Obecní znak
Základní informace
Kraj:Plzeňský
Okres:Klatovy
Správní obvod:Horažďovice
GPS souřadnice:49.320687N, 13.701002E
Nadmořská výška:427 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1251 (773 let)
Katastrální výměra:4 302 ha
Počet obyvatel:5 047
PSČ:341 01
Adresa URL:www.mesto-horazdovice.cz

Památky a zajímavosti Horažďovice

S naším putováním městem Horažďovice je nejlépe začít na náměstí, kde je z terasy za kostelem pěkný výhled na řeku Otavu i na nad ní se tyčící vrch se zříceninou hradu Prácheň.

Sejdeme-li po schodech dolů k řece na cestu pod zámkem, po pravé straně můžeme obdivovat zbytky městského hrazení z přelomu 13. a 14. století. Jeho původní délka bývala přes 1300 m. Za hradbami se uvnitř města nacházel příkop, později zasypaný a zvaný parkán, široký místy až 14 m, sloužící jako součást opevnění.

Podél hradeb projdeme až k soše sv. Floriána, dříve stávající před zámeckou sýpkou. Zde odbočíme vpravo do zámku z 15. století, který stojí na místě původní gotické tvrze a ve kterém je od 1991 znova zpřístupněno Městské muzeum. Více o zámku najdete na konci našeho povídání.

Vyjdeme-li ze zámku na náměstí, staneme přímo před kostelem sv. Petra a Pavla, vystavěným zde v letech 1260–1273 a roku 1316 částečně přestavěným. Původní věž byla roku 1836 nahrazena věží novou. Uvnitř kostela můžeme obdivovat vzácnou gotickou křtitelnici v podobě kalicha a na oltáři pozdně gotickou Madonu z roku 1775.

Od kostela se dáme ulicí Hradební podél Masných krámů (možné prohlédnout po předběžné dohodě), jichž tu do požáru v roce 1689 stály dvě řady proti sobě. Ulicí Podbranskou dojdeme k Brance, která je jednou ze tří původních bran. Pochází ze 13. století a cesta jí procházející vedla ke mlýnu a v dobách požáru to byl nejkratší přístup k vodě.

Projdeme-li branou, dáme se vlevo úzkou ulicí směrem ke křižovatce. Zde stojí jedna z drobných staveb, které dříve tak často oživovaly vzhled české krajiny. Boží muka, postavená roku 1738 obecním starším Tomášem Pitnerem a v roce 1998 překrásně zrestaurovaná, zobrazují na jedné straně sv. Vojtěcha, po straně druhé Pietu. Jen kousek odtud nalezneme další část hradeb a Jihovýchodní bránu, nazývanou též Dolní. Tudy dříve vedla cesta k padacímu mostu přes Otavu, směrem k Práchni. Ve věži, odstraněné v 18. století, bývalo městské vězení, jehož jsou tu zbytky. Od Božích muk přijdeme krátkou ulicí Husovou na Husovo náměstí. Zde stojící pomník připomíná upálení Mistra Jana Husa. Po pravé straně silnice směřující na Strakonice stojí nenápadný dům s věžičkou – Sbor církve Československé. Podle návrhu architekta Strebla z Plzně byl přestavěn z obytného domu, věžička sem byla přenesena z původní radnice při její přestavbě.

Na Husově náměstí ovšem nelze přehlédnout ani klášterní kostel Panny Marie. Původně tu stála kaple sv. Michala z roku 1330. Na jejím místě byl roku 1550 postaven kostel zasvěcený svatému Michalovi a klášter Minoritů. Od roku 1862 vlastnil objekt řád Školských sester, pro 2. světové válce sloužil celý objekt jako kasárna a nyní jako objekt několika školních a zdravotnických zařízení. V současné době je opět druhé patro hlavní budovy po rekonstrukci navráceno svému původnímu účelu a žijí a učí tu sestřičky řádu de Notre Dame. Projdeme kolem hotelu Modrá hvězda vlevo do ulice Ševčíkovy, směřující na náměstí. Na domě číslo 24 po pravé straně ulice je umístěna pamětní deska houslového virtuosa Otakara Ševčíka, který zde má rodný dům.

