Obecní znak
Základní informace
Kraj:Ústecký
Okres:Litoměřice
Správní obvod:Litoměřice
GPS souřadnice:50.510999N, 14.150547E
Nadmořská výška:150 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1780 (244 let)
Katastrální výměra:1 354 ha
Počet obyvatel:2 767
PSČ:411 55
Adresa URL:www.terezin.cz

Části obce Terezín: České Kopisty, Nové Kopisty, Počaply

Památky a zajímavosti Terezín

Město Terezín má status městské památkové rezervace, své významné stavby postupně obnovuje a je dlouhodobě nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Ústeckém kraji.

Od povodní v roce 2002 je systém opevnění Hlavní pevnosti průběžně rehabilitován. Nejprve byly vyčištěny příkopy a zprovozněn vodotechnický systém, následovalo mýcení náletové zeleně. V současnosti je většina systému opevnění volně přístupná a láká k procházkám. Dlouhodobou činností Klubu Vojenské Historie – Pevnost Terezín (KVH-PT) je kultivován a udržován úsek kolem Ravelinu č. 18 v západní části opevnění Hlavní pevnosti. Již řadu let mohou návštěvníci poznávat opevnění včetně podzemních minových chodeb v rámci prohlídek s odborným výkladem členů jmenovaného sdružení.

Jádrem bývalého pevnostního města je rozlehlé náměstí Čs. armády. Na severozápadní straně stojí budova radnice z roku 1839 s městským informačním centrem, na jihozápadní straně Kulturní (dříve Německý) dům z let 1789–1790. Vedle něj je Dům inženýrů, sídlo ženijního velitelství z let 1780–1781, na protější straně Důstojnický dům a budova Posádkového velitelství z let 1787–1788. Mezi nimi se tyčí dominanta města, posádkový kostel Vzkříšení Páně z let 1805–1810, projektovaný ing. Heinrichem Hatzingerem a Juliem de Andreis. Stavba s 56 m vysokou věží se velmi podobá kostelu v sesterské pevnosti Josefov u Jaroměře.

Ve městě se dochovala řada dalších významných staveb, z nichž je třeba zmínit alespoň ty nejdůležitější. Ve Fučíkově ulici je to budova jízdárny z let 1861–1862, původně určená k výcviku jezdeckých koní, a bývalá nemocnice z let 1782–1783. V parčíku vojenské nemocnice roste památná hlošina úzkolistá, stará 80 let, vysoká 15 m, s obvodem kmene 285 cm.

V Žižkově ulici se nachází Dělostřelecká kasárna z let 1782-84, poskytující ubytování až 420 mužům dělostřeleckého vojska, a Zbrojnice z téže doby, původně hlavní skladiště zbraní v pevnosti. Opodál v Revoluční ulici jsou Velká pěchotní kasárna, objekt se třemi uzavřenými dvory z let 1782–1783 s rozměry 155 x 65 m, největší kasárenská budova v Terezíně, v Pražské ulici budova bývalé německé školy z roku 1887 (dnes muzeum) a Wieserův dům, kdysi soukromá rezidence bohatého výrobce a dodavatele stavebního materiálu z let 1784–1788, později důstojnické kasino. V jižní části města stojí za pozornost Jezdecká (Magdeburská) kasárna z roku 1784 ve Vodárenské ulici, objekt se třemi uzavřenými dvory, v němž se mohlo ubytovat až 620 vojáků a 420 koní, v ulici Legií je rozlehlý proviantní sklad s jedním obdélným dvorem z let 1786–1789, kde se skladovaly zejména sůl, cukr, mouka a pečivo, na rohu Hálkových sadů a Dlouhé ulice Malá pěchotní kasárna z let 1786–1787, tradiční sídlo 42. pěšího pluku. Při ulici Dukelských hrdinů v západní části města je ve zdivu kavalíru č. 4 zazděn základní kámen terezínské pevnosti položený roku 1780 císařem Josefem II.

Dochovala se i většina pevnostních objektů, bastionů, kurtin, ravelinů, kavalírů, včetně podzemních protiminových galerií a objektů stavidel. Zmínit je třeba zejména nedávno vyčištěný a zpřístupněný Ravelin č. 18 a Bastion č. 5, Dolní a Horní vodní bránu na břehu Ohře a Kavalír Bastionu č. 2 naproti proviantnímu skladu poblíž bývalé bohušovické brány, vystavěný jako součást vnitřního obranného okruhu v letech 1781–1787. Uvnitř bývaly pekárny s výrobní kapacitou až padesát tisíc porcí chleba denně.

