Obecní znak
Základní informace
Kraj:Moravskoslezský
Okres:Bruntál
Správní obvod:Krnov
GPS souřadnice:50.193292N, 17.397772E
Nadmořská výška:700 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1339 (685 let)
Katastrální výměra:4 282 ha
Počet obyvatel:303
PSČ:793 74
Adresa URL:www.hermanovice.cz

Památky a zajímavosti Heřmanovice

Quinburg

5 km jihozápadně od Heřmanovic se nad údolím Černé Opavy na vysokém výběžku Sokolích skal ve výšce 868 m nachází zřícenina gotického hradu z konce 13. nebo počátku 14. století, o kterém se nedochovaly žádné písemné zprávy.

Vlastní jádro hradu bylo situováno na třech samostatných schodovitě klesajících skaliscích, na kterých se zachovaly zbytky lomového zdiva silného až 2,2 m. Hrad byl na přístupové západní straně oddělen od mírně stoupajícího hřebene uměle upravenou průrvou přecházející v až 18 m široký příkop. Archeologický materiál uložený v bruntálském muzeu je prezentován především keramickými a kamennými artefakty.

Drakov

3 km jihozápadně od obce se přímo na levém břehu Černé Opavy, přibližně 500 m severně od myslivny Drakov, nachází pozůstatek fortifikace. Areál leží na zalesněné 23 m dlouhé, 8 m široké a 10 m vysoké skále oddělené od plošiny 10 m širokým příkopem. Mezi skálou a 8 m vzdálenou řekou se na nivě dodnes rýsuje stará komunikace. Na uměle zarovnaném skalnatém suku jsou nepatrné zbytky zdiva a vrstvička uhlíků svědčící o zániku opevnění požárem a o užití dřeva jako stavebního materiálu. Tak jako Quinburg střežila a kontrolovala tato opevněná "celnice" cestu z Nisy do Olomouce procházející údolím Černé Opavy. Její krátká a písemně nedoložená existence spadá zřejmě do 14. století.

Bývalé šoltyství

Architektonicky nevýrazná patrová renesanční budova nejasného stáří uprostřed obce byla sídlem zdejších dědičných šoltysů. V přízemí se dochovaly renesanční klenby a v jedné z místností pamětní erbovní deska. Na ní jsou znaky Vladislava Zikmunda, krále polského a švédského, a rakouského arciknížete Karla, tehdy administrátora velmistra Thumbse v Prusku. Dolní část německy psané desky sděluje, že v tomto domě přenocovala obě knížata 14. června 1624 a že dovolila, aby na památku jejich pobytu byly v domě zhotoveny jejich znaky vzhledem k věrným službám pana Jonáše Biroldta, kolektora zlatohorského panství.

Farní kostel svatého Ondřeje

Stojí uprostřed obce ve svahu obklopen ohradní zdí s původní bránou kolem bývalého hřbitova. Renesanční kostel byl vystavěn roku 1588 vratislavským biskupem Ondřejem Jerinem a byl zasvěcen podle biskupova křestního jména svatému Ondřeji.

Socha sv. Jana Nempomuckého

Naproti domu čp. 10 je další sakrální památkou v obci. Pískovcová polychromovaná socha světce v tradičním oděvu s křížem v náručí mírně podživotní velikosti je umístněna na čtverhranném podstavci zdobeném mušlí a volutovými útvary s nápisem 1778 HBC.

Vysoká pec Drakov

Zbytky staré dřevouhelné pece z roku 1807 zaniklé do třicátých let 19. století. Hranolovitá kamenná stavba 15 krát 8 m, na kratší straně valeně klenutý vrchol. Naproti pozůstatky vodního náhonu.

Lidová architektura

Obec Heřmanovice byla nařízením vlády ČR ze dne 24. května 1995 vyhlášena vesnickou památkovou rezervací pro jedinečně dochovaný soubor lidové architektury. Chráněny jsou domy lokální formy jednotného jesenického domu (východosudetský typ). Jde o přízemní roubený dům krytý sedlovou šindelovou, od poloviny 19. století břidlicovou střechou (později eternit nebo plech) o značném sklonu s kamennou podezdívkou. Půdorys je smíšeného komorovo-chlévového typu a obsahuje velkou světnici, komoru, síň s jen výjimečně dochovanou černou kuchyní, druhou komoru a kamenný chlév. Hospodářská část bývá vesměs zděná. Domy mají většinou okapovou orientaci, prkenný štít s lištovanými spárami a dvěma menšími okny a zvýšené podkroví místo podlomenice. V průčelí bývají tři dřevěná rámová okna, stěny jsou obíleny vápnem a hlavní vchod je do síně kazetovými dveřmi z boku domu. Zahrádka bývala oplocena kamennou zídkou nebo ohradou, od 20. století i plaňkovým plotem.

V ústředním seznamu nemovitých kulturních památek jsou zapsány tyto objekty: čp. 95, 106, 181, 185, 189, 203, 256, 290, 295, 302, 309, 320, 350 a 370.

