Obecní znak
Základní informace
Kraj:Královéhradecký
Okres:Rychnov nad Kněžnou
Správní obvod:Kostelec nad Orlicí
GPS souřadnice:50.135617N, 16.098007E
Nadmořská výška:252 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1396 (628 let)
Katastrální výměra:1 057 ha
Počet obyvatel:565
PSČ:517 21
Adresa URL:www.lipanadorlici.cz

Části obce Lípa nad Orlicí: Dlouhá Louka

Historie obce Lípa nad Orlicí

Doby minulé nebyly moc klidné ani neoplývaly hojností a přepychem. Nebyla nouze o přírodní katastrofy, epidemie nemocí, jako byl mor a cholera. Úryvky z historie naší obce se dochovaly díky rodákovi K.V.Lingerovi, autoru Kroniky, která je uložena v Okresním archivu v Rychnově nad Kněžnou. Řádky, které nyní budete číst, z Kroniky převzala paní Alena Kapuciánová a text byl v doslovném znění zveřejněn v několika vydáních Lipských ozvěn. Pro tyto stránky byl zkrácen a upraven.
Novodobá kronika byla vedena od roku 1957 panem Rudolfem Provazníkem z Dlouhé Louky. Zde, níže pod událostmi z dob dávno minulých se můžete v krátkých úryvcích z jednotlivých let dočíst, jak se v Lípě žilo před půl stoletím. Z kroniky vybrala a upravila Zuzana Feitkenhauerová.

Původ vesnice Lípa je pradávný, v době před 1000 lety stával na hořejším konci vladycký dvůr pojmenovaný asi podle veliké lípy Lípa, přibližně v místech, kde dnes stojí motorest. Dosvědčuje to i systém starých cest, které se tam stýkaly. Kolem dřevěného vladyckého dvora byla postavena malá obec do podkovy. Další byla vesnička Michovice, zaniklá po třicetileté válce (1618-1648). Osada Dlouhá Louka má jméno po dlouhé louce, jež zbyla po bývalém rybníku Dlouhém.

První listina, dokládající existenci obce pochází z roku 1396. Tenkrát častolovický purkrabí potřeboval vypravit mladého Půtu do Uher z rozkazu krále Zikmunda. A protože neměl doma na tolik hotovosti, vypůjčil si na tuto výpravu a do zástavy za dluh dal platy lipských sedláků.

Za posledního Puty byl kraj husitským bojištěm. Hradečtí husité měli svůj tábor na Orebu u Třebechovic. S Půtou, který horoval pro krále Zikmunda se nesnášeli a byli ve stálém vzájemném boji. Že Půtovy vesnice to odnášely víme jistě. Tak 1435 byl zaznamenán vpád Orebitů k nám, při kterém bylo vypáleno Týniště, Albrechtice s okolím a tedy jistě i naše ves. Celý kraj byl záhy husitským, 1435 je také týnišťská fara obsazena husitským farářem. Že bývalo zle, vidíme také ze záznamu z dob Pernštýnských: že rok 1514 byl strašně mokrý rok, od června do srpna bez přestání pršelo s přívaly, kroupami a povodněmi. Obilí vzrostlo žaté i nežaté, chleba vůbec nebylo.

Z doby Pernštejna se záznamy o poddaných nezachovaly (ač víme, že byly vedeny). Teprv z "lester důchodu" Hanuše Hauqvice se dovídáme, že roku 1573 měla Lípa 18 usedlých (tj. rodin), které byly povinovány robotou 102 dnů a museli platit roční úrok 19 kop a 1/2n groše a 1 denár (českých). Tehdy patřilo k týnišťskému panství 12 vesnic, největší byly Čestice s 21 usedlými a 146 dny roboty. V roce 1568 byl u nás mor, kdy mnoho lidí zemřelo. Z doby po Haqvicovi do konce třicetileté války záznamy zatím nemáme. Víme však, že také v roce 1585 od září začal mor s hlízami a puchýři, na které zemřelo mnoho lidí. V roce 1590 je zaznamenáno, že od sv. Trojice do Proměnění Krista Pána (tj. od června do srpna) nepadl žádný déšť, řeky a studně vyschly tím velkým vedrem, ryby polekaly, obilí všechno uschlo a luka vyhořela.