V ulici Bohušovická brána je márnice ghetta a kolumbárium, v nejjižnější části města Krematorium a terezínské hřbitovy; na Židovském hřbitově je pochováno přes 9 000 obětí ghetta. Původní výzdobu hřbitova nacisté v roce 1944 zničili, současná pietní úprava pochází z roku 1972. Krematorium se čtyřmi pecemi postavili obyvatelé ghetta roku 1942. Speciální vězeňská skupina tu zpopelnila více než 30 000 obětí ghetta, Malé pevnosti a koncentračního tábora v Litoměřicích. Se Židovským hřbitovem sousedí zajatecký hřbitov z 1. světové války, kde jsou pochováni zejména ruští vojenští zajatci. Areál doplňuje ještě Městský hřbitov s hrobem stavitele a prvního velitele terezínské pevnosti maršála von Steinmetze a s pomníkem věnovaným účastníkům sarajevského atentátu v roce 1914.

Ve Smetanových sadech je altán-pomník 42. pěšího pluku z let 1914–1916 od architektů E. Richtra a E. Hempela. Původně bylo v altánu umístěno sousoší pěšáka a bubeníka, po pádu Rakousko-Uherska busta T. G. Masaryka. Ta byla za 2. světové války odstraněna a celý park uzavřen, v roce 2004 proběhla rekonstrukce tohoto pomníku.

Malou pevnost tvoří Správní dvůr s přijímací kanceláří, strážnice a kancelář velitele věznice, I. dvůr s celami, samotkami, ošetřovnou, koupelnou, odvšivárnou, marodkou atd., II. dvůr, kde v době okupace pracovali vězni v dílnách, III. dvůr, který byl od poloviny roku 1942 vyčleněn pro ženy; IV. dvůr byl vybudován až v letech 1943–1944 a obklopovaly jej cely, kde bylo ke konci války vězněno až 3 000 lidí. V tzv. Panském domě bydlel velitel věznice a někteří dozorci s rodinami (dnes zde sídlí pracovny Památníku Terezín), poblíž je kino, zřízené roku 1942 pro dozorčí personál, bývalá kasárna SS, dnes s muzejní expozicí a galerií, a nemocniční blok, kde ke konci války zemřely stovky vězňů na tyfus.

Ve vnější části Malé pevnosti se nachází popraviště, na němž bylo od roku 1943 zastřeleno na 300 vězňů, místo hromadných hrobů, kde bylo v roce 1945 exhumováno 601 těl, později pohřbených na Národním hřbitově.

Tak trochu kuriozitou je chátrající bazén, vybudovaný roku 1942 zatčenými roudnickými studenty a židovskými vězni; šlo vlastně o protipožární nádrž, kterou však dozorci a jejich rodiny využívali také ke koupání. V prostoru mezi Pražskou ulicí a Starou Ohří před hlavní branou do Malé pevnosti je Národní hřbitov, vybudovaný v letech 1945–1958, kde je pohřbeno na 10 000 obětí.


Přehled označení pevnostních prvků:

Retranchement - nadstavba na bastionu nebo ravelinu
Bastion - základní obranný prvek pětiúhelníkového tvaru, obvykle v místech lomu obvodu pevnosti
Galerie - krytá klenutá chodba uvnitř pevnostních prvků
Kavalír - samostatná čtyřboká hradba uvnitř bastionu
Kleště - dvě ramena svírající tupý uhel, nižší hradba v příkopu chránící kurtinu před přímým ostřelováním
Kurtina - spojovací hradba mezi bastiony
Kontrgarda - hradba předsunutá před bastion
Kontreskarpa - vnější strana příkopu
Mina - podzemní chodba s komorou k umístění nálože
Odposlouchávací chodba - galerie, sloužící ke sledování zemních prací nepřítele
Ravelin - většinou tří, ale i pětiboká pevnůstka, předsunutá před kleště
Reduit - tříboká samostatná pevnůstka uvnitř ravelinu
Traverza - příčná hradba na kryté cestě
Dvoukaponiera - také "zemní kufr", bezpečná cesta


Ravelin 18

Pevnostní prvky zvané raveliny byly z taktického hlediska nejdůležitějšími součástmi středního obranného okruhu pevnosti. Tyto tříboké objekty patřily k nejdokonalejším hradbám svého druhu co se týče jejich tvaru a začlenění do opevnění, stejně tak jako jejich výzbroje a vybavení (na jejich ochozu bylo 56 podstavců pro děla). Ravelin č. 18 a prostor kolem něj byl v nedávné době vyčištěn a je volně přístupný veřejnosti jakožto ukázka fortifikačního umění konce 18. století. Městem je využíván při pořádání různých kulturních akcí např. každoročních Josefínských slavností začátkem října.


