Obecní znak
Základní informace
Kraj:Moravskoslezský
Okres:Opava
Správní obvod:Vítkov
GPS souřadnice:49.795113N, 17.629686E
Nadmořská výška:510 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1301 (723 let)
Katastrální výměra:3 652 ha
Počet obyvatel:2 830
PSČ:747 87
Adresa URL:www.budisov.eu

Části obce Budišov nad Budišovkou: Guntramovice, Podlesí, Staré Oldřůvky

Historie obce Budišov nad Budišovkou

Vznik a založení města jsou nejasné. Budišov nad Budišovkou snad založil opat kláštera Hradisko v Olomouci jménem Budiš. První zmínka je z roku 1239, kdy se Střelenský les (povodí horní Odry) stal předmětem sporu mezi klášterem Hradisko a olomouckým biskupem. Před rokem 1305 byl darován olomouckému biskupství. Z darovací listiny královy je zřejmé, že již v tomto roce byl Budišov typickou kolonizační osadou s městským půdorysem.

První písemná zmínka o Budišovu je z roku 1301 zároveň se jmény prvních budišovských usedlíků Tickeho a Hermana. Nebývalý rozkvět přineslo Budišovu 16. století. Zásluhou biskupů - Stanislava Thurza, Marka Khuena a Stanislava Pavlovského (1497-1598) se stal Budišov jedním z předních měst na severní Moravě. Kvetl zde obchod i řemesla, která byla sdružena v ceších. První cech ševcovský byl založen v roce 1517 a téhož roku i cech kovářský. Dodnes jsou uchovány podstavce s cechovními znaky při okrajích lavic v místním kostele. Byly nošeny řemeslníky při všech významných církevních obřadech. Dům č. 159 na náměstí patřil kdysi cechu tkalců. Později zde byl hostinec, ale dům i nadále nesl jméno „ZECHHAUS".

Znak Budišova nad Budišovkou

Znak Budišova nad Budišovkou se prvně připomíná v roce 1564, kdy měl modrý štít se zkříženými stříbrnými hornickými kladívky. Znak města pozměnil v roce 1613 olomoucký acibiskup kníže František z Dietrichšteinu: v červeno-zlatě šikmě dělené hlavě štítu leží vpravo přes obě pole stříbrný vinařský nůž. Městský znak v současné podobě směl Budišov užívat od 20. května 1613. V červeno-modře štípené dolní části štítu stojí vpravo dvě stříbrné čepice a vlevo jsou zkřížena kladívka se zlatými násadami. Přes styk obou polí je stříbrná věž s cimbuřím, obrácená ve své dolní čtyřhranné části nárožím. Věž má dvě brány a nad nimi dva výklenky. V levém je písmeno M a v pravém W (M. W. Greifenthal, olomoucký dómský probošt). Na kresbě je střed města s barokním chrámem z let 1747 - 1755.

 

Historické události

Středověký rozkvět města byl zastaven válkami na počátku 17. století. Za zmínku stojí nájezdy Dánů a Švédů. Několikrát bylo město téměř zničeno, obyvatelé města umírali na infekční nemoci, drancování a násilí nebralo konce. Velkou pohromou bylo tažení pruského krále Bedřicha II., zvaného Velikého proti Rakousku za sedmileté války.

Mezi Budišovem a Guntramovicemi se strhla bitva mezi Prusy a císařským vojskem, vedeným legendárním generálem Laudonem. K této postavě se váže několik pověstí. Vedle válečných útrap byl Budišov postižen mnoha živelnými pohromami. Prameny se zmiňují o velkých požárech, povodních, bouřích i krutých zimách. V dějinách bylo zaznamenáno 6 velikých požárů, které způsobily nesmírné škody a útrapy obyvatel.

Zchudlý Budišov trpí svou odlehlostí a vzdáleností od všech hlavních cest, jejichž stav se od poloviny 18. století neustále zlepšoval, takže přebíraly veškerý dopravní ruch.

