Obecní znak
Základní informace
Kraj:Zlínský
Okres:Kroměříž
Správní obvod:Kroměříž
GPS souřadnice:49.142534N, 17.211077E
Nadmořská výška:337 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1261 (763 let)
Katastrální výměra:991 ha
Počet obyvatel:597
PSČ:768 04
Adresa URL:www.obecstrilky.cz

Památky a zajímavosti Střílky

K historickým památkám obce Střílky se řadí střílecký hrad, zámek, kostel Nanebevzetí Panny Marie, pravoslavná kaple sv. Rostislava či socha sv. Jana Nepomuckého.

Zámek Střílky

Historie zámku začíná v 16. století, kdy se definitivně funkce feudálního sídla přemístila z pustého středověkého hradu. Na konci 16. století Mikuláš Kobylka starší z Kobylí buduje renesanční tvrz. Mikuláš Kobylka mladší z Kobylí byl krajským hejtmanem v Uherské Hradišti. Roku 1619 Adam Martinovský z Rozseče dokončil stavbu renesančního zámku, jednopatrové, dvoutraktové budovy s dominantou hranolové věže. Soudobé používání termínu tvrz vypovídá o nevelkém rozsahu feudálního sídla. Roku 1624 se majitelem stal rod Petřvaldských, který patřil k významné pobělohorské šlechtické elitě a nesmazatelně se vepsal do historie zámku. Poslední majitel z rodu Petřvaldských, Amand Antonín z Petřvaldu, přestavěl renesanční tvrz v rozlehlejší příjemné a dobře vybavené barokní sídlo. Proslul jako uměnímilovný barokní šlechtic. V jeho službách působili architekt Josef Cyrani z Bolleshausu (projektant barokní přestavby stříleckého zámku a proslulého hřbitova ve Střílkách) a sochař Gottfried Fritsche (kašna se sochou Neptuna na nádvoří zámku a sochařská výzdoba na místním hřbitově). S velkorysými stavebními úpravami zámku koresponduje i pořízení barokní okrasné zahrady. Rozsáhlé i vědecké záliby pana Amanda Antonína dokumentuje zmiňovaná početná knihovna (mimo jiné s díly přírodovědného zaměření), četné mapy, sbírka obrazů, umělecky zpracovaných hodin, vědeckých přístrojů (např. mikroskop, dalekohled, kompas apod.) a zmínka o staré laboratoři na zámku.

Roku 1763 vymírá rod Petřvaldských a zámek se stává majetkem rodu Kuenburků. Ti doplnili původní zámek o dvě nové části, převážně hospodářské a obytné budovy pro personál. Vznikl tak komplex budov sestávající ze tří sousedících vnitřních dvorů. Rozšířili zámecký areál o přírodní, krajinářský park, který obklopil původní barokní okrasnou zahradu. V zámeckém parku byl vystavěn zahradní domek doplněný zimní zahradou situovanou uprostřed stavby.

Roku 1885 zámek koupili hrabata Herbersteinové. V té době proběhly novodobě historizující stavební akce, které vtiskly zámku dodnes určující podobu. Bylo upuštěno od přísného vedení dekorativní barokní zahrady ve prospěch rozvolněného krajinářského parku.

Roku 1912 se majitelem stává hrabě Leopold Berchtold, ministr zahraničí Rakouska - Uherska, pán buchlovského velkostatku. Roku 1924 je majitel dr. Zdeněk Černý, syn zemského prezidenta hraběte Jana Černého. Roku 1945 byl zámek zestátněn a adaptován na Krajský dětský domov. Po roce 1989 byl zámek vrácen v restitučním řízení rodině Černých a na podzim roku 1994 ho odkoupila Nadace Živoucí světlo Maháprabhudíp satsang.

Barokní hřbitov ve Střílkách

Hřbitov ve Střílkách je svou originální architekturou a sochařskou výzdobou perlou stavitelského a sochařského umění z doby baroka. Je to vzácné umělecké dílo, jedinečné nejen na celé Moravě, ale i v celé České republice.

Střílecký hřbitov byl zbudován bývalým majitelem stříleckého a tovačovského panství, Antonínem Amandem Petřvaldským z Petřvaldu v letech 1730–1743. Autorství projektu hřbitova je připisováno Ignáci Josefu Ciranimu z Bolleshausu (1700–1758). Autor sochařské výzdoby byl nadaný moravský sochař Bohumír (podle matriky Gottfried) Frič, žák a spolupracovník slavného sochaře Jiřího Rafaela Donnera.

