Obecní znak
Základní informace
Kraj:Jihomoravský
Okres:Hodonín
Správní obvod:Kyjov
GPS souřadnice:49.022884N, 17.237270E
Nadmořská výška:260 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1235 (789 let)
Katastrální výměra:700 ha
Počet obyvatel:1 002
PSČ:696 47
Adresa URL:www.obeczeravice.cz

Historie obce Žeravice

Samotná vesnice je součástí středověkého osídlení, které se v oblasti úpatí Chřibů ustálilo ve 12. a 13. století. V určitém rozsahu mu jistě předcházelo osídlení velkomoravské, jak napovídají názvy některých vesnic a také jejich vlastníci především z okruhu církevních institucí. Svoje majetky zde mělo Olomoucké biskupství, klášter Hradisko u Olomouce a mnohé jiné. Církevní a s ní spojená světská správa, zanechala v krajině svůj trvalý otisk. Románské a gotické kostely v Kyjově, Kostelci, Ježově, Osvětimanech atd. jsou centry rozsáhlých farností, v minulosti možná i světské správy. Teprve tříštěním vsí mezi různé majitele, drobné šlechtice a rytíře, kteří se o ně dále dělili se svými bratry a vlastními dětmi, došlo k vytvoření obrazu, který známe.

Jednu vesnici vlastní dva úplně cizí rody a každý z nich je zastoupen několika představiteli. V této tříšti vztahů se jeví pevná příslušnost k farnosti a kostelu, jako významný jednotící prvek. Žeravice v tomto smyslu patřily v minulosti do farnosti ježovské, k tamnímu kostelu sv. Jakuba. Příslušnost podtrhují zmínky o povinnosti poskytnout povozy při stěhování faráře, povinnosti desátku v naturáliích a dokonce existence fundačních vinohradů ježovského kostela v žeravických vinných horách. Je zbytečné uvažovat, že bratrský sbor byl původně katolický kostel, jednak se zachovala listina dokládající povolení jeho založení, jednak by stavba po odchodu bratří, byla nejspíš vysvěcena a užívána nadále jako kostel. Chtě nechtě tedy musíme přijmout zařazení do širšího společenství ježovské farnosti, rozdělené mezi několik různých feudálních pánů.

První historicky doložená zmínka o existenci, tehdy ještě pouhé vsi Žeravic, pochází z predikátu Sudimíra ze Žeravic z roku 1235. Na dlouhou dobu je také zprávou poslední. Další majitelé panství jsou známí téměř o století později, většinu z nich poznáváme prostřednictvím nejrůznějších kupních, odstupních, darovacích, či jiných smluv, upravujících držbu vsi. Jak bylo u těchto drobných šlechtických majetků často obvyklé, neměla ani naše ves jediného majitele, ale byla rozdělena na tři části a poplužní dvůr. Ten, společně s dvěmi částmi vesnice a vinohrady, se dostal do držení rodiny Kuželů, píšících se po obci ze Žeravic. Zbylá část vesnice společně a vinohrady a lesy měla různé majitele a nakonec byla spojena s panstvím Střílky.

Rodina Kuželů ze Žeravic vlastnila vesnici s kratšími přestávkami téměř 150 let. Na vzájemném propletenci rodinných a majetkových vztaků lze vcelku dobře dokumentovat život tehdejší drobné šlechty. Roku 1358 koupil vesnici společně s částí nedalekých Hořenčic první z rodiny, Alšík zvaný Kužel. Jeho syn zvaný Mrakeš vlastnil celý majetek a rozšíril ho o platku nad několika usedlostmi v Žádovicích. Brzy se jich však vzdal ve prospěch svého bratra Leška. Po Mrakešově smrti (1385) nezískala jeho majetek manželka Anna a jejich děti Alšík Kužel a Anna, nýbrž jeho bratři. Rodinný nedíl, totiž upřednostňoval dědictví mezi pokrevními příbuznými a z toho důvodu získali celý majetek Mrakešovi bratři Zikmund, Bušek a Jašek. Manželka a děti mohly na majetku zůstat pouze díky strýci Buškovi, který se vzdal v jejich prospěch své části majetku, avšak s výminkou 16 beček vína ročně. Podobně syn Alšíka Kužela, Jan ml. Kužel, se do držení vesnice dostal pouze díky tomu, že ho bratranec jeho otce, Jan st. Kužel, vzal ke svému majetku jako společníka. Dalším majitelem byl Čeněk Kužel syn Jana ml. Kužela, který celý majetek: Žeravice, pusté Hruškovice a Horenčice, spoju se dvory, vinohrady, desátkem vinným i zemním, též zahradami šafránovými, prodal bratřím Jiříkovi a Alšíkovi z Ojnic.