Válečnými a živelnými pohromami i svou odlehlostí utrpěl nesmírně hospodářský rozvoj města. Kolem roku 1870 dolehla na Budišov taková tíseň, že donutila místní činitele, aby žádali vídeňskou vládu o pomoc.

Bylo rozhodnuto o stavbě tabákové továrny. V roce 1873 byla ve dvou domech zřízena výroba doutníků a v roce 1876 byla postavena první část tabákové továrny (dostavěna v letech 1904-5). V této době pracovalo zde kolem 1000 zaměstnanců.

Druhým nejvýznamnějším odvětvím byl průmysl textilní, konfekční a obuvnický. Největší podnik tohoto odvětví - továrna na výrobu záclon Pacovský a spol. - byl se 130 zaměstnanci (1930) současně druhým největším průmyslovým podnikem v Budišově. Následovala tkalcovna firmy Winkler s 30 zaměstnanci, malá továrna na lněné a bavlněné zboží, továrna na koberce Pollak a spol., výroba módního zboží a výroba obuvi. Třetím největším budišovským podnikatelem byl J.V. Bierent, který vlastnil továrnu na výrobu hospodářských strojů. Zde pracovalo 120 dělníků. Další desítky dělníků pracovaly na pilách stavitele Kunze a Domese.

Spolky a instituce

Koncem 19. století vznikla v Budišově řada různých spolků. Např.: 1893 byl v Budišově založen dělnický spolek vzdělávací, v roce 1873 Spolek dobrovolných hasičů, 1876 spolek Veteránů - vojenských vysloužilců. V roce 1833 bylo ustaveno společenstvo řemeslníků a spolek tovaryšů. V roce 1888 byla otevřena řemeslnická pokračovací škola.

V roce 1872 byla založena městská spořitelna, 1873 postavena nemocnice. Velký význam pro rozvoj města bylo postavení železnice v roce 1892. Významným kulturním podnikem se stalo kino, které zahájilo svou činnost v roce 1911.

Do roku 1923 bylo školství v Budišově německé.

Česká škola byla otevřena ve zmíněném roce a pravidelné vyučování zahájeno s 5ti žáky dne 10.9..

Velkou trhlinu dostalo soužití Čechů a Němců v období před 2. světovou válkou. 7. října 1938 byl vypraven z Budišova vlak, který evakuoval téměř všechny Čechy. Vrací se domů s mnoha dalšími od 26. 5. 1945, kdy začínají nové dějiny Budišova nad Budišovkou.

Slavný rodák

Budišov nad Budišovkou je místem narození učence světového významu - Dr. Františka Ignáce Kassiána HALAŠKY, který v 1. pol. 19. století zasáhl pronikavě do vývoje české vědy a právem je přiřazován k takovým velikánům jako je J.E. Purkyně, F. Palacký a další.

Narodil se 10. července 1780 v rodině chudého tkalce. Ve stavení zaplňoval polovinu místnosti tkalcovský stav, ve druhé místnosti spaly děti, které již od mládí trpěly plicními chorobami. Jeho otec byl Čech, matka Němka Marie Alžběta (rozená Freyová) pocházela rovněž z tkalcovské rodiny.

V budišovské škole projevoval František výborný prospěch a velké hudební nadání. Svými učiteli byl doporučen na studia. Studoval na piaristických školách - jinak to v té době nebylo ani možné. Studoval ve Staré Vodě, Kroměříži, Strážnici a Mikulově, dále pak na Tereziánské akademii ve Vídni. Dosáhl titulu doktora filozofie a pak působil jako profesor fyziky a děkan filozofické fakulty. Od roku 1831 jako rektor Karlovy univerzity.

V roce 1832 byl povolán do Vídně a vídeňskou vládou jmenován vládním radou a ředitelem u studijní dvorské komise pro všechny filozofické ústavy, technické školy, reálky, námořní a hornické školy a lesnické akademie. V roce 1833 byl zvolen rektorem vídeňské univerzity.

