Obecní znak
Základní informace
Kraj:Jihočeský
Okres:Prachatice
Správní obvod:Prachatice
GPS souřadnice:48.859365N, 13.821417E
Nadmořská výška:780 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1769 (255 let)
Katastrální výměra:1 047 ha
Počet obyvatel:210
PSČ:384 44
Adresa URL:www.stozec.cz

Části obce Stožec: České Žleby, Dobrá

Památky a zajímavosti Stožec

Dominantu obce Stožec tvoří kaple Panny Marie, známá též pod jménem Stožecká kaple. Dřevěná poutní kaple vznikla v roce 1791 pod zaniklým hradem, kvůli léčivým účinkům místního pramene a zázračnému obrazu Panny Marie byla vyhledávána poutníky z Čech i nedalekých Bavor. V roce 1804 byla kaple přestavěna a poté ještě nekolikrát upravována. V 50. letech 20. století byla kaple odstraněna, současná podoba vznikla v roce 1988 podle její kopie, která stojí v německé vesnici Phillipsreut (hraniční přechod Strážný/Phillipsreut).

Hrad – vznikl na Stožecké skále pravděpodobně k ochraně Zlaté stezky, údajně ho nechal vystavět děkan pražské kapituly ve 13. století, zpustl v 16. století, více o jeho historii není známo, dokonce se nedochoval ani název, dnes z něj zbyly pouze ruiny.


Dobrá (Gutthausen)

Jedna z nejmladších osad Šumavy byla založena jako dřevařská osada roku 1816. Vesnice, v níž je (a vždy byla) naprostá většina budov na jedné straně cesty, a díky tomu se táhne několik kilometrů, je od roku 1995 vyhlášena Vesnickou památkovou rezervací.

Jde o jedinečně dochovaný a podstatněji stavebně ani architektonicky nenarušený „skanzen" tyrolských roubených domů, tzv. volarského typu. Tento typ domů do oblasti Volarska přinesli již v 16. století přesídlenci z Tyrolska.

V roce 1882 byla v obci vybudována dvoutřídní škola. Budova školy doposud stojí a naleznete ji na opačné straně cesty co většinu ostatních domů, téměř naproti domu se zvoničkou. V těsné blízkosti byla v 90. letech 19 století vybudována kaple. Zdevastovaná kaple byla i přes nevolit tehdejšího režimu v 80. letech 20 století opravena.

V době svého největšího rozkvětu, tedy na začátku minulého století, žilo v osadě přes 600 obyvatel. V roce 1946 stálo v obci 78 domů s 580 obyvateli. Následovalo vysídlení většiny původních obyvatel a devastace 3/4 budov v obci. V současné době naprostá většina objektů slouží k rekreaci.


Nejkratší mezinárodní železnice, muzeum

Nové Údolí na Šumavě je jedním z nejkrásnějších míst v České republice. Leží na státní hranici s Německem v nadmořské výšce přes 800 m a bývalo rušnou pohraniční osadou, dnes však zde kromě jedné chalupy najdete pouze bývalý celní úřad pro pěší a malé romantické nádraží.

Právě železnice udělala z Nového Údolí to, čím je dnes – rušným turistickým cílem mnoha návštěvníků od nás i ze světa. V okolí jsou perfektní vycházkové trasy např. k Plešnému jezeru, na místo styku hranic Rakouska, Bavorska a Čech – Trojmezí, či do sousedního bavorského městečka Borské Mlýny (Haidmühle), jež je z Nového Údolí vzdáleno cca 1 km.

Železniční zastávka Nové Údolí je konečným bodem tratě z Černého Kříže, ale nikoliv jedinou železnicí v tomto místě. Parta nadšenců, sdružená ve spolku Pošumavská jižní dráha, totiž vybudovala v Novém Údolí nejkratší mezinárodní železnici na světě! Na původním náspu tratě znovupoložila koleje přes státní hranici v délce 105 m a obnovila přeshraniční provoz.
Po této železnici se v turistické sezóně můžete svézt replikou parní lokomotivy, šlapací drezínou a obdržet pamětní jízdenku. Jízdné je dobrovolné.

