Obecní znak
Základní informace
Kraj:Moravskoslezský
Okres:Frýdek-Místek
Správní obvod:Frýdek-Místek
GPS souřadnice:49.681931N, 18.367322E
Nadmořská výška:304 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1267 (757 let)
Katastrální výměra:5 161 ha
Počet obyvatel:52 848
PSČ:738 01
Adresa URL:www.frydek-mistek.cz

Části obce Frýdek-Místek: Chlebovice, Frýdek, Lískovec, Lysůvky, Místek, Skalice, Zelinkovice

Památky a zajímavosti Frýdek-Místek

Ve městě je spousta památek a zajímavostí, kostelů, např. kostel sv. Jana Křtitele, bazilika Navštívení Panny Marie, evangelický kostel, kostel sv. Jošta, frýdecký zámek, galerie a muzea, rozhledny a další.


Frýdecký zámek

Nejvýraznější dominantou města je frýdecký zámek. Původně gotický hrad s jádrem z 1. poloviny 14. století, upravený v letech 1528–1545 a přestavěný barokně ve druhé třetině 17. století, byl postaven na chráněném návrší na zemské hranici při kupecké cestě vedoucí z Moravy do Polska. Roku 1688 byl zámek i celé město postiženo zničujícím požárem. Další stavební úpravy probíhaly v polovině 18. a na konci 19. století. Nad průjezdní branou visí erb Jiřího z Oppersdorfu a jeho manželky Estery Barbory hraběnky z Meggau.
V prvním patře severního křídla byl postaven Rytířský sál, v němž je dochován soubor 35 znaků, které náleží městu Těšínu a předním slezským šlechticům. Po přechodu zámku do vlastnictví Habsburků v roce 1797 byl objekt udržován v provozuschopném stavu, teprve novodobé úpravy z konce 19. století a počátku 20. století citelně zasáhly do vnější podoby zámku. Od 60. let 20. století je zámek sídlem Muzea Beskyd. K zámku přiléhá přírodně krajinářský park založený v 19. století, ve kterém se nacházejí barokní plastiky sv. Floriána z roku 1730 a sv. Josefa Pěstouna z roku 1772.


Významné památky Frýdku

Zbytky městských středověkých hradeb na ulici Na Blatnici ve Frýdku, pocházející z první poloviny 14. století, jsou v současnosti opraveny.

Nedaleko zámku je Hluboká ulice, kde se nachází jednopatrový klasicistní dům z roku 1796, s reliéfem sv. Floriána v přízemí a reliéfem Madony s dítětem v patře. V současnosti je zde galerie a muzeum Beskyd. V této ulici stály ještě v 80. letech 20. století tři polodřevěné domy z konce 18. století, které byly ukázkou přežívání vesnické architektury v prostředí malého města. V jednom z domů bydlel praděd hudebního skladatele Leoše Janáčka. Po celkovém zchátrání byly domy v roce 1985 strženy a na jejich místě byly postaveny nové.

Zachovala se také řada městských domů ze 17.–19. století, z nichž nejstarší a nejvýznamnější, pozdně renesanční, je tzv. Wolfův dům z roku 1660 na Zámeckém náměstí.

zajímavostem se řadí barokní dům U křivého psa Na Veselé u křižovatky ulic Na Veselé, Staroměstská a Slezská, postavený v druhé polovině 18. století. Sloužil jako zájezdní hostinec. Byli zde ubytováni významní ruští vojevůdci, například dne 8. února 1800 Anton Vasiljevič Suvorov, když se vracel z italsko-švýcarského tažení, a 27.–28. září 1805 Michail Illarionovič Kutuzov při tažení, které skončilo nakonec vítězstvím Napoleona u Slavkova.

Kostely ve Frýdku

Výraznou dominantu města tvoří jedno z nejznámějších poutních míst na Moravě – poutní chrám Navštívení Panny Marie Frýdecké, rozlehlá stavba z let 1740–1759 s půlkruhem 14 kapliček křížové cesty, kterou v roce 1999 svatý Otec Jan Pavel II. prohlásil bazilikou minor.

K dalším zajímavým kostelům náleží farní kostel sv. Jana Křtitele nedaleko Zámeckého náměstí, s gotickým jádrem z  2. poloviny 14. století. Věž byla postavena v 16. století. Při požárech města několikrát vyhořel a byl přestavován, naposledy v roce 1871.

Součástí komplexu je barokní kaple Panny Marie Bolestné z roku 1717 a budova bývalého špitálu z roku 1718.

V roce 1910 byl postaven novogotický kostel Českobratrské církve evangelické na Husově ulici.

Kostel sv. Jošta stojí v Komenského sadech. Jedná se o nejmenší kostelík v kraji, pozdně renesanční stavbu z roku 1612, k níž byla v 1. polovině 18. století přistavěna sakristie a roku 1791 dřevěná zvonice. Kolem kostela jsou rozmístěny barokní sochy z 18. století – sv. Barbory (patronky havířů), sv. Floriána a sousoší Ukřižovaného, zhotovené místními umělci.


