Obecní znak
Základní informace
Kraj:Moravskoslezský
Okres:Opava
Správní obvod:Opava
GPS souřadnice:49.940660N, 17.894799E
Nadmořská výška:257 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1195 (829 let)
Katastrální výměra:9 161 ha
Počet obyvatel:55 056
PSČ:746 26
Adresa URL:www.opava-city.cz

Památky a zajímavosti Opava

V Opavě se zachovalo mnoho kulturních památek, řada z nich je chráněná státní památkovou péčí. "Bílou Opavu", jak město nazval básník Petr Bezruč, charakterizují také četné parky a sady, zejména na obvodu historického jádra města. Památky ve městě Opava můžeme rozdělit podle stavebních slohů takto:

Gotika:

Farní kostel a konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie (ostravsko-opavská diecéze) - monumentální trojlodní cihlová stavba, která představuje nejcennější památku Opavy.

Kaple sv. Kříže, národní kulturní památka – tzv. Švédská kaple byla založena knížetem Přemkem I. Opavským v roce 1394 jako zádušní svatyně. Kaple je jedinečným dokladem gotické cihlové architektury, je postavena na jen výjimečně užívaném půdorysu oktogonu. Na kapli se postupně začal projevovat zub času, a tak bylo přistoupeno ke generální opravě, kterou inicioval farář J. Pazderka a kaplan A. Gruda. Právě tehdy byly pod starší omítkou nalezeny pozůstatky někdejší nástěnné malby.

Kostel sv. Ducha s částí minoritského kláštera

Kostel sv. Václava je bývalý dominikánský kostel, který vznikl na místě starší sakrální stavby v souvislosti se založením dominikánského kláštera v Opavě opavským knížetem Mikulášem I. V současnosti je využíván k pořádání společenských, kulturních a osvětových akcí jako jsou koncerty, výstavy, umělecké performance, společenská setkání, shromáždění a svatební obřady.

Kostel sv. Kateřiny

Kostel sv. Alžběty na Rybím trhu, barokně přestavěný v 18. století.

Johanitský kostel sv. Jana Křtitele ve Smetanových sadech - Jeho historie je pevně spjata s řádem johanitů neboli Maltézským řádem. V interiéru kostela najdeme dvě cenné náhrobní desky řádových komturů z 16. století – Jiřího Lesoty ze Stéblova a Jiřího Adelsbacha z Domsdorfu. J

Kostel Nejsvětější Trojice byl založen na místě obecních pastvin poblíž mlýnského náhonu podél Hlubčické cesty. Spolu s kostelem byl vytyčen i areál hřbitova. Dnes je kostel kulturní památkou ČR.

Kostel sv. Petra a Pavla


Renesance

Městská věž Hláska zvaná též Hodinářská věž stojí na Horním náměstí a dnes v jejích prostorách sídlí magistrát a kavárna. Ale již v roce 1327 tyto prostory sloužily coby obchodní centrum města, když zde sídlily různé obchodní komory – obchodníci zde skladovali a prodávali zboží. Rovněž se zde nacházela městská váha a od roku 1582 také pekařské lávky. V prvním patře zasedala městská rada a soud.

Dům U Bílého koníčka v centru Opavy je typickým příkladem tehdejšího měšťanského stavitelství. Již ve středověku zde byl provozován vinný šenk. Roku 1770 přešla budova do majetku plátenické rodiny Demelů a v majetku rodiny zůstala až do 30. let 20. století. Po druhé světové válce získal dům i s vinárnou a pivnicí do správy Antonín Střílka. Vinárna v domě U Bílého koníčka fungovala až do 70. let 20. století. Dům U Bílého koníčka je jediným domem v Opavě, na kterém se domovní znamení dochovalo do současnosti.

