Obecní znak
Základní informace
Kraj:Moravskoslezský
Okres:Bruntál
Správní obvod:Krnov
GPS souřadnice:50.251832N, 17.519031E
Nadmořská výška:353 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1256 (768 let)
Katastrální výměra:3 471 ha
Počet obyvatel:1 153
PSČ:793 83
Adresa URL:www.obecjindrichov.cz

Části obce Jindřichov: Arnultovice

Památky a zajímavosti Jindřichov

Zámek a zámecký park

V obci podléhá státní památkové ochraně především zámek s parkem a plastikami. Zámek začala stavět hrabata z Hodic v 2. pol. 17. století. Skládá se ze 4 jednopatrových křídel, v jejichž přízemí je patrná původní barokní dispozice (klenutí místností a členění půdorysu). V zámecké kapli P. Marie, vysvěcené 11. prosince 1590 olomouckým biskupem Stanislavem II. Pavlovským se dříve nacházel epitaf české provenienci z roku 1450. Současná podoba zámku, nesoucí prvky empírového slohu, vznikla po přestavbě po požáru barokního zámku v roce 1844. Dvě křídla jsou do nádvoří opatřena dvouetážovou arkádou na pilířích. V patře jsou dva sály (jeden z nich je rozsáhlý). Sály i některé další místnosti mají dřevěné stropy, zachovaly se i původní lustry, obložení stěn a dveří.

Zámek je obklopen pětihektarovým parkem (4,73 ha), který byl zařazen do druhé kategorie a patří k nejcennějším a nejzachovalejším parkům v okrese Bruntál. Park byl založen Hodici ve slohu francouzském v 1. pol. 17. století. V 1. pol. 19. století byl park upraven do přírodního krajinářského slohu. Současně vynikající uspořádání parku vzniklo po úpravách provedených v roce 1870 zahradníkem Wikolou a v roce 1892 zahradníkem J. Křížkem. K nejvýznamnějším jehličnatým dřevinám parku patří podle dr. Kříže - smrk pichlavý, borovice vejmutovka, tsuga kanadská - dvoukmenný exemplář. K nejvýznamnějším listnáčům v jindřichovském parku patří dřezovec trojtrnný, nahokvětec kanadský, liliovník tulipánokvětý, platan javorolistý, platan západní a trnovník akát.

Park je ozdoben mnoha sochařskými a kamenickými doplňky, které jsou chráněny. Nejstarší z nich jsou plastiky dvou lvů z mramoru, instalované před průčelím (18. století). Z 1. pol. 19. století je soubor šesti váz. Byly zhotoveny z kovu ve slohu empírovém. Zaujme i kašna před průčelím zámku, je z umělého kamene. Zdobí jí soška dítěte vzhlížejícího k nebi a objímajícího celou labuť s rozepjatými křídly. Po stranách hlavního průčelí zámku zaujmou antikizující sochy mladého a staršího muže. V parku najdeme ještě sochu F. Schillera (zhotovená vídeňským Josefem Rählichem v roce 1872), sochy svatých (svatého Huberta z kovu a sv. Kryštofa), sochu pastýře hrajícího na flétnu a sousoší rodiny napadené vlčicí. Všechny jmenované sochy jsou z poloviny minulého století. Rovněž altánek v parku je chráněn.

Sousoší Panny Marie

U mostu přes Petrovický potok poblíž hlavního vstupu do zámeckého areálu v Jindřichově se nachází umělecký cenné a památkově chráněné sousoší p. Marie. Podnět k vytvoření sousoší dala hraběnka Kordula Bartensteinová. Sousoší bylo dokončeno v r. 1757. Autorem architektonického návrhu je krnovský stavitel Gans, sochy zhotovil Václav Henisch a nátěry jsou od krnovského malíře Josefa Wolfa. Sousoší je velmi členité. V kartuších se nacházejí znaky donátora Jana K. za Bartensteina. Reliefy znázorňuj sv. Jana Nepomuckého, sv. Rozálii, sv. Terezii a vzkříšení Lazara. Podstavec je dále zdoben sochami svatých: Sebastiána, Rocha, Ignáce a Karla Boromejského. Na podstavci je vztyčen komolý hranol zakončený zeměkoulí obtočenou hadem, na něm stojí socha Panny Marie. Výška sousoší je 10 m. Sochy a kartuše jsou z vápence, ostatní z pískovce. V roce 1957 bylo sousoší státem restaurováno, práce provedl akademický sochař Aleš Rozedral z Ostravy. Morový sloup je z doby třicetileté války (1618 - 1648), kdy byla obec postižená morem. Dnes je v těchto místech lipová alej. Další rekonstrukce sousoší byla provedena roku 2003.