Rod z Ojnic vlastnil v té době i další vesnice v kraji, od roku 1481 to byly Milotice s okolními vesnicemi, dále Bohuslavice, Čeložnice a Dražůvky. Držba se soustředila především na severním Kyjovsku a přilehlém Bučovsku, kde další z rodu Tas z Ojnic vlastnil Střílecké panství. Když roku 1490 převzal po obou strýcích majetek v Žeravicích došlo k likvidaci Stříleckého podílu a správa obce byla opět soustředěna v jedněch rukou. Osoba Tasa z Ojnic je v mnoha směrech pro další vývoj obce velmi důležitá. Mimo vlastnictví již zmíněných Žeravic a tehdy již pustých Hruškovic a Horenčic podařilo se tomuto šlechtici shromáždit velké množství vesnic a vytvořit rozsáhlé i když roztříštěné panství. Jeho ambice však sahaly dále a od manžela své sestry Markéty, Mikuláše Kropáče z Nevědomí a jeho bratrů, se rozhodl koupit rozsáhlé Bučovské panství (1510). Některé svoje vesnice pak použil jako protihodnotu při hrazení jeho ceny. Tímto způsobem získal Jindřich Kropáč z Nevědomí a na Bzenci roku 1500 ves Žeravice a pusté vesnice Hruškovice a Horenčice. Součástí prodeje byla zřejmě i dohoda, že svoje konexe u královského dvora využije ve prospěch svého příbuzného a prosadí povýšení vsi na městečko. To se mu skutečně podařilo a Žeravice byly 14. června 1503 králem Vladislavem II. - Jagelonským. povýšeny na městečko a nadány dvěma výročními a jedním týdenním trhem.

Sborník příspěvků k 500. výročí povýšení Žeravic na městečko

Před rokem 1848 patřily Žeravice k buchlovskému panství, k němuž náležely od r. 1596. Z dějin Žeravic je známo, že Jiřík Štolbašský z Doloplaz právně odevzdal zápisem v zemských deskách v r. 1515 městečko Vilémovi z Víckova, který však držel Žeravice předtím, neboť jim dal r. 1514 odúmrť a r. 1531 je právně zapsal ve prospěch Jetřicha z Prusinovic na Potštátě.

V dobách, kdy Žeravice patřily Vilémovi z Víckova, vznikl jejich znak, do něhož přijaly erb svého pána a vinařský nůž a srp jako symbol dvou nejdůležitějších zaměstnání jejich obyvatel.

Kolem roku 1538 zde sídlili čeští a moravští bratři, v obci se konaly bratrské synody - konsilia sedmi starších. Na synodě konané 26.dubna 1616 byla ordinován na kněze Jan Amos Komenský. V domku, kde byl ordinován, je nyní památník a expozice lidového umění a řemesel.


Pověsti

Při společném posezení na přástkách, drhačkách a podobných příležitostech se povídaly různé příhody. Ústním podáním se přenášely z pokolení na pokolení. Jako ta o odvádění desátků.

Když sousedé přiváželi k panské búdě desátky z vinohradů, panští úředníci nejprve spočítali přivezené plné nádoby. Sudy se odnášely do búdy a tam se víno přelévalo do panských nádob. Šimon Střebovský, ohromný silák své víno nepřelil a vynášel ven plné vědro ve dvou prstech a ještě jím hravě zakolíbal ve vzduchu jako s prázdným. Před úředníky jen prohodil: "Tak, už je to prázdné." Vínečko pak sousedé ve zdraví a veselosti doma vypili.

Z příhody je vidět, ze Žeravští si nečinili těžké svědomí, když míra nebyla do kapky odvedena a snažili se vždy něco pro sebe z desátku utajit. V Žeravicich se také vyprávěla pověst O tamborovi a houslistovi.

