Obecní znak
Základní informace
Kraj:Ústecký
Okres:Chomutov
Správní obvod:Kadaň
GPS souřadnice:50.384461N, 13.171293E
Nadmořská výška:320 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1352 (672 let)
Katastrální výměra:5 380 ha
Počet obyvatel:13 854
PSČ:431 51
Adresa URL:www.klasterec.cz

Památky a zajímavosti Klášterec nad Ohří

Historické jádro města je městskou památkovou zónou s řadou měšťanských domů. Dominantou města na hranicích Krušných a Doupovských hor je zámek s muzeum českého porcelánu. Zámek obklopuje rozsáhlý park u řeky Ohře, který navazuje na lázeňský areál Kyselka.

Počátky historie zámku se kladou mezi léta 1514 a 1538, kdy zde Volf Dětřich Fictum postavil na břehu Ohře prostý panský dům. Okolo roku 1560 bylo započato s výstavbou šlechtického sídla a vzniklo dnešní průčelní křídlo, krátce nato byl zámek rozšířen o východní trakt a schodišťovou věž. Iniciátorem těchto změn a zřejmě také renesančních štukových kleneb v přízemí byl Kryštof z Fictumu.

Po bitvě na Bílé hoře koupil panství, konfiskované rodu Fictumů, tyrolský šlechtic, svobodný pán hrabě Kryštof Štěpán Thun. Po jeho smrti připadl všechen majetek jeho synovci Janu Zikmundovi. Za něj byl zámek roku 1639 postižen velkým požárem, když se z něj snažili císařští vypudit švédská vojska. Kromě zámku lehla popelem celá obec Klášterec.

Renovaci zámku uskutečnil až další z Thunů - Mikuláš Osvald. Barokní úpravy se v roce 1666 ujal italský stavitel Rossi Da Luca a architekt Carlo Lurago. Renesanční stavba tak získala barokní podobu čtyřkřídlého jednopatrového zámku s obdélným nádvořím. Součástí areálu se stal i farní kostel Nejsvětější Trojice. Současně s kostelem byla vybudována také Thunská hrobka. V téže době byla kolem zámku založena rozsáhlá zahrada se salou terenou, sochami a zámeckou kašnou, zdobenou sochou Tritóna od J. Brokoffa z roku 1686.

Zámek pak zůstal nezměněn do požáru v roce 1784, kdy mu dal architekt August Grueber klasicistní podobu a provedl pozdně barokní úpravy interiérů. V roce 1817 byl v jižním křídle přistavěna terasa.

Další výraznější zásah do vzhledu způsobil požár roku 1856 a poslední úpravy zámku z roku 1858 od Václava Hagenauera. Zámek tehdy dostal dnešní anglickou pseudogotickou podobu. Nová fasáda překryla sgrafitová psaníčka, původně pokrývající všechny stěny zámku.

Hranolová věž v severovýchodním rohu byla zvýšena o jedno patro a opatřena novogotickým cimbuřím.
Za druhé světové války byla v zámku kasárna německé armády, což mu značně uškodilo. V roce 1945 se stal zámek majetkem Československa, prošel odbornou rekonstrukcí a v září 1953 zde bylo slavnostně otevřeno muzeum českého porcelánu. Další rekonstrukcí prošel zámek v letech 1992 - 1994 na náklady města Klášterce nad Ohří.

www.zamek-klasterec.cz

 

Kostel Nejsvětější Trojice nechal postavit Michael Oswald Thun v letech 1665 - 1670. Plány na stavbu nového farního kostela vypracoval známý italský architekt Carlo Lurago a stavbu řídil známý vlašský stavitel a vynikající štukatér Rossi de Luca. Nový kostel vysvětil pasovský biskup Václav hrabě Thun 21. září 1670.

Na obdélném půdorysu vznikl jednolodní objekt s polygonálně uzavřeným presbytářem, sakristií při severní stěně a oratoří. Zděná zvonice byla k severní straně kostela přistavěna pravděpodobně v roce 1850. Všechny velké požáry, které postihly město v letech 1726, 1784 a 1859, poškodily také kostel. V roce 1884 byla provedena velká renovace celého kostela Nejsvětější Trojice. Její součástí bylo i vymalování a nová úprava oltářů. Místní spolek divadelních ochotníků daroval kostelu barevná okna.

Na východním (vstupním) průčelí lze na portále spatřit znaky Michaela Osvalda Thuna a jeho manželky, rozené hraběnky z Lodronu. Vnitřní stěny rozčlenilo osm bočních pravoúhlých kaplí, nad nimiž vznikly tribuny. Valené klenby jsou bohatě zdobeny štukováním s ornamentálními a figurálními motivy, přičemž velká část je dílem Rossiho de Lucca. Mezi převážně barokním zařízením zaujme hlavní oltář z doby kolem roku 1670 se sochami sv. Michaela a sv. Václava a obrazy nanebevzetí Panny Marie a Nejsvětější Trojice.

