Obecní znak
Základní informace
Kraj:Zlínský
Okres:Uherské Hradiště
Správní obvod:Uherské Hradiště
GPS souřadnice:48.985559N, 17.389844E
Nadmořská výška:178 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1275 (749 let)
Katastrální výměra:2 653 ha
Počet obyvatel:4 189
PSČ:687 24
Adresa URL:www.uhostroh.cz

Části obce Uherský Ostroh: Kvačice, Ostrožské Předměstí

Současnost obce Uherský Ostroh

Město Uherský Ostroh leží na soutoku řeky Moravy a potoku Okluky na staré obchodní cestě v Pomoraví, v kraji bohatém na prosluněné viniční tratě a trnkové sady. Nachází se v samotném srdci moravského  Slovácka jižně od Uherského Hradiště, kdy na západním obzoru se modelují kopce Chřibů a na východě výběžky Bílých Karpat.

Řeka Morava tvoří předěl mezi původním městem a bývalými obcemi Ostrožské Předměstí a Kvačice. I po sloučení tří obcí (1947) patří se svými čtyřmi a půl tisíci obyvateli mezi menší moravská města.

Návštěvníku přijíždějícímu od Veselí nad Moravou se naskytne nevšední pohled na panorama tvořené v dáli hradem Buchlovem s Barborkou, v popředí pak kostelem, zámkem, starým vrchnostenským pivovarem a obloukovým mostem. Tito dávní svědkové, ale i aktéři bohaté historie malého města, vítají do svých bran každého, kdo je ochoten naslouchat hlasu minulosti a z poznaného čerpat pro současnost i budoucnost novou inspiraci.

OBČANSKÁ VYBAVENOST

Ve městě je mateřská škola, mateřská škola s křesťanskou výchovou, základní škola, základní umělecká škola, dům dětí a mládeže, dětský domov, domov důchodců, městská knihovna, farní úřad, pošta, vlakové nádraží.

Sportovnímu vyžití slouží fotbalové hřiště, zimní stadion, sportovní hala, tenisové kurty, střelnice. Městem prochází vedle cyklostezek i znovuobnovená Moravsko-slovácká vodní cesta Baťův kanál s plavební komorou.

LIDOVÉ TRADICE

Řemeslné tradice nově oživuje společnost Lidové tradice a řemesla, o.p.s., která se zaměřuje na výrobu a opravu krojů a jejich součástí. Jejím cílem je udržet a zejména předat tradice tvorby lidového kroje dalším generacím, proto se jako jedna z mála zabývá šitím rukávců, fěrtůšků, třáslavic, klobouků a dalších součástí lidového kroje nejen z oblasti moravského Slovácka, ale i z různých jiných regionů.

Lidové kroje patří k nejobdivovanějším projevům lidové kultury a svou rozmanitostí jsou těsně spjaty nejen s konkrétní národopisnou oblastí, ale často přímo s určitou obcí a znalci na první pohled poznají, ze které jeho nositel pochází. Stále více lidí si uvědomuje, jak jedinečné a významné dědictví nám generace našich předků v krojích zanechaly, neboť lidové kroje zůstávají trvalou hodnotou – jsou součástí kulturního dědictví národa. Jeho prostřednictvím se z generace na generaci přenášejí hodnoty, které se vytvářely po celá staletí a jsou základem kulturní identity a zdrojem kulturní rozmanitosti.

Tato společnost rovněž usilujeme o to, aby byly zachovány tradiční řemeslné techniky, a také se zaměřuje na výuku tradičních lidových technik jako je krosienka, pletení z proutí, ruční tkaní, paličkování, vyšívání, malba na hedvábí atd.

KULTURA

Toto malé město žije bohatým kulturním životech, kdy po celý rok se zde koná řada zajímavých kulturních akcí. Úvod roku patří vždy plesové sezoně, následně v dubnu se koná knihovnická akce Noc s Andersenem a v květnu pak festival alternativní medicíny a kultury Bylinkové dny spolu s přehlídkou orientálních tanců Světlo Orientu. Přes letní měsíce od června do září běží program Zámeckého kulturního léta, což je soubor koncertů, výstav a dalších uměleckých vystoupení všech možných žánrů pro všechny věkové a zájmové kategorie. Díky tomu je možné zhlédnout přehlídku historického šermu v rámci Slavností Přemysla Otakara II. či umění herců při Zámeckém divadelním víkendu anebo divadelních ochotníků a folklorních souborů v programu Galuškova Slovácka pořádanému u příležitosti výročí narození místního rodáka Zdeňka Galušky. Malířské symposium pravidelně v měsíci srpnu hostí české i zahraniční malíře a studenty výtvarného umění. Ke konci roku mikulášská nadílka s kulturním programem nebo Předvánoční těšení, což je jarmark ručních a lidových řemesel s kulturním vystoupením dětí a mládeže z místních škol a školek, přivede do Uherského Ostrohu každoročně stovky návštěvníků.