Hřbitov je řešen jako velkorysý umělecký celek. Jeho plocha zaujímá cca 2000 m2, je čtvercový, nároží čtverce jsou však vykrojeny a nahrazeny oblouky klenutými dovnitř. Celý prostor hřbitova byl vytvořen násypem na svahu blízko kostela a je značně vyvýšen nad své okolí. Hřbitov je obehnán mohutnou zdí z pískovcových kvádrů, která je vpředu asi 3 m, na bocích a vzadu až 10 m vysoká. Na zdi je vkusně zdobená balustráda s podstavci pro sošky a sousoší, které vroubí celý jeho obvod. Tato uzavřená plocha je podložena zdivem ve formě veliké pánve, hlína je protkána sítí odvodňovacích stok, takže mrtvá těla zde brzy zetlí.

K hřbitovu vede dvojité schodiště ústící na před vstupní plošinu pod níž je hrobka. Na krycím kameni hrobky je vyryt letopočet dokončení stavby hřbitova v roce 1743. Na vstupní plošině stojí nádherná nadživotní postava strážce hřbitova, anděla s popelnicí, štítem a pruty. Tato socha překrásných forem, s klasickou hlavou, s pohledem upřeným do dálky má levou ruku opřenou o oválný štít, ukazováček pravé ruky směřuje dolů k popelnici.

V areálu hřbitova jsou umístěny 4 velké kamenné vázy, které symbolizují svými jemnými reliéfy čtyři poslední věci člověka: Nebe, Peklo, Smrt a Poslední soud. Reliéfová výzdoba vázy Peklo je provedena věrně podle Michelangelovy fresky Poslední soud v sixtinské kapli římského Vatikánu.

Před kaplí po obou stranách schodiště stojí dvě sochy andělů v nadživotní velikosti, kteří jsou strážci hrobky.

Hřbitov je přístupný turistické veřejnosti od dubna do října.

Hrad

Hrad Střílky je poprvé připomínán roku 1261, kdy se po něm píše kastelán brumovský Smil ze Střílek, zakladatel vizovického kláštera. Další osobou s tímto přídomkem a snad i majitelem hradu je Petr Puklice ze Střílek (1263). Roku 1321 se již výslovně vzpomíná hrad (castrum Strilk) v držení Jindřicha ml. z Lipé. Nedlouho nato se stává majitelem Albert z Tovačova a po jeho smrti syn Ctibor z Cimburka, který jej prodal roku 1358 moravskému markraběti Janu Jindřichovi. Roku 1406 obdrželi hrad lénem od markraběte Jošta Hechtové z Rosic. Ti jej pak drželi s vyjímkou husitských válek, kdy si král Zikmund při odevzdávání Moravy markraběti Albrechtovi v roku 1423 vymínil střílecké zboží pro sebe. Roku 1460 přešel majetek na jejich příbuzné, pány z Lichtenburka. Tito jej prodali roku 1480 pánům z Ojnic. V této době náležel k hradu následující majetek: městečko Střílky, vsi Brankovice a Malenky, pusté vsi Olšovec, Strabišov a Lněník a části vsí Žeravic a Hruškovic, pustý rybník na Stupavě (říčce) a mlýn v Čermákovicích u Koryčan. Roku 1486 je připomínána hradní kaple s kaplanstvím. V následujících letech však již hrad ztratil svou důležitost a pustl, správa panství byla přenesena do městečka Střílky. Roku 1542 se panství nacházelo v majetku Václava z Boskovic, který je získal sňatkem se již hrad výslovně nazývá pustým.

Z původního gotického hradu se dochovaly jenom nepatrné zbytky zdí a v terénu patrné obranné valy. Zajímavým stavebním prvkem byla existence předsunutého opevnění spojeného s vlastním hradem opevněným spojovacím krčkem. Podle M. Plačka vzniklo toto opevnění zřejmě bezprostředně po dobytí Uhry roku 1468 v rámci obnovy hradu.

Tipy na výlet v obci Střílky a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Střílky

Počasí meteostanice Archlebov

Vzdálenost meteostanice od obce Střílky: 19 km

Poslední data: 11.5.2024 04:50

Umístění: 240 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Archlebov

Teplota
8,0
°C
Zdánlivá teplota
5,9
°C
Rosný bod
5,2
°C
Vlhkost
82,1
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1019,4
hPa
Směr větru
SV
Rychlost větru
1,2
m/s
Nárazový vítr
1,4
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Archlebov

Dnes
8/20
°C
Zítra
10/19
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Střílky se také nachází

Blišice

Blišice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (JZ)

/
Brankovice

Brankovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 877

/
Cetechovice

Cetechovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (SV)
Počet obyvatel: 194

/
Chvalkovice

Chvalkovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 284

/
Chvalnov

Chvalnov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 3 km (SV)

/
Chvalnov-Lísky

Chvalnov-Lísky

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 3 km (SV)
Počet obyvatel: 231

/
Dobročkovice

Dobročkovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 239

/
Honětice

Honětice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 83

/
Hoštice

Hoštice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (S)
Počet obyvatel: 147

/
Jestřabice

Jestřabice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (JZ)