Halaškův život byl pro vědu a školství neobyčejně plodný. Mimo své povinnosti profesora a rektora pracoval veřejně, neuzavíral se, byl autorem mnoha knih, které napsal na základě vlastního pozorování v astronomii a fyzice. Své poznatky publikoval v tisku domácím i zahraničním. Byl znám jako nevšední vědec v celé vzdělané Evropě.

Spolupracoval s vědeckými institucemi, filozofickými ústavy, akademiemi v Itálii, Německu a skotském Edinburgu.

Za dílo „Základní poznatky o zatmění slunce při oběhu Měsíce mezi Sluncem a Zemí od roku 1816 do 1860" - byl vyznamenán dánským králem a obdržel velkou záslužnou medaili.

O svém rodném městě naspal několik let před svou smrtí knihu: „Svobodné municipální město Budišov na Moravě v zeměpisně místopisném a historickém pojednání".

Za svého pobytu na filozofickém ústavu v Brně založil hvězdárnu, v ústavu zařídil dokonalý moderní fyzikální kabinet a sám zhotovil nejdůležitější fyzikální přístroje. Zde v Brně také konal i různá hvězdářská pozorování a zpracovával ročně astronomický díl kalendáře.

Z Brna přešel Halaška do Prahy, na Karlově univerzitě přednášel fyziku v letech 1814-32. Zde se také zabýval vědeckou činností, která byla zaměřena na meteorologická, astronomická a trigonometrická pozorování v různých místech Čech.

F.I.K. Halaška byl jmenován skutečným nebo čestným členem řady institucí a společností. Znala ho města jako Vídeň, Drážďany, Gorica, Padova, Udine, Bergamo, Verona, Castel - Franco, Rovena, Linec a další.

V roce 1838 obdržel hodnost probošta kolegiální kapituly ve Staré Boleslavi a zemského preláta království českého. Na jaře 1842 podnikl cestu do Švýcarska, Kraňska, do království lombardsko-benátského, do Tyrol, aby i tam poznal technické a jiné ústavy.

Ke konci života byl Dr. Halaška velmi nemocen. Byl nucen 4. července 1847 odjet z Vídně do Karlových Varů, kde se podrobil léčení. Jeho zdravotní stav se zhoršoval. Odebral se tedy do Prahy, kde 12. července 1847 zemřel.

Byl pohřben ve Staré Boleslavi. Tam se také doposud jeho pamětní deska s českým textem uchovala. Jeho titul ke konci života byl stejně dlouhý jako titul císařovny Marie Terezie.

Až do konce roku 1945 se jmenovala ulice, kde stál rodný dům F. Halašky, po slavném vědci. Od roku 1990 si připomínáme jméno vyjímečného rodáka tím, že bylo Halaškovým jménem pojmenováno i náměstí, kde se nachází většina již historických budov.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Budišov nad Budišovkou

Počasí meteostanice Budišov nad Budišovkou - Guntramovice

Vzdálenost meteostanice od obce Budišov nad Budišovkou: 5 km

Poslední data: 23.4.2024 15:50

Umístění: 692 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Budišov nad Budišovkou - Guntramovice

Teplota
3,2
°C
Zdánlivá teplota
-1,8
°C
Rosný bod
-1,8
°C
Vlhkost
69,3
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
239,2
W/m2
Atmosférický tlak
1012,2
hPa
Směr větru
S
Rychlost větru
3,8
m/s
Nárazový vítr
6,1
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Budišov nad Budišovkou - Guntramovice

Dnes
-2/6
°C
Zítra
0/4
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Budišov nad Budišovkou se také nachází

Bílčice

Bílčice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 219

/
Čermná ve Slezsku

Čermná ve Slezsku

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 391

/
Dvorce

Dvorce

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SZ)
Počet obyvatel: 1 267

/
Guntramovice

Guntramovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (Z)

/ /
Jánské Koupele

Jánské Koupele

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SV)

