Obecní znak
Základní informace
Kraj:Královéhradecký
Okres:Náchod
Správní obvod:Nové Město nad Metují
GPS souřadnice:50.312634N, 16.088583E
Nadmořská výška:284 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1361 (663 let)
Katastrální výměra:1 412 ha
Počet obyvatel:1 010
PSČ:549 06
Adresa URL:www.bohuslavice.com

Památky a zajímavosti Bohuslavice

• Katolický Kostel sv. Mikuláše
Kostel byl založen pravděpodobně již v době založení obce po roce 1200. Děkan Rojek v pamětech Černčických dokonce tvrdil, že podle stop objevených při opravách v roce 1840 je bohuslavický kostel nejméně o dvěstě až třista let starší než kostel černčický, který byl založen Arnoštem z Talmberka kolem roku 1300. Podle toho by kostel v Bohuslavicích pocházel z roku 1100 nebo dokonce 1000, ovšem v jiné podobě než nyní a to v románském stylu a bez věže.
Později byl kostel přestavěn Sezimou z Dobrušky ve stylu gotickém a ve 14. století byla přistavěna na západní straně malá věž s gotickými okny. Na vrcholu věže byla zřízena prkenná zvonice, jakou můžete vidět na kostele černčickém, nebo krčínském. Jestli v ní však byly někdy zvony, těžko říct. Takto kostel stál až do roku 1687. Pak byl zcela přestavěn, byly zřízeny dva hlavní oltáře a provedena vnitřní výzdoba.

• Evangelický kostel
Od svého osamostatnění pomýšlel sbor na stavbu nového chrámu místo toleranční modlitebny, jež přestávala vyhovovat. Již farář Fel. Molnár založil k tomu cíli stavební fond, který za jeho nástupců vzrůstal z příspěvků domácích údů a z darů evangelíků zahraničních. R. 1898 mohlo býti konečně přikročeno k stavbě podle plánu arch. Jos. Blechy z Prahy - Karlína v nápodobě gotického slohu. Příhodné místo bylo dávno vyhlédnuto mezi farou a církevní školou, takže všecky církevní budovy tvoří jednu skupinu prostoupenou sadem, se hřbitovem v pozadí. Kostel postavili stavitelé Václav Rejchl a Tomáš Suhrada z Hradce Králové za 17000 zl. mimo povozy a práce, které poskytli údové sboru zdarma. Na věž zavěšeny tři zvony se jmény Luther, Hus a Komenský. Stavba byla dokončena a kostel uvnitř zařízen do konce r. 1899, kdy byl chrám posvěcen seniorem Lánym 3. prosince v l. neděli adventní. Toho dne se konaly poslední služby Boží ve staré modlitebně; kázal při nich farář Štrobach, maje za text podobenství o horčičnému zrnu (Mat. 13, 31-32). V novém kostele vykonal posvěcující kázání sen. Lány na základě žalmu 24. o podmínkách požehnaného užívání nového chrámu. Potom kázal tehdejší farář trnávecký Ferd. Hrejsa na slova žalmu 84, 2-3: „Jak jsou milí příbytkové tvoji, Hospodine zástupů? Žádostivá jest a velice touží duše má po síňcích Hospodinových; srdce mé i tělo mé pléše k Bohu živému."

• Fara
Od prvního založení kostela byla při něm v Bohuslavicích zřízena fara. Kolikrát sešla nebo vyhořela, není známo, lze však usuzovat, že byla ze dřeva, tak jako fara, která byla v roce 1839 zbořena a jejíž přibližná podoba je na kresbě nahoře. Místo ní byla vyzděna fara nová. U fary stála také hospodářská stavení jako chlév a stodola. Fara měla své farní pole a louku. Když v obci nebyl farář, spravoval faru svými kaplany novoměstský děkan, který pole pronajímal lidem.
Prvního faráře, o kterém víme, dosadil do Bohuslavic Sezima z Dobrušky v roce 1371, později faráře dosazoval pán černčický, od husitských válek (1420) dosazovala faráře druhá konzistoř tehdy v Praze u P. Marie před Týnem. Po založení Nového Města nad Metují nejspíše v roce 1501 skončila farní správa v Černicích a černčický kostel se stal filiálním kostelem kostela bohuslavického. To trvalo až do roku 1624, kdy musel farář Martin Blažej Kostelecký stejně jako jiní kněží české konfese, po bitvě na Bíle hoře emigrovat. Bohuslavice byly spolu s Černčicemi přifařeny k Novému Městu.