Dům Boží koutek

Dům U zavřené brány

další měšťanské domy


Baroko

Sobkův palác je postavený Karlem Josefem Ragojským z Rohožníku v roce 1730 v centru Opavy. Dům je ukázkou feudálního sídla, které si ve středu města vybudovala šlechta. Druhým majitelem domu byl Maxmilián Jindřich Sobek z Kornic (císařský tajný rada a komoří, dvorský sudí knížectví lehnického a od roku 1763 slezský zemský prezident), po němž nese stavba dodnes jméno.

Blücherův palác postavil v roce 1737 Jiří Rudolf Wipplar a dům sloužil jako přechodné sídlo šlechtice při jeho pobytu v Opavě. Roku 1832 se majitelem domu stává Gebhard II. Blücher z Wahlstadtu. Od 2. poloviny 19. století Blücherové přestali svůj palác obývat – v přízemí byly roku 1883 vybudovány obchody a patro bylo přestavěno na nájemní byty. Rodina o něj však v té době příliš nepečovala a dům začal chátrat. Dnes dům vlastní přírodovědné oddělení Slezského zemského muzea a plánuje investovat do rekonstrukce.

Kostel sv. Vojtěcha (sv. Jiří) s jezuitskou kolejí je monumentální jednolodní stavba postavená v letech 1675–1681 na opavském Dolním náměstí na místě malého gotické stavby. Kostel je stavebně zakomponován do areálu jezuitské koleje (původně z let 1631–1642 přestavěné v letech 1711–1723), ve které se nacházelo např. i gymnázium, Slezský zemský sněm (od roku 1853), a ve které nyní sídlí Zemský archiv v Opavě.

Před kostelem sv. Vojtěcha se nachází Mariánský sloup z roku 1675.

Müllerův dům stojí nedaleko Slezského zemského muzea, které zde má archeologické pracoviště. Vlastní dům vznikl barokní přestavbou objektu roku 1726 a sloužil jako obydlí zámeckého správce. Po demolici zámku je to jediná dochovaná stavba původního zámeckého areálu.

Měšťanský dům U Mouřenína je jedna z nejstarších budov na území města Opavy. Z přední strany domu se nachází čtyři busty, z nichž dvě zobrazují antické bohy Pallas Athénu a Arése a ostatní dvě mouřeníny. Právě podle nich dostal dům a lékárna, která se zde odedávna nacházela, své jméno. Lékárna v tomto domě fungovala od počátku 18. století až do roku 1945. Dnes se ve sklepních prostorách domu nachází restaurace, v přízemí pak vinárna a ve vyšších patrech nájemní byty.

Filipkův dvůr v Kateřinkách byl založen Krištofem Bzencem z Markvartovic v roce 1597. Svou dnešní podobu získal někdy v první polovině 18. století. Je to statek s obytným domem a hospodářskými budovami kolem obdélníkového dvora. V nárožích hlavní budovy jsou válcové dvoupatrové věže, zakončené cibulovitými báněmi. Je k ní taky přistavěna kaple Božího Těla.

a další stavby.


19. století

Palác Razumovských je palác s čestným dvorem v Opavě na Nádražním okruhu. Byl postaven v letech 1891–1893 pro rodinu ruských šlechticů Razumovských, kteří vlastnili v blízkém okolí statky. Autorem projektu byl významný vídeňský architekt Ludwig Tischler, sochařská výzdoba je dílem Johanna Müllera. Od roku 2010 v něm sídlí ředitelství Slezského zemského muzea.

Evangelický kostel v Lidické ulici – Základní kámen byl položen v roce 1896 a roku 1989 byla stavba z červených cihel v novogotickém slohu se secesními detaily ukončena. Kostel postavil arch. Julius Lundwall a dnes zde sídlí Zemský okresní archiv.

Klášter klarisek – palác zemské vlády, dnes zde sídlí Slezská univerzita.

Dívčí škola Řádu německých rytířů postavená v roce 1891 rakouským architektem Franzem Kachlerem.

