Obecní znak
Základní informace
Kraj:Jihomoravský
Okres:Hodonín
Správní obvod:Kyjov
GPS souřadnice:48.955758N, 17.141288E
Nadmořská výška:184 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1341 (683 let)
Katastrální výměra:1 260 ha
Počet obyvatel:1 908
PSČ:696 05
Adresa URL:www.milotice.cz

Památky a zajímavosti Milotice

V Miloticích jsou dvě velké historické památky - státní zámek a kostel Všech Svatých.


Státní zámek Milotice

Vznik Milotického zámku můžeme datovat mezi léta 1586-96, kdy byl majitelem panství Bernard Ludvík Tovar z Enczesfeldu.

V průběhu 17. století, postupně ztrácel charakter panského sídla a k reprezentačním účelům panstva byl využíván jen vyjímečně. V roce 1648 kupuje Milotice původně uherský rod Serényiů, na Moravě zdomácnělý už před Bílou horou. Kolem roku 1716 se Karel Antonín Serenyi rozhoduje přenést hlavní rodové sídlo do Milotic a vytvořit prostředí důstojně reprezentující ambice rodu a jeho vztah k Habsburkům.

Již mezi léty 1715-1716 pracují v interierech zámku štukatéři Pietro Spinetti a jeho syn Bernard. V exteriéru je kameníkem Polineckým vytvořen nový portál ve středu hlavního průčelí, dále je vybudován dnešní přístupový most a vzniká tak jádro budoucí základní osy, kolem níž budou postupně seřazeny ostatní objekty. Stavebním mistrem Františkem Benediktem Klíčníkem z Brna bylo postaveno východní křídlo zámku se salou terrenou a dvoupodlažním sálem.

Podstatou architektury zámku je vedle geografické a historické situace důležitá tradice zámků 17. století. Jejich insularita, tj. ostrovní vydělenost světa zámeckých komplexů od okolního prostředí.

Do výsledné podoby zámeckého areálu zasáhla druhá etapa barokní přestavby mezi léty 1738-43. Znamenala nejen vznik pavilonů jízdárny a konírny a obou oranžerií, ale také přefasádování celé stavby. V této druhé fázi přestavby zámku byla vytvořena vídeňským sochařem Johanem Christophem Schlettererem sochařská výzdoba přístupového mostu.

Ukončení druhé fáze můžeme datovat do roku 1743. Tento letopočet se objevuje na ozdobné mříži balkonu v prvním poschodí vstupní fasády. Autorství milotického zámeckého areálu je možné připisovat nejméně dvěma architektům, díky časově bohatému rejstříku vlivů. Jednak je to osobnost významného architekta Domenica Martinelliho, tím druhým je častý spolupracovník a realizátor jeho staveb Antonio Salla. Zednickým mistrem provádějícím stavbu byl František Benedikt Klíčník.

V souvislosti s architekturou zámku nelze opomenout sochařskou výzdobu, která doplňovala vzhled exteriéru. Čtveřici soch antických bohů na atice vstupního průčelí (Jupiter, Juno, Minerva,Apollon) vytvořil brněnský sochař Christian Próbstl.

Již zmiňovaná sochařská výzdoba mostu se dvěma Pegasy je dílem Johanna Christophera Schletterera.

Dominantou vstupní prostory je hlavní schodiště, které právem náleží k nejhonosněji vyzdobeným na Moravě. V části z přízemí do piana nobile je zhotoveno z kamene, z prvního patra do druhého je dřevěné a to včetně sochařské výzdoby, která je tvořena sochami puttů, představujících alegorie pěti smyslů. Z přízemí pak nesoucích rozložený serényiovský a šternberský erb. Součástí zdobeného parapetu jsou ve všech podlažích reliéfy s náměty z Aeneidy. Toto dílo od Ch. PRÓBSTLA vzniklo v roce 1725.

Také nástropní freska od J.T. ROTTERA, jejíž vznik datujeme před rok 1742, znázorňuje epizodu z Vergiliovy Aeneidy. Představení trojského koně Odysseem.

Hlavní sál - místo divadelních produkcí a společenské centrum zámku, byl v roce 1725 vyzdoben freskou F.Ř.I. ECKSTEINA. Jejím obsahem je oslava rodové historie v symbolické rovině.

