Obecní znak
Základní informace
Kraj:Moravskoslezský
Okres:Karviná
Správní obvod:Havířov
GPS souřadnice:49.780392N, 18.430625E
Nadmořská výška:260 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1955 (69 let)
Katastrální výměra:3 208 ha
Počet obyvatel:69 157
PSČ:736 01
Adresa URL:www.havirov-city.cz

Památky a zajímavosti Havířov

Město Havířov bylo vystavěno jako satelitní město Ostravy v 2. polovině 20. století, proto zde nenajdeme žádné historické památky, jak jsme zvyklí u jiných měst v České republice.

Jádro města Havířova je spjato s etapou budování dělnického Československa v 50. letech. Tato architektura je ve světě známá jako tradicionalismus, v Německu jako poválečná moderna a v Česku se jí také říká socialistický realismus neboli Sorela. Všechny tyto pojmy zahrnují komplexně pojatou zástavbu podle nejobecnějších antických pravidel kompozice s důrazem na symetrii. Pravidelná kompozice městského půdorysu vychází také z renesančních teorií „ideálních" měst.

Jádro města bylo v roce 1992 vyhlášeno chráněnou památkovou zónou a nazváno podle tohoto stylu Sorela. Oblast Sorely je velice cenná svým nadčasovým urbanistickým řešením. Nejznámější budovou města je havířovské nádraží, jedna z nejkvalitnějších dochovaných ukázek bruselského stylu 60. let.


Zámky

Empírový zámek s parkem

Historie havířovského zámku sahá zřejmě až do 15. století, kdy na jeho místě stála tvrz. Dochované písemné materiály o tvrzi jsou datovány rokem 1588. V 18. století zde byl zbudován barokní zámek se zahradou. Po požáru v roce 1823 byl přebudován v empírovém stylu. Od roku 1845 přestal sloužit zámek jako panské sídlo a plnil funkci administrativní budovy k přilehlému statku. Jeho postupná devastace pokračovala pod různou správou až do roku 1997, kdy došlo zásluhou města k rozsáhlé rekonstrukci. Na několika oknech v přízemí se dochovaly původní mříže.

Zámek byl slavnostně otevřen pro veřejnost 10. 1. 1998. Od té doby zámek nabízí luxusní ubytování, je zde stylová restaurace včetně salonků pro různé příležitosti. Obřadní síň v patře je využívána také jako malá koncertní síň. V okolí hotelu se nachází útulný parčík, dětský koutek a letní aquapark. Oblíbeným místem relaxace, zvláště v letních měsících, je také velká terasa s grilem.

Několik zámků v okolí Havířova bylo z důvodu důlní činnosti zbouráno.


Kostely a zvonice

Evangelický kostel

Původní barokní stavba z let 1782–1784 byla přestavěna do klasicistní podoby v letech 1850–1852 při zachování původního interiéru. V této oblasti představuje typ největšího potolerančního kostela. Interiér s kruchtou a patrovou pavlačí po obou stranách lodi má plochý strop s bohatou ilusivní malbou.

Kostel sv. Markéty

Pozdně barokní kostel s klasicistními prvky byl vybudován v letech 1786–1792.

Kostel sv. Anny

Původně drobná pozdně empírová stavba z let 1841 až 1845 vytváří spolu s protějším zámkem pohledovou dominantu při vjezdu do Havířova. Do současné podoby byl tento jednolodní kostel se třemi přilehlými apsidami přestavěn v letech 1967–1971. Z původního kostela se dochovala nezměněná osmiboká věž s helmicí a segmentově sklenutými okénky.

Kostel sv. Jana Křtitele

Hřbitovní kostel je postaven v novorománském slohu, jedná se o jednolodní budovu s věží, částečně poškozenou důlními vlivy.

Evangelický kostel

V části Prostřední Suchá se nachází jednoduchý hřbitovní kostel.

