Obecní znak
Základní informace
Kraj:Jihomoravský
Okres:Znojmo
Správní obvod:Znojmo
GPS souřadnice:48.829909N, 16.402708E
Nadmořská výška:181 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1131 (893 let)
Katastrální výměra:2 532 ha
Počet obyvatel:3 270
PSČ:671 67
Adresa URL:www.hrusovany.cz

Historie obce Hrušovany nad Jevišovkou

Už z doby paleolitu, t.j. ze starší doby kamenné, máme památky, které dokazují existenci obyvatelstva na území Hrušovan. Byla zde objevena tři velká pazourková jádra s negativy odštípaných čepelí.

Z doby kultury zvoncových pohárůbyl v katastru města objeven kostrový hrob. Typickým znakem této kultury byla poloha pohřbeného ve skrčené poloze na boku (muži na levém a ženy na pravém) s rukama zkříženýma před obličejem.

Z doby existence lidu únětické kultury doby bronzové pochází nález pohřebiště. V roce 1925 při kopání v cukrovarském písečníku byl nalezen hrob 75 cm hluboký. V něm byly kosterní zbytky, tři zachovalé nádoby a další střepy. Nález byl kryt kamennou zídkou Podobné nálezy z tohoto období byly nalezeny na linii Znojmo - Dyje - Hodonice - Borotice - Hrušovany nad Jevišovkou. Hroby, jejichž stáří se odhaduje na 4 - 5 tisíc let, jsou na vyvýšených místech. Důvod umístění byl prostý. Území kolem řeky Jevišovky byla často zaplavována vodou z rozvodněné řeky.

Přítomnost Římanů na území města lze též dokázat zde nalezenými mincemi spadajícími svým původem do let 98 - 118 našeho letopočtu.

Z 5. století z doby stěhování národů pochází nález hrobu v němž byla nalezena úplná kostra. Na pravé ruce měla těžký zlacený náramek, na nohou dva spirálové kruhy z bronzu. Tento nález je uložen ve vídeńském muzeu.

Po odchodu Keltů z našich krajů kolem roku 60 před naším letopočtem se usadili ve zdejším kraji germánské kmeny. Zůstaly zde asi půl tisíciletí. O jejich přítomnosti hovoří četné nálezy v okolí Hevlína (nádoby, železná spona...)

V 5. století obývali oblasti jihu Moravy kočovní Hunové a Vandalové táhnoucí se k jihovýchodu. V období stěhování národů přišli do těchto končin Slované, kteří si podmanili zbytky původního obyvatelstva. Upevnili svou moc, sjednotili území a vytvořili slovanský stát Velkomoravskou říši.

V 9. století se na našem území usadili na čas Maďaři, později Poláci. Komu území na jihu Moravy patřilo v této době není spolehlivě dokázáno. Jistě víme, že Boleslav Chrabrý držel Moravu od roku 999 do r. 1003. Nelze také přesně a spolehlivě zjistit zda ji pro Přemyslovce získal kníže Oldřich nebo jeho syn Břetislav I. Součástí přemyslovského státu se stala Morava někdy v letech 1017 - 1029. začátkem roku 1030 je už spolehlivě přidělena k državám knížete Oldřicha - jako údělný kníže ji tehdy spravuje pětadvacetiletý Břetislav I. Ten se ujal vlády v celém státě roku 1034. Roku 1040 se rozpoutal boj mezi ním a římskoněmeckým císařem Jindřichem III. I když zradou českých předáků, kníže Břetislav prohrál, spojenectvím s Jindřichem III. se mu podařilo uspořádat zemi a hranici mezi českým státem a rakouskými zeměmi tvořila řeka Dyje. O ní hovoří kronikář Kosmas v Kronice české z let 1119 - 1125. Spor o hraniční území mezi sousedy byl vyřešen roku 1179 na jednání v Chebu, na němž byly pevně vytyčeny hranice. I přes stavbu českých ochranných hradů po obou stranách řeky (např. Vranov n. Dyjí, Bítov...) docházelo často k šarvátkám mezi sousedy na jedné i druhé straně řeky Dyje.

Od druhé poloviny 14. století stála v obci tvrz (připomíná se v letech 1378 - 1588), na jejíchž základech pravděpodobně vyrostl po roce 1699 dnes nefunkční a omšelý barokní zámek budovaný pány z Althanu. 28.4.1495 byly Hrušovany nad Jevišovkou králem Ladislavem II. Jagelonským povýšeny na městečko a obdržely právo užívat městský znak se dvěma proti sobě plovoucími rybami uvnitř.

Původní slovanský název Gruspan odvozený od osobního jména Hruš byl později zkomolen do německé podoby Grusbach, a to v souvislosti se změnami v osídlení i ve vlastnictví zdejšího majetku. Po vladycích z Bukoviny, z Hrušovan či Geblů z Hrušovan (z Kučerova) a po pánech z Vajtmile, z Pernštejna a Čertorejských z Čertorej připadly Hrušovany po bitvě na Bílé Hoře, kdy bylo hrušovanské panství konfiskováno a prodáno tajnému císařskému radovi Siegfridu Kryštofu Breunerovi, téměř na dvě století hrabatům z Althanu (1668 -1840). Dědictvím poté přešly do rukou hrabat z Hardeggu a v letech 1880 - 1945 hraběcímu rodu Khuen -Belassi.

