Obecní znak
Základní informace
Kraj:Karlovarský
Okres:Karlovy Vary
Správní obvod:Ostrov
GPS souřadnice:50.358463N, 12.934650E
Nadmořská výška:672 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1516 (508 let)
Katastrální výměra:5 080 ha
Počet obyvatel:2 279
PSČ:362 51
Adresa URL:www.mestojachymov.cz

Části obce Jáchymov: Mariánská, Nové Město, Suchá, Vršek

Památky a zajímavosti Jáchymov

Budovy na náměstí města Jáchymov byly vyhlášeny městskou památkovou zónou.

K památkám města Jáchymov patří špitální kostelík Všech svatých - nejstarší stavební památka města, která si zachovala původní vzhled, kaple svaté Barbory postavena koncem 18. století z podnětu horníků a hutníků (proto dvě věžičky), měšťanské domy na náměstí Republiky, Královská mincovna zbudována Ferdinandem I., radnice nebo Důl Svornosti.


Královská mincovna

Po udělení mincovního práva Šlikům králem Ludvíkem Jagellonským v roce 1520 byla v Jáchymově zřízena mincovna. K tomuto účelu byl zakoupen dům Kunze Eirolta, stojící vedle domu Jeronýma Šlika (dnešní radnice), v horní části města, v místě pozdější královské mincovny. Šlikův dům a mincovna původně tvořily jeden komplex.

Mince nesoucí na jedné straně ráz krále Ludvíka, později českého lva a na straně druhé obraz svatého Jáchyma se šlikovským erbem, byla nazývaná podle místa svého původu - Joachimsthalergulden, Thaler - tolar. Když v roce 1528 odňal nový český král Ferdinand I. Šlikům právo ražby mincí, přešla jáchymovská mincovna do královských rukou. Přestavba královské mincovny probíhala v letech 1533 až 1536 a již jako dokončenou jí v roce 1538 postihl požár, po kterém musela být znovu opravena. Průčelí byla původně prolomena velkými sdruženými okny palácového charakteru s kamenným ostěním, která byla po požáru nahrazena ostěním z levnější terakoty.

Nároží dosud dominuje arkýř s protínavými pruty a datací dokončení stavby 1536. Vstupní portál vede do síně s průjezdem na vnitřní arkádová nádvoří, kde byly původní provozy mincovny. Po útlumu těžby stříbra v Krušnohoří skončil v roce 1671 i provoz v jáchymovské mincovně. Dnes zde sídlí muzeum. Z původního technického zařízení mincovních provozů se zde dochovala konstrukce tavicí pece a mohutný dymník. V historickém sklepení je umístěno lapidárium cenných kamenických prvků, zejména pozdně gotických a renesančních, ze zbořených jáchymovských domů. Vedle mincovny stával dům mincmistra zbořený na konci 70. let 20. století.


Jáchymovská radnice

Když stará radnici na Chlebném trhu nepostačoval rychle se rozvíjejícímu městu, zakoupila městská rada roku 1531 dům Jeronýma Šlika v horní části města. Původní šlikovský palác sloužil jako nová radnice až do požáru v roce 1538. Objekt pak byl nově obnoven a rozšířen v letech 1540-1544. Dne 23. července 1782 radnice podruhé vyhořela a znovu byla obnovena v letech 1783-1784 podle projektu pražského stavitele Philippa Hergera. V roce 1871 byla věž nadezděna a zakončena romanticky cimbuřím. Do dnešní podoby byla radnice přestavěna v letech 1901-1902 podle projektu Johanna Beneshe z Ústí nad Labem a Antona Hammerschiedta z Jáchymova. Hlavní, severní trakt byl zvýšen o jedno poschodí, zvýšena byla také věž nasazením dřevěného ochozu a báně. Dva sloupy nesoucí věž byly posíleny pilíři s fiálami. Dnes zde sídlí Městský úřad, knihovna a v přízemí Infocentrum.


Kostel Všech svatých nazývaný též Špitální kostel patří zřejmě k nejstarším hrázděným sakrálním stavbám v západním Krušnohoří. Založen byl pravděpodobně v roce 1516 a sloužil snad ještě jako farní kostel staré obce Konradsgrün. Stojí ve stráni nad městem s vysokou sedlovou střechou, nad polygoniálním presbytářem a ukončenou zvoničkou s bání. Spodní část je zděná z lomového kamene, horní část je hrázděná a zevně přizděná kamenným zdivem. V interiéru bylo při opravě kostela v letech 1967 - 1968 odkryto hrázdění s fragmenty červené polychromie, což předpokládá optické uplatnění hrázdění v interiéru kostela. Ve spodních partiích se hrázděná konstrukce nezachovala, její existenci však dokládají otisky. Proto při celkové opravě kostela v letech 1990 - 1993 bylo hrázdění doplněno. Prostor lodi a presbytáře je zastoupen tabulovým stropem imitujícím strop kazetový. Podepřen je dvěma křížem položenými průvlaky, nesenými dvěma sloupy. Na hlavici sloupu před presbytářem je vyřezán letopočet 1533, což je rok vystavění stropu. V interiéru jsou zachovány staré kamenné náhrobní desky a oltář z dílny Lucase Cranacha. Dále je zde zachováno sousoší Kalvárie drážďanského sochaře Christopha Waltra z roku 1544. V roce 1530 byl před kostelem postaven špitál, později upraven v barokním stylu. V 60.-70. letech 20. století byl však zbořen.