Když Napoleon vyhrál 2. prosince 1805 bitvu u Slavkova, ruská a rakouská vojska ustupovala před francouzskými vojáky. Ruský car Alexandr byl tak rozhořčen, že se nechtěl vůbec s Napoleonem setkat. Jeho vojska prchala do Uher. Některé oddíly nestačily ustoupit, a tak se střetly na návrší nad Žeravicemi s francouzskými oddíly. Dnes se tomu místu říká U boží muky. Strhla se zde prý prudká bitva a na obou stranách padlo mnoho vojáků. V nepřehledné vřavě ve vhodné chvíli přeběhli na ruskou stranu dva francouzští vojáci - houslista a tambor.

Rusové je však nestačili zajmout, protože válečná štěstěna se obrátila proti nim a oni museli prchat. Francouzská jízda oba muzikanty zajala a byli postaveni před válečný soud. Rozsudek zněl - smrt. Houslista zahraje naposled na své housle a bude zastřelen, tambor zabubnuje a bude mu sťata hlava pro výstrahu, protoze bubeník má být vzorem a ne zběhem. Smutně zněla melodie, kterou se loučil houslista s rodnou vískou u Seiny, s rodiči, se svou milou. Housle zaplakaly, voják padl k zemi, trest smrti byl vykonán. Tambor též splnil rozkaz, zabubnoval a voják vykonávající popravu mu uťal šavlí hlavu. Hlavu hodil do močálu v Honitále.

To všechno se událo na cestě zvané Klášterská, vedoucí do Uherského Hradiště. Tady prý kdysi stával klášter, ale to už čas z lidské paměti vymazal. O močálech se vyprávělo, že tam straší, že se v noci objevuje tambor, nasazuje si hlavu a bubnuje, až se to daleko široko rozlehá.

Vyprávěl jeden sedlák, který se jednou na podzim dlouho zdržel v těch místech. Chtěl dokončit setí, ale práce se mu nedařila. Zapomněl také na pověry, že když k večeru vychází měsíc a slunko ještě nezapadlo, nemá se sít. Úroda bývá špatná, obilí snětivé. Bylo už pozdě když zapřahal do vozu a tu se z močálu objeví ten tambor ... ta jeho hlava! I kolo u vozu se polámalo a nezbylo nic, než koně vypřáhnout, vůz tam nechat a tryskem uhánět domů.

Na místech, kudy kdysi vedla Klášterská cesta a kde je prý pochováno mnoho vojáků, byla postavena boží muka a vysázeno pět lip (dnes zbyly jen dvě). Tam zase v pravé poledne strašíval zastřelený houslista. Tetičky se místu vyhýbaly, protože bylo slyšet plačtivé naříkání a tesklivé melodie houslí. Dnes v těchto místech stojí kaplička a když v rozkvetlých korunách lip včelky zpívají svou píseň, jako by si vyprávěly starou historii lidskou fantazií dokreslenou do podoby pověsti. Pověst žila v paměti starých občanů, kteří ji slýchávali od svých dědů.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Žeravice

Počasí meteostanice Bzenec

Vzdálenost meteostanice od obce Žeravice: 6 km

Poslední data: 24.4.2024 16:40

Umístění: 183 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Bzenec

Teplota
5,3
°C
Zdánlivá teplota
2,6
°C
Rosný bod
2,2
°C
Vlhkost
80,6
%
Denní srážky
4,5
mm/den
Osvit
79,1
W/m2
Atmosférický tlak
1005,9
hPa
Směr větru
V
Rychlost větru
1,3
m/s
Nárazový vítr
1,7
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Bzenec

Dnes
4/8
°C
Zítra
2/12
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Žeravice se také nachází

Bohuslavice

Bohuslavice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Boršice

Boršice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 2 181

/
Boršov

Boršov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Bzenec

Bzenec

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 4 207

/
Čeložnice

Čeložnice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 418

/
Domanín

Domanín

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (JV)
Počet obyvatel: 1 015

/
Hostějov

Hostějov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 2 km (SV)
Počet obyvatel: 41

/
Hýsly

Hýsly

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (Z)
Počet obyvatel: 404

/
Ježov

Ježov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 2 km (Z)
Počet obyvatel: 700

/
Kelčany

Kelčany

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 247

/
Kostelec

Kostelec

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 876

/
Kyjov

Kyjov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 10 762

/
Labuty

Labuty

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 3 km (SZ)
Počet obyvatel: 176

/
Medlovice

Medlovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (SV)
Počet obyvatel: 463