Výborně se zde daří folkloru, jenž v myslích lidí uchovává kořeny lidové kultury a lidových tradic našich předků v podobě lidového kroje, zpěvu, lidového tance, verbuňku, lidových zvyků a obyčejů. S místní chasou se můžete mimo jiné setkat při fašankové besedě u cimbálu při pochovávání basy anebo v říjnu při tradičních slováckých hodech s právem.

Aby malí nadějní zpěváčkové měli dostatek prostoru pro předvedení svého talentu ve zpěvu lidových písní, je pro ně začátkem jara pořádána soutěž Ostrožský skřivánek. Naopak počátkem měsíce října ostrožský zámek hostí nejenom domácí ale i zahraniční interprety v rámci Mezinárodního festivalu lidových nástrojů a muzik.

Dětská cimbálová muzika Pramének Základní umělecké školy v Uherském Ostrohu si na různých folklorních festivalech a přehlídkách vydobyla svým uměním velký kredit a vyhrála nejednou hlavní cenu. Reprezentovala také v zahraničí a to v Polsku, Německu, Bulharsku či na Slovensku.

Občanské sdružení Galuškovo Slovácko zachovává odkaz ostrožského rodáka Zdeňka Galušky spisovatele, kreslíře, lidového vypravěče a autora známých knih „Slovácko sa súdí“ a „Slovácko sa nesúdí“. Toto sdružení pod sebou zastřešuje skupinu divadelních ochotníků, dívčí soubor Oskoruše a v dětském tanečním souboru Tancováček se snaží předávat malým dětem povědomí o vlastních kořenech a pěstovat v nich lásku a úctu k folklorním tradicím Slovácka.

Aby zpěv lidových piesniček z Moravsko-slovenského pomezí plně nevymizel, udržuje tradici zpívání ženský pěvecký sbor Tetky, které si jen tak pro potěchu svoji a svých posluchačů zapějí nějakou tu lidovku o strastech ale i radostech života.

Šermířská a divadelní společnost Memento mori se věnuje gotickému historickému šermu a středověkému bojovému umění. Účinkuje na různých přehlídkách dobových bitev a historických trzích nejenom v Čechách a na Moravě, ale také na Slovensku, v Německu, Maďarsku a Rakousku.

VINAŘSTVÍ A SPECIALITY

V jedné písni se zpívá: „Ta jižní Morava je jistě krásná zem posázená vinohradem …“. Když se člověk rozhlédne po kraji, kol dokola Uherského Ostrohu jsou to jenom samé vyhlášené moravské vinařské obce a viniční tratě jako například Blatnice pod Sv. Antonínkem, Boršice u Blatnice, Blatnička, Polešovice, Bzenec, Strážnice, Petrov, Mařatice a mnohé další. Samotný Uherský Ostroh kvůli spíše rovinatému rázu krajiny nemá tak příhodný terroir a tak věhlasný zvuk mezi znalci vína, nicméně se zde daří vybraným odrůdám bílého vína jako jsou Muškát moravský, Müller Thurgau, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Tramín červený a Veltlínské zelené. Charakteristickými červenými odrůdami vinné révy jsou André, Cabernet Moravia, Frankovka modrá, Modrý Portugal, Rulandské modré, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.

Vína z různých koutů regionu můžete ochutnat v místní regionální vinotéce Údolí moravských vín, kterou najdete v prostorách zámku.

Na okraji náměstí Sv. Ondřeje je vinotéka Vinařství Bzenec JUDr. Blanky Ďurinové.

Denně čerstvou uzeninu a každý týden jelítka, tlačenku a další dobroty z domácí zabijačky lze zakoupit v Řeznictví – uzenářství Katzer.

Každý den čerstvé, křupavé a voňavé pečivo si můžete dát z pekárny OSPEK, spol. s r.o., která zásobuje svými výrobky i široké okolí.

Vývoj počtu obyvatel obce Uherský Ostroh od roku 2013.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Uherský Ostroh

Počasí meteostanice Veselí nad Moravou

Vzdálenost meteostanice od obce Uherský Ostroh: 3 km

Poslední data: 28.3.2024 19:10

Umístění: 170 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Veselí nad Moravou

Teplota
13,1
°C
Zdánlivá teplota
10,0
°C
Rosný bod
5,2
°C
Vlhkost
58,8
%
Denní srážky
0,6
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
995,6
hPa
Směr větru
JZ
Rychlost větru
2,7
m/s
Nárazový vítr
3,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Veselí nad Moravou

Dnes
7/16
°C
Zítra
5/18
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Uherský Ostroh se také nachází

Blatnice pod Svatým Antonínkem

Blatnice pod Svatým Antonínkem

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 1 948

/
Boršice

Boršice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 2 181

/
Bzenec

Bzenec

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 4 207

/
Chylice

Chylice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 3 km (SV)