Lázeňské domy a hotely:

Radium Palace- lázeňský hotel RADIUM PALACE poskytuje klientům komplexní lázeňskou péči, tedy léčení, ubytování a stravování. Tento neoklasicistní hotelový palác, vybavený veškerým luxusem své doby, byl dostavěn v roce 1912 a patřil k tomu nejlepšímu, co tehdejší Evropa mohla v oblasti lázeňství nabídnout.

Akademik Běhounek - lázeňské sanatorium AKADEMIK BĚHOUNEK postavené v roce 1975 je koncipováno pro komplexní lázeňské služby. Budova se šesti nadzemními a třemi podzemními podlažími je nepřehlédnutelnou dominantou nad jáchymovským údolím.

Curie - lázeňský hotel CURIE poskytuje pacientům komplexní lázeňskou péči, která zahrnuje léčení, ubytování a stravování. Moderní panelový objekt byl postaven v roce 1992. Křídla budovy LS CURIE přiléhají k lázeňskému domu Elektra a k lázeňskému domu Praha, s nimiž je sanatorium propojeno v jeden celek krytým koridorem.

Praha - Lázeňský dům PRAHA byl původně postaven jako hotel Miracle v roce 1902. Hlavní budova je nyní propojena krytým průchodem se sanatoriem Curie, čímž splňuje kritéria komplexního léčebného zařízení.

Elektra - lázeňský dům ELEKTRA byl postaven okolo roku 1900 a vznikl spojením dvou původně samostatných budov Elektra a Mignon. Budova je propojena krytým průchodem s hotelem Curie, čímž splňuje kritéria komplexního léčebného zařízení.

Astoria - objekt ASTORIA vznikl spojením tří budov postavených na začátku 20. století - Seidel, Mariánský dům a Astoria. Nachází se přímo v centru lázeňské části města Jáchymova.


Nad jáchymovským údolím směrem k západu se vypíná Zámecký vrch s troskami hradu Freudensteinu, zvaného též Šlikovka.

Téměř současně se zahájením těžby stříbra a vznikem Jáchymova (1516) vzniklo zde pozdně středověké hradní opevnění chránící novou osadu dole. Hrad postavil r. 1517 Jan Münich pro Štěpána Šlika, vladaře ostrovské větve rodu a zakladatele jáchymovské slávy, který od r. 1519 razil v Jáchymově vlastní minci (pozdější joachimsthaler Grosch, tolar).

Poměrně jednoduchá pevnostní architektura vycházela z obdélného hradebního půdorysu 65 x 50 m, v jehož severovýchodním a jihozápadním rohu stály válcové věže o průměru 8 m a síle zdiva 1,7 m. K vnějším zdem,1,5 m silným, přiléhala uvnitř hospodářská a obytná stavení. Vchod byl umístěn v západní hradbě. Už v 16. století byly obě věže nestejně vysoké, jak ukazují soudobá vyobrazení, přičemž menší, jihozápadní věž, sloužící čistě obranným účelům, měla kuželovitou střechu a druhá, vyšší, severovýchodní obytná věž měla složitější zakončení s vyloženým ochozem na krakorcích a prohnutou kuželovitou střechou s lucernou. Hrad sloužil jednak jako sídlo horních hejtmanů nebo dočasně i Šliků, jednak jako ochrana Jáchymova.

Tipy na výlet v obci Jáchymov a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Jáchymov

Počasí meteostanice Nejdek

Vzdálenost meteostanice od obce Jáchymov: 15 km

Poslední data: 29.3.2024 14:50

Umístění: 662 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Nejdek

Teplota
12,5
°C
Zdánlivá teplota
10,0
°C
Rosný bod
4,5
°C
Vlhkost
58,4
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
508,4
W/m2
Atmosférický tlak
1003,5
hPa
Směr větru
SZ
Rychlost větru
1,6
m/s
Nárazový vítr
2,1
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Nejdek

Dnes
0/14
°C
Zítra
6/19
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Jáchymov se také nachází

Abertamy

Abertamy

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 830

/
Arnoldov

Arnoldov

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 2 km (JV)

/
Bludná

Bludná

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/
Boží Dar

Boží Dar

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 244

/
Bystřice

Bystřice

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 6 km (JZ)

/
Damice

Damice

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 6 km (JV)

/
Dolní Žďár

Dolní Žďár

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 4 km (J)