Naopak k fresce J.I. MILDORFERA s námětem Nanebevzetí Panny Marie, nejsou zachovány žádné archivní prameny a proto ji můžeme časově zařadit přibližně do konce 40. let 18. století. Touto freskou se však interiéry Milotického zámku zařadily mezi nejnáročněji vybavené ve střední Evropě.

K reprezentačním účelům sloužila sala terrena se čtveřicí přilehlých kabinetů. Barokní podobu Milotic doplňuje francouzská zahrada, budovaná podle návrhu Antona ZINNERA už roku 1719. Na ozdobnou zahradu navazovala bažantnice s pavilonem a užitková část.

Pro dějiny baroka na Moravě je příznačná geografická blízkost dvou center dobového uměleckého snažení. Vídně a Prahy. V této epoše byla Morava označována jako provincie, či periferie. Přitom oba pojmy označují něco jiného - provincie má své vlastní dějiny. Zatímco periferie mnohdy předbíhá tvorbu centra, provincie se za ní opožďuje. Milotice jsou současně periferní i provincionální. Hranice těchto kategorií prochází mnohdy jedním uměleckým dílem, jakým je právě složitý a postupně vznikající komplex Milotického zámku.

www.zamekmilotice.cz


Kostel Všech svatých

Milotická farnost s konsekrovaným (1.11.1744) kostelem Všech svatých je starého původu. Vznikla nejpozději ve 13. století. Podací neboli patronátní právo ke kostelu patřilo místním vladykům, později zámeckým pánům, z nichž poslední byli Seilernové.

Nynější kostel byl postaven na místě starého gotického kostela. V letech 1702-1703 byl kolem kostela ohrazen hřbitov a postavena kostnice. Kostel je jednolodní, podélně orientovaná stavba, zaklenutá valenou klenbou s nadokeními výsečemi. Presbytář je zakončen trojboce. Nad průčelím se vypíná 36 metrů vysoká věž s cibulovitou střechou s lucernou z r. 1911, která nahradila nízkou jehlancovou střechu z r. 1807. Nové zastřešení navázalo na původní vzhled z roku 1701. Vnitřní zařízení kostela zůstalo převážně barokní a rokokové. Hlavní oltář se zaoltářní architekturou s umělého mramoru zdobí obraz Všech svatých od brněnského malíře Jana Šterna. Mezi početnými svatými jsou zastoupení především světci oblíbeni v 18.století, mezi nimi i Jan Nepomucký.

Sochy u svatostánku, dále sochy sv. Barbory, sv. Kateřiny jsou z brněnské dílny Ondřeje Schweigla. Nad zakristií je panská oratoř. Z dílny O. Schweigla pochází také kazatelna a křtitelnice s řezbou Křtu Páně. Varhanní stroj dodala firma Tuček v roce 1927, zůstala však stará barokní skříň, osazená sedmi anděli hrajícími na harfu, kytaru, housle a tympány. Za varhanami jsou zavěšena podélná plátna Smrti sv. Fr. Xaverského a sv. Jana Nepomuckého.

Na věži jsou celkem tři zvony. Nejstarší je z roku 1817 - zvon Panny Marie, další byly posvěceny roku 1968 a pojmenovány podle sv. Antonína a sv. Cyrila a Metoděje. Čtvrtý zvon - umíráček byl obnoven r. 1999. Pod kostelem je hrobka rodiny Serenyiů z. r. 1841 se 6 rakvemi, u bočního vchodu je pomník padlých z I. světové války 1914-1919.

Barokní zeď kolem kostela se sochařskou tvorbou Ondřeje Schweigla (sv. Josef, sv. Jan Nepomucký, sv. Anna, sv. Jan Křtitel) a neznámého mistra, který pracoval v bělavém, dojmem mramoru působícím rakouském pískovci kaisersteinském (sv. Florián, sv. Vendelín. Sv. Izidor, Kalvárie) byla zařazena mezi kulturní památky I. kategorie a patří mezi ojedinělé stavby střední Evropy. Z posledního sčítání lidu vyplynulo, že v obci se k římsko-katolické církvi hlási větší procento obyvatel, avšak věřících , kteří víru praktikují a žijí je podstatně méně. V roce 1990 byl v obci založen III. řád sv. Františka. Při farnosti působí dívčí chrámový sbor "Schola" a chrámový pěvecký sbor .

