Obecní znak
Základní informace
Kraj:Ústecký
Okres:Most
Správní obvod:Litvínov
GPS souřadnice:50.707483N, 13.547373E
Nadmořská výška:725 m n. m.
První pís. zmínka:rok 1592 (432 let)
Katastrální výměra:3 360 ha
Počet obyvatel:98
PSČ:436 01
Adresa URL:www.cesky-jiretin.cz

Části obce Český Jiřetín: Fláje

Památky a zajímavosti Český Jiřetín

V obci Český Jiřetín se nachází několik pamětihodností a památek.

Hrázděný dům čp. 124

Objekt, pocházející patrně z první poloviny 19. století, je dobře dochovaným příkladem krušnohorského venkovského domu své doby. Patrová budova má zděné přízemí a hrázděné patro, oba štíty pokrývá šindel. Sedlová střecha má břidlicovou krytinu.

Zdroj: Národní památkový ústav

Fara čp. 134

Patrový dům z první poloviny 19. století má obdélný půdorys se zděným přízemím a s patrem a štíty krytými šindelovým a eternitovým obkladem. Eternit je také na polovalbové střeše. Ač šlo o faru, svým vzhledem se nevymyká běžné dobové obytné zástavbě.

Zdroj: Národní památkový ústav

Dřevěný kostel v Českém Jiřetíně

Kostel sv. Jana Křtitele v Českém Jiřetíně je ojedinělou památkou. Jedná se o poslední dochovanou sakrální stavbu ze dřeva v celém českosaském Krušnohoří.

Údajně v roce 1653 (někdy se uvádí rok 1563) nechal v centru obce postavit místní rychtář Caspar Panzner dřevěnou modlitebnu pro luteránské obřady. Po roce 1670 byla dřevěná modlitebna opatřena věží a přestavěna na katolický kostel, zhruba do podoby, v jaké ho známe dnes.

Historický interiér kostela tvořil ještě v 50. letech 20. století hlavní oltář sv. Jana Křtitele, dva protějškové boční oltáře a řada cenných gotických a barokních plastik. Část tohoto původního vybavení se nachází ve sbírkách Oblastního muzea v Mostě (například cenná pieta či oboustranná Madona), jeden z obrazů z Flájí se nachází v kapli sv. Kateřiny na náměstí v Oseku, velká část původního vybavení se bohužel nedochovala.

Po odsvěcení kostela sv. Jana Křtitele na Flájích v dubnu 1962 byl objekt připravován k transferu a v roce 1969 přenesen do obce Český Jiřetín, na současné místo. Po dlouhé přestávce způsobené tzv. "normalizací" po roce 1968 byl kostel obnoven až v roce 1995. Opravu zajistil tehdejší Okresní úřad v Mostě. Následně byl kostel navrácen církvi.

Plavební kanál Fláje – Clausnitz v Krušných horách

Plavební kanál Fláje – Clausnitz je nejstarší technickou památkou svého druhu v Čechách. Flájský plavební kanál je daleko starší než známé šumavské plavební kanály Schwarzenberský a Vchynovsko-tetovský a svému účelu sloužil plných 243 let. Nechal jej v době třicetileté války, v letech 1624–1629, vybudovat částečně na pozemcích Lobkoviců saský kurfiřt Johann Georg I. podle plánu Friedricha Lingkeho. Kanál sloužil téměř čtvrt tisíciletí pro plavení dřeva z Flájí do Freibergu. Jeho pomocí byl odplaven prales, který stál ve flájské kotlině do 17. století. Ještě do 40. let 20. století dosluhoval jako přívod pro pohon vodní turbíny českojiřetínské továrny na lepenku (pozůstatkem po činnosti továrny je umělý českojiřetínský vodopád). Poté, co byla tato továrna zrušena, nebyl již kanál využíván a postupně upadl v zapomnění.

V květnu 1999 byla památka znovu připomenuta veřejnosti vydáním drobné publikace Mgr. Zdeňka Bárty, která byla inspirací pro pozdější projekt iniciovaný Českojiřetínským spolkem a sousedním německým spolkem HGV Rechenberg-Bienenmühle, který realizovaly Lesy ČR a Saské státní lesy (Sachsenforst). Mezi lety 2011 a 2013 došlo k částečné opravě plavebního kanálu a zřízení naučné turistické stezky podél něj. Její návštěvu vřele doporučujeme.