Dřevěná zvonice v Dolní Datyni

Dřevěná zvonice byla postavena v roce 1896. Roku 1995 byla zvonice rekonstruována – výměna ztrouchnivělých částí, zhotovení šindelové střechy, impregnace proti červotoči a o rok později byla zhotovena kopule s korouhví, praporkem a letopočtem z měděného plechu.

Zvonice v Životicích

Tato zvonice je drobná lidová stavba z poloviny 19. století stojící uprostřed hřbitova jako márnice.


Architektura

Kotulova dřevěnka

patří k nejstarším roubeným lidovým stavbám na Těšínsku. Roubená chalupa obdélného půdorysu na omítané cihlové podezdívce se sedlovou střechou krytou došky byla postavena v roce 1781 a je posledním dokladem původní zástavby na území dnešního Havířova.

Expozice bydlení v Kotulově dřevěnce prezentuje vybavení interiéru a způsobu života na přelomu 19. a 20. století ve střední části Těšínského Slezska. Obytné místnosti jsou vybaveny dobovým nábytkem. V interiérech návštěvníci shlédnou celou řadu keramických výrobků, pocházejících z místních bludovických hrnčířských dílen. Tato keramika se proslavila zejména díky své poslední vývojové fázi, kdy hrnčíři začali vyrábět džbány a jiné nádoby s bílou polevou a barevným květinovým dekorem. Součástí expozice je větrný mlýnek "viatrak".

Ochranné pásmo obytného souboru z 50. let Sorela

Jádro Havířova, které bylo postaveno v 50. letech ve stylu socialistického realismu, bylo v r. 1992 vyhlášeno ochranným pásmem a nazváno podle tohoto stylu Sorela. Území zahrnuje soubor obytných budov ohraničený na jedné straně lesoparkem Stromovka, na straně druhé vede až po meandry Lučiny. Na severozápadním konci je do chráněného území zahrnut zámek a kostel sv. Anny, na jihovýchodním konci památková zóna končí kinem Centrum. Architekti projektující v 50. letech byty na rychle se rozvíjejícím Ostravsku nechtěli stavět nové domy v "buržoazním" předválečném stylu, a proto se obrátili pro inspiraci do české renesance, o čemž vypovídají četné římsy, štíty, čučky a sgrafita, jimiž jsou domy vyzdobeny. Oblast Sorely je velice cenná svým nadčasovým urbanistickým řešením, které je mnohem lidštější než pozdější panelová výstavba.

Kulturní dům Petra Bezruče

je součástí chráněnné zóny Sorela. Byl kolaudován v roce 1961 a bez větších oprav a úprav sloužil svému účelu až do roku 2001, kdy byl celkově rekonstruován. Součástí kulturního domu je velký a malý (loutkový) sál, restaurace, minigalerie, sídlí zde městské kulturní středisko. Autorem kamenné plastiky před kulturním domem je akademický sochař Vladimír Navrátil. Kulturní dům Petra Bezruče je součástí ochranné zóny Sorela.

Kino Radost

Nejtypičtější objekt ochranné zóny Sorela. Prvky jihočeské renesance inspirované historickou architekturou Telče, Písku či Českých Budějovic při projektování budovy uplatnil Ing. arch. V. Meduna. Právě v kině Radost obdržel Havířov v roce 1955 svoji zakládací listinu a městské insignie, ačkoli budova nebyla ještě zcela dokončena. Vnitřní část byla v podstatě hotova, ale její vnější část - plášť, grafitová výzdoba aj. se dokončovala později. Budova byla postavena v souvislosti s prováděnou hromadnou výstavbou nově vznikajícího města, jehož územní plán mimo jiné vypracoval Ferdinand Dobeš. Stalo se tak v rámci I. etapy, počáteční, která formovala Havířov jako blokovu zástavbu coby vstupní část do jejího budoucího centra.