V třicetileté válce u nás velké náboženské otřesy nebyly, obyvatelé vstoupili bez donucovacích metod jinde obvyklých do katolicismu, tak že za Oty z Oppersdorfu kališníci už u nás nebyli (1615). Kraj ovšem válkou velmi utrpěl. V roce 1634 celé okolí i obec Lípa utrpěli velmi od císařských Charvátů, kteří drancovali na co přišli, kradli a odháněli dobytek. Předtím, v roce 1631 totéž prováděli po celém našem okolí saské regimenty (spojenci Švédů), kdy v roce 1639 vpadli Švédové do zámku v Častolovicích a vyloupili jej. Od června 1639 do února 1640 měl celý Hradec i celý kraj obsazený švédský generál Banner a u nás spižoval (bydlel) kolem vánoc pluk hraběte Hodice. Tito vymáhali nemilosrdně výpalné, koně, dobytek i krmivo. Kdo se bránil, byl odstraněn. Obec Lípa měla tenkrát odevzdat švédské kompanii: 30 korců ovsa, 2 krávy, 300 liber chleba, 25 liber másla, 4 fůry sena a stejně tolik slámy a po 20 slepicích a husách. V roce 1642 k tomu všemu přišel ještě dobytčí mor. Plundrování kostelů i hrobek v okolí trvalo se zaměnami až do roku 1646, kdy veliký mor dovršil dílo zkázy. Grunty byly vypáleny, osadníci pobití neb vymřelí morem. Všude bylo spousta opuštěných statků.

Toho využila vrchnost a z takových statků zřizuje poplužní dvory. Tak se stalo i v Michovicích - opuštěné statky byly převzaty, ostatní buď vyměněny nebo vykoupeny a místo zaniklé vsi Michovic (mezi Lípou a Týništěm) vyrostl panský dvůr a vyrostla také robota našich předků. Na velkém dvoře bylo mnoho práce. Od roku 1570 do roku 1648 (konec třicetileté války) stoupl počet gruntů v Lípě z 18 na 28. Po válce však bylo 11 gruntů pustých. Podle seznamu poddaných z roku 1651 měla Lípa 101 obyvatel.

V roce 1770 bylo nařízeno sčítání lidu a domů a jejich očíslování. V Čechách bylo napočteno tenkráte 2,5 milionu obyvatel a na Moravě necelý milion. Po roce 1770, v kterém pro mokro nastala katastrofální neúroda a hlad, a to tak, že i císařský dvůr musel uvažovat o snížení robotních povinností, které byly místy nesnesitelné. Drahota byla otřesná, o ní a o nedostatku svědčí hezký čtverec louky, který držitel Javůrkova statku (dnešní čp. 33 a 34) musel dát svému šťastnějšímu sousedu za bochník chleba, který potřeboval pro své děti. Dodnes se tomu místu říká "na bochníku" (louka u řeky). Když bylo po století válek, lidé si oddechli. Nebyli to jen lupiči a drsní žoldnéři, od nich se příliš nelišily metody legálního vojska vedeného důstojníky v pozlacených uniformách nebo hejtmany v čele očistných dragounských čet. V obou případech zůstaly sedlákům mnohdy jen oči pro pláč. Pro hospodářství bylo zle v letech 1805 - 1806. Byla neúroda a drahota, a roku 1809 byla zaznamenána ohromná bouře s vichřicí, která rozlamovala stromy a pobořila chalupy. Před bouří bylo takové dusno, že se téměř dýchat nedalo. V roce 1813, 21.II. byla průtrž mračen a ohromná povodeň. 1830 byla veliká polární záře, která celý kraj vyděsila - znamení na nebi nebo komety vyvolávaly v našich předcích strach před budoucností. 1810 chumelilo ještě v červnu. 1882 byl mokrý rok. O žních pršelo po tři týdny tak, každý den tak, že veškeré obilí vzrostlo ať osečené nebo na stojatě, tak že z mouky žitné nebylo lze chléb upéci.

Naše obvyklé velké vody: například v roce 1891 byla tak velká voda, že děti musely být puštěny ze školy, aby se ještě dostaly domů. Na dolním konci stála voda ve všech chalupách. Další velká povodeň byla zaznamenána v polovině července 1907 a dne 17.7. byl zatopen i horní konec a školka při škole. Následuje zase červencová povodeň v roce 1913, kdy byla u Lingerů na loket voda ve stodole.