K výraznějšímu rozvoji městečka dochází od poloviny 19. století, kdy se stalo majetkem právě pánů z Hardeku (Kammel - Hardeggové) a dědičně od roku 1880 hraběcího rodu Khuen - Belassi. Kromě známého cukrovaru (původní objekt byl uveden do provozu roku 1851) byla postavena či zmodernizována řada dalších staveb, zřízena nemocnice, postavena nová školní budova a roku 1866 byla zahájena stavba železniční trati spojující Vídeň s Brnem z železničním uzlem právě v Hrušovanech nad Jevišovkou.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Hrušovany nad Jevišovkou

Počasí meteostanice Vlasatice

Vzdálenost meteostanice od obce Hrušovany nad Jevišovkou: 13 km

Poslední data: 25.4.2024 15:30

Umístění: 200 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Vlasatice

Teplota
10,9
°C
Zdánlivá teplota
8,8
°C
Rosný bod
0,3
°C
Vlhkost
48,3
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
490,1
W/m2
Atmosférický tlak
1008,8
hPa
Směr větru
S
Rychlost větru
0,0
m/s
Nárazový vítr
0,0
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Vlasatice

Dnes
0/12
°C
Zítra
2/15
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Hrušovany nad Jevišovkou se také nachází

Božice

Božice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 1 530

/
Břežany

Břežany

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (SZ)
Počet obyvatel: 815

/
Čejkovice

Čejkovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (SZ)
Počet obyvatel: 235

/
Dobré Pole

Dobré Pole

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (V)
Počet obyvatel: 455

/
Dolenice

Dolenice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (S)
Počet obyvatel: 134

/
Drnholec

Drnholec

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (SV)
Počet obyvatel: 1 796

/
Dyjákovice

Dyjákovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 10 km (JZ)
Počet obyvatel: 873

/
Hevlín

Hevlín

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (J)
Počet obyvatel: 1 395

/
Hrabětice

Hrabětice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (J)
Počet obyvatel: 897

/
Jevišovka

Jevišovka

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 5 km (V)
Počet obyvatel: 686

/
Litobratřice

Litobratřice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 6 km (S)
Počet obyvatel: 488

/
Mackovice

Mackovice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 9 km (SZ)
Počet obyvatel: 391

/
Novosedly

Novosedly

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 1 278

/
Nový Přerov

Nový Přerov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 7 km (V)
Počet obyvatel: 351

/
Pravice

Pravice

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 3 km (SZ)
Počet obyvatel: 371

/
Šanov

Šanov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 4 km (JZ)
Počet obyvatel: 1 632

/
Velký Karlov

Velký Karlov

Kraj: Jihomoravský
Vzdálenost: 8 km (Z)
Počet obyvatel: 394


Reklama
Víte že?

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Zámek Miroslav

Zámek Miroslav je ve vzdušné vzdálenosti 15 km od obce Hrušovany nad Jevišovkou?

Nejstarší památkou malého města na Znojemsku je bývalá vodní tvrz, postupně přestavěná do podoby goticko-renesančního zámku.

Lyžařský vlek Němčičky

Lyžařský vlek Němčičky je ve vzdušné vzdálenosti 33 km od obce Hrušovany nad Jevišovkou?

Areál lyžařského vleku Němčičky je nejníže položeným areálem ve střední Evropě a leží zhruba 8 km jižně od města Klobouky u Brna.

Ke dni 1.1.2024 žilo v obci Hrušovany nad Jevišovkou 1 607 mužů a 1 663 žen?

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Jihomoravském kraji 1 197 651 obyvatel, z toho 589 553 mužů a 608 098 žen?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Brno

Nejbližší obec nad 100 000 obyvatel je Brno s 374 627 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 43 km?

Brno, krajské město Jihomoravského kraje, leží v centrální části Evropy. Je druhým největším městem České republiky. Statutární město Brno je rozděleno do 29 městských částí:

Papouščí zoo Bošovice

Papouščí zoo Bošovice je ve vzdušné vzdálenosti 40 km od obce Hrušovany nad Jevišovkou?

Papouščí zoologická zahrada se nachází v jihomoravské obci Bošovice na samém okraji Ždánského lesa, ve vzdálenosti asi 25 km jižně od Brna, 6 km od památníku Mohyla míru a města Slavkov u Brna.

Nejvyšším bodem v Jihomoravském kraji je hora Čupec (819 m n.m.), okres Hodonín, nejnižším bodem je soutok řek Moravy a Dyje (150 m n.m.).

Rotunda sv. Oldřicha v Hrádku

Rotunda sv. Oldřicha v Hrádku je ve vzdušné vzdálenosti 12 km od obce Hrušovany nad Jevišovkou?

Románská rotunda sv. Oldřicha se nachází v obci Hrádek nedaleko Znojma.

Dřevěný kostel v Blansku

Dřevěný kostel v Blansku je ve vzdušné vzdálenosti 62 km od obce Hrušovany nad Jevišovkou?

Dřevěný kostelík Církve československé husitské v Blansku je evidován v ústředním seznamu kulturních památek České republiky.

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Název obce Hrušovany nad Jevišovkou se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Reklama