Slezské zemské muzeum bylo založeno v roce 1814, nejstarší muzeum v ČR a třetí největší institucí svého druhu v České republice. Značný rozvoj zaznamenalo muzeum v době působení dr. Edmunda Wilhelma Brauna (1870–1957) coby kustoda a pozdějšího dlouholetého ředitele. Cílem E. W. Brauna bylo vybudovat muzeum moderního typu a ve své muzejní praxi uplatňoval propojení výzkumné, akviziční a prezentační činnosti. V té době muzeum shromažďovalo především uměleckohistorické sbírkové předměty a orientovalo se na špičkové evropské a světové umění. Slezské zemské muzeum v současnosti plní nejen funkci sbírkotvornou, vědeckou, kulturní a metodickou, ale současně nabízí návštěvníkům možnost zhlédnout 6 stálých expozic a během roku kolem 40 příležitostných výstav a mnoho dalších kulturních programů a akcí.

Slezské divadlo – základní kámen Zemského divadla v Opavě byl položen 1. května 1804. V roce 1909 musela být provedena další oprava a adaptace Městského divadla vynucená požárem. Interiér divadla byl proveden ve slohu Ludvíka XVI. Součástí divadla jsou dva soubory – činoherní a operní, a také zde probíhá baletní a koncertní činnost. Divadlo má ve svém repertoáru inscenace světových i českých autorů, které divák může znát i z jiných světových nebo domácích scén.

Janottovu vilu na Tyršově ulici koupil v roce 1893 syn významného opavského průmyslníka a politika Hugo Janotta a dvakrát ji nechal zrestaurovat. Dnes zde sídlí Slezské zemské muzeum a jeho sbírka knih je tvořena jako jedna z nejdůležitějších součástí muzea již od roku 1814. V současnosti obsahuje kromě běžného knižního fondu také jedinečnou sbírku děl spjatých se Slezskem. Jedinečný je i fond regionálních novin, od počátku 19. století do současnosti. Všechna díla ve sbírkách si zájemci mohou pročítat v badatelně knihovny, už se ale buduje i elektronický katalog, dostupný na internetových stránkách muzea.
Zdroj: http://opavsky.denik.cz/zpravy_region/janottova-vila-rekonstrukce16102012.html


Počátek 20. století

Městský dům kultury Petra Bezruče (Obchodní a živnostenská komora)
Spořitelna
Budova bývalého Zemského finančního ředitelství
Budova bývalého Zemského ředitelství pošt a telegrafů (dnes Slezská univerzita)
Budova bývalé Státní banky
Jubilejní Schillerova škola
Marianum - Ústav kongregace Dcer božské lásky
Kaple Povýšení sv. Kříže
Vila Soví Hrádek
Domy na Olomoucké ulici
Další historizující a secesní domy


Moderní architektura

Obchodní dům Breda-WeinsteinKostel svaté HedvikyŠpalíček
Lassmannova vila
Dům MUDr. Martínka (Kateřinky - architekt Lubomír Šlapeta)
Vila Dr. Radima Hesse (architekti Čestmír a Lubomír Šlapeta)
Městské koupaliště

Tipy na výlet v obci Opava a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Opava

Počasí meteostanice Slavkov

Vzdálenost meteostanice od obce Opava: 5 km

Poslední data: 26.4.2024 02:10

Umístění: 318 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Slavkov

Teplota
4,8
°C
Zdánlivá teplota
2,5
°C
Rosný bod
-0,8
°C
Vlhkost
66,9
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1007,7
hPa
Směr větru
SV
Rychlost větru
0,0
m/s
Nárazový vítr
0,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Slavkov

Dnes
2/13
°C
Zítra
5/16
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Opava se také nachází

Benkovice

Benkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Bílá Bříza

Bílá Bříza

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Bohučovice

Bohučovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Branka u Opavy

Branka u Opavy

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 1 060

/
Chlebičov

Chlebičov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 1 199

/
Chvalíkovice

Chvalíkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 694

/
Dolní Životice

Dolní Životice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JZ)
Počet obyvatel: 1 055

/
Dvořisko

Dvořisko

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Hertice

Hertice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Holasovice

Holasovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 379

/
Hradec nad Moravicí

Hradec nad Moravicí

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 5 434

/
Jaktař

Jaktař

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 2 km (Z)