/
Koryčany

Koryčany

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (JZ)
Počet obyvatel: 2 615

/
Kožušice

Kožušice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 2 km (SZ)
Počet obyvatel: 107

/
Kunkovice

Kunkovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (SZ)
Počet obyvatel: 74

/
Lebedov

Lebedov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (SV)

/
Letošov

Letošov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (Z)

/
Lískovec

Lískovec

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 3 km (JZ)

/
Lísky

Lísky

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 3 km (S)

/
Litenčice

Litenčice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 469

/
Malínky

Malínky

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (SZ)
Počet obyvatel: 145

/
Mouchnice

Mouchnice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (JZ)
Počet obyvatel: 310

/
Nemochovice

Nemochovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 312

/
Nemotice

Nemotice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (Z)
Počet obyvatel: 427

/
Nesovice

Nesovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (Z)
Počet obyvatel: 1 099

/
Nítkovice

Nítkovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (SZ)
Počet obyvatel: 242

/
Roštín

Roštín

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 706

/
Salaš

Salaš

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 418

/
Snovídky

Snovídky

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 305

/
Staré Hutě

Staré Hutě

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 133

/
Strabenice

Strabenice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 5 km (S)

/
Stupava

Stupava

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 4 km (JV)
Počet obyvatel: 160

/
Vřesovice

Vřesovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 568

/
Zástřizly

Zástřizly

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 2 km (SV)
Počet obyvatel: 149

/ /
Rozhledna Brdo

Rozhledna Brdo

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (SV)

/
Hrad Buchlov

Hrad Buchlov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 8 km (JV)

/ /
Rozhledna Lebedov

Rozhledna Lebedov

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (SV)

/
Rozhledna Zdenička

Rozhledna Zdenička

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (SV)

/
Rozhledna Salaš

Rozhledna Salaš

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 10 km (V)

/ / /
Zámek Buchlovice

Zámek Buchlovice

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 11 km (JV)

/ /
Rozhledna Doubí

Rozhledna Doubí

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 13 km (JV)

/ /
Rozhledna Modrá

Rozhledna Modrá

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 14 km (V)

/
Rozhledna Floriánka

Rozhledna Floriánka

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 14 km (JV)

/ / /
Živá voda Modrá

Živá voda Modrá

Kraj: Zlínský
Vzdálenost: 15 km (V)

/
Zámek Bučovice

Zámek Bučovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 15 km (Z)

/ /
Rozhledna Vitčice

Rozhledna Vitčice

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 18 km (S)


Reklama
Víte že?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

UNESCO - Kroměříž

UNESCO - Kroměříž je ve vzdušné vzdálenosti 21 km od obce Střílky?

Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži byly na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsány v roce 1998.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Název obce Střílky se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Nejvyšším bodem ve Zlínském kraji je Čertův Mlýn (1 206 m n.m.) v pohoří Moravskoslezské Beskydy, nejnižším bodem je hladina Moravy (173 m n.m.).

Muzeum Podhradí Buchlovice

Muzeum Podhradí Buchlovice je ve vzdušné vzdálenosti 11 km od obce Střílky?

Muzeum Podhradí v Buchlovicích vzniklo ve zrekonstruované budově bývalých panských mlatů, později garáží autobusů.

Archeoskanzen Modrá

Archeoskanzen Modrá je ve vzdušné vzdálenosti 15 km od obce Střílky?

Archeoskanzen Modrá – Velkomoravské sídliště středního Pomoraví se nachází na okraji vesnice Modrá v okrese Uherské Hradiště na silnici Staré Město – Velehrad. Jedná se archeologický skanzen představující život obyvatel Velké Moravy.

Botanická zahrada Petra Albrechta

Botanická zahrada Petra Albrechta je ve vzdušné vzdálenosti 37 km od obce Střílky?

Botanická zahrada Petra Albrechta nebo dříve také Botanická zahrada Prostějov, je botanická zahrada, která se nachází v městě Prostějov.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Střílky 299 mužů a 298 žen?

Ke dni 26.3.2021 žilo ve Zlínském kraji 564 331 obyvatel, z toho 277 146 mužů a 287 185 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Hrad Cimburk u Koryčan - Nový Cimburk

Hrad Cimburk u Koryčan - Nový Cimburk je ve vzdušné vzdálenosti 4 km od obce Střílky?

Cimburk, někdy též Nový Cimburk, je zřícenina hradu na jižní Moravě, zhruba 4 km východně od Koryčan v okrese Kroměříž. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka ČR.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Brno

Nejbližší obec nad 100 000 obyvatel je Brno s 374 627 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 44 km?

Brno, krajské město Jihomoravského kraje, leží v centrální části Evropy. Je druhým největším městem České republiky. Statutární město Brno je rozděleno do 29 městských částí:

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Reklama