Na náměstí vlevo stojí budova radnice z roku 1927, která je již čtvrtou radniční budovou na stejném místě. Její předchůdkyně, vystavěná r. 1690, sloužila svému účelu 236 let! Dnes je zde sídlo Městského úřadu. Ze staré radniční budovy zůstal zachován kamenný znak města, který je umístěn v 1. patře radnice proti schodům a velká deska, která se v roce 1996 vrátila na svoje původní místo – na průčelí radnice. Přímo proti radnici vidíme morový sloup Neposkvrněného početí Panny Marie z roku 1725, v roce 1994 překrásně zrestaurovaný, jen o kousek dále pak kamennou kašnu z roku 1560.

Stojíme-li před kašnou, s městským úřadem po pravé ruce, máme před sebou třetí z městských bran, druhou nejstarší v naší republice, pocházející z roku 1252. Podle původní barvy je nazývána Červenou, podle směru Pražskou branou. Před branou býval příkop přes padací most. Projdeme- li touto branou k hlavní silnici, je odtud na její severní stěně vidět městský znak, užívaný již od 13. století. Tvoří jej dvě stříbrné věže s gotickými okny v modrém poli. Mezi věžemi je zlatá šesticípá hvězda, věže stojí na hnědé skále. Pod oběma okny jsou červené štíty se stříbrnou střelou - znak původních vlastníků města Bavorů ze Strakonic.

Zde, na křižovatce za Pražskou branou, máme před sebou kino, postavené v 60. letech 20. století a po pravé ruce kulturní dům z téže doby. Ulicí Plzeňskou, vycházející z křižovatky přímo proti nám, mineme po pravé ruce pomník osvobození města roku 1945, postavený sem v roce 1990.

Na trojúhelníkovém Josefském náměstí před vstupem na hřbitov stojí sloup sv. Josefa z roku 1708.
Na hřbitově můžeme obdivovat překrásně zrekonstruovaný kostel sv. Jana Křtitele z roku 1598 s devíti barevně vitrážovanými okny. Za hřbitovem se rozkládá novější část města.

Na křižovatce ulic Mayerovy a Plzeňské je umístěna restaurovaná socha sv. Jana Nepomuckého. Odtud se můžeme vydat do kopce na vrch zvaný Loreta, kde jsou boží muka z roku 1705 a vpravo po příkré silnici do kopce k židovskému hřbitovu, který je zde od přelomu 19. a 20. stol. Odtud je krásný výhled na město.


Zámek

Zámek Horažďovice se nachází v severozápadním cípu historického centra Horažďovic, třetího největšího města v okrese Klatovy. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka ČR. Zámek stojí na místě původní gotické tvrze, kterou postavili ve 13. století Bavorové ze Strakonic. Horažďovice byly roku 1292 povýšeny na město králem Václavem II. V roce 1483 získal panství rod Švihovských z Rýzmberka, a ti přestavěli gotický hrad na renesanční zámek. Z této přestavby se nám zachoval malý vnitřní dvůr s arkádami a freskovou výzdobou, a čtyřpatrová věž zámku.

Za Půty Švihovského roku 1503 byl také zřízen vodovod z Práchně, který sloužil až do roku 1932. Po bitvě na Bílé hoře roku 1620 bylo Švihovským panství zkonfiskováno a roku 1622 je koupil Adam ze Šternberka. Šternberkové v letech 1681–1692 přestavěli zámek v barokním stylu podle návrhů italského stavitele Solominiho. Vznikl velký sál s freskovou výzdobou, byly zazděny arkády na nádvoří, vystavěna zámecká kaple a hospodářské budovy.

Od roku 1834 vlastnil panství rod Kinských z Vchynic a Tetova. Do roku 1945, kdy jim bylo panství zkonfiskováno, nebyly žádné významné stavební úpravy prováděny.

Dnes se v prostorách zámku nachází Městské Muzeum Horažďovice. V muzeu se pojí prohlídka zámeckých prostor s expozicemi mineralogie, historie Horažďovicka a se sezónními výstavami. Vedle nejreprezentativnějšího velkého sálu s freskami uvidí návštěvníci i malý sál, kapli a mohou vystoupat do čtyřpatrové věže, ze které je rozhled do okolí města.

