Obecní znak
Základní informace
Kraj:Jihočeský
Okres:Jindřichův Hradec
Správní obvod:Třeboň
GPS souřadnice:48.949403N, 14.913429E
Nadmořská výška:450 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1549 (475 let)
Katastrální výměra:1 194 ha
Počet obyvatel:350
PSČ:378 06
Adresa URL:www.ou-hamr.cz

Historie obce Hamr

Zhruba před tisíci lety, kdy se formoval český a přibližně ve stejnou dobu také rakouský stát, bylo území mezi nimi téměř neobydlené. Jednalo se asi o 150 kilometrů široké lesnaté pásmo, tehdy označované jako „hraniční hvozd". Do něho náležela i Třeboňská pánev a většina jižních Čech.

Trvalé osídlení do tohoto „hraničního hvozdu" pronikalo postupně. Zhruba ve 12. století se osídlenci ze severu z Čech a jihu z Rakouska začali setkávat a zájem získat sídelní území přinášel četné střety mezi nimi, které se stupňovaly. Soupeření českých knížat a rakouských vévodů o svrchovanost nad postupně osídlovaným hraničním hvozdem řešil tehdejší nejvyšší představitel Evropy, císař „svaté říše římské" Fridrich Barbarossa, kterému podléhal český kníže i rakouský vévoda. V roce 1179 na říšském sněmu v Chebu stanovil hranici mezi Čechami a Rakouskem. V dokumentu o stanovení hranice jsou užity tehdejší místní názvy. Česko-rakouská hranice běžela směrem od východu po říčce Hostici (dnes Koštěnický potok) z místa asi 2 km nad dnešním Staňkovským rybníkem (dnes Hotel Peršlák) až do řeky Lužnice a potom proti toku Lužnice směrem na dnešní Suchdol nad Lužnicí. V roce 1179 samozřejmě neexistoval Chlum ani žádná z okolních vesnic a ani Staňkovský rybník nebo rybník Hejtman. Tok Hostice, tvořící hranici, se pod dnešním Hamrem stáčel k severozápadu a běžel přes dnešní rybníky Nový kanclíř, Nové jezero a Nový hospodář a teprve pod dnešním kostelem v Majdaleně se vléval do Lužnice. Současné koryto od Hamru přes Kosky je korytem umělým, prokopaným v polovině 16. století Mikulášem Rutharem z Malešova, který tu pro pány Krajíře z Landštejna stavěl rybníky. Ten přeložil koryto Hostice a na původním toku vybudoval výše zmíněné rybníky. Území, na kterém se dnes rozkládá celý Hamr včetně Kosek, bylo podle chebského vymezení hranice součástí Rakouska celých 379 let a to až do roku 1549.

Vznik vsi Hamr lze datovat do druhé poloviny 13. či počátku 14. století a jde jednoznačně o typicky kolonizační ves. Královský zmocněnec, nazývaný lokátor, přivedl z již přelidněného českého vnitrozemí skupinu 10 - 15 rodin do dosud neobydleného území, kde vyhledali příhodné místo k založení vesnice a tam se usadili. V případě Hamru se jednalo o suchý jižní břeh Hostice. Tehdy šlo pouze o několik desítek metrů, ale podle v tu dobu platného chebského vymezení hranice přece jen v Rakousku. Prostí lidé přicházející do úplně pusté neosídlené krajiny zřejmě neměli žádné zeměpisné ani právní znalosti a usadili se prostě tam, kde pro to našli vhodný terén. S tím, zda je ves podle nějakého dokumentu na pozemcích Rakouska, si tehdy nikdo nelámal hlavu. Území na jih od nich ještě osídleno nebylo, nikdo je tedy nevyháněl a neprotestoval. Ale za čtvrt století poté v polovině 16. století byla situace zcela jiná. Tehdejší Hamr sice podle chebského vymezení hranic ležel v Rakousku, ale všechny poddanské povinnosti plnil do Čech a byl součástí lutovské farnosti a to bylo třeba dát do pořádku. Na podzim roku 1548 byla jmenována česko-rakouská komise, která měla za úkol upřesnit průběh hranic panství a tím i zemskou hranici. Závěrečným písemným dokumentem, který dnes nazýváme hraniční protokol, byl Hamr oficiálně přivtělen ke Království českému do panství Krajířů. Tak se stalo, že od roku 1549 se vesnice Hamr dostala do Čech. Ke změně došlo v míru uzavřenou smlouvou, což nebylo na tehdejší dobu zcela běžné. Hraniční protokol z 1. 5. 1549 obsahuje o vsi Hamr řadu údajů. Celý popis se nachází v německém textu protokolu, který je již opisem původního textu, pořízeným v r. 1628 či 1629. Přesný překlad textu neexistuje a u údajů o vsi Hamr, pro zjevné opisovatelovy zmatky, nebude asi nikdy možno z tohoto textu čerpat přesné údaje.

Zcela jasné a nepochybné je ale to, že Hamr se právně dostal do Čech na základě uvedeného hraničního protokolu z 1. 5. 1949, ač „de facto" do Čech odedávna patřil, protože svrchovanost nad ním byla vždy vykonána z Čech.