Další pamětihodnosti v okolí obce Stožec:

  • Stožecká skála (1. zóna národního parku) – na jižním svahu Stožecké skály se nachází chráněná oblast s původním porostem klenové jedlobučiny, oblast je podobná Boubínskému pralesu, je zde nádherný výhled do okolí. Obdobný větší komplex 1. zóny lze najít též na samotném vrcholu Stožec.
  • Třístoličník – hraniční hora s výhledem a turistickou chatou
  • Schwarzenberský plavební kanál – začínající asi 5 km jihovýchodně od Stožce.
  • České Žleby – vesnice, kterou prochází Zlatá stezka
  • Soumarský most – dříve historický dřevěný most, dnes nahrazen betonovou konstrukcí, výchozí místo pro vodáckou turistiku
  • Lenora – šumavská obec se sklářskou tradicí, výchozí místo pro vodáckou turistiku

Tipy na výlet v obci Stožec a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Stožec

Počasí meteostanice Stachy

Vzdálenost meteostanice od obce Stožec: 30 km

Poslední data: 28.3.2024 10:20

Umístění: 746 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Stachy

Teplota
8,5
°C
Zdánlivá teplota
4,3
°C
Rosný bod
-5,4
°C
Vlhkost
35,9
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
24,9
W/m2
Atmosférický tlak
990,8
hPa
Směr větru
JV
Rychlost větru
1,8
m/s
Nárazový vítr
3,3
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Stachy

Dnes
2/11
°C
Zítra
2/16
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Stožec se také nachází

České Žleby

České Žleby

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (SZ)

/
Chlum

Chlum

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 6 km (V)

/
Dobrá

Dobrá

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 4 km (S)

/
Hliniště

Hliniště

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Houžná

Houžná

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (S)

/
Jelení

Jelení

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (JV)

/
Kořenný

Kořenný

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (SZ)

/
Lenora

Lenora

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (S)
Počet obyvatel: 644

/
Pěkná

Pěkná

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (V)

/
Řasnice

Řasnice

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (SZ)

/
Strážný

Strážný

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 251

/
Vlčí Jámy

Vlčí Jámy

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 8 km (SZ)

/
Volary

Volary

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 3 609

/
Zátoň

Zátoň

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (S)

/
Žlíbky

Žlíbky

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 10 km (SZ)

/ / / / / / / / / / /
Rozhledna Boubín

Rozhledna Boubín

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 15 km (S)

/ /
Skiareál Libín

Skiareál Libín

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 18 km (SV)

/
Rozhledna Libín

Rozhledna Libín

Kraj: Jihočeský
Vzdálenost: 19 km (SV)

/

Reklama
Víte že?

České Budějovice

Nejbližší obec nad 40 000 obyvatel je České Budějovice s 89 509 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 50 km?

České Budějovice (německy Budweis, popřípadě Böhmisch Budweis) jsou statutární město a správní a kulturní metropole Jihočeského kraje. Leží v Českobudějovické pánvi na soutoku řek Vltava a Malše.

Zřícenina hradu Kunžvart

Zřícenina hradu Kunžvart je ve vzdušné vzdálenosti 11 km od obce Stožec?

Jedna z nejpůsobivějších hradních zřícenin na Šumavě leží na výběžku hory Strážný nad Zlatou stezkou, nedaleko městysu Strážný.

Nejvyšším bodem v Jihočeském kraji je Plechý, pohoří Šumavy (1 378 m n.m.), nejnižším bodem je hladina Orlické přehrady (330 m n.m.).

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Stožec zvýšil o 9?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Zámek Vimperk

Zámek Vimperk je ve vzdušné vzdálenosti 22 km od obce Stožec?

Vimperk je raně gotický hrad přestavěný na zámek ve stejnojmenném městě v okrese Prachatice. Stojí na ostrožně nad ústím Křesanovského potoka do říčky Volyňky v nadmořské výšce 750 m.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Chýnovská jeskyně

Chýnovská jeskyně je ve vzdušné vzdálenosti 97 km od obce Stožec?

Chýnovská jeskyně je národní přírodní památka ležící v katastrálním území obce Dolní Hořice východně od Tábora v Chýnovském krasu, která představuje nejvýznamnější a nejrozsáhlejší krasový útvar jižních Čech.

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Název obce Stožec se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Aquaworld Lipno

Aquaworld Lipno je ve vzdušné vzdálenosti 38 km od obce Stožec?

Vodní ráj Aquaworld Marina Lipno nad Vltavou je skvělým místem, kde je možné relaxovat za každého počasí. Aquaworld Marina Lipno nabízí možnost relaxace a zábavy pro celou rodinu, ...

Ke dni 26.3.2021 žilo v Jihočeském kraji 631 803 obyvatel, z toho 312 168 mužů a 319 635 žen?

Arboretum Americká zahrada

Arboretum Americká zahrada je ve vzdušné vzdálenosti 83 km od obce Stožec?

Národní přírodní památka Americká zahrada se nachází v lesním komplexu Žďár pod rozhlednou Bolfánek, zhruba 2 km od Chudenic a byla vyhlášena chráněným územím v roce 1969 Ministerstvem kultury.

Reklama