Tipy na výlet v obci Milotice a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Milotice

Počasí meteostanice Mutěnice

Vzdálenost meteostanice od obce Milotice: 8 km

Poslední data: 16.4.2024 13:50

Umístění: 213 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Mutěnice

Teplota
7,3
°C
Zdánlivá teplota
4,1
°C
Rosný bod
2,5
°C
Vlhkost
71,5
%
Denní srážky
0,6
mm/den
Osvit
188,0
W/m2
Atmosférický tlak
1005,1
hPa
Směr větru
J
Rychlost větru
2,0
m/s
Nárazový vítr
4,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Mutěnice

Dnes
6/12
°C
Zítra
4/10
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Milotice se také nachází

Boršov

Boršov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Bzenec

Bzenec

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 4 207

/
Dubňany

Dubňany

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 6 218

/
Hýsly

Hýsly

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 404

/
Ježov

Ježov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 700

/
Kelčany

Kelčany

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 247

/
Kostelec

Kostelec

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 876

/
Kyjov

Kyjov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 10 762

/
Mistřín

Mistřín

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Moravany

Moravany

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (S)
Počet obyvatel: 713

/
Nětčice

Nětčice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Ratíškovice

Ratíškovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (JV)
Počet obyvatel: 4 005

/
Rohatec

Rohatec

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 3 446

/
Šardice

Šardice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 2 152

/
Skoronice

Skoronice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 3 km (S)
Počet obyvatel: 503

/
Sobůlky

Sobůlky

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 844

/
Stavěšice

Stavěšice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (SZ)
Počet obyvatel: 368

/
Strážovice

Strážovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 601

/
Svatobořice

Svatobořice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Svatobořice-Mistřín

Svatobořice-Mistřín

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (SZ)
Počet obyvatel: 3 482

/
Vacenovice

Vacenovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 3 km (JV)
Počet obyvatel: 2 170

/
Vlkoš

Vlkoš

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (SV)
Počet obyvatel: 1 042

/
Vracov

Vracov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 4 511

/
Žádovice

Žádovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 729


Reklama
Víte že?

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Milotice snížil o 13?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Jihomoravském kraji 1 197 651 obyvatel, z toho 589 553 mužů a 608 098 žen?

Rotunda sv. Oldřicha v Hrádku

Rotunda sv. Oldřicha v Hrádku je ve vzdušné vzdálenosti 67 km od obce Milotice?

Románská rotunda sv. Oldřicha se nachází v obci Hrádek nedaleko Znojma.

UNESCO - Lednice, Valtice

UNESCO - Lednice, Valtice je ve vzdušné vzdálenosti 33 km od obce Milotice?

Lednicko-valtický areál byl na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsán v roce 1996.

Jeskyně Na Turoldu

Jeskyně Na Turoldu je ve vzdušné vzdálenosti 40 km od obce Milotice?

Jeskyně Na Turoldu se nachází v přírodní rezervaci vrchu Turold, který je součástí města Mikulova. Je naším největším jeskynním systémem v druhohorních vápencích a je to mimořádně členitý systém chodeb, síní a dómů o sedmi patrech.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Hodonín

Nejbližší obec nad 20 000 obyvatel je Hodonín s 23 464 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 11 km?

Svou rozlohou patří mezi největší města jihovýchodní Moravy, od Prahy je vzdálen 285 km, od Brna 75 km, od Bratislavy 95 km a od Vídně 130 km.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

ZOO Hodonín

ZOO Hodonín je ve vzdušné vzdálenosti 10 km od obce Milotice?

ZOO Hodonín je jedna z nejmladších zoologických zahrad v České republice a oceňována je především díky svému přírodnímu rázu v krásném prostředí lužního lesa. Chová se zde zhruba 173 druhů zvířat, mezi které patří exotické ptactvo, primáti a terária plná rozličných zvířátek. Půvabný je pavilonek pro plameňáky.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvyšším bodem v Jihomoravském kraji je hora Čupec (819 m n.m.), okres Hodonín, nejnižším bodem je soutok řek Moravy a Dyje (150 m n.m.).

Název obce Milotice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 3x?

Název obce Milotice v jednotlivých krajích: Středočeský: 1x, Vysočina: 1x, Jihomoravský: 1x.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Hrad Cimburk u Koryčan - Nový Cimburk

Hrad Cimburk u Koryčan - Nový Cimburk je ve vzdušné vzdálenosti 17 km od obce Milotice?

Cimburk, někdy též Nový Cimburk, je zřícenina hradu na jižní Moravě, zhruba 4 km východně od Koryčan v okrese Kroměříž. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka ČR.

Reklama