reklama