Roku 1914, kdy začala první světová válka, do které narukovalo 126 lipských mužů. Ti se zůčastnili bojů na různých frontách - ať už ruské, rumunské, italské, ba i francouzské s německou armádou. Někteří se vrátili před koncem války jako superarbitrovaní (zproštění) jako nemocní a invalidé poznamenaní. Těžkou dobu a její nesnáze nedovede pochopit ten, kdo ji neprožil. Sotva o ní podá obrázek hrst zápisů z těchto těžkých dob. Snad zachytí pro čtenáře budoucího hospodářskou bídu, ale bude jen slabým obrázkem chvil, kdy otcové a synové stáli proti sobě a nedovedli nalézt spravedlivého postoje. Tehdy v roce 1915 bylo v Lípě ubytováno 28 osob z východní Haliče uprchlých před Rusy. Lipští s nimi vycházeli dobře, a oni zde byli rádi. Pro 18 polských dětí bylo zavedeno i polské vyučování, učil je p. učitel Sokolovský z Kolonie. Už od roku 1915 byl velký nedostatek, byly zavedeny chlebové lístky a příděly na osobu, následovaly válečné sbírky a půjčky, revize potravin, soupis koní a osetých ploch, s postupem doby se lid z měst obrací na vsi s žádostí o jídlo a pod rukou kupují za jakoukoliv cenu, je citelný nedostatek potravin, odvody jsou stále bezohlednější, rekvizice brambor, obilí i dobytka stále stoupá. Jak pokračuje válka, stoupá i nedostatek. Není chleba, cukr, mouka, kouří se všelijaké listí, neboť není ani na tabák. S radostí byl uvítán konec této strašné kapitoly našich dějin. Náš národ se dočkal samostatnosti a po válce vstoupil do dějin Evropy jako samostatná republika.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Lípa nad Orlicí

Počasí meteostanice Horní Ředice

Vzdálenost meteostanice od obce Lípa nad Orlicí: 12 km

Poslední data: 26.4.2024 10:30

Umístění: 245 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Horní Ředice

Teplota
15,1
°C
Zdánlivá teplota
12,3
°C
Rosný bod
1,8
°C
Vlhkost
44,2
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
458,7
W/m2
Atmosférický tlak
1014,8
hPa
Směr větru
JZ
Rychlost větru
1,6
m/s
Nárazový vítr
2,5
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Horní Ředice

Dnes
-1/14
°C
Zítra
5/18
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Lípa nad Orlicí se také nachází

Albrechtice nad Orlicí

Albrechtice nad Orlicí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 2 km (Z)
Počet obyvatel: 975

/
Bolehošť

Bolehošť

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 611

/ /
Borohrádek

Borohrádek

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (J)
Počet obyvatel: 2 042

/
Častolovice

Častolovice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 1 582

/ /
Čermná nad Orlicí

Čermná nad Orlicí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 1 057

/
Černíkovice

Černíkovice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (SV)
Počet obyvatel: 792

/
Čestice

Čestice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (V)
Počet obyvatel: 601

/
Chotiv

Chotiv

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 2 km (JV)

/
Číčová

Číčová

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Dlouhá Louka

Dlouhá Louka

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 1 km (S)

/
Dolní Jelení

Dolní Jelení

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Hoděčín

Hoděčín

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Horní Jelení

Horní Jelení

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 10 km (J)
Počet obyvatel: 2 096

/
Hřibiny

Hřibiny

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Hřibiny-Ledská

Hřibiny-Ledská

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 373

/
Ježkovice

Ježkovice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Kamenec

Kamenec

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Korunka

Korunka

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Koryta

Koryta

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Kostelec nad Orlicí

Kostelec nad Orlicí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 5 962

/ /
Koudelka

Koudelka

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Kozodry

Kozodry

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Křivice

Křivice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Ledská

Ledská

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Libel

Libel

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 157

/
Lično

Lično

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 618

/
Lipiny

Lipiny

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Malá Čermná

Malá Čermná

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Nová Ves

Nová Ves

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Nová Ves

Nová Ves

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Nová Ves

Nová Ves

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (Z)
Počet obyvatel: 238

/
Olešnice

Olešnice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (V)
Počet obyvatel: 486

