Obecní znak
Základní informace
Kraj:Moravskoslezský
Okres:Ostrava-město
Správní obvod:Ostrava
GPS souřadnice:49.863596N, 18.093306E
Nadmořská výška:336 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1288 (736 let)
Katastrální výměra:1 165 ha
Počet obyvatel:2 141
PSČ:747 64
Adresa URL:www.velkapolom.cz

Historie obce Velká Polom

Obec patří ve slezském regionu k nejstarším. Plnila vždy významnou funkci pro široké okolí. Bohužel existuje málo pramenů, ze kterých bychom vyčetli nejstarší fakta o životě našich předků.

První písemná zmínka je datována k roku 1288. V zemi panovalo bezvládí a velká hrabivost šlechty. Zbylá část Přemyslovců se usadila na Opavsku, kde už existovala řada míst osídlení. Veškerá půda, která byla získávána dalším kácením lesů, patřila panovníkovi, šlechtě a církvi, vesnice patřily bohatým feudálům, na polích se pracovalo bez nároku na odměnu, veškerá úroda patřila panovníkovi. Vedle šlechty začal vznikat stav rytířský, duchovenstvo a kněží s mnichy, kteří pomáhali upevňovat moc panovníka. O správu obcí se starali rychtáři a fojtové, ustanoveni panovníkem. Začala vznikat nová řemesla - kovářství a kolářství - včetně obchodování. Obyvatelstvo se stěhovalo do osad trhových a farních. Naši vesnici vlastnil feudál Vikart, není však známo, zda ji vybudoval či převzal a podmanil si ji.

Dá se však předpokládat, že naše obec vznikla mnohem dříve, neboť zdejší farní kostel je zasvěcen sv. Václavovi - slavné postavě historie českých dějin - k tomu udělovali souhlas sami Přemyslovci (vládli v období 896 - 1306).

Velká Polom se stala farní vesnicí, do jejíž duchovní správy patřily i okolní vesnice, jak později vznikaly. U nás se koncentroval náboženský život, všichni zemřelí byli z celé farnosti pohřbíváni u nás. V r. 1784 byla z Velké Polomi vyfařena Hrabyně, v r. 1905 Chabičov. V r. 1843 bylo zřízeno děkanství. Od r. 1508 (odkdy je zachována evidence) u nás působilo 27 farářů a 48 kaplanů.

K největším panovnickým rodům, které dlouhodobě vlastnily Velkou Polom, patřil Vikart, Jindřich z Bítova a Donátové. Poslední jmenovaný rod vybudoval vodní tvrz, založil velkopolomský statek - nejstarší v našem regionu - a pro kostel pořídil v r. 1467 zvon. Říká se, že pod kostelem je pochováno 25 členů této významné rodiny.

K dalším majitelům vesnice patřili Osinští, Ochabové a Hukovští, Martin a Jindřich Šípové , pak 136 let vlastnili Polom Pražmové. Ti zvětšili kostel, zřídili 3 oltáře, vybudovali kostelní věž, do které umístli 2 zvony, které svolávají věřící k pobožnosti i dnes. Hraběcí rod Wilczků zde působil 216 let. Ten působil v širokém okolí. Wilczkové si podmanili zemědělskou půdu, později se z nich stali průmyslníci a uhlobaroni - objevení uhlí a založení hutnického komplexu Vítkovic znamenalo nebývalý rozvoj kraje. František Josef Wilczek, který zahájil těžbu uhlí ve Slezské Ostravě, těžil ve Velké Polomi v letech 1803 - 1826 vitriolové kamencové břidlice. Rokem 1918 byla ukončena vláda nad našimi obcemi a městy, velkostatek v naší obci byl rozparcelován a správu převzaly samotné obce a státní instituce.

