Obecní znak
Základní informace
Kraj:Jihomoravský
Okres:Znojmo
Správní obvod:Znojmo
GPS souřadnice:48.752092N, 16.381312E
Nadmořská výška:185 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1282 (742 let)
Katastrální výměra:2 693 ha
Počet obyvatel:1 395
PSČ:671 69
Adresa URL:www.hevlin.cz

Historie obce Hevlín

Nejstarší písemná zpráva, v níž je Hevlín jmenován, pochází z roku 1282. Tohoto roku se soudil farář hevlínského kostela (ve zprávě Houelin) jménem Jakob, s Friedrichem Mawerem, jenž byl údajně občanem rakouského města Lávy. Předmětem sporu byl pozemek, úhor, který se nacházel u městečka Lávy ve směru na Hevlín. Na základě výnosu soudu byla latinsky sepsána tato zpráva:

Mawer může, po dobu života faráře Jakoba, užívat polovinu pozemku, za což ale musí každým rokem ve svátek svatého Kolomana (13. 10.) zaplatit kostelu svaté Marie v Hevlíně 12 vídeňských denárů.

Mawer si nechal tuto listinu pro pro jistotu opatřit pečetí faráře a pečetí města Lávy. Jako přítomní jsou uvedeni občané Lávy: pan Marchward (pomocný kněz v Hevlíně), pan Rudiger zvaný Pirchhan (rytíř), Chunrad zvaný Vreytach, Ulrich Rainhard z Heutalu nyní zaniklá obec, ležící v místech panských statků v Lávě). Dalšímí svědky byli pan Friedrich, rychtář z Hevlína a mnoho dalších a mnoho dalších důvěryhodných. V závěru listu je uvedeno: Stalo se a je dáno v Lávě, 12. října roku 1282.

O původu názvu obce   H e v l í n

Německé jméno Höflein znamená česky dvoreček. Z pověstí se traduje, že oblast kolem Hevlína bývala v jarních měsících zaplavována vodou z četných ramen řeky Dyje. Obyvatelstvo se proto v prostoru dnešní obce nezdržovalo. Když voda opadla, pracovali zde lidé na bahnem na bahnem prohnojených úrodných polích a po práci se vraceli do svých příbytků za Černou strouhou (na návrší za cihelnou). Dodnes se v těchto místech (zvaných Schwarzbach) nachází množství střepů z pálených hliněných nádob.

Někteří rolníci si v prostoru dnešní obce v sušších letech stavěli provizorní chatrče, sloužící jako přístřešky před nepohodou. V letním období v nich přebývali. Tak vznikl dvoreček. Po částečné regulaci Dyje, kdy se nebezpečí záplav zmírnilo, přesunuli se obyvatelé z návrší Schwarzbachu do prostoru Hevlína natrvalo. Název Höflein již obci zůstal.

Ze skutečnosti, že v obci působil již v této době rychtář, (na rozdíl od obcí slovanských), lze usuzovat, že Hevlín byl německého založení. V této době zemské hranice neměly ještě pevné zakotvení. Osídlování jižní Moravy v poslední čtvrtině 11. století se přimykalo těsně na rakouské hranice, tedy na městečko Láva.

Vznik obce Höflein lze datovat těsně kolem roku 1100. Po odsunu německého obyvatelstva v roce 1945 se začalo opět používat českého pojmenování Hevlín, vzniklého na základě podobnosti s názvem obce na listině z roku 1282 (Houelin). Tohoto názvu používali slovanští osídlenci prakticky už od středověku. Až do roku 1965 se užívalo názvu Hevlín nad Dyjí. Poněvadž však více Hevlínů v českých zemích není, přídomku nad Dyjí se už neužívá.

(Z knihy Adolfa Vogela „Hevlín od pravěku do roku 2000")

 

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Hevlín

Počasí meteostanice Mikulov

Vzdálenost meteostanice od obce Hevlín: 19 km

Poslední data: 18.4.2024 03:50

Umístění: 185 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Mikulov

Teplota
-0,2
°C
Zdánlivá teplota
-3,0
°C
Rosný bod
-1,8
°C
Vlhkost
88,5
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1007,2
hPa
Směr větru
J
Rychlost větru
0,6
m/s
Nárazový vítr
0,8
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Mikulov

Dnes
1/11
°C
Zítra
0/10
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Hevlín se také nachází

Dyjákovice

Dyjákovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 873

/
Hrabětice

Hrabětice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (S)
Počet obyvatel: 897

/
Hrádek

Hrádek

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 912

/
Hrušovany nad Jevišovkou

Hrušovany nad Jevišovkou

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 3 270

/
Šanov

Šanov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (S)
Počet obyvatel: 1 632

/
Velký Karlov

Velký Karlov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 394


Reklama
Víte že?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Jeskyně Na Turoldu

Jeskyně Na Turoldu je ve vzdušné vzdálenosti 20 km od obce Hevlín?

Jeskyně Na Turoldu se nachází v přírodní rezervaci vrchu Turold, který je součástí města Mikulova. Je naším největším jeskynním systémem v druhohorních vápencích a je to mimořádně členitý systém chodeb, síní a dómů o sedmi patrech.

Brno

Nejbližší obec nad 150 000 obyvatel je Brno s 374 627 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 52 km?

Brno, krajské město Jihomoravského kraje, leží v centrální části Evropy. Je druhým největším městem České republiky. Statutární město Brno je rozděleno do 29 městských částí:

Zámek Mikulov

Zámek Mikulov je ve vzdušné vzdálenosti 20 km od obce Hevlín?

Na jižních výběžcích vápencových Pavlovských vrchů (Pálavy) leží zámek Mikulov. Stojí na skalnatém kopci zvaném Zámecký vrch a tvoří jednu z dominant města.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Jihomoravském kraji 1 197 651 obyvatel, z toho 589 553 mužů a 608 098 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Zámek Valtice

Zámek Valtice je ve vzdušné vzdálenosti 27 km od obce Hevlín?

Barokní zámek Valtice se nachází v moravském městě Valtice v okrese Břeclav. Od roku 1995 je chráněn jako národní kulturní památka ČR a v roce 1996 byl zapsán v rámci Lednicko-valtického areálu na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Rozhledna U křížku

Rozhledna U křížku je ve vzdušné vzdálenosti 13 km od obce Hevlín?

Dřevěná rozhledna s ocelovými prvky stojí ve viniční trati U Křížku (217 m n. m.) nad městysem Drnholec.

Nejvyšším bodem v Jihomoravském kraji je hora Čupec (819 m n.m.), okres Hodonín, nejnižším bodem je soutok řek Moravy a Dyje (150 m n.m.).

Papouščí zoo Bošovice

Papouščí zoo Bošovice je ve vzdušné vzdálenosti 47 km od obce Hevlín?

Papouščí zoologická zahrada se nachází v jihomoravské obci Bošovice na samém okraji Ždánského lesa, ve vzdálenosti asi 25 km jižně od Brna, 6 km od památníku Mohyla míru a města Slavkov u Brna.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Hevlín 702 mužů a 693 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Název obce Hevlín se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Reklama