Mlýn s větrnou turbínou

Tento větrný mlýnek se nachází na ul. zvané „Na Dolňáku". Mlýnky s větrnou turbínou se začaly na našem území stavět počátkem 20. století. Tělo mlýnku s větrnou turbínou tvoří přízemní trámová konstrukce obdélného půdorysu, pobitá prkny z měkkého dřeva a krytá sedlovou střechou (často pokryta dehtovou lepenkou sloužící jako ochrana proti povětrnostním vlivům). Hlavní částí větrné turbíny je celokovové, mnoholopatkové větrné kolo s šikmo postavenými perutěmi. V interiéru dřevěné boudy se pak nachází jednoduché mlecí zařízení o jednom složení. Mlýnky s větrnou turbínou, na nichž se pouze šrotovalo, sloužily výhradně pro soukromou domácí potřebu drobného zemědělce.


Památníky, pomníky, náhrobky, pamětní desky

Památník životické tragédie

Významná památka protifašistického odboje připomíná tragickou událost 6. srpna 1944, kdy gestapo zavraždilo 36 obyvatel Životic, Horní a Dolní Suché a Dolního Těrlicka. Tento čin byl odvetou za přestřelku, k níž došlo o dva dny dříve v životickém hostinci mezi příslušníky gestapa a partyzány skupiny Kamilského.
Dvoumetrová socha matky s dítětem v náruči skloněná nad padlým mužem vznikla v roce 1949 a je dílem karvinského sochaře Františka Swidera. Při rekonstrukci památníku v roce 1984 byl areál rozšířen o novou přízemní budovu obloženou po celé výšce kamenem a o nový monumentálně řešený vstup. V objektu památníku je instalována stálá expozice Muzea Těšínska Okupace a odboj na Těšínsku 1938–1945, doplňovaná tematickými výstavami.

Ostatní památníky, pomník, náhrobky a pamětní desky:

  • Torzo památníku osvobození Prostřední Suché 3. 5. 1945 – Prostřední Suchá
  • Památník obětem obou světových válek – Prostřední Suchá
  • Hromadný hrob sovětských válečných zajatců s památníkem – Dolní Suchá
  • Pomník obětem nacistické okupace – Šumbark
  • Pomník obětem hitlerovského fašismu – Prostřední Suchá
  • Pomník neznámého vojína – Životice, ulice Přátelství
  • Pomník k osvobození obce Dolní Datyně
  • Náhrobek hraběte Friedricha von Arco – Město
  • Pamětní desky obětem – zaměstnancům Dolu Dukla – Dolní Suchá
  • Pamětní deska padlým dne 18. 9. 1939 – Prostřední Suchá
  • Pamětní deska obětem 2. světové války – Dolní Datyně
  • Pamětní deska kpt. R. Jasiokovi – Prostřední Suchá
  • Pamětní deska k založení první české školy

Tipy na výlet v obci Havířov a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Havířov

Počasí meteostanice Řepiště

Vzdálenost meteostanice od obce Havířov: 10 km

Poslední data: 25.4.2024 17:40

Umístění: 305 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Řepiště

Teplota
10,5
°C
Zdánlivá teplota
8,1
°C
Rosný bod
1,5
°C
Vlhkost
55,3
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
64,2
W/m2
Atmosférický tlak
1008,4
hPa
Směr větru
V
Rychlost větru
0,7
m/s
Nárazový vítr
1,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Řepiště

Dnes
0/10
°C
Zítra
1/14
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Havířov se také nachází

Albrechtice

Albrechtice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 3 847

/
Bartovice

Bartovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Bludovice

Bludovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Bruzovice

Bruzovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 985

/
Dolní Datyně

Dolní Datyně

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 2 km (JZ)

/
Dolní Domaslavice

Dolní Domaslavice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 1 445

/
Dolní Suchá

Dolní Suchá

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 2 km (S)

/ /
Doly

Doly

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Doubrava

Doubrava

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 1 172

/
Horní Bludovice

Horní Bludovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (J)
Počet obyvatel: 2 609

/
Horní Datyně

Horní Datyně

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (Z)

/
Horní Domaslavice

Horní Domaslavice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (J)
Počet obyvatel: 1 051

/
Horní Suchá

Horní Suchá

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (SV)
Počet obyvatel: 4 379

/
Horní Těrlicko

Horní Těrlicko

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JV)