/
Moravany

Moravany

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (Z)
Počet obyvatel: 713

/
Moravský Písek

Moravský Písek

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 2 003

/
Nětčice

Nětčice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Ořechov

Ořechov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 761

/
Osvětimany

Osvětimany

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (S)
Počet obyvatel: 865

/
Polešovice

Polešovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 1 977

/
Skalka

Skalka

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 3 km (SZ)
Počet obyvatel: 151

/
Skoronice

Skoronice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 503

/
Stříbrnice

Stříbrnice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 424

/
Syrovín

Syrovín

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 2 km (V)
Počet obyvatel: 361

/
Těmice

Těmice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 3 km (JV)
Počet obyvatel: 897

/
Tučapy

Tučapy

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 261

/
Újezdec

Újezdec

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 3 km (SV)
Počet obyvatel: 257

/
Vacenovice

Vacenovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (JZ)
Počet obyvatel: 2 170

/
Vážany

Vážany

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 430

/
Vlkoš

Vlkoš

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 1 042

/
Vracov

Vracov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 4 511

/
Vřesovice

Vřesovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (S)
Počet obyvatel: 568

/
Žádovice

Žádovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 3 km (Z)
Počet obyvatel: 729

Rozhledna Doubí

Rozhledna Doubí

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (V)

/ / / /
Zámek Buchlovice

Zámek Buchlovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (SV)

/
Zámek Milotice

Zámek Milotice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/ /
Hrad Buchlov

Hrad Buchlov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 11 km (SV)

/ / / /
Zámek Strážnice

Zámek Strážnice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 14 km (JV)

/ / /
Živá voda Modrá

Živá voda Modrá

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 15 km (SV)

/
Archeoskanzen Modrá

Archeoskanzen Modrá

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 16 km (SV)

/
Rozhledna Salaš

Rozhledna Salaš

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 16 km (SV)

/
Rozhledna Modrá

Rozhledna Modrá

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 16 km (SV)

/
Rozhledna Brdo

Rozhledna Brdo

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 17 km (S)

/
Rozhledna Radošov

Rozhledna Radošov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 18 km (JV)

/ / /
Rozhledna Vyšicko

Rozhledna Vyšicko

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 19 km (JZ)


Reklama
Víte že?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Nejvyšším bodem v Jihomoravském kraji je hora Čupec (819 m n.m.), okres Hodonín, nejnižším bodem je soutok řek Moravy a Dyje (150 m n.m.).

Název obce Žeravice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Záchranná stanice volně žijících živočichů Buchlovice

Záchranná stanice volně žijících živočichů Buchlovice je ve vzdušné vzdálenosti 10 km od obce Žeravice?

Záchranná stanice volně žijících živočichů je součástí areálu Státního zámku Buchlovice

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Zlín

Nejbližší obec nad 50 000 obyvatel je Zlín s 72 449 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 38 km?

Krajské město Zlín leží v údolí řeky Dřevnice na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů a je průmyslově-podnikatelským centrem širšího regionu.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Jihomoravském kraji 1 197 651 obyvatel, z toho 589 553 mužů a 608 098 žen?

Cihelna Lužice

Cihelna Lužice je ve vzdušné vzdálenosti 23 km od obce Žeravice?

Rybník Lužák najdeme na místě bývalé těžby jílu u města Hodonín. Je též nazývaný Cihelna a je oblíbeným místem ke koupání.

Ski Park Osvětimany

Ski Park Osvětimany je ve vzdušné vzdálenosti 5 km od obce Žeravice?

Ski areál Osvětimany leží severovýchodním směrem od Kyjova, rozprostírá se v nadmořské výšce 278 m

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Žeravice 492 mužů a 510 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Jeskyně Výpustek

Jeskyně Výpustek je ve vzdušné vzdálenosti 48 km od obce Žeravice?

Jeskyně Výpustek se nachází v údolí Křtinského potoka mezi Křtinami a Adamovem. Jeskyně Výpustek patří mezi nejvýznamnější jeskynní systémy Moravského krasu. Okolí jeskyně bylo donedávna přísně střeženým vojenským prostorem.

Botanická zahrada a arboretum Brno

Botanická zahrada a arboretum Brno je ve vzdušné vzdálenosti 50 km od obce Žeravice?

Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity v Brně se rozkládá na ploše 10,96 ha na jihovýchodě katastrálního území Ponava v blízkosti hranice s městskou částí Brno-sever.

Reklama