Podzemní chodby

V pevnosti Terezín byla vybudována dokonalá síť podzemních chodeb o celkové délce asi 30 km. Těmito chodbami byly opatřeny téměř všechny pevnostní prvky. Ve vnějším obraném okruhu pevnosti byla zřízena hustá síť minových chodeb. Ty měly sloužit jako účinná preventivní obrana proti podkopům a následným útokům náložemi na obranné valy. Dalším prvkem podzemního obranného systému byly chodby naslouchací, které měly sloužit k odposlouchávání nepřítele, jenž by se pevnost pokusil podkopat. Dále se zde nacházejí střelecké galerie opatřené podstavci pro střelce, střílnami a větráky pro odvod zplodin ze střelného prachu. Systém chodeb je značně členitý.

Tipy na výlet v obci Terezín a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Terezín

Počasí meteostanice Dolní Chobolice

Vzdálenost meteostanice od obce Terezín: 11 km

Poslední data: 28.3.2024 19:00

Umístění: 293 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Dolní Chobolice

Teplota
7,7
°C
Zdánlivá teplota
4,2
°C
Rosný bod
1,6
°C
Vlhkost
67,0
%
Denní srážky
0,6
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
999,6
hPa
Směr větru
JZ
Rychlost větru
2,5
m/s
Nárazový vítr
3,1
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Dolní Chobolice

Dnes
6/15
°C
Zítra
4/18
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Terezín se také nachází

Babiny I

Babiny I

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Bohušovice nad Ohří

Bohušovice nad Ohří

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 2 km (J)
Počet obyvatel: 2 393

/
Brňany

Brňany

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (J)
Počet obyvatel: 460

/
Brozany nad Ohří

Brozany nad Ohří

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 1 254

/
Býčkovice

Býčkovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 301

/
Černěves

Černěves

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 232

/
Černiv

Černiv

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (JZ)
Počet obyvatel: 156

/
České Kopisty

České Kopisty

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 2 km (SV)

/
Chodouny

Chodouny

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 678

/
Chotěšov

Chotěšov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)
Počet obyvatel: 516

/
Chudoslavice

Chudoslavice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 181

/
Chvalín

Chvalín

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Čížkovice

Čížkovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 1 487

/
Doksany

Doksany

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 465

/
Dolánky nad Ohří

Dolánky nad Ohří

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (J)
Počet obyvatel: 274

/
Dolní Nezly

Dolní Nezly

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Dolní Řepčice

Dolní Řepčice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Encovany

Encovany

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (V)

/
Hlinná

Hlinná

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 291

/
Horní Nezly

Horní Nezly

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Horní Řepčice

Horní Řepčice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (SV)
Počet obyvatel: 94

/
Hostěnice

Hostěnice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Hrdly

Hrdly

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Hrobce

Hrobce

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (JV)
Počet obyvatel: 713

/
Hrušovany

Hrušovany

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (V)

/
Kamýk

Kamýk

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 201

/
Keblice

Keblice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 401

/
Křešice

Křešice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 1 451

/
Kundratice

Kundratice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (S)

/
Lbín

Lbín

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Lhotka nad Labem

Lhotka nad Labem

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 334

/
Libínky

Libínky

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (V)

/
Libotenice

Libotenice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (JV)
Počet obyvatel: 432

/ /
Litoměřice

Litoměřice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (SZ)
Počet obyvatel: 22 333

/
Litoměřice-Město

Litoměřice-Město

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Lounky

Lounky

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Lovosice

Lovosice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 8 267

/
Lukavec

Lukavec

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (Z)
Počet obyvatel: 352

/
Malé Žernoseky

Malé Žernoseky

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (Z)
Počet obyvatel: 717

/
Malíč

Malíč

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 201

/
Maškovice

Maškovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Michalovice

Michalovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 159

/
Miřejovice

Miřejovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 216

/
Mlékojedy

Mlékojedy

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (SZ)
Počet obyvatel: 232

/
Myštice

Myštice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (S)

/
Nové Dvory

Nové Dvory

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (J)
Počet obyvatel: 384

/
Nové Kopisty

Nové Kopisty

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 2 km (Z)

/
Nučnice

Nučnice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Nučničky

Nučničky

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (V)

/
Okna

Okna

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Oleško

Oleško

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (JV)
Počet obyvatel: 98

/
Píšťany

Píšťany

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 214

/
Písty

Písty

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Ploskovice

Ploskovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 454

/
Počaply

Počaply

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (V)

/
Podviní

Podviní

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Pohořany

Pohořany

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Pokratice

Pokratice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (SZ)

/
Polepy

Polepy

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 1 295

/
Předměstí

Předměstí

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (S)

/
Radostice

Radostice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (Z)

/
Řepnice

Řepnice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Rochov

Rochov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (J)
Počet obyvatel: 136