/
Domanín

Domanín

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 1 015

/
Hluk

Hluk

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 4 216

/
Hroznová Lhota

Hroznová Lhota

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 1 176

/
Kostelany nad Moravou

Kostelany nad Moravou

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 896

/
Kozojídky

Kozojídky

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 555

/
Kunovice

Kunovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 5 427

/
Kvačice

Kvačice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 2 km (V)

/
Lidéřovice

Lidéřovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Milokošť

Milokošť

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 2 km (J)

/
Moravský Písek

Moravský Písek

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (Z)
Počet obyvatel: 2 003

/
Nedakonice

Nedakonice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (S)
Počet obyvatel: 1 596

/
Ořechov

Ořechov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 761

/
Ostrožská Lhota

Ostrožská Lhota

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 1 483

/
Ostrožská Nová Ves

Ostrožská Nová Ves

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (SV)
Počet obyvatel: 3 441

/ /
Polešovice

Polešovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 977

/
Sady

Sady

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (SV)

/
Stříbrnice

Stříbrnice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (SZ)
Počet obyvatel: 424

/
Tasov

Tasov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 523

/
Těmice

Těmice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 897

/
Tučapy

Tučapy

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 261

/
Vážany

Vážany

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 430

/
Veselí nad Moravou

Veselí nad Moravou

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (J)
Počet obyvatel: 10 582

/
Vnorovy

Vnorovy

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 2 951

/
Zarazice

Zarazice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Žeraviny

Žeraviny

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 185

/
Zlechov

Zlechov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (S)
Počet obyvatel: 1 614

/ / /
Rozhledna Doubí

Rozhledna Doubí

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/ /
Zámek Strážnice

Zámek Strážnice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/ / /
Zámek Buchlovice

Zámek Buchlovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 12 km (S)

/ / /
Rozhledna Rovnina

Rozhledna Rovnina

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 13 km (SV)

/
Živá voda Modrá

Živá voda Modrá

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 13 km (S)

/ /
Ski Park Osvětimany

Ski Park Osvětimany

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 13 km (SZ)

/ /
Hrad Buchlov

Hrad Buchlov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 15 km (SZ)

/
Rozhledna Modrá

Rozhledna Modrá

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 15 km (S)

/ / /
Rozhledna Drahy

Rozhledna Drahy

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 17 km (JV)

/
Rozhledna Salaš

Rozhledna Salaš

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 18 km (S)

/ / /
Ski park Filipov

Ski park Filipov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 19 km (JV)

/
Zámek Milotice

Zámek Milotice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 19 km (Z)

/

Reklama
Víte že?

Název obce Uherský Ostroh se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Ke dni 26.3.2021 žilo ve Zlínském kraji 564 331 obyvatel, z toho 277 146 mužů a 287 185 žen?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Záchranná stanice volně žijících živočichů Buchlovice

Záchranná stanice volně žijících živočichů Buchlovice je ve vzdušné vzdálenosti 12 km od obce Uherský Ostroh?

Záchranná stanice volně žijících živočichů je součástí areálu Státního zámku Buchlovice

Ski Park Osvětimany

Ski Park Osvětimany je ve vzdušné vzdálenosti 13 km od obce Uherský Ostroh?

Ski areál Osvětimany leží severovýchodním směrem od Kyjova, rozprostírá se v nadmořské výšce 278 m

Zlín

Nejbližší obec nad 40 000 obyvatel je Zlín s 72 449 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 33 km?

Krajské město Zlín leží v údolí řeky Dřevnice na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů a je průmyslově-podnikatelským centrem širšího regionu.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Aquapark Uherské Hradiště

Aquapark Uherské Hradiště je ve vzdušné vzdálenosti 11 km od obce Uherský Ostroh?

Aquapark Uherské Hradiště je skvělé místo pro vodní radovánky, plavání a relaxaci.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Nejvyšším bodem ve Zlínském kraji je Čertův Mlýn (1 206 m n.m.) v pohoří Moravskoslezské Beskydy, nejnižším bodem je hladina Moravy (173 m n.m.).

Rotunda sv. Oldřicha v Hrádku

Rotunda sv. Oldřicha v Hrádku je ve vzdušné vzdálenosti 85 km od obce Uherský Ostroh?

Románská rotunda sv. Oldřicha se nachází v obci Hrádek nedaleko Znojma.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Uherský Ostroh 2 027 mužů a 2 162 žen?

Hrad Buchlov

Hrad Buchlov je ve vzdušné vzdálenosti 15 km od obce Uherský Ostroh?

Mohutný královský hrad Buchlov stojí na osamělém zalesněném vrcholu (509 m) na jihovýchodním okraji Chřibů nedaleko Buchlovic v moravském Slovácku.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Reklama