/
Háj

Háj

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Hájek

Hájek

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 641

/
Hanušov

Hanušov

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Hluboký

Hluboký

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 4 km (JZ)

/
Horní Hrad

Horní Hrad

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Horní Žďár

Horní Žďár

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 3 km (J)

/
Hřebečná

Hřebečná

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Hroznětín

Hroznětín

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 2 089

/
Jakubov

Jakubov

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Kfely

Kfely

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Krásný Les

Krásný Les

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 352

/
Květnová

Květnová

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 5 km (JV)

/
Lípa

Lípa

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Liticov

Liticov

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Loučná

Loučná

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Loučná pod Klínovcem

Loučná pod Klínovcem

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 198

/
Mariánská

Mariánská

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 3 km (Z)

/
Maroltov

Maroltov

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 4 km (JV)

/
Merklín

Merklín

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 895

/
Mořičov

Mořičov

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Nová Víska

Nová Víska

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Nové Město

Nové Město

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Odeř

Odeř

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Oldřiš

Oldřiš

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/
Ostrov

Ostrov

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 15 623

/
Osvinov

Osvinov

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Peklo

Peklo

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Pstruží

Pstruží

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Ruprechtov

Ruprechtov

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Rybná

Rybná

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Ryžovna

Ryžovna

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Srní

Srní

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Stráň

Stráň

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Stráž nad Ohří

Stráž nad Ohří

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 566

/
Suchá

Suchá

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 2 km (SV)

/
Velichov

Velichov

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 505

/
Velký Rybník

Velký Rybník

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Vojkovice

Vojkovice

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 625

/
Vršek

Vršek

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Vykmanov

Vykmanov

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 3 km (JV)

/ / /
Skiareál Klínovec

Skiareál Klínovec

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (SV)

/ / / /
Ski areál Novako

Ski areál Novako

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 6 km (S)

/ / / / / / /
Rozhledna Bučina

Rozhledna Bučina

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 12 km (JV)

/ / /
Rozhledna Pajndl

Rozhledna Pajndl

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 14 km (Z)

/ / /
Ski areál Alšovka

Ski areál Alšovka

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 16 km (SV)

/ /
Rozhledna Diana

Rozhledna Diana

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 16 km (J)

/ / / / /
Zámek Doubí

Zámek Doubí

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 18 km (JZ)


Reklama
Víte že?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Karlovarském kraji 279 103 obyvatel, z toho 138 110 mužů a 140 993 žen?

Rozhledna Klínovec

Rozhledna Klínovec je ve vzdušné vzdálenosti 5 km od obce Jáchymov?

Rozhledna Klínovec je vzdálená 4 km od obce Boží Dar pod vrchem Klínovec (1 244 m n. m.). Jedná se o nejvýše položenou rozhlednu Krušných hor a pátou nejvýše položenou rozhlednu v Česku.

Aquapark Klášterec nad Ohří

Aquapark Klášterec nad Ohří je ve vzdušné vzdálenosti 17 km od obce Jáchymov?

V moderním venkovním areálu Aquaparku Klášterec nad Ohří, postaveném na úpatí Krušných hor, si můžete zpestřit koupání v průzračné vodě tobogány různých délek (28, 68 a 128 m), naleznete zde bazény mnoha velikostí, tvarů a hloubek pro každého člena rodiny.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Archeoskanzen Březno u Loun

Archeoskanzen Březno u Loun je ve vzdušné vzdálenosti 58 km od obce Jáchymov?

Archeoskanzen Březno u Loun je muzeum v přírodě, nacházející se na významné archeologické lokalitě. Jsou zde k vidění repliky staveb a obydlí období neolitu, doby železné, stěhování národů a období raně slovanského, postavené na základě místních nálezů

UNESCO - Praha

UNESCO - Praha je ve vzdušné vzdálenosti 109 km od obce Jáchymov?

Praha – historické centrum bylo na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Jáchymov 1 099 mužů a 1 180 žen?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejvyšším bodem v Karlovarském kraji je Klínovec (1 244 m n.m.), nejnižším bodem je hladina Ohře (320 m n.m.).

Plzeň

Nejbližší obec nad 100 000 obyvatel je Plzeň s 153 649 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 76 km?

Plzeň je statutární město na západě Čech a metropole Plzeňského kraje. Leží na soutoku řek Radbuza, Mže, Úslava a Úhlava. V počtu obyvatel je čtvrtým největším městem v České republice (po Praze, Brnu a Ostravě) a druhým největším městem v Čechách (po Praze).

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Název obce Jáchymov se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 3x?

Název obce Jáchymov v jednotlivých krajích: Karlovarský: 1x, Liberecký: 1x, Vysočina: 1x.

Zámek Doubí

Zámek Doubí je ve vzdušné vzdálenosti 18 km od obce Jáchymov?

Zámek Doubí stojí na ostrohu nad řekou Ohře v Doubí, části Karlových Varů. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Reklama