Obecní znak
Základní informace
Kraj:Moravskoslezský
Okres:Bruntál
Správní obvod:Krnov
GPS souřadnice:50.251832N, 17.519031E
Nadmořská výška:353 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1256 (768 let)
Katastrální výměra:3 471 ha
Počet obyvatel:1 153
PSČ:793 83
Adresa URL:www.obecjindrichov.cz

Části obce Jindřichov: Arnultovice

Historie obce Jindřichov

Jindřichov, německý Hennersdorf, byl založen podle magdeburského práva v roce 1256 jako Henrikestorp. Obec byla založena olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburku při kolonizaci Osoblažska před rokem 1256. Olomoucký biskup Oldřichv obdařil v roce 1288 jindřichovským lénem bratry Jindřicha, Dětřicha a Erkenberta, pány ze Stange. Rod pánů ze Stange časem rozšířil lenní majetek o okolní statky. Později však bylo léno rozděleno. Jeden díl připadl Janovi, rytíři z Dívčího Hradu, dva díly přišly zpět do rukou biskupských (1318). V držení Jindřichova se v následujících letech vystřídalo několik šlechtických rodů. V letech 1581 - 1591 zvětšil olomoucký biskup panství Jindřichov o Janov a Petroviče. V roce 1594 přikoupil rytíř Václav Pavlovský z Pavlovic ještě Arnultovice (Arnsdorf), Bartultovice (Bartzdorf) a Selrendorf. Václav byl hejtmanem v osoblažském okrese a prokurátorem Svatého Hrobu, proslul cestováním a válečnými činy v Polsku. Zemřel v Olomouci roku 1600 a byl pohřben v tamní katedrále. Dříve než on zemřely jeho tři děti, které jsou pochovány v předsíni jindřichovského kostela. Po Václavovi spravoval panství jeho nejstarší syn Bohuslav s chotí Annou, rozenou Wachtlovou z Kunzendorfu. Bohuslav je pohřben vlevo od hlavního oltáře v jindřichovském kostele. Statky převzal Jan, který byl dvakrát ženat. Po Janově smrti v roce 1635 se druhá manželka Marie Elisa provdala za Maxmiliána Jiřího z Hodic (1689). Po něm obdržel panství jeho syn Ludvík Maxmilián (1657), který byl obávaným soudcem čarodějnic v knížectví nisském. S manželkou Isoldou Pavlínou, rozenou Orlíkovou z Laziska, vybudovali v r. 1673 nový jindřichovský kostel. Ludvík Maxmilián zemřel v roce 1679 bez potomků. Panství převzal jeho bratr Maxmilián Jiří (1689), následoval jeho syn Antonín, dvakrát ženatý, avšak bez potomků. Jindřichovské panství pak připadlo vedlejší větvi rodu a spravoval je Josef Tadeáš z Hodic, který rovněž neměl děti. Proto biskup prodal léno v roce 1739 říšškému kancléři Janu Kryštofu, svobodnému pánu z Bartenštejna. Ten panství rozšířil 1. dubna 1740 o Matějovice (Matzdorf). Panství Jindřichov tehdy spravovalo vesnice: Jindřichov, Janov, Petrovice, Arnultovice, Bartultovice, Životice a Matějovice. Na panství žilo 8 601 osob. Nacházelo se zde 6 triviálních škol. Pravidelnou podporu pobíralo 68 chudých, zdravotnické služby poskytovali dva ranhojiči a 4 porodní báby. Po Janu Kryštofu svobodnému pánu z Bartenštejna dědil jeho syn Josef Filip, pak Antonín Karel, který neměl potomky. Panství převzal jeho bratr Emanuel, c.k. zemský rada, po něm v roce 1838 syn Josef, kterým v roce 1866 vymřela větev rodu po meči. Jindřichov potom získal v roce 1868 rytíř Klein z Vízemberka a po něm jeho synovec dr. Adalbert Klein. V roce 1945 převzal majetek do správy stát.

O Jindřichovu kolují dvě pověsti
První z nich se týká pokladu, který je prý ukryt v nedalekém „domácím vrchu". Na tomto vrchu prý stával zámek, který pro lakomost jeho obyvatel zmizel z povrchu zemského se vším všudy. Místo, kde leží, je možno občas poznat podle modrého světélka a někdy též podle ohnivého pudla. O Velikonocích na Květnou neděli se dokonce na stráni odkrývá v důsledku působení záhadných sil vstup, vedoucí k pokladu. Kdysi tam na Květnou neděli přišel chudý muž, dostal se k pokladu, nabral si zlata a bez úhony vyšel ven. Chudoba byla zažehnána.