Významné památky Místku

Svou historii má bývalá pošta na ulici U Staré pošty. V letech 1891–1893 zde pracoval jako poštovní úředník Vladimír Vašek, píšící pod pseudonymem Petr Bezruč. Jeho působení připomíná pamětní deska, která byla odhalena v roce 1933.

Architektonicky významným objektem je Národní dům. Toto kulturně-společenské centrum s Besedou, sálem, restaurací a salonky v roce 1900 slavnostně otevřela inscenace divadelní hry V. K. Klicpery Veselohra na mostě. Ve 20. století sloužila budova různým účelům – byl tu vojenský lazaret i hotel. Přesto se podařilo zachovat a obnovit původní vnější i vnitřní výzdobu i vybavení. Dnes se zde opět konají koncerty, plesy a další kulturní akce, nebo se lze občerstvit ve stylové restauraci, kde na vás dýchne elegance začátku 20. století.

Pomník obětem 1. světové války v Janáčkově parku je tvořen sousoším Pohřeb v Karpatech, autora Josefa Štursy. Na bocích podstavce jsou bronzové desky se jmény padlých vojáků.

Za zmínku stojí i Památník 8. pěšího pluku „Slezského" na Hlavní třídě. Původně v těchto místech stála Czajankova kasárna, bývalá textilní továrna, ve kterých byla ubytována v roce 1939 část 8. pěšího pluku. Zdejší posádka kladla při okupaci našeho území 14. března 1939 jako jediná odpor se zbraní v ruce.

Památník Slezských písní na Frýdlantské ulici je vybudován z bludných balvanů. Na jednotlivých kamenech jsou uvedeny tituly nejznámějších básní sbírky.

Kostely v Místku

Farní kostel sv. Jana a Pavla na Janáčkově ulici, byl vybudován v letech 1763–1769. V kostele najdeme např. relikviář s ostatky sv. Inocence (papeže), přenesenými sem až z Říma. Obdiv si ale zaslouží celý interiér s 9 oltáři, bohatou výzdobou, sochami, obrazy a řezbami známých umělců. Areál kostela je obklopen zdí s výklenkovými kaplemi křížové cesty z roku 1775 a pilířovými branami.

K zajímavým sakrálním stavbám patří kostel sv. Jakuba Většího na Farním náměstí. Byl postaven v  první polovině 17. století na místě staršího kostela, který byl zničen při požáru města. Hřbitov kolem kostela byl zrušen v 18. století. Kolem kostela najdeme sochy svatých, např. Josefa Pěstouna s Ježíškem nebo sv. Františka.

Další sakrální stavbou je kostel Všech svatých na Frýdlantské ulici z let 1716–1730 a byl postaven jako poděkování za záchranu života před morem.

Podobně, na paměť morové epidemie, byla postavena počátkem 18. století barokní kaple Panny Marie v místě zvaném Na Pukli na ulici Emy Destinové.


Židovský hřbitov

Nejstarší zmínka o Židech ve Frýdku pochází z roku 1636. V roce 1713 vydal císař Karel VI. tzv. toleranční edikt, který umožňoval Židům pobývat ve Slezsku pod podmínkou, že budou platit zvláštní daň. Židovský hřbitov ve frýdecké části města byl založen roku 1882 a patří k nejrozsáhlejším židovským hřbitovům u nás. Byl společný pro obě obce, frýdeckou i místeckou. Pohřbívalo se zde pravděpodobně do roku 1939. V bývalé smuteční síni s klasicistními architektonickými prvky mají dnes svoji modlitebnu Adventisté sedmého dne.


Rozhledny

Svatojánská vyhlídková věž je součásti kostela sv. Jana Křtitele a je vysoká 72 m. Nachází se v historickém centru Frýdku kousek od Frýdeckého zámku. Po vystoupání 211 schodů se naskytne nádherný výhled na Frýdek-Místek a panorama Beskyd. Najdeme zde také galerii a stálou expozici Pohledy do dějin fanosti Frýdek.

Rozhledna Panorama stojí na úbočí hory Kabátice asi 7 km od centra Frýdku-Místku. Panorama je vysoká železná rozhledna čnící 160 m nad městem. Na rozhledenu vysokou 23 m vede 93 schodů a má dvě vyhlídkové plošiny, spodní ve výšce 15 m a horní ve výšce 17,7 m.

Tipy na výlet v obci Frýdek-Místek a jejím okolí.