Lichtenwald (lidově nazývaný též Zámeček)

je lovecký pozdně barokní zámeček zapsaný od roku 1958 v seznamu kulturních památek, který se nachází na kopci Bradáčov (876 m) asi 2 km západně od Flájí, 3 km jižně od Českého Jiřetína. Zámek tvoří komplex budov kolem oválného nádvoří. K zámku vede 1,5 km dlouhá alej, která odbočuje ze silnice Klíny–Fláje.

Lovecký zámeček nechal v letech 1761–1767 vystavět tehdejší majitel valdštejnského panství Horní Litvínov–Duchcov hrabě Emanuel Filibert z Valdštejna. Stavbu vedl bílinský stavitel J. M. Rittig. Jednotlivé budovy jsou uspořádány kolem oválného nádvoří. Hlavní zámecká budova má obdélníkový půdorys a je patrová s mansardovou střechou. V kruhu pak stojí lesovna, dům vrátného, stáje a vozové kůlny. Vjezd do areálu tvoří pilířová brána.

Název zámku je složeninou ze jmen dvou šlechtických rodů: Lichtenštejnů a Valdštejnů. Hrabě Valdštejn daroval zámeček své manželce Marii Anně z Lichtenštejna jako svatební dar a jméno Lichtenwald tak mělo symbolicky vyjadřovat spojení obou rodů.

Na počest zesnulého prvorepublikového ministra národní obrany Bohumíra Bradáče, který zde velice rád pobýval, byl v roce 1935 zámeček přejmenován na Bradáčov.

Zámeček sloužil při lovu jelenů, tetřevů a jiné zvěře, později se stal myslivnou a jakousi loveckou chatou; tomuto účelu sloužil po celou dobu existence. K zámečku patřila dnešní Flájská obora určená k chovu jelení zvěře.

Ve 20. století proběhly na stavbě jen částečné úpravy. V roce 1945 přešel zámeček jako konfiskát na stát a dostal se do správy Lesního závodu Litvínov. Vinou špatné údržby došlo ke zhoršení stavu. V roce 1963 byla dokončena generální oprava, při níž byly vloženy nové příčky a provedeny elektroinstalace, vodoinstalace a kanalizační svody. Původní šindelová krytina byla nahrazena plechem. V roce 1965 byl dosavadní byt lesníka v areálu zámku změněn na pokoje pro hosty státní honitby.

Zámek, ze kterého se časem vytratilo původní vybavení, postupně zchátral, dřevěné prvky byly napadeny dřevomorkou. Teprve v tomto stavu byl prodán soukromému vlastníkovi. Zámeček patří soukromé osobě, interiéry ani nádvoří proto nejsou veřejnosti přístupné.

Tipy na výlet v obci Český Jiřetín a jejím okolí.

Reklama

Informace o počasí pro oblast: Český Jiřetín

Počasí meteostanice Lom

Vzdálenost meteostanice od obce Český Jiřetín: 13 km

Poslední data: 19.3.2024 04:40

Umístění: 502 m.n.m

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Počasí meteostanice Lom

Teplota
-2,7
°C
Zdánlivá teplota
-6,3
°C
Rosný bod
-6,2
°C
Vlhkost
76,7
%
Denní srážky
0,0
mm/den
Osvit
0,0
W/m2
Atmosférický tlak
1021,2
hPa
Směr větru
JZ
Rychlost větru
1,1
m/s
Nárazový vítr
1,2
m/s

Více informací o meteostanici a aktuálním počasí naleznete na www.meteo-pocasi.cz

Předpověď počasí pro meteostanici Lom

Dnes
-2/9
°C
Zítra
2/13
°C

Předpověď počasí poskytuje www.meteocentrum.cz


V okolí obce Český Jiřetín se také nachází

Fláje

Fláje

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 3 km (JV)

/
Klíny

Klíny

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (J)
Počet obyvatel: 190

/
Mníšek

Mníšek

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (J)

/
Moldava

Moldava

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 8 km (V)
Počet obyvatel: 165

/
Rašov

Rašov

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 9 km (J)

/
Sedlo

Sedlo

Kraj: Ústecký
Vzdálenost: 10 km (J)


Reklama
Víte že?