/
Klokočov

Klokočov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (JV)

/
Kružberk

Kružberk

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 6 km (SV)
Počet obyvatel: 233

/
Lhotka

Lhotka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Májůvka

Májůvka

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Moravice

Moravice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 10 km (SV)
Počet obyvatel: 236

/
Norberčany

Norberčany

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 10 km (JZ)
Počet obyvatel: 246

/
Nové Lublice

Nové Lublice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (SV)
Počet obyvatel: 184

/ /
Podlesí

Podlesí

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 4 km (JZ)

/
Rejchartice

Rejchartice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 8 km (Z)

/
Stará Libavá

Stará Libavá

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 10 km (Z)

/ /
Staré Těchanovice

Staré Těchanovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 5 km (SV)
Počet obyvatel: 132

/
Svatoňovice

Svatoňovice

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 3 km (V)
Počet obyvatel: 267

/
Trhavice

Trhavice

Kraj: Olomoucký
Vzdálenost: 10 km (JZ)

/
Vítkov

Vítkov

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 9 km (V)
Počet obyvatel: 5 583

/
Zálužné

Zálužné

Kraj: Moravskoslezský
Vzdálenost: 7 km (SV)


Reklama
Víte že?

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Moravskoslezském kraji 1 162 841 obyvatel, z toho 570 091 mužů a 592 750 žen?

Hrad a zámek Fulnek

Hrad a zámek Fulnek je ve vzdušné vzdálenosti 22 km od obce Budišov nad Budišovkou?

Zámek ve Fulneku je nemovitá kulturní památka na Zámeckém návrší východně od centra města. Památková ochrana od roku 1958 zahrnuje komplex budov Dolního a Horního zámku.

Ostrava

Nejbližší obec nad 150 000 obyvatel je Ostrava s 275 766 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 46 km?

Ostrava je statutární město na rozhraní Slezska a Moravy. Metropole Moravskoslezského kraje je rozlohou třetím největším městem republiky, a také třetím největším počtem obyvatel. Má výhodnou strategickou polohu – nachází se 10 km jižně od státní hranice s Polskem

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Arboretum Nový Dvůr

Arboretum Nový Dvůr je ve vzdušné vzdálenosti 18 km od obce Budišov nad Budišovkou?

Arboretum Nový Dvůr, nedaleko města Opavy, bylo založeno v roce 1958 na místě jednoho z dendrologicky nejcennějších parkových objektů ve Slezsku.

Dřevěná kaple Panny Marie u Filipovic

Dřevěná kaple Panny Marie u Filipovic je ve vzdušné vzdálenosti 12 km od obce Budišov nad Budišovkou?

Poblíže malé obce Filipovice v romantickém údolí Melečského potoka, ze všech stran obklopeno lesními porosty, leží poutní místo zvané Maria Talhof

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Nejvyšším bodem v Moravskoslezském kraji je Praděd (1 491 m n.m.) v pohoří Jeseníky, nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m n.m.).

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Přehrada Kružberk

Přehrada Kružberk je ve vzdušné vzdálenosti 5 km od obce Budišov nad Budišovkou?

Gravitační přehradní nádrž na řece Moravici byla vybudovaná v letech 1948–1955. Nádrž slouží k vodárenským a energetickým účelům. Její hráz je 32,6 m vysoká a v koruně její délka dosahuje 280 m. Vodní nádrž Kružberk je dlouhá 9 km.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Budišov nad Budišovkou 1 415 mužů a 1 415 žen?

Skanzen Příkazy

Skanzen Příkazy je ve vzdušné vzdálenosti 39 km od obce Budišov nad Budišovkou?

Soubor staveb lidové architektury v Příkazích, v místním nářečí nazývaný též Hanácké skanzen, se rozkládá přímo v obci Příkazy u Olomouce. Základem skanzenu je původní hanácký grunt s domem okapové orientace a několika hospodářskými stavbami.

Název obce Budišov nad Budišovkou se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Reklama