Reklama

V okolí obce Frýdek-Místek se také nachází

Baška

Baška

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (J)
Počet obyvatel: 4 031

/
Bruzovice

Bruzovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (SV)
Počet obyvatel: 985

/
Chlebovice

Chlebovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Dobrá

Dobrá

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (V)
Počet obyvatel: 3 246

/
Dobratice

Dobratice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 1 392

/
Dolní Datyně

Dolní Datyně

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Dolní Domaslavice

Dolní Domaslavice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 1 445

/
Dolní Tošanovice

Dolní Tošanovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 396

/
Frýdek

Frýdek

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 1 km (Z)

/
Frýdlant

Frýdlant

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Hodoňovice

Hodoňovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Horní Bludovice

Horní Bludovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 2 609

/
Horní Datyně

Horní Datyně

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Horní Domaslavice

Horní Domaslavice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 1 051

/
Horní Tošanovice

Horní Tošanovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 702

/
Janovice

Janovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 2 008

/
Kaňovice

Kaňovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 364

/
Krnalovice

Krnalovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/ /
Lískovec

Lískovec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Lubno

Lubno

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Lučina

Lučina

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 1 576

/
Lysůvky

Lysůvky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Metylovice

Metylovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 1 786

/
Místek

Místek

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 2 km (Z)

/
Myslík

Myslík

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Nižní Lhoty

Nižní Lhoty

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 294

/
Nošovice

Nošovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JV)
Počet obyvatel: 1 024

/
Oprechtice

Oprechtice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Palkovice

Palkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 3 530

/
Paskov

Paskov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 3 925

/
Pazderna

Pazderna

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (SV)
Počet obyvatel: 397

/ /
Pržno

Pržno

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 1 097

/
Ptáčník

Ptáčník

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Řepiště

Řepiště

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 901

/
Sedliště

Sedliště

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (S)
Počet obyvatel: 1 730

/
Skalice

Skalice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (JV)

/
Soběšovice

Soběšovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 965

/
Staré Město

Staré Město

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 1 km (J)
Počet obyvatel: 1 480

/
Staříč

Staříč

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 2 227

/
Sviadnov

Sviadnov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (Z)
Počet obyvatel: 2 209

/
Václavovice

Václavovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 2 136

/
Vojkovice

Vojkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 784

/
Vyšní Lhoty

Vyšní Lhoty

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 893

/
Žabeň

Žabeň

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (SZ)
Počet obyvatel: 956

/
Zelinkovice

Zelinkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (Z)

/
Žermanice

Žermanice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 357

Zámek Frýdek

Zámek Frýdek

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 2 km (Z)

/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /
Ski areál Řeka

Ski areál Řeka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 17 km (JV)

/ / / / / / / /
ZOO Ostrava

ZOO Ostrava

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 19 km (S)

/ / / / / /

Reklama
Víte že?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Aquapark Olešná

Aquapark Olešná je ve vzdušné vzdálenosti 5 km od obce Frýdek-Místek?

Aquapark v Olešné nabízí širokou škálu nejen vodních atrakcí. K dispozici je krytý i letní aquapark.

ZOO Ostrava

ZOO Ostrava je ve vzdušné vzdálenosti 19 km od obce Frýdek-Místek?

ZOO Ostrava je druhá největší zoo v ČR a najdete ji v ostravské Stromovce. Zaměřuje se na chov celé řady zvířat, ale hroši zde hrají prim. Od roku 2006 vede zahrada plemennou knihu hrocha obojživelného.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Archeopark Chotěbuz-Podobora

Archeopark Chotěbuz-Podobora je ve vzdušné vzdálenosti 20 km od obce Frýdek-Místek?

Archeopark Chotěbuz se nachází na archeologické lokalitě hradiště Podoborav lesích nedaleko Českého Těšína. Archeopark byl jako replika slovanského hradiska průběžně budován již od roku 2001.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Frýdek-Místek 25 696 mužů a 27 152 žen?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Arboretum Frýdek-Místek

Arboretum vzniklo na ploše zhruba dvou hektarů v blízkosti nemocnice a hospice ve Frýdku-Místku. K vidění jsou celoročně kvetoucí záhony s modrými zvonky, žlutými hořci nebo podzimními astrami, bahenní rostliny, bylinky a léčivky,

Ke dni 26.3.2021 žilo v Moravskoslezském kraji 1 162 841 obyvatel, z toho 570 091 mužů a 592 750 žen?

Havířov

Nejbližší obec nad 50 000 obyvatel je Havířov s 69 157 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 12 km?

Město Havířov leží na jižním okraji ostravsko-karvinské průmyslové oblasti, v poloviční vzdálenosti mezi Ostravou a pohraničním městem Český Těšín. Místními částmi jsou Bludovice, Dolní Datyně, Dolní Suchá, Město, Podlesí, Prostřední Suchá, Šumbark a Životice

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Zámek Frýdek

Frýdecký zámek je původně gotický hrad. Nachází se ve Frýdku-Místku, konkrétně u Zámeckého náměstí, na vyvýšenině nad řekou Ostravicí.

Název obce Frýdek-Místek se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Nejvyšším bodem v Moravskoslezském kraji je Praděd (1 491 m n.m.) v pohoří Jeseníky, nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m n.m.).

Reklama