Pravděpodobně z Rakouska či Bavorska sem byla dopravena hodnotná kazatelna a některé boční sloupové oltáře. Z období kolem roku 1730 pochází socha sv. Salvátora u bočního vchodu. Po levé straně průčelního štítu se nachází plastiky Nejsvětější Trojice, sv. Jana Nepomuckého a sv. Antonína Peduánského z roku 1726. Napravo je pak mariánský sloup s pozdně rokokovými sochami sv. Barbory, sv. Jáchyma, sv. Anny a sv. Aloise z roku 1771, jehož původní stanoviště bylo naproti faře v Prunéřově.

Farní kostel Nejsvětější Trojice byl dlouhou dobu veřejnosti z důvodu špatného stavu uzavřen, otevíral se pouze při mimořádných příležitostech a bohoslužby se konaly ve hřbitovním kostele Panny Marie. Město a farnost kostel společnými silami opravují. Kostel již prošel velkou opravou vnitřních fasád, štuků a instalací a 9.11.2003 byl biskupem litoměřickým, Msg. ThDr Josefem Kouklem, slavnostně znovuvysvěcen.

 

Současně s kostelem Nejsvětější Trojice byla vybudována také Thunská hrobka. Jako první sem byl v roce 1694 pohřben stavitel chrámu Michael Oswald Thun, po něm roku 1714 následoval František P. Antonín a v roce 1763 Marie Philippina, rozená z Harrachu. Poté byla krypta uzavřena až do roku 1853, kdy se její obnovu rozhodl provést Josef Oswald I. Kvůli požáru města se tak ale stalo až o osm let později. Přistavěna byla budova nad novým schodištěm do krypty zvenčí a vysoké ohradní zdi. Dnešní podobu získala hrobka při rekonstrukci v roce 1992. Od následujícího roku je přístupna veřejnosti. V hrobce se nachází vzácný porcelánový rodokmen hraběcí rodiny.

 

Radnice - Vůbec první radnice stála v Klášterci pravděpodobně už v 16. století, ale nic se z ní nedochovalo, protože za svou téměř třísetletou historii několikrát vyhořela. V polovině 19. století už vypadala opravdu uboze a navíc bylo dost nebezpečné v ní pobývat. Tehdejšímu starostovi Josefu Melzerovi nakonec došla trpělivost a 3. května 1855 byl položen základní kámen nové radnice. Celá budova byla postavena v novorenesančním slohu podle plánů mosteckého stavitele Wenzla Böhma. Na samotné realizaci se podíleli místní stavební mistři Wenzl Glaser a Franz Wuschek. Vnější výzdoba byla provedena z terakoty podle kreseb ředitele porcelánky Veniera, který pro radnici zhotovil také hodiny. V roce 1859 postihl město jako už tolikrát předtím velký požár a nově postavená radnice celá vyhořela. Zůstalo z ní jen obvodové zdivo. Po další opravě už ji naštěstí žádná katastrofa nečekala a současná podoba dominanty náměstí Dr. E. Beneše tak pochází z druhé poloviny 19. století.

 

Špýchar proti dnešnímu kulturnímu domu byl postaven v 2. polovině 17. století v raně barokním stylu. Stavebně byl upravován v roce 1724. Je to volná obdélná stavba se dvěma tabulovými štíty na užších stranách. V jejich výklencích jsou sochy svatých od Jana Brokoffa.

Špýchar je někdy mylně považován za pivovar. Od svého vzniku sloužila budova jako panské skladiště obilí. Teprve po roce 1856 se stala součástí nového thunského pivovaru, který byl v její blízkosti postaven po požáru starého pivovaru u zámku. I jemu špýchar sloužil k ukládání obilí a sladu. Koncem 20. století byla budova využívána jako sklad podniku ZKL.

 

V Klášterci nad Ohří se nachází plno další památek jako je kostel Panny Marie Utěšitelky, letohrádek Salla terrena, náměstí Dr. E. Beneše, Sloup Nejsvětější Trojice atd.

 

Tipy na výlet v obci Klášterec nad Ohří a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Klášterec nad Ohří

Počasí meteostanice Chomutov

Vzdálenost meteostanice od obce Klášterec nad Ohří: 17 km

Poslední data: 24.4.2024 08:50

Umístění: 369 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Chomutov

Teplota
3,5
°C
Zdánlivá teplota
0,7
°C
Rosný bod
-1,4
°C
Vlhkost
70,0
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
110,2
W/m2
Atmosférický tlak
1006,6
hPa
Směr větru
J
Rychlost větru
0,6
m/s
Nárazový vítr
0,6
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Chomutov

Dnes
1/8
°C
Zítra
0/9
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Klášterec nad Ohří se také nachází

Boč

Boč

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Brodce

Brodce

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (JV)

/
Černýš

Černýš

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (JZ)

/
Ciboušov

Ciboušov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 2 km (SV)

/
Dolní Halže

Dolní Halže

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Domašín

Domašín

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (S)
Počet obyvatel: 196

/
Horní Halže

Horní Halže

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (SZ)