• Stará evangelická škola
Sbor s farářem v čele pracoval pak ke zřízení církevní školy. Byla uvedena v život r. 1873 jako jednotřídka. Chodilo do ní přes 50 dětí z Bohuslavic a z Vršovky. Učily se ve třídě, jež byla přistavěna k domu č. 91, který nyní sloužil za byt učiteli. Prvním učitelem byl Jan Rolčík, rovněž křížlický rodák. Po šesti letech však znenadání opustil školu i evangelickou církev. Aby se mohl státi řídícím na obecné škole v jiném místě, stal se katolíkem. Učitelé evangelických škol byli totiž placeni hůře než na školách obecných, na těchto pak mohl se státi řídícím jen učitel téhož vyznání jako většina žáků, tedy zpravidla jen katolík. (Po letech vstoupil uč. Rolčík do církve československé, nyní českomoravské.) Po jeho zarmucujícím odchodu působil zde ve škol. roce 1879-80 Bedřich Jaroslav Jerie, rodák valteřický, syn potomního ředitele evang. učit. ústavu v Čáslavi. Jeho nástupcem byl Josef Samek, nar. 1852 v Oujezdci u Kutné Hory. Škola zůstávala jednotřídkou a trpěla - jako naše církevní školy napořád - nedostatečným vybavením pomůckami a malým platem učitele, odkázaného na přilepšující dary z cizinv. Konala však dobře svou povinnost. Bývalí žáci na ni vděčně vzpomínají a i odjinud je dosud slyšet slova uznání práci evangelického učitele. Škola byla zrušena v roce 1921, v současné době ji sbor v zimních měsících používá jako modlitebnu
Sbor bohuslavický patří počtem členů a rozlohou mezi menší sbory evangelické církve. Dnes jej tvoří na 400 členů žijících v Bohuslavicích, v Opočně a v sousedních obcích Pohoří, Rohenicích, Slavětíně, Černčicích, Vršovce a Spech. Sbor zasahuje okres Náchod a okres Rychnov nad Kněžnou. Farní sbor trvá od 20. září 1869. Do té doby patřily Bohuslavice jako filiální sbor k evangelickému sboru a. v. v Černilově. Na generálním sněmu obou církví v Praze zastupoval sbor presbyter Rudolf Matoulek. V onom památném roce 1918 byl farářem sboru Ladislav Julián Štrobach. Byl už třetím farářem sboru (od 1889 do 1927; zemřel 1933 a je pochován na místním hřbitově). Po L. J. Štrobachovi působil ve sboru Bohumil Potměšil (1929-1935). V letech válečných spravoval sbor ThDr. Rudolf Říčan (1935-1945). Jeho nástupcem se stal Štěpán Milan Pavlinec (1947-1956). Sedmým farářem je Miroslav Frydrych (od 1956). Kurátorem sboru byl v letech 1922-1940 Rudolf Matoulek. Po něm zastával tuto funkci po 22 let Josef Šitina. Roku 1962 byl zvolen kurátorem Jaroslav Dvořák z Pohoří. Členové bohuslavického sboru jsou převážnou částí zemědělci (od roku 1956 a 1958 v JZD). Roku 1955 byla připojena ke sboru kazatelská stanice v Opočně (od sboru klášterského). Nemáme zde však vhodnou shromažďovací místnost. Stodolu, koupenou v roce 1957, se nám doposud pro různé úřední obtíže nepodařilo adaptovat na modlitebnu. V Bohuslavicích má sbor pěkný kostel, zdaleka viditelný, postavený v letech 1898-1899, opravený r. 1938. V zimě se konají bohoslužby v modlitebně, upravené ze staré církevní školy (jednotřídky, zrušené r. 1921). Na této škole působil 39 let učitel Josef Samek. Ten byl také varhaníkem sboru. Po něm hrál na varhany a sborový zpěv vedl Václav Lukášek (zemřel 1965). Jeho funkci převzal Josef Šitina ml.
Po faráři Miroslavu Frydrychovi 1956-73 je zvolena vikářkou Jarmila Strádalová (1973-74), pak sbor administrován ze Dvora Králové, 1980-96 je vikářkou Věra Matulová provd. Pleskotová; od r. 1997 je farářem Jakub Dvořák. Po kurátorovi Jaroslavu Dvořákovi (1962-85) zvolen kurátorem Pavel Bednář (od 1985). V roce 1974 byla slavnostně otevřena modlitebna v kazatelské stanici v Opočně v Dobrušské ulici č. 5, přestavěná z bývalé stodoly.