V nejnižším podlaží se nalézá Interaktivní dílna pošumavských řemesel a expozice národopisu. V sousedství multifunkčního sálu, s kapacitou sta míst, je umístěna i stálá loutková scéna divadelního spolku TYJÁTR Horažďovice. Divadelní sezóna je cca od října do března, pravidelná páteční loutková představení se střídají s přednáškami a doplňkovým programem muzea. Loutky jsou přístupné celoročně, jsou vystaveny v expozici prácheňských marionet na kolotoči, který pro ně byl vyroben na míru, a umožňuje i poslech ukázek hlasů některých loutek. V Městské galerii, která je také součástí areálu, je možné navštívit stálou expozici alpských minerálů „Diagnoza krystal" pana Aleše Červeného a pravidelně se zde střídají výstavy, které mají blízký vztah k našemu městu či regionu. Je odtud přístupné i malé lapidárium muzea v podloubí, kde se přes léto konají koncerty či divadelní představení. Také je tu umístěno i Informační turistické centrum.

Otevřeno je celoročně denně mimo pondělí.

Informace pro návštěvníky ZDE.

Tipy na výlet v obci Horažďovice a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Horažďovice

Počasí meteostanice Novosedly

Vzdálenost meteostanice od obce Horažďovice: 9 km

Poslední data: 28.3.2024 16:40

Umístění: 428 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Novosedly

Teplota
6,1
°C
Zdánlivá teplota
4,2
°C
Rosný bod
1,6
°C
Vlhkost
72,9
%
Denní srážky
2,4
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
995,3
hPa
Směr větru
SZ
Rychlost větru
0,0
m/s
Nárazový vítr
0,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Novosedly

Dnes
4/12
°C
Zítra
4/20
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Horažďovice se také nachází

Babín

Babín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (SV)

/
Bojanovice

Bojanovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (JZ)

/
Boubín

Boubín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 2 km (J)

/
Břežany

Břežany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 200

/
Budětice

Budětice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 293

/
Čečelovice

Čečelovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 194

/
Čepice

Čepice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Černíč

Černíč

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Chanovice

Chanovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 691

/
Damětice

Damětice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Defurovy Lažany

Defurovy Lažany

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Dobrotice

Dobrotice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Dolní Poříčí

Dolní Poříčí

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Domoraz

Domoraz

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 54

/
Frymburk

Frymburk

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 112

/
Hejná

Hejná

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (JZ)
Počet obyvatel: 152

/
Hliněný Újezd

Hliněný Újezd

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (JZ)

/
Hlupín

Hlupín

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 89

/
Holkovice

Holkovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (S)

/ /
Horní Poříčí

Horní Poříčí

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 303

/
Hradešice

Hradešice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 428

/
Jetenovice

Jetenovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Kalenice

Kalenice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 83

/
Karlovce

Karlovce

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (J)

/
Katovsko

Katovsko

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (SV)

/
Kejnice

Kejnice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 102

/
Kladruby

Kladruby

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 135

/
Komušín

Komušín

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Kozlov

Kozlov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (JV)

/
Krejnice

Krejnice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (J)
Počet obyvatel: 77

/
Lnářský Málkov

Lnářský Málkov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (SV)

/
Malé Hydčice

Malé Hydčice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (JZ)

/
Malý Bor

Malý Bor

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (Z)
Počet obyvatel: 495

/
Maňovice

Maňovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 47

/
Mečichov

Mečichov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 289

/
Mnichov

Mnichov

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 247

/
Neprochovy

Neprochovy

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Nezamyslice

Nezamyslice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 203

/
Novosedly

Novosedly

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (JV)
Počet obyvatel: 356

/
Pačejov

Pačejov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 704

/
Pačejov-nádraží

Pačejov-nádraží

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Rabí

Rabí

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 474

/
Sedlo

Sedlo

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Slatina

Slatina

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 94

/
Slivonice

Slivonice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Smrkovec

Smrkovec

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Štěchovice

Štěchovice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 196

/
Střelské Hoštice

Střelské Hoštice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 5 km (JV)
Počet obyvatel: 905