Počátkem roku 1520 probíhala na krajířovské enklávě kolem Lutové rozsáhlá výstavba rybníků. Od roku 1530 zde působil krajířovský hejtman a vynikající vodohospodářský stavitel Mikuláš Ruthart z Malešova. Na samotném toku Hostice a hlavně pak na jejím jižním okolí se skýtala řada dalších příležitostí pro stavby rybníků, mlýnů a hamrů využívajících vodní síly Hostice. To geniální Ruthart a jeho prostřednictvím i Krajíř dobře věděli, a proto jim o Hamr tak šlo. Celé okolí tak prodělalo v průběhu druhé a třetí čtvrtiny 16. století zásadní proměnu, ze zaostalé a hospodářsky nedostatečně využívané oblasti začala přeměna na jednu z nejproduktivnějších částí z celého landštejnsko-bystřického panství Krajířů z Krajku.

 

 

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Hamr

Počasí meteostanice Štěpánovice

Vzdálenost meteostanice od obce Hamr: 20 km

Poslední data: 29.3.2024 10:20

Umístění: 471 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Štěpánovice

Teplota
12,8
°C
Zdánlivá teplota
8,9
°C
Rosný bod
2,8
°C
Vlhkost
50,9
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
612,2
W/m2
Atmosférický tlak
1003,6
hPa
Směr větru
Z
Rychlost větru
3,2
m/s
Nárazový vítr
5,4
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Štěpánovice

Dnes
1/16
°C
Zítra
7/19
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Hamr se také nachází

Branná

Branná

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (Z)

/
Cep

Cep

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 186

/
Chlum u Třeboně

Chlum u Třeboně

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 2 km (SV)
Počet obyvatel: 1 842

/
Františkov

Františkov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Hrdlořezy

Hrdlořezy

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Klikov

Klikov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Libořezy

Libořezy

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Lutová

Lutová

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Majdalena

Majdalena

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (Z)
Počet obyvatel: 474

/
Mirochov

Mirochov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Mníšek

Mníšek

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (S)

/ /
Rapšach

Rapšach

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 608

/
Staňkov

Staňkov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (SV)
Počet obyvatel: 208

/
Stříbřec

Stříbřec

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 429

/
Suchdol nad Lužnicí

Suchdol nad Lužnicí

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 3 475

/
Tušť

Tušť

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Žíteč

Žíteč

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (S)


Reklama
Víte že?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Jihočeském kraji 631 803 obyvatel, z toho 312 168 mužů a 319 635 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Dřevěná kaple sv. Huberta u Rukávce

Dřevěná kaple sv. Huberta u Rukávce je ve vzdušné vzdálenosti 69 km od obce Hamr?

Dřevěná lesní kaple sv. Huberta byla vystavěna v roce 1903. Nachází se v Květovské (Rukávečské) oboře, poblíž Milevska.

Japonská zahrada Oleško

Japonská zahrada Oleško je ve vzdušné vzdálenosti 112 km od obce Hamr?

Japonská zahrada se nachází v obci Březová-Oleško, zhruba 8 km od Dolních Břežan na pravém břehu Vltavy. Její počátky sahají do roku 1937, kdy na nově získaném pozemku vysadil Václav Wiesner listnaté i jehličnaté dřeviny ve stylu anglického parku.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Hrad Nové Hrady

Hrad Nové Hrady je ve vzdušné vzdálenosti 21 km od obce Hamr?

Malebný hrad stojí na okraji asi 50 m vysokého ostrohu, který obtéká Stropnický a Novohradský potok. Hrad je významnou dominantou jihočeského městečka Nové Hrady

Akvárium Třeboň

Akvárium Třeboň je ve vzdušné vzdálenosti 12 km od obce Hamr?

Ve sklepení Vratislavského domu v Třeboni je k dispozici stálá expozice sladkovodních ryb.

Nejvyšším bodem v Jihočeském kraji je Plechý, pohoří Šumavy (1 378 m n.m.), nejnižším bodem je hladina Orlické přehrady (330 m n.m.).

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Jindřichův Hradec

Nejbližší obec nad 20 000 obyvatel je Jindřichův Hradec s 20 387 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 23 km?

Jindřichův Hradec je město ležící ve východní části Jihočeského kraje, 43 km severovýchodně od Českých Budějovic na řece Nežárka. Jeho historické jádro je městskou památkovou rezervací.

Zřícenina hradu Landštejn

Zřícenina hradu Landštejn je ve vzdušné vzdálenosti 25 km od obce Hamr?

Mohutné zříceniny hradu Landštejn (dříve také Lanštýn, nebo Landštýn) se nachází v oblasti zvané Česká Kanada na vrcholu výrazného návrší nad stejnojmennou osadou

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Název obce Hamr se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 3x?

Název obce Hamr v jednotlivých krajích: Jihočeský: 2x, Ústecký: 1x.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Hamr 172 mužů a 178 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Reklama