Koněpruské jeskyně

Koněpruské jeskyně je ve vzdušné vzdálenosti 95 km od obce Český Jiřetín?

Koněpruské jeskyně leží ve středních Čechách 7 km jižně od Berouna v chráněném území CHKO Český kras nedaleko hradů Křivoklát a Karlštejn.

Zřícenina hradu Kyšperk

Zřícenina hradu Kyšperk je ve vzdušné vzdálenosti 24 km od obce Český Jiřetín?

Hrad Kyšperk, který se ve středověkých pramenech obvykle nazývá Geiersberg, případně Supí hora, byl postaven na ostrohu a na ochranu obchodní stezky z Krušných hor do Saska

Název obce Český Jiřetín se v České republice vyskytuje v názvu obce, nebo názvu místní části pouze 1x?

SkiAreál Český Jiřetín

Ski areál Český Jiřetín se nachází u hranic s Německem, zhruba 25 km severozápadně od města Most, a řadí se mezi nejhezčí střediska v Krušných horách.

Nejvyšším bodem v Ústeckém kraji je vrchol Macecha (1 113 m n.m.) v Krušných horách, nejnižším bodem je hladina Labe u Hřenska (115 m n.m.).

Aplikace Místopisy.cz

Víte, že v aplikaci Místopisy.cz si můžete svá oblíbená místa označit a zařadit do vlastních kategorií?

Nejníže ležící obcí v České republice je Hřensko (130 m n. m.), obec ležící v pískovcovém kaňonu při ústí říčky Kamenice do Labe.

Rozhledna Vlčí hora

Rozhledna Vlčí hora je ve vzdušné vzdálenosti 9 km od obce Český Jiřetín?

Nad osadou Dlouhá Louka (obec Osek), zhruba 20 km západně od Teplic stoupá návrší Vlčí hora a na jejím vrcholu (891 m) se tyčí monitorovací stožár Českého telekomunikačního úřadu s výškou 40 m.

Teplice

Nejbližší obec nad 30 000 obyvatel je Teplice s 47 053 obyvateli ve vzdušné vzdálenosti 21 km?

Obec se nachází asi 23 km západně od Ústní nad Labem. Do katastru obce patří Hudcov, Nová Ves, Prosetice, Řetenice, Sobědruhy a Trnovany.

Aplikace Místopisy.cz

Součástí aplikace je také tzv. widget, který lze umístit na plochu vašeho telefonu nebo tabletu a který Vám zobrazí zajímavosti z okolí místa, kde se právě nacházíte, včetně aktuální teploty?

Unikátní funkci „střechy Evropy" má vrch Klepáč (1 138 m n. m.) v Kralickém Sněžníku. Na jeho jižním úpatí je rozvodí tří moří: Nysa Klodzka vtéká do Odry a ta do Baltského moře, Tichá Orlice do Labe, to pak do Severního moře a řeka Morava je přítokem Dunaje, který se vlévá do Černého moře.

Od roku 2013 se počet obyvatel v obci Český Jiřetín zvýšil o 26?

Nejvýše ležící obec v České republice je Kvilda s nadmořskou výškou 1 065 m podle polohy obecního úřadu, pošty a kostela? Kvilda leží na Šumavě v okrese Prachatice.

Přehrada Fláje

Přehrada Fláje je ve vzdušné vzdálenosti 4 km od obce Český Jiřetín?

Fláje je jediná pilířová přehradní nádrž v České republice. Byla vybudována na Flájském potoce a dokončena v roce 1963. V dnešní době slouží jako zásobárna vody a k hydroenergetickým účelům.

Aplikace Místopisy.cz

Uživatel aplikace se může zapojit do tvoření zápisů o městech, obcích a kulturních či turistických objektech zasláním opravy textu nebo fotografie místa, které právě navštívil?

Ke dni 26.3.2021 žilo v Ústeckém kraji 789 098 obyvatel, z toho 388 965 mužů a 400 133 žen?

Nejvyšší hora v České republice je Sněžka (1 602 m n. m.), nejvyšší hora Krkonoš na hranici s Polskem. Na vrchol Sněžky vede sedačková lanovka z Pece pod Sněžkou.

Reklama