Chráněny jsou také pozůstatky po těžbě rud ve zlatohorském revíru, a to:

Důl Žebračka
Na východním svahu Příčného vrchu nedaleko silnice do Zlatých Hor se nachází komplex hald, štol a komínů. V nedávné době se tu propadla těžební komora a takto vzniklá propadlina má rozměry 60 krát 30 krát 50 m.

Důl Karel
Uprostřed revíru Hackelsberg v katastrálním území Heřmanovic a Horního Údolí se na náhorní plošině Příčného vrchu nalézá středověké důlní dílo, které představuje štolu v délce 60 m, ručně sekaný komín dlouhý 40 m a dva slepé komíny vystrojené dřevěným potrubím.

Tipy na výlet v obci Heřmanovice a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Heřmanovice

Počasí meteostanice Rejvíz

Vzdálenost meteostanice od obce Heřmanovice: 6 km

Poslední data: 16.4.2024 09:20

Umístění: 760 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Rejvíz

Teplota
2,5
°C
Zdánlivá teplota
-2,4
°C
Rosný bod
-5,2
°C
Vlhkost
57,0
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
226,5
W/m2
Atmosférický tlak
999,6
hPa
Směr větru
SV
Rychlost větru
3,1
m/s
Nárazový vítr
5,2
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Rejvíz

Dnes
2/9
°C
Zítra
0/3
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Heřmanovice se také nachází

Bílý Potok

Bílý Potok

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Dlouhá Ves

Dlouhá Ves

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Dlouhá Voda

Dlouhá Voda

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Dolní Údolí

Dolní Údolí

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Hejnov

Hejnov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Holčovice

Holčovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 713

/
Horní Údolí

Horní Údolí

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Hynčice

Hynčice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Janov

Janov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 266

/
Jelení

Jelení

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/
Komora

Komora

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JV)

/
Mnichov

Mnichov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Ondřejovice

Ondřejovice

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Petrovice

Petrovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 146

/
Rejvíz

Rejvíz

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Rožmitál

Rožmitál

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Spálené

Spálené

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (JV)

/
Valštejn

Valštejn

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Vrbno pod Pradědem

Vrbno pod Pradědem

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 4 844

/
Zadní Ves

Zadní Ves

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Železná

Železná

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Zlaté Hory

Zlaté Hory

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 3 671

/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / /
Skipark Filipovice

Skipark Filipovice

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 17 km (Z)

/ / / / / / / / /
Jeskyně Na Pomezí

Jeskyně Na Pomezí

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 19 km (Z)

/ /

Reklama
Víte že?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Moravskoslezském kraji 1 162 841 obyvatel, z toho 570 091 mužů a 592 750 žen?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Vodní nádrž Dlouhé Stráně

Vodní nádrž Dlouhé Stráně je ve vzdušné vzdálenosti 22 km od obce Heřmanovice?

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně byla vybudovaná v letech 1978–1996 v údolí řeky Divoká Desná. Z velké části jsou její části umístěny v podzemí a neruší tak krajinný ráz Jeseníků.

Nejvyšším bodem v Moravskoslezském kraji je Praděd (1 491 m n.m.) v pohoří Jeseníky, nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m n.m.).

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Vodní tvrz Jeseník

Vodní tvrz Jeseník je ve vzdušné vzdálenosti 14 km od obce Heřmanovice?

Vodní tvrz stojí na Zámeckém náměstí v centru města Jeseník. Jde o dvoupatrovou budovu z neopracovaných kamenů, s malým nádvořím a kamenným mostem přes původně vodní příkop. Dnes zde sídlí Vlastivědné muzeum Jesenicka.

Název obce Heřmanovice se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Rozhledna Biskupská kupa

Rozhledna Biskupská kupa je ve vzdušné vzdálenosti 7 km od obce Heřmanovice?

Na česko-polské hranici u města Zlaté Hory na vrchu Biskupská kupa (890 m) byla v letech 1897–1898 postavena německým turistickým spolkem kamenná rozhledna. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 18 m vede 90 schodů a lze z ní vidět Nízký a Hrubý Jeseník, Zlaté Hory a přilehlá část Polska.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Heřmanovice 151 mužů a 152 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Faunapark Horní Lipová

Faunapark Horní Lipová je ve vzdušné vzdálenosti 21 km od obce Heřmanovice?

Faunapark v Horní Lipové ležící pod Šerákem v Jeseníkách nabízí blízky kontakt a jedinečnou možnost přiblížení člověka ke zvířatům, zprostředkovává poznání života chovaných druhů, i formou vzdělávacích aktivit.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Ostrava

Nejbližší obec nad 150 000 obyvatel je Ostrava s 275 766 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 74 km?

Ostrava je statutární město na rozhraní Slezska a Moravy. Metropole Moravskoslezského kraje je rozlohou třetím největším městem republiky, a také třetím největším počtem obyvatel. Má výhodnou strategickou polohu – nachází se 10 km jižně od státní hranice s Polskem

UNESCO - Olomouc

UNESCO - Olomouc je ve vzdušné vzdálenosti 67 km od obce Heřmanovice?

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci byl na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsán v roce 2000.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Reklama