Druhá pověst vypráví o selce a bříze. Jedna jindřichovská selka opouštěla o půlnoci lože a dům. Sedlák na to přišel a počkal, až se vrátí. Měla ho ráda a přiznala, že jí něco pudí k bříze rostoucí za statkem. Sedlák nechal břízu porazit. Jeho žena byla nadále nucena docházet k pařezu za noci. Sedlák nechal pařez vytrhnout a převézt na dvůr. To přineslo selce úlevu. Když však byl pařez na příkaz sedláka spálen, selka těžce onemocněla a brzy nato zemřela.

Obec a 2. světová válka, vývoj obce po roce 1945
V roce 1938 žilo v obci pouze 35 českých rodin. V obci bylo oddělení finanční stráže s dvanácti příslušníky, kteří vykonávali službu na hranicích. Počátkem září 1938 likvidovali příslušníci skupinu ordnérů, přičemž bylo nalezeno velké množství zbraní, ukrytých ve slámě. Ke konci měsíce došlo k odzbrojení příslušníků přímo na celním úřadě, celnice byla obklíčena lidmi z poloviny vesnice, kterou vedl německý učitel Limtner. V té době byla už většina českých rodin odstěhovaná. Do roku 1945 byla obec osídlená převážně německým obyvatelstvem, Čechů byla jen malá menšina. Po osvobození byli Němci odsunuti a Jindřichov byl osídlován Čechy (Frýdek - Místek, Zlín - Gottwaldov), Slováky, ale také Řeky. Ještě 2. září 1945 bylo v obci 1600 Němců a 700 Čechů. V lednu roku 1946 bylo odsunuto 460 Němců, v listopadu odjeli zbylí a v Jindřichově zůstalo asi 10 němců, antifašistů. Naše obec byla přidělena k osídlení zemským úřadem v Ostravě. Osídlení bylo prováděno převážně na zemědělské usedlosti, a to hlavně bezzemky z vnitrozemí a současně i dělníky z průmyslových závodů, kteří se rekrutovali ze zemědělských rodin. Současně byly osídlovány živnosti a řemeslnické závody v Jindřichově. Jako státní zaměstnanci byli prvními osídlenci členové finanční stráže, četnictvo, železniční zaměstnanci a zaměstnanci pošt. V roce 1946 byl utvořen Místní národní výbor a prvním předsedou se stal Jaroslav Mlčoch.

Počátky kulturního a společenského života
Pocity svobody národní i politické dal v roce 1945 všem novým osídlencům v Jindřichově obrovskou sílu a radost, která se projevila i ve společenském životě. Každý čšl. Občan bez rozdílu stáří byl ve skutečnosti mladý s touhou mnoho udělat. Lidé se bratřili na potkání, scházeli se v hostincích a v budově správní komise, kde bouřlivě rokovali a tvořili a tvořily se plány. Z tohoto družného života rostla samozřejmě potřeba společenského a politického života. Již na podzim ro. 1945 byla v Jindřichově založena ZO KSČ, která byla nejmocnější silou k rozvíjení dalšího veřejného života, která dosáhla v r. 1946 asi 360 členů, rozdělených do 3 základních organizací. Utvořily se i další politické strany a každá svým způsobem a podle programu obohacovala veřejný a společenský život. Zájmová činnost občanů se projevila v roce 1946, kdy se utvořila tělovýchovná jednota Sokol, v čele se starostou Jindřichem Hadámkem, dramatický divadelní kroužek Sokola Tůmy za pod vedením Mojmíra Kovala, loutková scéna Sokola, kterou vedla L. Gorkovská, kroužek lidové hudby s Aloisem Chlebkem, kroužek šachový z iniciativy Františka Brhlíka a oddíl kopané.