• Zvonice
Na věži byly tři zvony; nejmenší sv. Mikuláše, který byl slit v roce 1516 za pana Jana Černčického z Kácova, vážící 2 centy, prostřední Panny Marie slit v roce 1547 v Hradci Králové za pana Jana z Pernštejna vážící 12 centů a největší který byl slit v roce 1581 od Eliáše Stodoly v Hradci Králové za pana Volfa ze Študenberka a mající váhu 20 centů.
Protože všechny zvony byly starší než věž, ve které visely, nabízí se otázka, kde byly zavěšeny před vystavením věže. Bude to asi tak jako v Černicích před vystavěním tamější věže, že byly v nějaké zvonici přízemní, jakých bylo v Čechách mnoho.
Pokud jde o zvonění, zvonilo se tenkrát kromě trojího zvonění Anděl Páně a k bohoslužbám ještě také ve žních v 11 hodin prostředním zvonem „na sekáče" a pak proti blížícím se mračnům, aby byla rozehnána. Mimoto se zvonilo ještě za zvláštní úplatu při sňatcích a při úmrtích. Při úmrtí umíráčkem, potom se „podtrhovalo" druhý den po úmrtí a podobně při pohřebním průvodu, kdy bohuslavičtí zvoníci dovedli uvést hlasy zvonů v truchlivou melodii tím, že velký zvon „stavěli", při prostředním srdcem tloukli, do čehož se mísil pronikavý tón nejmenšího zvonu. Daleko široko prý podobného krásného zvonění hran nebylo.

• Socha Panny Marie

Tipy na výlet v obci Bohuslavice a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Bohuslavice

Počasí meteostanice Pohoří

Vzdálenost meteostanice od obce Bohuslavice: 2 km

Poslední data: 25.4.2024 18:10

Umístění: 268 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Pohoří

Teplota
9,3
°C
Zdánlivá teplota
4,5
°C
Rosný bod
-1,2
°C
Vlhkost
46,4
%
Denní srážky
0,3
mm/den
Osvit
164,5
W/m2
Atmosférický tlak
1004,7
hPa
Směr větru
Z
Rychlost větru
3,4
m/s
Nárazový vítr
5,1
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Pohoří

Dnes
2/9
°C
Zítra
0/14
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Bohuslavice se také nachází

Běstviny

Běstviny

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Blažkov

Blažkov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Čánka

Čánka

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Černčice

Černčice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (S)
Počet obyvatel: 472

/
Česká Skalice

Česká Skalice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (S)
Počet obyvatel: 4 885

/
České Meziříčí

České Meziříčí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (JZ)
Počet obyvatel: 1 949

/
Chábory

Chábory

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Chábory

Chábory

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Chlístov

Chlístov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (V)
Počet obyvatel: 84

/
Dobříkovec

Dobříkovec

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Dobruška

Dobruška

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (JV)
Počet obyvatel: 6 467

/
Dolsko

Dolsko

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Domašín

Domašín

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Doubravice

Doubravice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (S)

/ /
Jasenná

Jasenná

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 742

/
Jestřebí

Jestřebí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 168

/
Jílovice

Jílovice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 312

/ /
Kleny

Kleny

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Králova Lhota

Králova Lhota

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 266

/
Krčín

Krčín

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Křovice

Křovice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Kruhovka

Kruhovka

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Lhota

Lhota

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Libchyně

Libchyně

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 75

/
Libřice

Libřice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 301

/
Mělčany

Mělčany

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Městec

Městec

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Městec

Městec

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Mokré

Mokré

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 174

/
Nahořany

Nahořany

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (S)
Počet obyvatel: 597

/
Nové Město nad Metují

Nové Město nad Metují

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 9 035

/
Nový Ples

Nový Ples

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (Z)
Počet obyvatel: 361

/
Očelice

Očelice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 235

/
Ohnišov

Ohnišov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 512

/
Opočno

Opočno

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (J)
Počet obyvatel: 3 013

/
Podchlumí

Podchlumí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Pohoří

Pohoří

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 2 km (J)
Počet obyvatel: 667

/
Přepychy

Přepychy

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 640

/
Přibyslav

Přibyslav

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 204

/
Provodov

Provodov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Provodov-Šonov

Provodov-Šonov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 1 204

/
Provoz

Provoz

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Pulice

Pulice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (JV)