/
Hradiště

Hradiště

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Kadaň

Kadaň

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 16 738

/
Kadaňská Jeseň

Kadaňská Jeseň

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Kamenec

Kamenec

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/
Kamenné

Kamenné

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/ /
Kojetín

Kojetín

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Korunní

Korunní

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Kotlina

Kotlina

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)

/
Kotvina

Kotvina

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 2 km (J)

/
Krásný Dvoreček

Krásný Dvoreček

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Krupice

Krupice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (JZ)

/
Lestkov

Lestkov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Louchov

Louchov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Lužný

Lužný

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (JZ)

/
Malý Hrzín

Malý Hrzín

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Měděnec

Měděnec

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 155

/
Mezilesí

Mezilesí

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Meziříčí

Meziříčí

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (JV)

/
Mikulovice

Mikulovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (V)

/ /
Místo

Místo

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (SV)
Počet obyvatel: 427

/
Mýtinka

Mýtinka

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Nová Víska

Nová Víska

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Nová Víska

Nová Víska

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (SV)

/ /
Okounov

Okounov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 440

/
Ondřejov

Ondřejov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (Z)

/
Oslovice

Oslovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (JZ)

/
Perštejn

Perštejn

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (Z)
Počet obyvatel: 1 166

/
Petlery

Petlery

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (S)

/
Pokutice

Pokutice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Prunéřov

Prunéřov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Rájov

Rájov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Rašovice

Rašovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Rokle

Rokle

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 440

/
Rusová

Rusová

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Smilov

Smilov

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 5 km (Z)

/
Srní

Srní

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Suchý Důl

Suchý Důl

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Šumná

Šumná

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 2 km (JZ)

/
Třebíška

Třebíška

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Úbočí

Úbočí

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Údolíčko

Údolíčko

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Úhošťany

Úhošťany

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Útočiště

Útočiště

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 1 km (S)

/
Vernéřov

Vernéřov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (SV)

/
Vlkaň

Vlkaň

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Volyně

Volyně

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Vykmanov

Vykmanov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (Z)

/
Zásada u Kadaně

Zásada u Kadaně

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (V)

/
Želina

Želina

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (V)

/ / / / /
Ski areál Alšovka

Ski areál Alšovka

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/ /
Hrad Kadaň

Hrad Kadaň

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (V)

/ / /
Skiareál Klínovec

Skiareál Klínovec

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 14 km (Z)

/ / / / / /
Ski areál Hranice

Ski areál Hranice

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 17 km (Z)

/
Ski areál Novako

Ski areál Novako

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 18 km (Z)

/ /
Rozhledna Bučina

Rozhledna Bučina

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 19 km (JZ)

/
Skiareál Náprava

Skiareál Náprava

Kraj: Karlovarský
Vzdálenost: 19 km (Z)

/
Zámek Chomutov

Zámek Chomutov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 19 km (SV)


Reklama
Víte že?

Most

Nejbližší obec nad 50 000 obyvatel je Most s 61 900 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 35 km?

Obec se nachází 23 km východně od města Chomutov. Do katastru obce patří obce Čepirohy, Komořany, Rudolice, Souš, Starý Most, Velebudice a Vtelno.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Ústeckém kraji 789 098 obyvatel, z toho 388 965 mužů a 400 133 žen?

Archeoskanzen Březno u Loun

Archeoskanzen Březno u Loun je ve vzdušné vzdálenosti 41 km od obce Klášterec nad Ohří?

Archeoskanzen Březno u Loun je muzeum v přírodě, nacházející se na významné archeologické lokalitě. Jsou zde k vidění repliky staveb a obydlí období neolitu, doby železné, stěhování národů a období raně slovanského, postavené na základě místních nálezů

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Vodní nádrž Kadaň

Vodní nádrž Kadaň je ve vzdušné vzdálenosti 4 km od obce Klášterec nad Ohří?

Vodní nádrž Kadaň na řece Ohři těsně přiléhá k jihozápadnímu okraji města Kadaň, byla vybudována v roce 1972.

Dřevěný chrám sv. mučedníka Valentina v Mostě

Dřevěný chrám sv. mučedníka Valentina v Mostě je ve vzdušné vzdálenosti 37 km od obce Klášterec nad Ohří?

Záměr rumunské pravoslavné církve vybudovat kostel v Mostě podpořila tamní vláda i prezident.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Nejvyšším bodem v Ústeckém kraji je vrchol Macecha (1 113 m n.m.) v Krušných horách, nejnižším bodem je hladina Labe u Hřenska (115 m n.m.).

Zřícenina hradu Šumburk

Rozsáhlá a malebná zřícenina hradu Šumburk (též Šumná, německy Schönburg) leží na zalesněném vrchu Šumná v podhůří Doupovských hor u Klášterce nad Ohří.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Klášterec nad Ohří 6 794 mužů a 7 060 žen?

Název obce Klášterec nad Ohří se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Zámek Klášterec nad Ohří

Zámek Klášterec nad Ohří leží na levém břehu řeky Ohře v deseti hektarovém, dendrologicky velmi cenném, anglickém parku

Reklama