Kostel sv. Mikuláše

Vznik současného kostela sv. Mikuláše, koncipovaného na způsob římské baziliky, je poměrně přesně doložen archivními prameny v roce 1672. Byl postaven na místě staršího středověkého kostela, rovněž zasvěceného sv. Mikuláši, jehož dobu založení nemůžeme s jistotou říci, ale s největší pravděpodobnosti to bylo někdy v 2. polovině 13. století, spíše však až ve století 14. Stejně tak nelze jednoznačně stanovit, zda byla středověká sakrální stavba zbořena zcela, nebo jen z části a neobsahuje-li tedy mladší ranně barokní struktura relikty středověkých konstrukcí. Tehdejší majitel jindřichovského panství, Ludvík Maxmilián z Hodic spolu se svou manželkou Izolepu Pavlínou, rozenou Orlíkovou z Laziska, nechal kostel vystavět v letech 1671 - 1673, třebaže patronátní právo k němu náleželo od počátku olomouckého biskupství. Po prošetření situace na místě píše osoblažský děkan biskupské konsistoři v Olomouci, že ... „shledal již položené základy a z části již vystavěné lomové zdivo..", což by mohlo nasvědčovat k výstavbě nového kostela zcela od základů, nikoliv rozšiřování původní středověké stavby.
Jindřichovský kostel byl od počátku kostelem farním s přilehlým hřbitovem. Od doby svého založení v roce 1671 se příliš neměnil. Ranně barokní podobu s bazilikálně koncipovaným trojlodím, půlkruhovým závěrem a vestavěnou kvadratickou věží v západním průčelí si dochoval až do současnosti. Výraznější stavební úpravy pozorujeme na začátku 19. století, kolem roku 1804 až 1811, kdy jsou v jižní sakristii ubourány zalomené schody na oratoř a nahrazeny vřetenovými situovanými v severovýchodním rohu místnosti. Někdy v této době je také zaslepeno obdélné okno ve východní stěně oratoře. V roce 1811 je na kostel pořízená kompletně nová šindelová krytina, cibulová báň má krytinu plechovou. V roce 1844 postihl Jindřichov obrovský ničivý požár, který zasáhl také farní kostel. Za své vzala šindelová krytina a všechny krovy a žár roztavil i pět zvonů. Z této doby pochází současné krovy nad trojlodím a kněžištěm. Značně poškozená věž byla o něco málo snížena a završena novou střechou. V průběhu dalších několika málo let byla budova kostela, včetně věže vážně poškozená vichřicí, proto musela být znovu opravena. V roce 1871 je realizováno nové zastřešení věže, dle plánů architekta Gustava Meretta ve tvaru štíhlého jehlanu s vikýři po obvodě a s plechovou krytinou. V nezměněné podobě se dochovala dodnes. Do severní lodi je pořízen nový boční oltář se sochou sv. Jana Nepomuckého a další dva menší oltáře Božského srdce P. Marie a Ježíšova. V roce 1895 jsou pro kostel pořízeny nové varhany. V průběhu 20. století již neprobíhají na kostele žádné výrazné úpravy a opravy. V roce 1905 je rozšířen hřbitov kolem kostela. Kostel sv. Mikuláše v Jindřichově prošel během tří staletí několika stavebními úpravami, které ale nepotřely jeho základní ranně barokní hmotový rozvrh a výraz. 19. století vtisklo interiéru kostela pseudobarokní podobu vhodně kombinovanou s barokní strukturou stavby. V roce 2004 proběhla rekonstrukce věže a také jedné lodi kostela sv. Mikuláše a na podzim téhož roku byly spuštěny kostelní hodiny, které byly z části pořízeny z veřejné sbírky občanů Jindřichova. Při rekonstrukci věže byly v roce 2004 do kopule vloženy dokumenty ze současnosti obce jako „Odkaz budoucím generacím".