/
Rohatce

Rohatce

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Sedlec

Sedlec

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Siřejovice

Siřejovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 277

/
Skalice

Skalice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (S)

/
Soběnice

Soběnice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Staňkovice

Staňkovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 33

/
Starý Mlýnec

Starý Mlýnec

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (SV)

/
Sulejovice

Sulejovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 696

/
Těchobuzice

Těchobuzice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Tlučeň

Tlučeň

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Travčice

Travčice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (V)
Počet obyvatel: 606

/
Třeboutice

Třeboutice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (SV)

/
Třebutičky

Třebutičky

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Trnovany

Trnovany

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (SV)
Počet obyvatel: 465

/
Úpohlavy

Úpohlavy

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (JZ)
Počet obyvatel: 289

/
Vchynice

Vchynice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (Z)
Počet obyvatel: 334

/
Velké Žernoseky

Velké Žernoseky

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 491

/
Velký Újezd

Velký Újezd

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Vinné

Vinné

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (SV)

/
Vrbičany

Vrbičany

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)
Počet obyvatel: 314

/
Vrutice

Vrutice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 318

/
Za nemocnicí

Za nemocnicí

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (S)

/
Zahořany

Zahořany

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (SV)

/
Žalhostice

Žalhostice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 4 km (Z)
Počet obyvatel: 549

/
Želechovice

Želechovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (JZ)

/
Židovice

Židovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (JV)
Počet obyvatel: 396

/
Žitenice

Žitenice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 5 km (S)
Počet obyvatel: 1 623

Hrad Litoměřice

Hrad Litoměřice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (SZ)

/
Zámek Doksany

Zámek Doksany

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (J)

/
Zámek Ploskovice

Zámek Ploskovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 6 km (SV)

/
Zámek Vrbičany

Zámek Vrbičany

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 7 km (JZ)

/ / /
Rozhledna Hořidla

Rozhledna Hořidla

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (V)

/ / / / / / /
Rozhledna Radejčín

Rozhledna Radejčín

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 13 km (SZ)

/ / /
Zámek Libochovice

Zámek Libochovice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 14 km (JZ)

/
Hrad Úštěk

Hrad Úštěk

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 16 km (SV)

/ /
Skanzen Zubrnice

Skanzen Zubrnice

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 16 km (S)

/ / / / /
Víťova rozhledna

Víťova rozhledna

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 18 km (SV)

/
Rozhledna Větruše

Rozhledna Větruše

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 18 km (SZ)

/ / / /
Rozhledna Stradonka

Rozhledna Stradonka

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 20 km (JZ)


Reklama
Víte že?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Ústeckém kraji 789 098 obyvatel, z toho 388 965 mužů a 400 133 žen?

Rozhledna Na Horách

Rozhledna Na Horách je ve vzdušné vzdálenosti 8 km od obce Terezín?

Nadmořskou výškou nevysoké místo (221 m), ale zato s vynikajícím výhledem na České středohoří...

Nejvyšším bodem v Ústeckém kraji je vrchol Macecha (1 113 m n.m.) v Krušných horách, nejnižším bodem je hladina Labe u Hřenska (115 m n.m.).

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Název obce Terezín se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části 5x?

Název obce Terezín v jednotlivých krajích: Jihočeský: 2x, Ústecký: 1x, Jihomoravský: 1x, Olomoucký: 1x.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Koněpruské jeskyně

Koněpruské jeskyně je ve vzdušné vzdálenosti 66 km od obce Terezín?

Koněpruské jeskyně leží ve středních Čechách 7 km jižně od Berouna v chráněném území CHKO Český kras nedaleko hradů Křivoklát a Karlštejn.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Terezín 1 371 mužů a 1 396 žen?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Ústí nad Labem

Nejbližší obec nad 50 000 obyvatel je Ústí nad Labem s 87 590 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 18 km?

Město se nachází zhruba 26 km jihozápadně od Děčína. Ústí nad Labem je sedmé největší město České republiky. Město se dělí na městské části:

Rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha na hoře Říp

Rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha na hoře Říp je ve vzdušné vzdálenosti 17 km od obce Terezín?

Románská rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha na vrcholku hory Říp byla postavena na místě dřevěného kostela roku 1126 na památku vítězné bitvy knížete Soběslava I.

Zřícenina hradu Kamýk

Zřícenina hradu Kamýk je ve vzdušné vzdálenosti 7 km od obce Terezín?

Zřícenina gotického hradu Kamýk se nachází na strmém skalnatém čedičovém ostrohu v katastru obce Kamýk u Litoměřic v Českém středohoří.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

UNESCO - Praha

UNESCO - Praha je ve vzdušné vzdálenosti 51 km od obce Terezín?

Praha – historické centrum bylo na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992.

Reklama