Se zrodem kostela a fary se začalo vyučovat náboženství. Ve Velké Polomi byla v r. 1794 zřízena „triviální škola", učily se tři předměty - psaní, čtení a počty. Ve škole nebyly lavice, děti seděly na zemi. Učil zde Athanas Držkovic, pradědeček našeho významného rodáka, akademického malíře Valentina Držkovice. U mostu přes hlavní silnici se pak následně v r. 1876 postavila nová pětitřídní obecná škola, která od r. 1919 sloužila jako Živnostenská škola pro učně z Velké Polomi a okolí. Od r. 1945 se začalo prosazovat zřízení Měšťanské školy. Z dřevěných TESKO baráků byl postaven komplex budov - vznikla nová Obecná škola a budova u mostu byla využita jako škola měšťanská - do r. 1961, kdy byla vybudována nová škola v dolní části obce, která slouží dodnes. Tato byla rozšířena v letech 1986 - 1987. Starší část školy (z r. 1961) byla v r. 2005 celkově zrekonstruována.

Co se týče mateřského školství, byla ve Velké Polomi založena jako devátá v pořadí Maticí opavskou Jubilejní mateřská škola. Hudební vzdělání zajišťoval od r. 1925 tehdejší místní varhaník František Laštůvka.

Do roku 1848 bývala správa obcí rozdílná, neexistoval jednotný řád. V každé obci byl ustanoven fojt nebo rychtář, jmenován obecní hromadou nebo vrchností dočasně nebo doživotně. Byl prostředníkem mezi pány a poddanými. Vybíral daně, dohlížel na pořádek. Prvním dochovaným je záznam z r. 1492 - fojtem byl Jan Tichý. Základy obecní samosprávy byly položeny po r. 1848, kdy bylo zrušeno poddanství. Po r. 1848 řídilo obec obecní zastupitelstvo v čele se starostou - burgmistrem. Od r. 1857 se na postu starosty obce vystřídalo 28 lidí, zpočátku to byli většinou sedláci, později zástupci politických stran. V prvních volbách v nové Československé republice v r. 1919 byl zvolen Augustin Tešnar. Současná starostka je první ženou v historii obce, která zastává tuto významnou funkci.

Ke smutné části historie patří léta bojů a válek, po kterých zůstala spáleniště, smrt a příkoří. Od r. 1240, kdy byl zaznamenán nájezd Tatarů, přes třicetiletou válku v létech 1618-1648, válku francouzsko-ruskou, kdy v r. 1799 tu byl osobně generál Suvorov v době italského tažení, až po války světové. Ta druhá znamenala pohromu, neboť ve vesnici se bojovalo. Osvobozovací boje trvaly 15 dnů. Skončeny byly 26. dubna 1945.

Po osvobozovacích bojích začala usilovná snaha o obnovu. Pamětníci tvrdí, že málokdy byli lidé tak sjednoceni ve svém úsilí jako tehdy. Budovaly se služby pro občany, obecní úřad, pošta, hasičská zbrojnice, obnovil se starý vodojem, vybudoval nový s napojením na Kružberk, vzniklo hřiště a sokolovna, nové nákupní středisko a telefonní ústředna, komplex JZD, rekonstruovaly se objekty, aby sloužily obecním potřebám, včetně kanalizace, komunikací, vzniklo nové autobusové stanoviště. Začala vznikat různá občanská sdružení a spolky, které vyvíjely činnost ve prospěch občanů.

Od samého počátku byli naši předkové českého původu, německá jména se objevují v období let 1780 - 1900. Byli to většinou přistěhovalci, kteří byli ve službě u Wilczků nebo židovští obchodníci. Lidé se živili především zemědělstvím. Měli k dispozici obilí a proso, které bylo třeba semlít na šrot a mouku. První mlýny byly vodní - farní matrika z r. 1645 eviduje dva: Kremlicův mlýn (v dnešním Čertově mlýně) a další, pojmenovaný po rodině Kotrských. Později (1880-1890) přišla doba nových mlýnů větrných - postaveny byly na větrném kopci. Provozovali je místní občané Blažej, Mučka a Nábělek. Jako poslední moderní mlýn i se strojním vybavením byl postaven Frydolínem Rajským v r. 1924, nesloužil však dlouho. Až po r. 1828, kdy byla založena Rudolfova huť, nalezla většina našich občanů zaměstnání a finanční prostředky na obživu rodin v Ostravě. Výhodou byla císařská silnice - hlavní spojnice s městem Ostrava. V dávné minulosti umírali naši předkové ve velkém na různé choroby, v r. 1623 vymřela celá severní strana, cholera („kolera") sklátila spoustu lidí v letech 1863 a 1866, v r. 1872 to byly černé neštovice. Prvním lékařem v obci byl Hubert Fleischmann.