/
Jamnice

Jamnice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Jezdkovice

Jezdkovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 251

/
Kajlovec

Kajlovec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Kamenec

Kamenec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Kateřinky

Kateřinky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 1 km (SV)

/
Komárov

Komárov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JV)

/ /
Kouty

Kouty

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Kravaře

Kravaře

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 6 740

/
Kylešovice

Kylešovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Loděnice

Loděnice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Malé Hoštice

Malé Hoštice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Město

Město

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 0 km (S)

/
Milostovice

Milostovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Neplachovice

Neplachovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 945

/
Nové Sedlice

Nové Sedlice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 505

/
Nový Dvůr

Nový Dvůr

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Oldřišov

Oldřišov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 1 469

/
Otice

Otice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (JZ)
Počet obyvatel: 1 463

/
Podvihov

Podvihov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Předměstí

Předměstí

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 0 km (SZ)

/
Pusté Jakartice

Pusté Jakartice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Raduň

Raduň

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 1 198

/
Slavkov

Slavkov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 2 125

/
Služovice

Služovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 824

/
Šťáblovice

Šťáblovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 727

/
Štáblovice

Štáblovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Stěbořice

Stěbořice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 1 467

/
Štemplovec

Štemplovec

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Štítina

Štítina

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 1 293

/
Suché Lazce

Suché Lazce

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Svoboda

Svoboda

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Uhlířov

Uhlířov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 412

/
Vávrovice

Vávrovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Velké Hoštice

Velké Hoštice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 1 854

/
Vlaštovičky

Vlaštovičky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Vrbka

Vrbka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (SV)

/
Vršovice

Vršovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 518

/
Zadky

Zadky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Zlatníky

Zlatníky

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (Z)


Reklama
Víte že?

Název obce Opava se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Nejvyšším bodem v Moravskoslezském kraji je Praděd (1 491 m n.m.) v pohoří Jeseníky, nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m n.m.).

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Opava snížil o 3 095?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Moravskoslezském kraji 1 162 841 obyvatel, z toho 570 091 mužů a 592 750 žen?

Zámek Raduň

Zámek Raduň je ve vzdušné vzdálenosti 7 km od obce Opava?

Areál zámku Raduň je v regionu ojediněle dochovaný zámecký komplex ležící jižně od města Opava, obklopený z jedné strany zámeckým parkem a z druhé strany Zámeckým rybníkem.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Arboretum Nový Dvůr

Arboretum Nový Dvůr je ve vzdušné vzdálenosti 9 km od obce Opava?

Arboretum Nový Dvůr, nedaleko města Opavy, bylo založeno v roce 1958 na místě jednoho z dendrologicky nejcennějších parkových objektů ve Slezsku.

Hrad a zámek Fulnek

Hrad a zámek Fulnek je ve vzdušné vzdálenosti 25 km od obce Opava?

Zámek ve Fulneku je nemovitá kulturní památka na Zámeckém návrší východně od centra města. Památková ochrana od roku 1958 zahrnuje komplex budov Dolního a Horního zámku.

Buly aréna - Aquapark Kravaře

Buly aréna - Aquapark Kravaře je ve vzdušné vzdálenosti 10 km od obce Opava?

Aquapark Buly Aréna Kravaře provozuje aquapark s hlavním bazénem, bazény pro děti, atrakcemi a barem.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Poruba

Nejbližší obec nad 30 000 obyvatel je Poruba s 59 195 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 23 km?

Poruba je někdejší obec, roku 1957 připojená k Ostravě, od 24. listopadu 1990 jeden z městských obvodů statutárního města Ostravy. Rozkládá se na západě města, v jeho slezské části a je jedním z nejlidnatějších ostravských obvodů.

UNESCO - Olomouc

UNESCO - Olomouc je ve vzdušné vzdálenosti 60 km od obce Opava?

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci byl na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsán v roce 2000.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Reklama