Spolek divadelních ochotníků
V roce 1946 byl založen Spolek divadelních ochotníků pod vedením pana Mojmíra Kovala. Tito ochotníci si zvolili své příznačné motto, se snahou dostat do válkou ovlivněného pohraničí trochu jiný smysl života, a to života kulturního a společenského.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Jindřichov

Počasí meteostanice Zlaté Hory - Ondřejovice

Vzdálenost meteostanice od obce Jindřichov: 12 km

Poslední data: 20.4.2024 03:50

Umístění: 476 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Zlaté Hory - Ondřejovice

Teplota
1,7
°C
Zdánlivá teplota
-1,3
°C
Rosný bod
0,2
°C
Vlhkost
89,8
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
997,5
hPa
Směr větru
J
Rychlost větru
1,3
m/s
Nárazový vítr
1,6
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Zlaté Hory - Ondřejovice

Dnes
0/5
°C
Zítra
-2/2
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Jindřichov se také nachází

Arnultovice

Arnultovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (V)

/
Bartultovice

Bartultovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Bučávka

Bučávka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Damašek

Damašek

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JV)

/
Dívčí Hrad

Dívčí Hrad

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 311

/
Dlouhá Voda

Dlouhá Voda

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Hejnov

Hejnov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Horní Povelice

Horní Povelice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Hynčice

Hynčice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Janov

Janov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (Z)
Počet obyvatel: 266

/
Liptaň

Liptaň

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 465

/
Petrovice

Petrovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (Z)
Počet obyvatel: 146

/
Pitárné

Pitárné

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Rožmitál

Rožmitál

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Rudíkovy

Rudíkovy

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Třemešná

Třemešná

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 889

/
Valštejn

Valštejn

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Vysoká

Vysoká

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 320

/
Zlaté Hory

Zlaté Hory

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 3 671


Reklama
Víte že?

Faunapark Horní Lipová

Faunapark Horní Lipová je ve vzdušné vzdálenosti 29 km od obce Jindřichov?

Faunapark v Horní Lipové ležící pod Šerákem v Jeseníkách nabízí blízky kontakt a jedinečnou možnost přiblížení člověka ke zvířatům, zprostředkovává poznání života chovaných druhů, i formou vzdělávacích aktivit.

Rozhledna Strážnice u Liptaně

Rozhledna Strážnice u Liptaně je ve vzdušné vzdálenosti 6 km od obce Jindřichov?

Dřevěná rozhledna s dvěma ochozy byla v roce 2003 postavena na vrchu Strážnice (494 m) nedaleko obce Lipeň, zhruba 40 km severně od Bruntálu. Věž je vysoká 9 m a po 37 schodech vyjdete na plošinu ve výšce 8 m.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Ski areál Příčná Zlaté Hory

Ski areál Příčná Zlaté Hory je ve vzdušné vzdálenosti 10 km od obce Jindřichov?

Ski Příčná je součástí sportovně rekreačního a kongresového centra s hotelem Bohemaland Zlaté Hory.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Jindřichov 580 mužů a 573 žen?

Vodní nádrž Dlouhé Stráně

Vodní nádrž Dlouhé Stráně je ve vzdušné vzdálenosti 32 km od obce Jindřichov?

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně byla vybudovaná v letech 1978–1996 v údolí řeky Divoká Desná. Z velké části jsou její části umístěny v podzemí a neruší tak krajinný ráz Jeseníků.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Moravskoslezském kraji 1 162 841 obyvatel, z toho 570 091 mužů a 592 750 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Ostrava

Nejbližší obec nad 150 000 obyvatel je Ostrava s 275 766 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 72 km?

Ostrava je statutární město na rozhraní Slezska a Moravy. Metropole Moravskoslezského kraje je rozlohou třetím největším městem republiky, a také třetím největším počtem obyvatel. Má výhodnou strategickou polohu – nachází se 10 km jižně od státní hranice s Polskem

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Nejvyšším bodem v Moravskoslezském kraji je Praděd (1 491 m n.m.) v pohoří Jeseníky, nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m n.m.).

Název obce Jindřichov se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 6x?

Název obce Jindřichov v jednotlivých krajích: Karlovarský: 1x, Liberecký: 1x, Vysočina: 1x, Olomoucký: 2x, Moravskoslezský: 1x.

Dřevěná Schnaubelova kaple v Mnichově

Dřevěná Schnaubelova kaple v Mnichově je ve vzdušné vzdálenosti 15 km od obce Jindřichov?

Dřevěná kaple ve Vrbně pod Pradědem, místní části Mnichov, byla vystavěna pravděpodobně v 17. století

Reklama