/
Hradiště

Hradiště

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Kaňovice

Kaňovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 364

/
Koňákov

Koňákov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JV)

/
Kunčičky

Kunčičky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (Z)

/
Lazy

Lazy

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Lučina

Lučina

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 1 576

/
Lutyně

Lutyně

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Město

Město

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Město

Město

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 0 km (S)

/
Michálkovice

Michálkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Michálkovice

Michálkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 3 432

/
Orlová

Orlová

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (S)
Počet obyvatel: 28 151

/
Pazderna

Pazderna

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 397

/
Petřvald

Petřvald

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 7 395

/
Podlesí

Podlesí

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 2 km (V)

/
Poruba

Poruba

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (S)

/ / /
Radvanice

Radvanice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SZ)

/
Radvanice a Bartovice

Radvanice a Bartovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 6 295

/
Řepiště

Řepiště

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JZ)
Počet obyvatel: 1 901

/
Sedliště

Sedliště

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 1 730

/
Šenov

Šenov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (Z)
Počet obyvatel: 6 575

/
Soběšovice

Soběšovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 965

/
Stanislavice

Stanislavice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Stonava

Stonava

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 1 780

/
Šumbark

Šumbark

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 2 km (SZ)

/
Těrlicko

Těrlicko

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JV)
Počet obyvatel: 4 852

/
Václavovice

Václavovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 2 136

/
Vratimov

Vratimov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 7 379

/
Žermanice

Žermanice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (J)
Počet obyvatel: 357

/
Životice

Životice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (V)

/ / / / / / /
ZOO Ostrava

ZOO Ostrava

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 11 km (SZ)

/ / / / / / /
Zámek Frýdek

Zámek Frýdek

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 12 km (JZ)

/ / / / / / / / / / / /

Reklama
Víte že?

Název obce Havířov se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aquacentrum BOSPOR Bohumín

Aquacentrum BOSPOR Bohumín je ve vzdušné vzdálenosti 15 km od obce Havířov?

Aquacentrum je součástí komplexu Bohumínského sportovního centra BOSPOR.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Ostrava

Nejbližší obec nad 100 000 obyvatel je Ostrava s 275 766 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 13 km?

Ostrava je statutární město na rozhraní Slezska a Moravy. Metropole Moravskoslezského kraje je rozlohou třetím největším městem republiky, a také třetím největším počtem obyvatel. Má výhodnou strategickou polohu – nachází se 10 km jižně od státní hranice s Polskem

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Moravskoslezském kraji 1 162 841 obyvatel, z toho 570 091 mužů a 592 750 žen?

Nejvyšším bodem v Moravskoslezském kraji je Praděd (1 491 m n.m.) v pohoří Jeseníky, nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m n.m.).

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Havířov 33 541 mužů a 35 616 žen?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Dřevěný kostel sv. Petra a Pavla v Albrechticích

Dřevěný kostel sv. Petra a Pavla v Albrechticích je ve vzdušné vzdálenosti 7 km od obce Havířov?

Tento kostelík, který najdeme v obci Albrechtice u Českého Těšína, byl vystaven v roce 1766 místo předchozího, také dřevěného, který byl poničen častými povodněmi.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Zámek Frýdek

Zámek Frýdek je ve vzdušné vzdálenosti 12 km od obce Havířov?

Frýdecký zámek je původně gotický hrad. Nachází se ve Frýdku-Místku, konkrétně u Zámeckého náměstí, na vyvýšenině nad řekou Ostravicí.

Slezskoostravský hrad

Slezskoostravský hrad je ve vzdušné vzdálenosti 11 km od obce Havířov?

Dvoupalácový hrad s věží vznikl nad soutokem Ostravice a Lučiny ve Slezské Ostravě, v letech 1534–1548 byl přebudován na renesanční zámek.

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové je ve vzdušné vzdálenosti 143 km od obce Havířov?

Rotunda sv. Kateřiny, kterou najdeme na okraji města Česká Třebová směrem na Skuhorv, pochází zřejmě z počátku 13. století.

Reklama