K naší obci neodmyslitelně patří objekt lihovaru. Začalo to vařením piva - první zmínka je z r. 1500. Za éry Wilczků byl pivovar jako součást dvora, budova byla napojena na sýpku. Do historie se zapsal sládek, odborník na slovo vzatý, Jindřich Scholz. Jeho bratr Hugo po vzájemném nedorozumění postavil nový konkurenční pivovar na okraji obce, který zapříčinil ukončení činnosti pivovaru ve statku. V pozdější době pak pivovar odkoupili sedláci a změnili jej na lihovar, který slouží dodnes.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Velká Polom

Počasí meteostanice Ostrava - Martinov

Vzdálenost meteostanice od obce Velká Polom: 6 km

Poslední data: 25.4.2024 03:50

Umístění: 253 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Ostrava - Martinov

Teplota
0,9
°C
Zdánlivá teplota
-2,1
°C
Rosný bod
0,9
°C
Vlhkost
100,0
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1005,8
hPa
Směr větru
J
Rychlost větru
1,5
m/s
Nárazový vítr
2,1
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Ostrava - Martinov

Dnes
1/11
°C
Zítra
2/14
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Velká Polom se také nachází

Bítov

Bítov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 500

/
Bobrovníky

Bobrovníky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Bohuslavice

Bohuslavice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 1 803

/
Bolatice

Bolatice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (S)
Počet obyvatel: 4 529

/
Budišovice

Budišovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (Z)
Počet obyvatel: 793

/
Čavisov

Čavisov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (J)
Počet obyvatel: 521

/
Chabičov

Chabičov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (S)

/
Děhylov

Děhylov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 758

/
Dobroslavice

Dobroslavice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (SV)
Počet obyvatel: 790

/
Dolní Benešov

Dolní Benešov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 3 939

/
Dolní Lhota

Dolní Lhota

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 2 km (J)
Počet obyvatel: 1 531

/
Dvořisko

Dvořisko

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Háj ve Slezsku

Háj ve Slezsku

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (S)
Počet obyvatel: 3 263

/
Hlubočec

Hlubočec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 570

/
Hlučín

Hlučín

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 13 525

/
Horní Lhota

Horní Lhota

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 2 km (JZ)
Počet obyvatel: 877

/
Hošťálkovice

Hošťálkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Hošťálkovice

Hošťálkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 1 872

/
Hrabyně

Hrabyně

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 138

/
Hýlov

Hýlov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Janovice

Janovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Jilešovice

Jilešovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Josefovice

Josefovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 2 km (SZ)

/
Karlovice

Karlovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Klimkovice

Klimkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 4 483

/ /
Kouty

Kouty

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Kozmice

Kozmice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 1 921

/
Krásné Pole

Krásné Pole

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Krásné Pole

Krásné Pole

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (JV)
Počet obyvatel: 2 782

/
Kravaře

Kravaře

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (SZ)
Počet obyvatel: 6 740

/
Kyjovice

Kyjovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 859

/
Lhota

Lhota

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Lhotka

Lhotka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Lhotka

Lhotka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Lubojaty

Lubojaty

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Martinov

Martinov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 1 176

/
Martinov

Martinov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Mokré Lazce

Mokré Lazce

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 179

/
Nové Sedlice

Nové Sedlice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 505

/
Olbramice

Olbramice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 722

/
Plesná

Plesná

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (V)
Počet obyvatel: 1 592

/
Plesná

Plesná

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Podvihov

Podvihov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Polanka nad Odrou

Polanka nad Odrou

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 5 058

/ /
Poruba

Poruba

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 59 195

/
Poruba

Poruba

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Pustá Polom

Pustá Polom

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 1 355

/
Pustkovec

Pustkovec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JV)