/ /
Svaté Pole

Svaté Pole

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 2 km (JV)

/
Svéradice

Svéradice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 308

/
Třebomyslice

Třebomyslice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Týnec

Týnec

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (Z)

/
Týřovice

Týřovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Újezd u Chanovic

Újezd u Chanovic

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Velešice

Velešice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 7 km (SZ)

/
Velké Hydčice

Velké Hydčice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 3 km (JZ)
Počet obyvatel: 230

/
Velký Bor

Velký Bor

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 5 km (S)
Počet obyvatel: 555

/
Veřechov

Veřechov

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 4 km (J)

/
Vlkonice

Vlkonice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 9 km (Z)

/
Volenice

Volenice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 553

/
Zahrádka

Zahrádka

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (Z)

/
Žichovice

Žichovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 8 km (JZ)
Počet obyvatel: 616

/ / / /
Rozhledna Chanovice

Rozhledna Chanovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Skanzen Chanovice

Skanzen Chanovice

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Rozhledna Pětnice

Rozhledna Pětnice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (SV)

/ / / /
Rozhledna Kbíl

Rozhledna Kbíl

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 15 km (JV)

/
Hrad Strakonice

Hrad Strakonice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 16 km (JV)

/
Zámek Blatná

Zámek Blatná

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 17 km (SV)

/
Rozhledna Na Sedle

Rozhledna Na Sedle

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 17 km (JZ)

/
Rozhledna Svatobor

Rozhledna Svatobor

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 18 km (JZ)

/ /
Hrad Kašperk

Hrad Kašperk

Kraj: Plzeňský
Vzdálenost: 20 km (JZ)


Reklama
Víte že?

Zřícenina hradu Prácheň

Na vrcholu kopce Prácheň (504 m) na ostrožně nad řekou Otavou se nalézá zřícenina kdysi rozsáhlého hradu Prácheň, necelé 3 km jihozápadně od města Horažďovice.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Plzeňském kraji 581 436 obyvatel, z toho 288 879 mužů a 292 557 žen?

Záchranná stanice živočichů Makov

Záchranná stanice živočichů Makov je ve vzdušné vzdálenosti 29 km od obce Horažďovice?

Záchranná stanice živočichů Makov se nachází asi 7 km od města Písku. Stanice je umístěna v areálu hájenky Makov.

Lyžařský areál Javorník

Lyžařský areál Javorník je ve vzdušné vzdálenosti 21 km od obce Horažďovice?

Lyžařský areál leží v obci Javorník na Šumavě, nedaleko Kašperských Hor.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Zřícenina hradu Rabí

Zřícenina hradu Rabí je ve vzdušné vzdálenosti 8 km od obce Horažďovice?

Zřícenina hradu Rabí leží ve stejnojmenném městě v okrese Klatovy, na vyvýšeném ostrohu nad řekou Otavou asi 8 km severovýchodně od Sušice.

Název obce Horažďovice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Nejvyšším bodem v Plzeňském kraji je Velká Mokrůvka (1 370 m n.m.), pohoří Šumavy, nejnižším bodem je údolí Berounky (250 m n.m.) v místě, kde řeka opouští území kraje?

Skanzen Chanovice

Skanzen Chanovice je ve vzdušné vzdálenosti 10 km od obce Horažďovice?

Skanzen Chanovice – muzeum lidové architektury jihozápadních Čech představuje expozici jak dobových forem bydlení, zemědělskou činnost, tak i podomáckou výrobu a řemesla na vesnici od 18. až do 20. století.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Horažďovice 2 433 mužů a 2 614 žen?

Plzeň

Nejbližší obec nad 150 000 obyvatel je Plzeň s 153 649 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 52 km?

Plzeň je statutární město na západě Čech a metropole Plzeňského kraje. Leží na soutoku řek Radbuza, Mže, Úslava a Úhlava. V počtu obyvatel je čtvrtým největším městem v České republice (po Praze, Brnu a Ostravě) a druhým největším městem v Čechách (po Praze).

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Reklama