Tipy na výlet v obci Jindřichov a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Jindřichov

Počasí meteostanice Zlaté Hory - Ondřejovice

Vzdálenost meteostanice od obce Jindřichov: 12 km

Poslední data: 26.4.2024 23:40

Umístění: 476 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Zlaté Hory - Ondřejovice

Teplota
7,3
°C
Zdánlivá teplota
3,7
°C
Rosný bod
2,6
°C
Vlhkost
72,0
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1005,3
hPa
Směr větru
J
Rychlost větru
2,6
m/s
Nárazový vítr
4,5
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Zlaté Hory - Ondřejovice

Dnes
0/12
°C
Zítra
5/14
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Jindřichov se také nachází

Arnultovice

Arnultovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (V)

/
Bartultovice

Bartultovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Bučávka

Bučávka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Damašek

Damašek

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (JV)

/
Dívčí Hrad

Dívčí Hrad

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 311

/
Dlouhá Voda

Dlouhá Voda

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Hejnov

Hejnov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Horní Povelice

Horní Povelice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Hynčice

Hynčice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (J)

/
Janov

Janov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (Z)
Počet obyvatel: 266

/
Liptaň

Liptaň

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 465

/
Petrovice

Petrovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (Z)
Počet obyvatel: 146

/
Pitárné

Pitárné

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Rožmitál

Rožmitál

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Rudíkovy

Rudíkovy

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (JV)

/
Třemešná

Třemešná

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 889

/
Valštejn

Valštejn

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (J)

/
Vysoká

Vysoká

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 320

/
Zlaté Hory

Zlaté Hory

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 3 671


Reklama
Víte že?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

UNESCO - Olomouc

UNESCO - Olomouc je ve vzdušné vzdálenosti 76 km od obce Jindřichov?

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci byl na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsán v roce 2000.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Vodní nádrž Dlouhé Stráně

Vodní nádrž Dlouhé Stráně je ve vzdušné vzdálenosti 32 km od obce Jindřichov?

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně byla vybudovaná v letech 1978–1996 v údolí řeky Divoká Desná. Z velké části jsou její části umístěny v podzemí a neruší tak krajinný ráz Jeseníků.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Název obce Jindřichov se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 6x?

Název obce Jindřichov v jednotlivých krajích: Karlovarský: 1x, Liberecký: 1x, Vysočina: 1x, Olomoucký: 2x, Moravskoslezský: 1x.

Ke dni 26.3.2021 žilo v Moravskoslezském kraji 1 162 841 obyvatel, z toho 570 091 mužů a 592 750 žen?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Termály Losiny

Termály Losiny je ve vzdušné vzdálenosti 42 km od obce Jindřichov?

Jedinečný termální park Termály Losiny, který v České republice nemá obdoby, najdeme ve Velkých Losinách, nedaleko Šumperka.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejvyšším bodem v Moravskoslezském kraji je Praděd (1 491 m n.m.) v pohoří Jeseníky, nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m n.m.).

Opava

Nejbližší obec nad 50 000 obyvatel je Opava s 55 056 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 44 km?

Město Opava se nachází v Moravskoslezském kraji na řece Opavě ve Slezsku. Město Opava má v současné době celkem 8 městských částí:

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Jindřichov snížil o 199?

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové je ve vzdušné vzdálenosti 85 km od obce Jindřichov?

Rotunda sv. Kateřiny, kterou najdeme na okraji města Česká Třebová směrem na Skuhorv, pochází zřejmě z počátku 13. století.

Rozhledna Strážnice u Liptaně

Rozhledna Strážnice u Liptaně je ve vzdušné vzdálenosti 6 km od obce Jindřichov?

Dřevěná rozhledna s dvěma ochozy byla v roce 2003 postavena na vrchu Strážnice (494 m) nedaleko obce Lipeň, zhruba 40 km severně od Bruntálu. Věž je vysoká 9 m a po 37 schodech vyjdete na plošinu ve výšce 8 m.

Reklama