/
Pustkovec

Pustkovec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 1 334

/
Smolkov

Smolkov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (S)

/
Štítina

Štítina

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 293

/
Suché Lazce

Suché Lazce

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Svinov

Svinov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Svinov

Svinov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 4 267

/
Těškovice

Těškovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 823

/
Tísek

Tísek

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JZ)
Počet obyvatel: 984

/
Třebovice

Třebovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Třebovice

Třebovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 1 872

/
Václavovice

Václavovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Vřesina

Vřesina

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JV)
Počet obyvatel: 2 844

/
Výškovice

Výškovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Zábřeh

Zábřeh

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Zbyslavice

Zbyslavice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 654

/ /
Skiareál Skalka

Skiareál Skalka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JV)

/ / /
Zámek Raduň

Zámek Raduň

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 11 km (Z)

/
Rozhledna Šance

Rozhledna Šance

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 13 km (Z)

/ / /
Zámek Studénka

Zámek Studénka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 15 km (J)

/ / / /
ZOO Ostrava

ZOO Ostrava

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 17 km (V)

/ /

Reklama
Víte že?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Název obce Velká Polom se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Poruba

Nejbližší obec nad 20 000 obyvatel je Poruba s 59 195 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 7 km?

Poruba je někdejší obec, roku 1957 připojená k Ostravě, od 24. listopadu 1990 jeden z městských obvodů statutárního města Ostravy. Rozkládá se na západě města, v jeho slezské části a je jedním z nejlidnatějších ostravských obvodů.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Moravskoslezském kraji 1 162 841 obyvatel, z toho 570 091 mužů a 592 750 žen?

Zbrašovské aragonitové jeskyně

Zbrašovské aragonitové jeskyně je ve vzdušné vzdálenosti 45 km od obce Velká Polom?

Zbrašovské aragonitové jeskyně leží v malebném údolí řeky v lázních Teplicích nad Bečvou v Hranickém krasu. Jde o jedinečný jeskynní systém evropského významu vzniklý současným působením atmosférických vod a teplých minerálních vod

Buly aréna - Aquapark Kravaře

Buly aréna - Aquapark Kravaře je ve vzdušné vzdálenosti 9 km od obce Velká Polom?

Aquapark Buly Aréna Kravaře provozuje aquapark s hlavním bazénem, bazény pro děti, atrakcemi a barem.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Velká Polom zvýšil o 148?

Arboretum Nový Dvůr

Arboretum Nový Dvůr je ve vzdušné vzdálenosti 24 km od obce Velká Polom?

Arboretum Nový Dvůr, nedaleko města Opavy, bylo založeno v roce 1958 na místě jednoho z dendrologicky nejcennějších parkových objektů ve Slezsku.

Zřícenina hradu Vikštejn

Zřícenina hradu Vikštejn je ve vzdušné vzdálenosti 24 km od obce Velká Polom?

Hrad Vikštejn stával na vysokém skalnatém vrchu nad řekou Moravicí u obce Radkov, asi 5 km severně od Vítkova.

Dřevěný kostel sv. Kateřiny v Ostravě-Hrabové

Dřevěný kostel sv. Kateřiny v Ostravě-Hrabové je ve vzdušné vzdálenosti 17 km od obce Velká Polom?

Dřevěný kostel sv. Kateřiny – typ slezského dřevěného jednolodního kostela z modřínového dřeva stojí v centru městské části Ostravy-Hrabové

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvyšším bodem v Moravskoslezském kraji je Praděd (1 491 m n.m.) v pohoří Jeseníky, nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m n.m.).

Reklama