/
Říkov

Říkov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 244

/
Rohenice

Rohenice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (Z)
Počet obyvatel: 295

/
Roztoky

Roztoky

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Rychnovek

Rychnovek

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (SZ)
Počet obyvatel: 644

/
Semechnice

Semechnice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 429

/
Šeřeč

Šeřeč

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Šestajovice

Šestajovice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 166

/
Skršice

Skršice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Slavětín nad Metují

Slavětín nad Metují

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (SZ)
Počet obyvatel: 251

/
Slavoňov

Slavoňov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 313

/ /
Spy

Spy

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Spyta

Spyta

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Starý Ples

Starý Ples

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Tošov

Tošov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Trnov

Trnov

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 757

/
Václavice

Václavice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Val

Val

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 297

/
Vanovka

Vanovka

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Velká Jesenice

Velká Jesenice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 737

/
Veselice

Veselice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Volovka

Volovka

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (SZ)

/
Vrchoviny

Vrchoviny

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Vršovka

Vršovka

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 3 km (SV)
Počet obyvatel: 139

/
Výrava

Výrava

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 436

/
Vysoký Újezd

Vysoký Újezd

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 103

/
Zádolí

Zádolí

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Záhornice

Záhornice

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Zákraví

Zákraví

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Zvole

Zvole

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Zámek Opočno

Zámek Opočno

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 6 km (J)

/ / / / / / / /
Zámek Náchod

Zámek Náchod

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 13 km (SV)

/ / / / / /
Hospital Kuks

Hospital Kuks

Kraj: Královéhradecký
Vzdálenost: 17 km (SZ)

/ / / / / / / / /

Reklama
Víte že?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Bozkovské dolomitové jeskyně

Bozkovské dolomitové jeskyně je ve vzdušné vzdálenosti 65 km od obce Bohuslavice?

Bozkovské dolomitové jeskyně leží na severním okraji obce Bozkov ve svahu plošiny Na Vápenci (485 m n. m.) v Krkonošském krasu.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Královéhradeckém kraji 538 303 obyvatel, z toho 266 017 mužů a 272 286 žen?

Náchod

Nejbližší obec nad 10 000 obyvatel je Náchod s 18 602 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 13 km?

Náchod je okresní město v Královéhradeckém kraji na severovýchodě Čech. Náchod se v současnosti skládá z 10 místních částí téměř shodných s 10 katastrálními územími: Babí - k. ú. Babí u Náchoda,...

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejvyšším bodem v Královéhradeckém kraji je nejvyšší hora ČR Sněžka (1 602 m n.m.), nejnižším bodem je hladina Labe (202 m n.m.).

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Podorlický skanzen Krňovice

Podorlický skanzen Krňovice je ve vzdušné vzdálenosti 16 km od obce Bohuslavice?

V Podorlickém skanzenu Krňovice uvidíme architektonické a technické památky regionu Královéhradecka, podhůří Orlických hor a Podkrkonoší.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Bohuslavice 508 mužů a 502 žen?

Zámek Nové Město nad Metují

Zámek Nové Město nad Metují je ve vzdušné vzdálenosti 6 km od obce Bohuslavice?

Město v pěkné poloze na úzkém skalnatém ostrohu obtékaném řekou Metují v podhůří Orlických hor jižně od Náchoda s unikátním renesančním náměstím je již od roku 1950 městskou památkovou rezervací, ke které patří také zámek

Aquapark Hradec Králové

Aquapark Hradec Králové je ve vzdušné vzdálenosti 21 km od obce Bohuslavice?

Aquacentrum v Městských lázních Hradec Králové nabízí řadu atrakcí, ze kterých si jistě vyberete! Můžete se projet tobogánem, zaplavat si v bazénu, užít si umělé vlnobití, poležet si ve vířivce či horkém bazénku. V bazénu jsou instalovány vodní trysky a umělý proud.

Zámek Litomyšl

Zámek Litomyšl je ve vzdušné vzdálenosti 51 km od obce Bohuslavice?

Zámek v Litomyšli je jeden z největších renesančních zámků v Česku. Zámek je vzácnou ukázkou úpravy italského renesančního paláce pro podmínky zaalpských zemí.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Název obce Bohuslavice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 7x?

Název obce Bohuslavice v jednotlivých krajích: Královéhradecký: 2x, Vysočina: 1x, Jihomoravský: 1x, Olomoucký: 2x, Moravskoslezský: 1x.

Reklama