/
Ostašovice

Ostašovice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Paseky

Paseky

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Petrovice

Petrovice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Petrovičky

Petrovičky

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Poběžovice u Holic

Poběžovice u Holic

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 306

/
Radostovice

Radostovice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Rašovice

Rašovice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (SV)

/
Rousínov

Rousínov

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Šachov

Šachov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Slemeno

Slemeno

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Staré Holice

Staré Holice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Štěnkov

Štěnkov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Štěpánovsko

Štěpánovsko

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Světlá

Světlá

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 1 km (JZ)

/
Synkov

Synkov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Synkov-Slemeno

Synkov-Slemeno

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 410

/
Třebešov

Třebešov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 304

/
Týniště nad Orlicí

Týniště nad Orlicí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 2 km (SZ)
Počet obyvatel: 5 942

/
Uhřínovice

Uhřínovice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Újezdec

Újezdec

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Veliny

Veliny

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 490

/
Velká Čermná

Velká Čermná

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Voděrady

Voděrady

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 697

/
Vojenice

Vojenice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Vyhnanice

Vyhnanice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Vysoké Chvojno

Vysoké Chvojno

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 439

/
Žďár nad Orlicí

Žďár nad Orlicí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (JZ)
Počet obyvatel: 535

/
Zdelov

Zdelov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (JV)
Počet obyvatel: 270

/ / / / / / / / /
Zámek Opočno

Zámek Opočno

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 14 km (S)

/ / / / /
Hrad Litice

Hrad Litice

Kraj: Pardubický
Vzdálenost: 19 km (V)

/ / / /

Reklama
Víte že?

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové je ve vzdušné vzdálenosti 36 km od obce Lípa nad Orlicí?

Rotunda sv. Kateřiny, kterou najdeme na okraji města Česká Třebová směrem na Skuhorv, pochází zřejmě z počátku 13. století.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Aquapark Hradec Králové

Aquapark Hradec Králové je ve vzdušné vzdálenosti 21 km od obce Lípa nad Orlicí?

Aquacentrum v Městských lázních Hradec Králové nabízí řadu atrakcí, ze kterých si jistě vyberete! Můžete se projet tobogánem, zaplavat si v bazénu, užít si umělé vlnobití, poležet si ve vířivce či horkém bazénku. V bazénu jsou instalovány vodní trysky a umělý proud.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Královéhradeckém kraji 538 303 obyvatel, z toho 266 017 mužů a 272 286 žen?

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Lípa nad Orlicí 281 mužů a 284 žen?

Hradec Králové

Nejbližší obec nad 20 000 obyvatel je Hradec Králové s 87 668 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 21 km?

Metropole východních Čech leží na okraji polabské nížiny na soutoku Labe s Orlicí. Mezi místní části města patří: Březhrad, Hradec Králové, Kukleny, Malšova Lhota, Malšovice, Moravské Předměstí, Nový Hradec Králové, Piletice, Plačice, Plácky, ...

Nejvyšším bodem v Královéhradeckém kraji je nejvyšší hora ČR Sněžka (1 602 m n.m.), nejnižším bodem je hladina Labe (202 m n.m.).

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Podorlický skanzen Krňovice

Podorlický skanzen Krňovice je ve vzdušné vzdálenosti 10 km od obce Lípa nad Orlicí?

V Podorlickém skanzenu Krňovice uvidíme architektonické a technické památky regionu Královéhradecka, podhůří Orlických hor a Podkrkonoší.

Název obce Lípa nad Orlicí se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Zámek Litomyšl

Zámek Litomyšl je ve vzdušné vzdálenosti 33 km od obce Lípa nad Orlicí?

Zámek v Litomyšli je jeden z největších renesančních zámků v Česku. Zámek je vzácnou ukázkou úpravy italského renesančního paláce pro podmínky zaalpských zemí.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Hrad Litice

Hrad Litice je ve vzdušné vzdálenosti 19 km od obce Lípa nad Orlicí?

V hlubokém údolí Divoké Orlice, západně od Žamberka ční na vrcholu mohutného skalnatého návrší hrad Litice. Hrad Litice byl založen někdy koncem 13. století

Reklama